ORDIN nr. 2180 din 29 noiembrie 2012 privind aprobarea tarifelor pentru prestaţiile de activităţi specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER
În temeiul prevederilor art. 16 lit. l) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Feroviare Române - AFER, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă tarifele pentru prestaţiile de activităţi specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Feroviară Română - AFER va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 137/2003 privind aprobarea tarifelor pentru prestaţiile de servicii specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 611 din 29 august 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,

Septimiu Buzaşu,

secretar de stat

ANEXĂ: TARIFELE pentru prestaţiile de activităţi specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER
Art. 1
Pentru prestaţiile de activităţi specifice efectuate de Autoritatea Feroviară Română - AFER, denumită în continuare AFER, se aplică următoarele tipuri de tarife:
a)tarif orar;
b)tarif fix;
c)tarif procentual;
d)tarif proporţional.
Art. 2
(1)Tariful orar este de 15 euro pentru prestaţiile de activităţi efectuate de AFER pentru operatorii economici, plătibil în lei la cursul de schimb valutar al Băncii Naţionale a României valabil în ziua plăţii.
(2)Prestaţiile de activităţi specifice efectuate de AFER pentru care se aplică tariful orar şi numărul de ore/om necesare pentru fiecare activitate (în funcţie de gradul de complexitate) sunt prezentate în tabelul nr. 1.
Art. 3
(1)La tariful orar se aplică coeficienţi de corecţie care se stabilesc în funcţie de clasele de risc şi provenienţa produselor/serviciilor, precum şi de urgenţa solicitată pentru realizarea prestaţiei AFER, după cum urmează:
a)coeficient de corecţie pentru clasa de risc, k1:
k1 = 1 pentru produsele care se încadrează în clasele de risc 2B şi 3;
k1 = 1,2 pentru produsele care se încadrează în clasa de risc 2A;
k1 = 1,6 pentru produsele/serviciile care se încadrează în clasa de risc 1B;
k1 = 1,8 pentru produsele/serviciile care se încadrează în clasa de risc 1A.
Clasele de risc sunt definite conform reglementărilor în vigoare privind admiterea tehnică a produselor feroviare;
b)pentru produsele/serviciile ce urmează a fi utilizate experimental (tehnologii/produse noi pe plan naţional, prezentarea documentaţiei în limba străină), tarifului orar i se aplică un coeficient de corecţie k2 = 1,5.
(2)Coeficienţii stabiliţi se aplică prin înmulţire cu numărul de ore necesar pentru prestaţiile specifice.
Art. 4
(1)Tariful fix se percepe în echivalentul în lei la cursul de schimb valutar al Băncii Naţionale a României din ziua plăţii pentru serviciile efectuate de către AFER pentru operatorii economici. Plata se face înainte de eliberarea de către AFER a documentelor care prezintă rezultatele prestaţiilor.
(2)Prestaţiile specifice efectuate de AFER pentru care se aplică tarifele fixe, precum şi valoarea acestora sunt prezentate în tabelul nr. 2.
Art. 5
Pentru activităţile repetitive se percepe un tarif procentual din valoarea tarifului aplicat pentru prestaţia iniţială corespunzătoare produsului/serviciului respectiv, conform tabelului nr. 3.
Art. 6
În cazul în care beneficiarul solicită efectuarea prestaţiilor specifice în termene mai scurte decât cele prevăzute în reglementările în vigoare, tarifelor li se aplică un coeficient de corecţie k3 = 2.
Art. 7
Tariful proporţional se aplică pentru activităţile de inspecţie tehnică şi elaborare de norme şi normative tehnice feroviare. Valoarea tarifului aferent activităţii de elaborare de norme şi normative tehnice feroviare aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, este calculată prin aplicarea unui procent de 0,5% la valoarea producţiei fizice pentru care se asigură inspecţia tehnică. Valoarea tarifului aferent activităţii de inspecţie tehnică este calculată prin aplicarea unui procent de 0,5% la valoarea producţiei fizice pentru care se asigură inspecţia tehnică.
1.Tabelul nr. 1

Nr. crt.

