LEGE nr. 205 din 27 iunie 2013 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2010 privind stabilirea strategiei pentru mediul marin, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 2 iulie 2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 6/2011, se modifică după cum urmează:
1.La articolul 10, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 10
(1) Autoritatea publică centrală din domeniul apelor, pe baza evaluării iniţiale realizate în temeiul art. 8 alin. (1), stabileşte pentru apele marine un set complet de obiective de mediu şi de indicatori relevanţi în scopul de a orienta eforturile în vederea atingerii stării ecologice bune a mediului marin, luând în considerare lista orientativă de presiuni şi impacturi prevăzută în tabelul nr. 2 din anexa nr. 3, precum şi lista orientativă de caracteristici prevăzută în anexa nr. 4. La stabilirea obiectivelor şi a indicatorilor respectivi se ţine cont de continuitatea aplicării pentru aceleaşi ape a obiectivelor de mediu relevante existente, stabilite la nivel naţional, al Uniunii Europene sau internaţional, asigurând compatibilitatea reciprocă a acestor obiective şi luarea în considerare, de asemenea, pe cât posibil, a impacturilor transfrontiere semnificative şi a caracteristicilor transfrontiere."
2.La articolul 12, alineatele (1) şi (8) vor avea următorul cuprins:
"Art. 12
(1) Pentru regiunea marină Marea Neagră, autoritatea publică centrală din domeniul apelor identifică, în sensul art. 9 alin. (1), măsurile necesare pentru a atinge sau pentru a menţine starea ecologică bună în apele sale marine. Aceste măsuri se elaborează pe baza evaluării iniţiale realizate în baza art. 8 alin. (1), având în vedere obiectivele de mediu stabilite în temeiul art. 10 alin. (1) şi ţinând cont de tipurile de măsuri prevăzute în anexa nr. 6.
...............................................................
(8) Autoritatea publică centrală din domeniul apelor examinează implicaţiile programului de măsuri pentru apele aflate dincolo de apele sale marine în scopul diminuării riscului unor efecte negative şi, dacă este posibil, în vederea realizării unui impact pozitiv asupra apelor în cauză."
3.La articolul 13, partea introductivă a alineatului (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 13
(1) Autoritatea publică centrală din domeniul apelor poate identifica în apele sale marine situaţii în care, pentru unul dintre motivele enumerate la lit. a)-d), obiectivele de mediu sau starea ecologică bună nu pot fi realizate sub toate aspectele prin măsurile adoptate sau, din motivele prevăzute la lit. e), nu pot fi realizate în termenul respectiv, conform următoarelor condiţii:"
4.La articolul 17, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) În ceea ce priveşte accesul la informaţii în materie de mediu, se aplică prevederile Hotărârii Guvernului nr. 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul, cu modificările ulterioare. Autoritatea publică centrală din domeniul apelor asigură Comisiei Europene, în scopul îndeplinirii sarcinilor ce îi revin din prezenta ordonanţă de urgenţă, în special evaluarea stării mediului marin din România, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 4/2010 privind instituirea Infrastructurii naţionale pentru informaţii spaţiale în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 190/2010, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul de acces şi de utilizare a datelor şi informaţiilor rezultate în urma evaluării iniţiale efectuate în temeiul art. 8 şi în urma programului de monitorizare elaborat în temeiul art. 11. În termen de cel mult 6 luni de la data la care datele şi informaţiile rezultate în urma evaluării iniţiale efectuate în temeiul art. 8 şi în urma programului de monitorizare elaborat în temeiul art. 11 devin disponibile, autoritatea publică centrală din domeniul apelor asigură Agenţiei Europene de Mediu accesul la aceste informaţii şi date, în scopul îndeplinirii sarcinilor ce îi revin."
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

MIRON TUDOR MITREA

PREŞEDINTELE SENATULUI

GEORGE-CRIN LAURENŢIU ANTONESCU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 399 din data de 3 iulie 2013