REGULAMENT din 17 martie 2014 privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României stabileşte cerinţele, precum şi condiţiile de organizare/desfăşurare a concursului de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014.
Art. 2
Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, denumit în continuare CDCR, se face prin concurs în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcţii şi a numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate.
Art. 3
(1)La concursul organizat pentru admiterea în CDCR în anul 2014 poate participa orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a)are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;
b)se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;
c)a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale;
d)cunoaşte două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză;
e)are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate;
f)nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
g)nu este incompatibil cu dobândirea calităţii de membru al CDCR.
(2)Concursul pentru admiterea în CDCR în anul 2014 se organizează pentru ocuparea a 30 de posturi diplomatice după cum urmează:
a)15 posturi diplomatice de ataşat;
b)15 posturi diplomatice de grade superioare celui de ataşat.
(3)Pentru participarea la concurs şi încadrarea pe posturile diplomatice prevăzute la alin. (2) lit. b) este necesară o vechime de minimum 2 ani pe posturi cu studii superioare în domenii de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe.
(4)Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe prevăzute la alin. (3) sunt:
a)activitate desfăşurată în cadrul organelor administraţiei centrale sau locale;
b)activitate desfăşurată în cadrul organismelor şi al organizaţiilor internaţionale (de exemplu, Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare etc.);
c)cercetare şi activitate didactică de nivel superior în ştiinţe sociale sau umaniste (ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe politice, filologie şi comunicare publică, istorie, sociologie).
(5)Candidaţii optează, la înscriere, numai pentru unul din tipurile de posturi prevăzute la alin. (2).
(6)Candidaţii declaraţi admişi pentru posturile prevăzute la alin. (2) lit. a) vor primi gradul diplomatic de ataşat, iar candidaţii declaraţi admişi pentru posturile prevăzute la alin. (2) lit. b) vor primi gradul diplomatic în condiţiile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare.
Art. 4
Interdicţiile şi incompatibilităţile cu calitatea de membru CDCR sunt cele prevăzute de Legea nr. 269/2003, cu modificările ulterioare, precum şi cele prevăzute în legislaţia generală.
Art. 5
Dobândirea calităţii de membru al CDCR este condiţionată de existenţa avizului pozitiv pentru accesul la informaţii clasificate, eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), de declararea ca "apt" după testele medicale şi psihologice şi de acceptarea postului oferit în Centrala sau Serviciul Exterior din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Art. 6
(1)Admiterea în CDCR constă în:
a)etapa depunerii dosarelor;
b)probele de concurs: testul-grilă şi proba scrisă;
c)etapa evaluării finale;
d)etapa testării medicale şi psihologice;
e)etapa avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate.
(2)După fiecare probă/etapă, fiecare candidat va primi calificativul "admis" sau "respins", pe baza evaluării punctajelor acordate la probele prevăzute la alin. (1). Se pot prezenta la următoarea probă/etapă a concursului numai candidaţii declaraţi admişi la proba/etapa precedentă.
Art. 7
Organizarea concursului de admitere în CDCR, procedurile şi bibliografia de concurs se aprobă de către ministrul afacerilor externe.
CAPITOLUL II: Organizarea concursului
SECŢIUNEA 1: Publicitatea concursului
Art. 8
(1)Informaţiile privind organizarea concursului, prezentul regulament şi bibliografia de concurs se publică pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) cu cel puţin 25 de zile lucrătoare înainte de data-limită de depunere a dosarelor de concurs. Organizarea concursului se aduce la cunoştinţă celor interesaţi şi prin publicarea într-un ziar de circulaţie naţională.
(2)Toate informaţiile referitoare la desfăşurarea concursului, pe tot parcursul acestuia, se publică pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) şi la avizierul Ministerului Afacerilor Externe, cu respectarea termenelor prevăzute de prezentul regulament.
SECŢIUNEA 2: Comisiile de concurs
Art. 9
(1)În vederea organizării şi desfăşurării concursului de admitere în CDCR se constituie, prin ordin al ministrului afacerilor externe, comisia de verificare a dosarelor, comisia de evaluare a testului-grilă şi a probei scrise, comisia de elaborare a subiectelor şi evaluare finală şi comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR.