Denumirea activităţii/produselor/serviciilor

Numărul de ore

1.

Certificare produse şi autorizare furnizori feroviari

Norma timp autorizare furnizori feroviari/

Norma timp omologare tehnică sau agrementare tehnică

1.1

Construcţia şi repararea instalaţiilor de centralizare electronice

78/45

1.2

Construcţia şi repararea locomotivelor sau a vehiculelor motoare speciale (maşini şi utilaje de cale, drezine, macarale, pluguri pentru zăpadă etc.)

78/40

1.3

Construcţia şi repararea lucrărilor de artă

78/26

1.4

Construcţia şi repararea instalaţiilor SCB, TTR, IFTE

78/26

1.5

Fabricarea şi repararea vagoanelor de călători, automotoarelor diesel, ramelor automotoare diesel şi electrice, ramelor electrice de metrou, vagoanelor laborator, uzină, de intervenţie, furgon, de uz administrativ etc.

78/35

1.6

Fabricarea şi repararea vagoanelor de marfă, a altor vehicule

78/30

1.7

Fabricarea şi repararea echipamentelor complexe (boghiuri, echipamente electrice/electronice, aparate de frână, motoare, compresoare)

78/26

1.8

Revizii planificate vehicule

58/22

1.9

Spălarea vagoanelor-cisternă

58/22

1.10

Construcţia, întreţinerea şi repararea CF în execuţie mecanizată

58/22

1.11

Fabricarea şi repararea pieselor de schimb implicate funcţional în siguranţa circulaţiei

58/22

1.12

Spălarea - dezinfectarea vagoanelor de marfă

58/22

1.13

Salubrizarea vagoanelor de dormit şi a cuşetei

58/22

1.14

Extragerea şi prepararea pietrei sparte

58/22

1.15

Salubrizarea vagoanelor de călători

39/15

1.16

Fabricarea şi repararea pieselor de schimb neimplicate funcţional în siguranţa circulaţiei

58/22

1.17

Întreţinerea clădirilor

39/15

1.18

Salubrizarea staţiilor

39/15

1.19

Întreţinerea şi repararea CF în execuţie manuală

39/15

1.20

Furnizarea de servicii de proiectare, expertizare şi consultanţă în domeniul feroviar

78/26

1.21

Furnizarea de studii topografice şi geotehnice

78/26

1.22

Produse obţinute prin prelucrarea lemnului (traverse, dibluri, stâlpi)

58/22

2.

Licenţierea operatorilor de transport feroviar

-

2.1

Verificarea documentelor şi acordarea licenţei de transport feroviar pentru operatorii de transport feroviar de marfă

110

2.2

Verificarea documentelor şi acordarea licenţei de transport feroviar pentru operatorii de transport feroviar de călători

130

2.3

Verificarea documentelor şi acordarea licenţei de transport feroviar pentru operatorii de transport feroviar de marfă şi călători

170

2.4

Acordarea autorizaţiei speciale/licenţei de transport pentru operatorii de transport cu metroul pentru transportul urban cu metroul

130

2.5

Verificarea deţinerii resurselor financiare şi logistice în vederea obţinerii licenţei de transport feroviar

80

2.6

Verificarea documentelor în vederea acordării licenţei de transport feroviar pentru prestaţii de transport care constau numai în tracţiunea trenurilor

100

2.7

Verificarea documentelor în vederea acordării licenţei de transport feroviar pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public şi/sau în interes propriu)

90

3.

