REGULAMENT nr. 0 din 7 noiembrie 2012 de organizare şi funcţionare a Centrului Naţional de Excelenţă Baia Mare pentru pregătirea elevilor şi elevelor la disciplina sportivă rugby
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Centrul Naţional de Excelenţă Baia Mare pentru pregătirea elevilor şi elevelor la disciplina sportivă rugby, denumit în continuare C.N.E. Baia Mare, este unitate sportivă fără personalitate juridică, specializată în pregătirea şi perfecţionarea juniorilor şi junioarelor în rugby-ul de performanţă.
(2)C.N.E. Baia Mare îşi desfăşoară activitatea în cadrul Clubului Sportiv Şcolar nr. 2 Baia Mare (C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare).
Art. 2
Scopul C.N.E. Baia Mare este selecţia, pregătirea şi perfecţionarea elevilor şi elevelor cu calităţi deosebite pentru rugby-ul de înaltă performanţă, în vederea promovării lor în loturile naţionale. În paralel, se urmăresc pregătirea lor şcolară şi asigurarea unui climat educativ corespunzător.
Art. 3
Activitatea financiar-contabilă se derulează în cadrul C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare, cu evidenţiere distinctă pentru această activitate, iar finanţarea este asigurată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, şi de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (A.N.S.T.), prin Federaţia Română de Rugby (F.R.R.).
Art. 4
(1)Prezentul regulament este elaborat în baza Adresei F.R.R. nr. 317 din 7 mai 2012 şi a Adresei C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare nr. 264 din 4 mai 2012, avizată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş.
(2)C.N.E. Baia Mare este recunoscut de către A.N.S.T. şi F.R.R., în baza programului de promovare a copiilor şi juniorilor.
CAPITOLUL II: Organizarea C.N.E. Baia Mare
Art. 5
C.N.E. Baia Mare are următoarea structură de personal:
- un director tehnic;
- 4 profesori-antrenori/antrenori;
- un psiholog;
- un medic;
- un preparator fizic.
Art. 6
(1)Consiliul de administraţie al C.N.E. Baia Mare va fi format din 7 persoane, după cum urmează:
- un reprezentant desemnat al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului;
- un reprezentant desemnat al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş;
- un reprezentant desemnat al F.R.R.;
- 2 reprezentanţi ai C.N.E. Baia Mare, respectiv directorul tehnic şi directorul administrativ;
- un reprezentant al C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare, respectiv contabilul-şef;
- un reprezentant al sponsorilor C.N.E. Baia Mare.
(2)Consiliul de administraţie aprobă strategia, bugetul, regulamentul intern al C.N.E. Baia Mare, aprobă programele şi planurile de pregătire sportivă, avizate de F.R.R.
Art. 7
(1)Pregătirea sportivilor şi sportivelor selecţionaţi în C.N.E. Baia Mare este asigurată de un colectiv tehnic format din: directorul tehnic, 4 profesori-antrenori/antrenori, un medic, un psiholog şi un preparator fizic.
(2)Încadrarea psihologului şi a celor 4 profesori - antrenori/antrenori se realizează de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi cu avizul F.R.R.
(3)Încadrarea directorului tehnic, a medicului şi a preparatorului fizic se realizează de F.R.R.
Art. 8
Colectivul tehnic al C.N.E. Baia Mare constituie un cabinet metodic pe lângă C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare, care elaborează norme, criterii de selecţie, metode şi mijloace de pregătire şi perfecţionare, care se supun avizării Consiliului de administraţie al C.N.E. Baia Mare şi aprobării Colegiului director al F.R.R.
Art. 9
(1)Activitatea sportivă de performanţă în cadrul C.N.E. Baia Mare se desfăşoară pe două grupe de juniori/junioare pentru "rugby în XV" - 50 sportivi/sportive. Categoriile de vârstă vor fi stabilite de F.R.R.
(2)C.N.E. Baia Mare reprezintă România în competiţiile internaţionale amicale şi oficiale de juniori şi tineret, iar pe plan intern participă la competiţiile amicale şi oficiale organizate de F.R.R., sub denumirea de C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare C.N.E,
Art. 10
(1)Sportivii şi sportivele pregătiţi în cadrul C.N.E. Baia Mare vor fi selecţionaţi de către colectivul tehnic al C.N.E. Baia Mare şi de către un colectiv tehnic al F.R.R. dintre sportivii şi sportivele care se remarcă în competiţiile naţionale şi zonale.