(2)Prin ordinul prevăzut la alin. (1) se vor stabili componenţa comisiilor, atribuţiile membrilor acestora, precum şi situaţiile de incompatibilitate şi de conflict de interese ale membrilor comisiilor.
(3)O persoană poate face parte numai dintr-o singură comisie.
(4)Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1), înainte de exercitarea acestei calităţi, vor da o declaraţie despre luarea la cunoştinţă a situaţiilor de incompatibilitate sau de conflict de interese prevăzute în ordinul ministrului.
SECŢIUNEA 3: Înscrierea şi dosarul de concurs
Art. 10
(1)Candidaţii au la dispoziţie 20 de zile lucrătoare pentru înscriere, conform anunţului de organizare a concursului.
(2)Depunerea dosarelor de concurs se face la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din Bucureşti, aleea Alexandru nr. 31 (Registratura MAE), după un program anunţat pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
(3)Înscrierea se poate face personal de către fiecare candidat, pe baza cărţii de identitate, prezentate la momentul înscrierii. În cazul imposibilităţii prezentării la înscriere, candidaţii pot împuternici o altă persoană prin procură notarială.
Art. 11
(1)Pentru înscriere, candidaţii vor prezenta un dosar de concurs ce conţine următoarele documente personale:
a)copie a actului de identitate;
b)copie legalizată a certificatului de naştere;
c)copie legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
d)copie legalizată a diplomei de licenţă sau a atestatului de recunoaştere sau echivalare a acesteia emis de Ministerul Educaţiei Naţionale şi a foii matricole a anilor de studii;
e)certificatul de cazier judiciar valabil la momentul depunerii dosarului de concurs;
f)cerere-tip (se obţine de pe pagina de internet www.mae.ro) în care fiecare candidat va preciza şi limbile străine care vor fi testate în timpul concursului (din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză), precum şi unul din tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2) pentru care optează în cadrul concursului;
g)curriculum vitae tehnoredactat (modelul se obţine de pe pagina de internet www.mae.ro);
h)certificat/adeverinţă medicală din care să rezulte faptul că este apt pentru prestarea muncii;
i)copii ale altor diplome şi certificate care atestă pregătirea candidaţilor (dacă este cazul);
j)două recomandări privind profilul profesional şi comportamental din partea unor persoane care cunosc în mod nemijlocit activitatea profesională a candidatului sau performanţele sale în cadrul unei instituţii de învăţământ absolvite de acesta;
k)două fotografii (mărime 3,5 cm/4,5 cm);
l)în cazul opţiunii pentru tipul de post prevăzut la art. 3 alin. (2) lit. b), candidaţii vor depune documente care să ateste vechimea în domeniile de activitate prevăzute la art. 3 alin. (4), de minimum 2 ani.
(2)După depunere, dosarul de concurs nu mai poate fi completat.
Art. 12
(1)După terminarea înscrierilor, Comisia de verificare a dosarelor va analiza respectarea condiţiilor de participare la concurs în maximum 15 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de înscriere, iar listele candidaţilor eligibili, respectiv neeligibili, pentru concursul de admitere în CDCR vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
(2)Persoanele care au depus dosare pentru concurs pot face, în termen de 3 zile lucrătoare de la data publicării listei candidaţilor eligibili, respectiv neeligibili pentru concursul de admitere în CDCR, obiecţiuni cu privire la eventualele erori materiale din liste cu privire la propria persoană.
(3)Comisia de verificare a dosarelor are la dispoziţie maximum 5 zile lucrătoare pentru verificarea obiecţiunilor, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
CAPITOLUL III: Desfăşurarea concursului
SECŢIUNEA 1: Testul-grilă
Art. 13
(1)Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării testului-grilă vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte de data susţinerii acestuia.
(2)Testul-grilă va fi susţinut în limba română, va evalua cultura generală şi aptitudinile candidaţilor şi va fi unic pentru toate tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2).
Art. 14
Timpul destinat răspunsurilor este de maximum 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi va fi anunţat la începutul testului-grilă.