Certificarea de siguranţă

-

3.1

Certificatul de siguranţă partea A (evaluarea sistemului de management al siguranţei al operatorilor de transport feroviar)

-

3.1.1

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea A pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu)

80

3.1.2

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea A pentru servicii de transport feroviar tip B
(transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu)

96

3.1.3

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea A pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public sau în interes public şi propriu)

48

3.2

Certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A şi tip B

-

3.2.1

Evaluarea documentelor în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) pentru trase ce însumează mai puţin de 50 km

60

3.2.2

Evaluarea documentelor în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) pentru trase ce însumează între 51 şi 200 km

90

3.2.3

Evaluarea documentelor în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) pentru trase mai mari de 200 km

108

3.2.4

Evaluarea documentelor pentru introducerea de material rulant motor în anexa II la certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu)

5

3.3

Certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip C

-

3.3.1

Evaluarea documentelor în vederea eliberării certificatului de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public sau în interes public şi propriu)

48

3.3.2

Evaluarea documentelor în vederea eliberării anexei I la certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public sau în interes public şi propriu) pentru completarea cu noi zone de manevră

7

3.3.3

Evaluarea documentelor pentru eliberarea unei noi anexe II la certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public sau în interes public şi propriu), ca urmare a introducerii de locomotive

35 euro/locomotivă

3.4

Evaluarea tehnică a materialului rulant în vederea înscrierii în certificatul de siguranţă, aflat la o distanţă mai mică de 200 km (vehicul)

16

3.5

Evaluarea tehnică a materialului rulant în vederea înscrierii în certificatul de siguranţă, aflat la o distanţă mai mare de 200 km (vehicul)

24

4.

Autorizarea de siguranţă a administratorului/gestionarului de infrastructură

-

4.1

Autorizaţia de siguranţă partea A (evaluarea sistemului de management al siguranţei al administratorului/gestionarului de infrastructură)

-

4.1.1

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea A

40

4.1.2

Evaluarea documentelor în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea B pentru secţii de circulaţie ce însumează mai puţin de 50 km

24

4.1.3

Evaluarea documentelor în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea B pentru secţii de circulaţie ce însumează între 51 şi 100 km

32

4.1.4

Evaluarea documentelor în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea B pentru secţii de circulaţie ce însumează între 101 şi 150 km

40

4.1.5

Evaluarea documentelor în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea B pentru secţii de circulaţie ce însumează între 151 şi 200 km

48

4.1.6

Evaluarea documentelor în vederea eliberării autorizaţiei de siguranţă partea B pentru secţii de circulaţie ce însumează peste 200 km

60

5.

Licenţa de intermediere a activităţii de transport pe calea ferată

-

5.1

Verificarea documentelor şi acordarea licenţei de intermediere a activităţii de transport pe calea ferată

80

6.

Autorizarea lucrărilor de construcţie de căi ferate şi darea în exploatare

-

6.1

Lucrări la instalaţiile SCB, TTR, IFTE

168/200

6.2

Traversări denivelate şi la nivel cu calea ferată

168/-

6.3

Lucrări la infrastructura căii ferate - lucrări de artă şi terasamente

168/200

6.4

Lucrări la infrastructura căii ferate - lucrări de protecţie şi consolidare

140/200

6.5

Lucrări la suprastructura căii ferate - linii curente şi directe din staţii

168/200

6.6

Lucrări la suprastructura căii ferate - restul liniilor din staţii

140/180

6.7

Supratraversarea sau subtraversarea liniilor CF

140/-

6.8

Racorduri căi ferate private la reţeaua publică - sistematizarea căilor ferate private

140/180

6.9

Lucrări la construcţiile tehnologice din staţii şi linii curente

95/135

6.10

Alte construcţii şi instalaţii amplasate în zona de protecţie

95/-

6.11

Lucrările cu caracter experimental din staţii sau linii curente

140/180

6.12

Scoaterea din exploatare (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

95/-

7.

Eliberarea autorizaţiei pentru centre de instruire

-

7.1

Autorizarea centrelor de instruire

50

8.