(2)Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ implicate şi cu acordul acestora, asigură transferul pe linie şcolară al elevilor şi elevelor selecţionaţi în C.N.E. Baia Mare.
(3)Pentru competiţiile internaţionale, oficiale sau amicale, pot fi selecţionaţi sportivi şi sportive de la alte cluburi, la propunerea antrenorului federal şi cu aprobarea Colegiului director al F.R.R.
(4)Sportivii şi sportivele selecţionaţi pentru C.N.E. Baia Mare se transferă temporar, pe linie sportivă, la C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare de la cluburile unde sunt legitimaţi, până la împlinirea vârstei de 19 ani. În acest sens, Departamentul de competiţii al F.R.R. eliberează carnete speciale de legitimare pentru sportivii şi sportivele C.N.E. Baia Mare, în care este menţionat clubul sportiv de provenienţă.
Art. 11
(1)Transferul sportiv se realizează pe baza unui contract încheiat între F.R.R., C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare C.N.E. şi părinţii sau reprezentanţii legali ai sportivilor şi sportivelor. Sportivii şi sportivele semnează contractul la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2)Contractele menţionate la alin. (1) cuprind drepturile şi obligaţiile părţilor semnatare.
(3)Clauza contractuală principală este obligaţia sportivului/sportivei de a-şi desfăşura activitatea rugbistică de performanţă numai în România, până la vârsta de 21 de ani.
Art. 12
Sportivii, sportivele şi colectivul tehnic beneficiază, pe tot parcursul activităţii desfăşurate la C.N.E. Baia Mare, de toate drepturile stipulate în normativele financiar-contabile în vigoare. Aceste drepturi sunt asigurate de F.R.R., pentru activităţile de lot naţional, şi de către C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare, pentru activităţile competiţionale naţionale.
Art. 13
(1)Sportivii şi sportivele selecţionaţi în C.N.E. Baia Mare care nu corespund cerinţelor rugby-ului de performanţă sau comit abateri disciplinare prevăzute în Regulamentul intern al C.N.E. Baia Mare se întorc necondiţionat la cluburile de provenienţă, cu rezilierea unilaterală de către F.R.R. a contractelor încheiate la venirea acestora în C.N.E. Baia Mare.
(2)În aceste cazuri, locurile rămase libere vor fi completate cu alţi sportivi şi sportive selecţionaţi conform prezentului regulament.
Art. 14
(1)La încheierea activităţii în cadrul C.N.E. Baia Mare, sportivii şi sportivele deveniţi seniori se pot transfera la oricare club din România. Din suma transferului stabilită de către F.R.R. 1/2 revine cluburilor sportive şcolare de unde au fost selecţionaţi iniţial sportivii respectivi şi 1/2 C.N.E. Baia Mare, pentru regenerarea bugetului.
(2)Cluburile de seniori încheie contracte ferme cu elevii şi elevele sportivi absolvenţi până la împlinirea de către aceştia a vârstei de 21 de ani. Aceste contracte devin anexe la contractele de bază, încheiate de sportivi şi sportive cu F.R.R.
(3)În această perioadă, sportivii şi sportivele sunt transferaţi în străinătate, dacă este cazul, numai la cluburi de primă ligă, cu garantarea de aceste cluburi, prin contract, a participării necondiţionate a sportivilor şi sportivelor respectivi la convocările loturilor naţionale ale României.
(4)Transferul internaţional se realizează cu acordul F.R.R. şi se încheie după achitarea de către clubul sportiv român, în contul C.N.E. Baia Mare, a 50% din valoarea sumei de transfer negociată în euro cu clubul din străinătate.
(5)După împlinirea vârstei de 21 ani, sportivii/sportivele ies de sub incidenţa acordului prevăzut la alin. (4), dar rămân sub incidenţa regulamentelor F.R.R.
(6)Orice modificare a prevederilor privind transferul pe linie sportivă al elevilor/elevelor din C.N.E. Baia Mare se face cu acordul F.R.R., al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş şi al C.N.E. Baia Mare.