Art. 15
(1)Repartizarea candidaţilor în sălile de concurs se va face conform listelor întocmite pentru fiecare sală, în ordine alfabetică, şi pe baza actului de identitate. După verificarea identităţii, fiecare candidat va păstra, la vedere, actul de identitate, până la predarea rezolvării testului-grilă.
(2)Accesul candidaţilor în sălile de concurs este posibil până la ora anunţată, dar nu mai târziu de deschiderea subiectelor de concurs.
(3)Candidaţii care nu se vor afla în sală în momentul deschiderii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine testul-grilă.
(4)Candidaţilor le este interzis accesul în sălile de concurs cu telefoane mobile sau cu orice alte mijloace de comunicare/informare/consultare. În timpul participării la testul-grilă este interzisă folosirea oricăror surse de comunicare/ informare/consultare care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor.
(5)Nerespectarea dispoziţiilor alin. (4) se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
(6)Din momentul deschiderii subiectelor de concurs, niciun candidat nu mai poate intra în sala de concurs şi niciun candidat nu poate părăsi sala decât după predarea, sub semnătură, a rezolvării testului-grilă.
(7)Nerespectarea dispoziţiilor alin. (6) se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
(8)În fiecare sală va fi desemnat cel puţin un responsabil de sală, care va coordona desfăşurarea testului-grilă în respectiva sală, şi mai mulţi supraveghetori în funcţie de mărimea sălii de concurs.
(9)În elaborarea testului-grilă, candidaţii vor utiliza numai coli de hârtie ştampilate de către MAE şi pixuri puse la dispoziţie de persoanele desemnate pentru organizarea concursului. La cerere se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie şi pixuri.
(10)La expirarea timpului prevăzut la art. 14, candidaţii predau lucrările de concurs şi subiectele sub semnătură, în faza de elaborare a răspunsurilor în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit la art. 14. Ultimii 4 candidaţi din fiecare sală rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
(11)La predarea lucrărilor de către candidaţi, în prezenţa acestora, persoanele delegate pentru supravegherea desfăşurării testului-grilă verifică lucrările, le sigilează prin aplicarea unui autocolant pe colţul îndoit al foii unde este înscris numele, notează numărul de pagini scrise, iar fiecare candidat are obligaţia să semneze pentru conformitate pe un proces-verbal.
(12)Dacă examinarea se face în mai multe săli, se va întocmi câte un proces-verbal pentru lucrările din fiecare sală.
(13)În procesul-verbal prevăzut la alin. (11) vor fi consemnate de către responsabilul de sală şi informaţii cu privire la numărul total de candidaţi prevăzut pentru acea sală, numărul de candidaţi prezenţi, numărul şi numele candidaţilor absenţi, numărul lucrărilor care vor fi predate Comisiei de evaluare a testului-grilă şi a probei scrise, precum şi, după caz, descrierea situaţiilor prevăzute la alin. (5) şi (7). Procesul-verbal va fi semnat de către toate persoanele care au fost desemnate pentru supraveghere în respectiva sală.
Art. 16
Punctajul testului-grilă va fi anunţat candidaţilor odată cu comunicarea subiectelor.
Art. 17
(1)Pentru a fi declaraţi admişi pentru proba scrisă, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 75% din punctajul maxim al testului-grilă.
(2)Rezultatul testului-grilă va fi publicat pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data susţinerii testului-grilă.
Art. 18
(1)Candidaţii pot depune contestaţie la MAE în termen de 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor la testul-grilă.
(2)Contestaţiile se soluţionează în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (1) de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
SECŢIUNEA 2: Proba scrisă
Art. 19
(1)Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării probei scrise vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte de data susţinerii acesteia.
(2)Proba scrisă va fi susţinută atât în limba română, cât şi în cele două limbi străine declarate la înscriere.
(3)Subiectele pentru proba scrisă vor fi diferite în funcţie de tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2).
Art. 20
Timpul destinat pentru elaborarea lucrării scrise este de maximum 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi va fi anunţat la începutul probei scrise.