Atestarea dispozitivelor speciale şi standurilor

-

8.1

- Standuri pentru verificarea pneumatică a etanşeităţii semiacuplărilor de aer, robinetelor, rezervoarelor

- Standuri pentru probarea hidraulică de rezistenţă

10

8.2

- Standuri pentru verificarea dezechilibrului static al roţilor

- Standuri pentru probarea arcurilor de suspensie

- Standuri pentru subansambluri ale aparatelor de tracţiune/legare/ciocnire

- Standuri pentru probarea elementelor de robinetărie specifice transportului de mărfuri periculoase

- Standuri pentru probarea, reglarea presostatelor, termostatelor

- Standuri pentru etalonarea manometrelor

- Standuri pentru verificarea contactorilor electropneumatici şi electromagnetici

- Standuri pentru probarea supapelor de siguranţă, evacuare şi alimentare întârziată

12

8.3

- Standuri pentru probarea injectoarelor

- Standuri pentru încercări la soc ale saboţilor

- Standuri pentru încercarea la tracţiune a axelor triunghiulare şi a barelor de tracţiune

- Standuri pentru încercarea aparatelor de ciocnire, tracţiune şi legare

- Standuri pentru controlul nedistructiv al produselor metalice/CUS, pulberi magnetice, lichide penetrante etc.)

- Standuri pentru probarea, reglarea releelor, elementelor de reglare şi comandă, amplificatoarelor de relee

- Standuri pentru rezistenţa electrică a osiei montate

- Standuri pentru probarea valvelor de descărcare, ventilelor antipatinaj, ventilelor de cântărire, releelor reglabile, regulatoarelor de presiune

13

8.4

- Standuri pentru probarea regulatoarelor automate de timonerie

- Standuri pentru probarea regulatoarelor automate de tensiune

- Standuri pentru probe finale la instalaţia de frână (standuri fixe şi mobile)

- Standuri pentru verificarea dezechilibrului dinamic al osiilor montate, axelor cardanice

- Standuri pentru probarea regulatoarelor centrifugale de presiune, antipatinaj, de combustibil

- Standuri pentru probarea pompelor de injecţie, de ulei

- Standuri pentru probarea atacurilor de osie, reductoarelor

14

8.5

- Standuri pentru probarea electrocompresoarelor

- Standuri pentru boghiuri sub sarcină

- Standuri pentru probarea amortizoarelor

- Standuri pentru probarea instalaţiilor DSV, vitezometrelor, vitezografelor

- Standuri pentru probarea maşinilor electrice pentru servicii auxiliare

- Standuri pentru proba de ploaie la vehicule feroviare

15

8.6

- Standuri pentru verificarea instalaţiei INDUSI

- Standuri pentru probarea maşinilor electrice de tracţiune

- Standuri pentru probarea robinetului autoregulator KD2, releelor de presiune DU15, KR2, triplei valve ordinare V5

- Standuri pentru verificarea finală a reglajelor suspensiei (linii cu planeitate controlată)

- Standuri pentru verificarea componentelor electrice, pneumatice, hidraulice (standuri multifuncţionale)

16

8.7

- Standuri pentru distribuitoare de aer HIK, KE

- Standuri pentru verificarea gabaritelor

17

8.8

- Standuri pentru măsurarea şasiurilor şi cutiilor

- Standuri pentru probarea electromecanismelor de macaz

- Standuri pentru presarea/depresarea componentelor osiei montate

18

8.9

- Standuri pentru măsurarea cadrelor de boghiuri

- Standuri pentru verificări finale la instalaţii electrice

- Standuri pentru probarea turbosuflantelor, compresoarelor (proba de tip)

- Standuri pentru probe reostatice la locomotivele diesel-electrice

- Standuri pentru măsurarea/reglarea sarcinilor statice pe roţi şi osii

19

8.10

- Standuri pentru probarea transmisiilor hidraulice

- Standuri pentru verificarea ansamblurilor pneumatice, electrice, hidraulice (standuri multifuncţionale)

- Standuri pentru probarea motoarelor diesel

20

8.11

Dispozitive relativ simple, tip calibru-şablon, pentru verificarea cotei qr

4

8.12

Dispozitive tip şablon şi dispozitive cu cel mult două caracteristici proprii şi cel mult două caracteristici măsurate

5

8.13

Dispozitiv pentru măsurarea dimensiunilor buzei roţii/bandajului

6

8.14

- Tipar de măsurat calea

- Cărucior de măsurat calea, dispozitiv pentru măsurat uzura şinei

7

9.