CAPITOLUL III: Finanţarea şi dotarea centrului
Art. 15
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, asigură:
a)salarizarea cu normă întreagă a psihologului şi a celor 4 profesori-antrenori/antrenori;
b)punerea la dispoziţia C.N.E. Baia Mare a unui spaţiu de cazare şi a unei cantine, cu toate dotările corespunzătoare;
c)50% din cheltuielile privind alocaţia de masă şi cazarea pentru un număr de 58 persoane, timp de 300 de zile anual, conform legislaţiei în vigoare; suma se virează la C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare;
d)transferul pe linie şcolară al elevilor şi elevelor sportivi selecţionaţi în C.N.E. Baia Mare;
e)folosirea gratuită, cu prioritate, minimum 6-8 ore/zi a bazei sportive a C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare, pe baza unui program stabilit;
f)încheierea asigurărilor pentru accidente sportive pentru toţi componenţii C.N.E. Baia Mare;
g)participarea la competiţiile naţionale şi cheltuielile de întreţinere şi funcţionare ale C.N.E. Baia Mare;
h)dotarea bazei sportive cu materiale specifice jocului de rugby, conform regulamentelor federaţiei;
i)asigurarea echipamentului de prezentare şi joc pentru sportivii şi stafful C.N.E. Baia Mare.
Art. 16
F.R.R. asigură următoarele:
a)salarizarea cu normă întreagă a directorului tehnic şi a preparatorului fizic;
b)salarizarea cu normă întreagă a medicului;
c)cheltuielile necesare participării în programe şi competiţii la nivel de loturi naţionale ale României;
d)50% din cheltuielile privind alocaţia de masă şi cazarea pentru un număr de 58 persoane, timp de 300 de zile anual, conform legislaţiei în vigoare; suma se virează la C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare;
e)organizarea a două tabere de pregătire şi recuperare, la munte sau la mare, timp de 28 de zile (2 x 14 zile x 30 de persoane);
f)un set complet de echipament de reprezentare pentru sportivii/sportivele şi colectivul tehnic nominalizaţi în loturile naţionale, pe perioada convocării;
g)materiale necesare antrenamentelor (scuturi, saci de placaj, jug, mingi, veste etc.);
h)susţinătoare de efort şi medicamentaţia pentru sportivii şi sportivele nominalizaţi în loturile naţionale pe perioada convocării.
Art. 17
Gestionarea bunurilor şi a fondurilor C.N.E. Baia Mare se face de către C.S.Ş. nr. 2 Baia Mare.
Art. 18
Definitivarea bugetelor acordate C.N.E. Baia Mare se face după definitivarea bugetelor finanţatorilor. Ulterior, finanţarea se face lunar, conform bugetului anual al C.N.E. Baia Mare, aprobat de fiecare finanţator în parte.
Art. 19
Bunurile primite în natură sau cele procurate din fondurile alocate pentru această destinaţie sunt evidenţiate şi utilizate conform legii.
Art. 20
Obligaţiile financiare sunt stipulate, anual, într-un protocol încheiat între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, F.R.R. şi, după caz, Primăria Municipiului Baia Mare.
Art. 21
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş, A.N.S.T. şi F.R.R. vor controla periodic activitatea financiară a C.N.E. Baia Mare, pentru sumele alocate de fiecare dintre acestea.
CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale
Art. 22
(1)C.N.E. Baia Mare îşi începe activitatea la data intrării în vigoare a ordinului emis de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului şi va funcţiona pe termen nelimitat, în baza unui regulament intern.
(2)Regulamentul intern va respecta prevederile prezentului regulament, normele financiare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi A.N.S.T., contractele de muncă sau de colaborare încheiate de C.N.E. Baia Mare şi F.R.R. cu sportivii/sportivele/tehnicienii centrului.
Art. 23
(1)Încetarea activităţii C.N.E. Baia Mare poate surveni ca urmare a:
a)deteriorării condiţiilor financiare şi materiale ale C.N.E. Baia Mare;
b)ineficientei procesului de instruire şi educaţie;
c)gestionării necorespunzătoare sau frauduloase a mijloacelor materiale sau financiare alocate.
(2)Încetarea activităţii se face prin ordin emis de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
Art. 24
(1)Consiliul de administraţie al C.N.E. Baia Mare asigură coordonarea şi controlul curent al activităţii C.N.E. Baia Mare şi prezintă anual, la cererea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sau a F.R.R., raportul de activitate al C.N.E. Baia Mare.
(2)Controlul C.N.E. Baia Mare va fi efectuat de fiecare instituţie fondatoare în sfera ei de activitate şi finanţare.
Art. 25
Orice modificare a prezentului regulament se face numai prin ordin emis de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 824 din data de 7 decembrie 2012