Art. 21
Desfăşurarea probei scrise se va face conform procedurii prevăzute la art. 15.
Art. 22
Lucrarea scrisă se notează de la 0 la 10 puncte.
Art. 23
(1)Pentru a fi declaraţi admişi pentru interviu, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 7,50 şi să obţină, la fiecare subiect, minimum jumătate din baremul aferent acestuia.
(2)Rezultatul probei scrise va fi publicat pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.
Art. 24
(1)Candidaţii pot depune contestaţie la MAE în termen de 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor la proba scrisă.
(2)Contestaţiile se soluţionează în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de depunere de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
SECŢIUNEA 3: Evaluarea finală
Art. 25
(1)Evaluarea finală va avea loc sub forma unui interviu.
(2)Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării evaluării finale vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lui.
(3)În cadrul evaluării finale vor fi analizate, în principal, cunoştinţele teoretice din domeniul relaţiilor internaţionale, cunoştinţele şi abilităţile în utilizarea limbii engleze sau franceze ca urmare a opţiunii exprimate de candidaţi conform art. 11 alin. (1) lit. f), capacitatea de contextualizare, analiză şi sinteză, abilităţile de comunicare şi relaţionare.
Art. 26
(1)În urma evaluării finale, fiecare candidat va primi calificativul "admis" sau "respins" în cadrul concursului de admitere în CDCR.
(2)Listele finale ale candidaţilor admişi şi respinşi în cadrul concursului de admitere în CDCR vor fi aprobate de ministrul afacerilor externe.
(3)Lista candidaţilor care au primit calificativul "admis" în cadrul concursului de admitere în CDCR va fi publicată pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la finalizarea interviului.
CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale
Art. 27
(1)Candidaţii declaraţi admişi în cadrul concursului de admitere în CDCR vor fi supuşi unor testări medicale şi psihologice la centrul de medicină care deserveşte MAE, la o dată anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lor.
(2)Persoanelor declarate "apte" ca urmare a testărilor medicale şi psihologice li se vor aplica dispoziţiile art. 28.
(3)Persoanele declarate "inapte" în urma testelor medicale şi psihologice, precum şi cele care nu se vor prezenta la datele anunţate pentru testările medicale şi psihologice nu pot dobândi calitatea de membru al CDCR.
Art. 28
(1)Pentru persoanele declarate "apte" ca urmare a testărilor medicale şi psihologice se va solicita avizul ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate.
(2)În vederea realizării solicitării către ORNISS, persoanele prevăzute la alin. (1) vor completa formularele prevăzute, la o dată anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile înaintea completării lor.
(3)Persoanelor care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate li se vor aplica dispoziţiile art. 29.
(4)Persoanele care vor primi avizul negativ al ORNISS pentru accesul al informaţii clasificate, precum şi cele care nu se vor prezenta la datele anunţate pentru completarea formularelor necesare solicitării avizului ORNISS pentru accesul al informaţii clasificate nu pot dobândi calitatea de membru al CDCR.
Art. 29
(1)Persoanele care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate au obligaţia de a se prezenta la MAE pentru preluarea postului oferit, încadrat cu funcţie diplomatică sau consulară, în Centrala ori Serviciul Exterior din cadrul MAE.
(2)Persoanele care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate se vor prezenta în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data anunţării de către MAE a primirii avizului pozitiv al ORNISS pentru a fi informate cu privire la post conform condiţiilor prevăzute de lege.
(3)Data începerii activităţii la MAE prin preluarea postului oferit va fi anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte.
(4)Vor dobândi calitatea de membru al CDCR numai candidaţii admişi în cadrul concursului de admitere în CDCR care se prezintă la MAE la data anunţată ca fiind cea de începere a activităţii şi care acceptă postul oferit.
Art. 30
În cazul în care, din motive neprevăzute ce ţin de activitatea MAE, nu se pot respecta, în mod obiectiv, termenele prevăzute în prezentul regulament, concursul poate fi amânat pentru o perioadă corespunzătoare. În acest caz, amânarea şi condiţiile de reluare se publică pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 273 din data de 14 aprilie 2014