Autorizarea laboratoarelor de încercări produse feroviare

-

9.1

Laboratoare cu până la 10 încercări

44

9.2

Laboratoare cu 11-25 de încercări

72

9.3

Laboratoare cu peste 25 de încercări

96

9.4

Eliberarea unei noi autorizaţii ca urmare a extinderii listei de încercări autorizate

10/tip de încercare

10.

Autorizarea/Atestarea personalului

Numărul de ore/persoană examinată

10.1

Examinarea în vederea autorizării personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

2

10.2

Examinarea în vederea atestării personalului de instruire/personalului responsabil în siguranţa circulaţiei

2

10.3

Evaluarea documentelor necesare în vederea emiterii autorizaţiei pentru efectuarea unei activităţi/manipularea unei instalaţii SC în cazul în care se solicită echivalarea unor competenţe profesionale specifice unei funcţii pentru care personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei este deja autorizat în funcţie

1/persoană examinată

11.

Alte activităţi de certificare, autorizare, atestare, expertize tehnice, încercări de laborator, acordare de avize şi agremente, recepţie tehnică, cercetare ştiinţifică, microproducţie, autorizare personal CTC, alte activităţi

Volumul de activitate se stabileşte prin contract.

12.

Punerea în funcţiune a subsistemelor structurale şi a vehiculelor feroviare

-

12.1

Autorizarea de punere în funcţiune a unui subsistem structural: infrastructură, energie, comandă-control şi semnalizare, material rulant sau părţi ale acestora

78

12.2

Aplicarea procedurii de evaluare a conformităţii elementelor constitutive de interoperabilitate şi emiterea certificatului de conformitate

Pe bază de contract, în funcţie de volumul şi complexitatea activităţii

12.3

Aplicarea procedurii de verificare a subsistemelor structurale sau a unor părţi ale acestora şi emiterea certificatului de verificare

Pe bază de contract, în funcţie de volumul şi de complexitatea activităţii

12.4

Aplicarea procedurii de verificare a vehiculelor şi emiterea certificatului de verificare

Pe bază de contract, în funcţie de volumul şi de complexitatea activităţii

12.5

Autorizarea de punere în funcţiune a unui tip de vehicul

T= N xV

N = număr de subsisteme structurale nou-construite, modernizate sau reînnoite din componenţa vehiculului

V = tariful aferent autorizării punerii în funcţiune pentru un subsistem structural

12.6

Autorizarea de punere în funcţiune a unui vehicul conform cu un tip autorizat

20 euro/vehicul

12.7

Autorizarea suplimentară de punere în funcţiune a unui vehicul autorizat iniţial într-un alt stat membru al UE

- 1.250 euro pentru primul vehicul autorizat suplimentar

- 20 euro pentru vehiculele de acelaşi tip cu cel autorizat suplimentar

13.

Certificarea mecanicilor de locomotivă

-

13.1

Verificarea documentelor în vederea examinării pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă

2

13.2

Verificarea documentelor în vederea acordării noului model de permis de mecanic de locomotivă în cazul preschimbării permiselor eliberate conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.262/2005 privind autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar, cu modificările şi completările ulterioare

2

13.3

Verificarea documentelor în vederea reînnoirii, actualizării, modificării permisului de mecanic de locomotivă

1

13.4

Examinarea în vederea obţinerii permisului de mecanic de locomotivă

3

13.5

Verificarea documentelor în vederea recunoaşterii centrelor de formare care asigură sarcinile de formare privind cunoştinţele profesionale generale, de material rulant şi de infrastructură feroviară pentru mecanicii de locomotivă

8

13.6

Verificarea documentelor în vederea recunoaşterii examinatorilor care efectuează evaluarea cunoştinţelor profesionale generale, de material rulant şi de infrastructură feroviară pentru mecanicii de locomotivă

6

13.7

Verificarea documentelor în vederea modificării sau reînnoirii declaraţiei de recunoaştere a centrelor de formare/examinatorilor care asigură sarcinile de formare/examinările privind cunoştinţele profesionale generale, de material rulant şi de infrastructură feroviară pentru mecanicii de locomotivă

4/3

14.

