NORMA din 23 octombrie 2012 privind condiţiile de acordare a sporului pentru condiţii deosebit de periculoase personalului din sistemul administraţiei penitenciare
Art. 1
(1)
Prezentele norme stabilesc locurile de muncă, categoriile de personal, procedura şi modalitatea de acordare a sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare.
(2)
Prin personalul din sistemul administraţiei penitenciare se înţelege funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici şi personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare.
Art. 2
Controlul transmiterii infecţiei tuberculoase include măsuri administrative, de mediu şi respiratorii, detaliate în planul de măsuri aprobat prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Art. 3
(1)
Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se acordă în procent de 100% din salariul de bază, pentru următoarele categorii de persoane:
a)
personalul din penitenciarele-spital care lucrează permanent în secţiile sau compartimentele de pneumoftiziologie;
b)
personalul de specialitate medico-sanitar din penitenciarele-spital care lucrează permanent în secţiile sau compartimentele cu paturi în care sunt îngrijiţi bolnavii de HIV/SIDA şi personalul din laborator care lucrează testele HIV/SIDA;
c)
personalul din penitenciarele-spital care lucrează permanent în laboratoarele de bacteriologie BK, care manipulează culturi vii de BK sau alte produse de degradare BK.
(2)
Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se acordă în procent de 75% din salariul de bază, pentru următoarele categorii de persoane:
a)
personalul care îşi desfăşoară activitatea, fracţionat, în secţiile sau compartimentele de pneumoftiziologie, personal ce va beneficia de sporul prevăzut în prezentele norme, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii;
b)
personalul care îşi desfăşoară activitatea, fracţionat, în secţiile cu pacienţi HIV/SIDA din penitenciarele-spital, personal ce va beneficia de sporul prevăzut în prezentele norme proporţional cu timpul efectiv lucrat în contact direct cu pacienţii şi produsele biologice;
c)
personalul din penitenciare, centre de reeducare şi penitenciare-spital care desfăşoară activităţi directe cu bolnavii de tuberculoză contagioşi proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii;
d)
personalul din penitenciare, centre de reeducare şi penitenciare-spital care desfăşoară activităţi directe cu bolnavii de HIV/SIDA proporţional cu timpul efectiv lucrat în contact direct cu pacienţii şi produsele biologice.
Art. 4
(1)
În penitenciare şi centre de reeducare, pentru personalul care desfăşoară activităţi directe cu persoana privată de libertate diagnosticată cu tuberculoză în formă contagioasă, sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se va putea acorda pentru o perioadă de 30 de zile anterioare datei confirmării diagnosticului.
(2)
Pentru personalul prevăzut la alin. (1), sporul pentru condiţii deosebit de periculoase este de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
Art. 5
(1)
Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se acordă pe baza buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă se eliberează de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică.
(2)
În vederea acordării sporului, directorul penitenciarului, al centrului de reeducare şi al penitenciarului-spital va numi o comisie formată din: responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă, şeful structurii resurse umane, şeful structurii financiar-contabile, directorul medical sau, după caz, medicul unităţii şi câte un reprezentant al organizaţiilor sindicale din unitate.
(3)
Atribuţiile comisiei sunt următoarele:
a)
constată diagnosticul medical pentru bolnavii de tuberculoză contagioşi sau bolnavii de HIV/SIDA, în baza documentelor oficiale transmise de medicul specialist;
b)
stabileşte persoanele care, prin natura atribuţiilor de serviciu, desfăşoară activităţi în locurile de muncă prevăzute la art. 3;
c)
stabileşte perioada efectiv lucrată de fiecare persoană în condiţii de muncă deosebit de periculoase, pentru persoanele prevăzute la art. 3 alin. (2) pe baza formularelor de prezenţă prevăzute la alin. (4);
d)
stabileşte procentul sporului pentru condiţii deosebit de periculoase (de 100%, respectiv 75%), pentru fiecare dintre persoane prevăzute la lit. b).
(4)
Propunerile comisiei prevăzute la alin. (2), fundamentate pe pontajele transmise de şefii de compartimente, avizate de medicul-şef, se aprobă de conducătorul unităţii şi se transmit structurii financiar-contabile pentru efectuarea lunară a plăţii.
(5)
Pentru evidenţa timpului efectiv lucrat în condiţii de muncă deosebit de periculoase (pe zile şi ore) se utilizează pontajele întocmite de şeful de compartiment, precum şi alte registre necesare pentru evidenţa timpului lucrat în astfel de condiţii.
Art. 6
Fiecare unitate penitenciară va transmite Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor documentaţia privind acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase care va verifica, prin Direcţia economico-administrativă şi Direcţia medicală, modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. În cazul constatării unor nereguli sau abuzuri privind acordarea sporului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va dispune conducătorului unităţii reevaluarea şi, după caz, revizuirea modului de acordare a acestui spor, în sensul sistării ori modificării sale, în cazurile respective.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 744 din data de 5 noiembrie 2012