HOTĂRÂRE nr. 70 din 9 septembrie 2015 privind aprobarea opiniei referitoare la propunerea de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei
2011/16/UE
în ceea ce priveşte schimbul automat obligatoriu de informaţii în domeniul fiscal COM (2015) 135
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din
Constituţia României
, republicată, ale Legii nr.
373/2013
privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.
8/1994
, republicat,
Camera Deputaţilor
adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/383, adoptată de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 16 iunie 2015:
1.
Camera Deputaţilor salută iniţiativa Comisiei şi susţine implementarea unui pachet de măsuri menit să combată evaziunea fiscală şi planificarea fiscală agresivă, prin îmbunătăţirea cooperării dintre statele membre în ceea ce priveşte deciziile fiscale care au un impact frontalier, ţinându-se cont de faptul că, în prezent, se schimbă foarte puţine informaţii cu privire la deciziile fiscale.
2.
Camera Deputaţilor ia notă cu îngrijorare de situaţia constatată de Comisia Europeană, conform căreia, la nivel european, multe întreprinderi multinaţionale evită să îşi plătească impozitele, şi susţine elaborarea de măsuri specifice ce vizează remedierea acestei stări de lucruri.
3.
Camera Deputaţilor este în consens cu Comisia Europeană în ce priveşte nevoia de a îmbunătăţi şi armoniza la nivelul Uniunii schimbul de informaţii fiscale dintre statele membre, pentru a împiedica anumite practici fiscale abuzive ale societăţilor. Informaţiile ar trebui comunicate într-un timp scurt după emitere, fapt pentru care ar fi necesar să se stabilească intervale regulate de comunicare a acestora.
4.
Camera Deputaţilor susţine consolidarea instrumentelor şi mecanismelor instituite de Directiva
2011/16/UE
a Consiliului din 15 februarie 2011 privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi de abrogare a Directivei
77/799/CEE
, prin măsuri la nivelul Uniunii Europene, în scopul creşterii transparenţei în materie de fiscalitate.
5.
Camera Deputaţilor susţine extinderea aplicabilităţii Directivei
2011/16/UE
prin includerea schimbului automat de informaţii pentru deciziile fiscale în avans, în condiţiile în care prezenta propunere nu va exceda sau încălca cadrul legislativ naţional şi nu va genera costuri de conformare suplimentare, respectiv povară administrativă nejustificată.
6.
Camera Deputaţilor consideră că eficienţa schimbului automat de informaţii privind deciziile fiscale transfrontaliere în avans şi acordurile de preţ în avans va permite statelor membre să preîntâmpine practicile fiscale abuzive ale anumitor societăţi, prin luarea de măsuri care se impun, încurajând o concurenţă fiscală mai echitabilă şi eliminând astfel acordarea de tratamente fiscale selective societăţilor de către administraţiile fiscale.
7.
Camera Deputaţilor atrage atenţia asupra dificultăţilor de natură birocratică şi de culegere şi interpretare a datelor la nivelul statelor membre şi între acestea, precum şi asupra varietăţii sistemelor fiscale pe teritoriul Uniunii.
8.
Camera Deputaţilor evidenţiază faptul că "soluţiile fiscale individuale anticipate", respectiv "acordul de preţ în avans", definite în textul prezentei propuneri, sunt reglementate în legislaţia naţională prin art. 42 din Ordonanţa Guvernului nr.
92/2003
privind
Codul de procedură fiscală
, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr.
529/2007
pentru aprobarea Procedurii de emitere a soluţiei fiscale individuale anticipate şi a acordului de preţ în avans. Prin urmare, actele normative naţionale pentru emiterea de soluţii fiscale individuale anticipate şi a acordului de preţ în avans se încadrează în definiţia preliminară a deciziilor fiscale transfrontaliere, urmând ca, ulterior adoptării directivei, să fie realizat schimbul automat de informaţii cu toate statele membre, respectiv cu Comisia Europeană.
9.
Camera Deputaţilor este preocupată de aplicarea retroactivă ("10 ani înainte de intrarea în vigoare a directivei") a schimbului de informaţii cu privire la hotărârile fiscale şi consideră că schimbul de informaţii ar trebui să se aplice numai în cazul hotărârilor fiscaie acordate după intrarea în vigoare a directivei.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 septembrie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din
Constituţia României
, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 694 din data de 15 septembrie 2015