Certificarea entităţilor responsabile cu întreţinerea vagoanelor de marfă

58

14.1

Certificarea entităţilor responsabile cu întreţinerea vagoanelor de marfă care efectuează funcţia de gestionare/funcţiile de gestionare şi de dezvoltare a întreţinerii/funcţiile de gestionare şi de management al întreţinerii parcului/funcţiile de gestionare, de dezvoltare a întreţinerii şi de management al întreţinerii parcului

16/32/48

14.2

Certificarea atelierelor de întreţinere care preiau funcţia de efectuare a întreţinerii vagoanelor de marfă

48

15.

Activităţi corespondente celor privind autorizarea, omologarea, agrementarea, atestarea în domeniul transportului urban pe şine

Tarife corespondente prestaţiilor pentru transportul feroviar

16.

Aprobarea regulamentului tehnic de exploatare a liniilor ferate industriale şi acordarea autorizaţiei de exploatare

-

16.1

Aprobarea regulamentului tehnic de exploatare a liniilor ferate industriale - cu lungime constructivă mai mică de 3.000 m/peste 3.000 m (tarif/km de linie ferată industrială)

40/64

16.2

Modificarea regulamentului tehnic de exploatare a liniilor ferate industriale aprobat

16

16.3

Verificarea documentelor şi acordarea autorizaţiei de exploatare a liniilor ferate industriale - de categoriile I şi II/categoriile III şi IV

120/100

17.

Verificarea documentelor şi emiterea avizelor AFER pentru construirea, modificarea sau desfiinţarea liniilor ferate industriale/autorizaţiei AFER pentru lucrări de intervenţie la o linie ferată industrială fără acces la infrastructura feroviară

16/16

18.

Efectuarea de încercări la vehiculele feroviare

Pe bază de contract, în funcţie de volumul şi de complexitatea încercărilor

19.

Avizare documentaţii tehnice (caiete de sarcini, specificaţii tehnice, breviare de calcul, desene, scheme etc.)

Numărul de ore pentru activitatea de avizare se stabileşte pe baza următoarelor norme;

- pentru o pagină de text format A4

- pentru o pagină fişă de măsurători/tabel (model)

- pentru un desen A4 sau echivalent A4

La numărul de ore rezultat se aplică tariful orar şi coeficienţii k1, k2, k3.

Fac excepţie lucrările de avizare care sunt incluse în contractele pentru acordarea agrementelor tehnice şi efectuarea încercărilor.

Notificarea solicitantului privind tariful aferent avizării se face prin "înştiinţarea de plată".



1

0,2

0,1

2.Tabelul nr. 2 - Prestaţiile specifice efectuate de AFER, pentru care se aplică tariful fix

Nr. crt.

Denumirea prestaţiei

Tariful
- euro -

1.

Emiterea autorizaţiei, certificatului, agrementului, atestatului, licenţei, permisului acordat conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.262/2005, cu modificările şi completările ulterioare, sau a unor anexe noi ale acestor documente

20

1.1

Emiterea permisului de mecanic de locomotivă (conform reglementărilor specifice privind certificarea mecanicilor de locomotivă), actualizarea, modificarea şi reînnoirea acestuia

40

2.

Supravegherea prin acţiuni de control de stat, inspecţie de stat şi audit de siguranţă feroviară a administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară (tarif/km secţie de circulaţie)

29,25

2.1

Investigarea accidentelor şi incidentelor feroviare, inclusiv a defecţiunilor tehnice ale subsistemelor structurale sau ale constituenţilor de interoperabilitate, pentru administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară (tarif/km secţie de circulaţie)

1,95

3.

Supravegherea prin acţiuni de control de stat, inspecţie de stat, asigurarea investigării şi supravegherea investigării incidentelor pentru operatorii de transport public cu metroul (tarif/km linie desfăşurată)

494

4.

Supravegherea prin acţiuni de control de stat, inspecţie de stat şi audit de siguranţă feroviară a operatorilor feroviari de transport de călători (tarif/1.000 tren km)

7,15

4.1

Investigarea accidentelor şi incidentelor feroviare, inclusiv a defecţiunilor tehnice ale subsistemelor structurale sau ale constituenţilor de interoperabilitate, pentru operatorii feroviari de transport de călători (tarif/1.000 tren km)

0,47

5.

Supravegherea prin acţiuni de control de stat, inspecţie de stat şi audit de siguranţă feroviară a operatorilor feroviari de transport de marfă (tarif/1.000 tren km)

14

5.1

Investigarea accidentelor şi incidentelor feroviare, inclusiv a defecţiunilor tehnice ale subsistemelor structurale sau ale constituenţilor de interoperabilitate, pentru operatorii feroviari de transport de marfă (tarif/1.000 tren km)

0,93

6.

Eliberarea autorizaţiei tehnice pentru materialul rulant, eliberarea avizului tehnic pentru prelungirea duratei normale de funcţionare a vehiculelor feroviare

-

6.1

Locomotive, automotoare, rame electrice sau diesel şi vagoane de călători

195

6.2

Vagoane de marfă

47

6.3

Alte tipuri de material rulant

94

7.

Eliberarea certificatului de înmatriculare şi a cărţii de identitate pentru:

*)

7.1

Locomotive, automotoare, rame electrice sau diesel

180

7.2

Vagoane de călători şi alte tipuri de material rulant

120

7.3

Vagoane de marfă

50

8.

Autorizarea din punct de vedere tehnic a staţiilor de cale ferată

-

8.1

Staţii de categoria I şi specială

2.160

8.2

Staţii de categoria a II-a

1.500

8.3

Staţii de categoria a III-a

960

8.4

Staţii de categoria a IV-a

540

8.5

Halte de mişcare

240

9.

Activităţi de instruire în domeniul feroviar (tarif/oră/cursant)

3

10.

Valorificarea normelor şi normativelor tehnice feroviare aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I (tarif/pag.)

-

10.1

Norme tehnice feroviare nou-elaborate

10

10.2

Norme tehnice feroviare elaborate prin actualizarea normelor existente

8

10.3

Metodologii, specificaţii tehnice, ghiduri

6

10.4

Prescripţii tehnice

2

11.

Auditarea sistemelor de management al calităţii şi mediului (volumul de activitate se stabileşte, de comun acord cu beneficiarul, prin contract) (euro/oră)

20

12.

Certificarea şi autorizarea de siguranţă

-

12.1

Evaluarea documentelor pentru eliberarea unor noi anexe I şi/sau II la certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip C (numai manevră feroviară în interes public sau în interes public şi propriu), ca urmare a scoaterii uneia sau mai multor zone de manevră ori de material rulant motor

20

12.2

Evaluarea documentelor necesare pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă partea B ca urmare a restrângerii activităţii de pe secţiile de circulaţie

20

13.

Punerea în funcţiune a materialului rulant; codificare pentru înscriere în certificatul de siguranţă; înregistrare, evidenţă şi gestiune în registrul naţional de înmatriculare pentru vehicule feroviare

2 euro/vehicul motor 1 euro/vehicul remorcat

14.

Curs de pregătire profesională a consilierului de siguranţă pentru transportul pe căile ferate al mărfurilor periculoase

360 euro/cursant

15.

Emiterea declaraţiei de recunoaştere a centrelor de formare/examinatorilor (conform reglementărilor specifice privind certificarea mecanicilor de locomotivă)

20/20

16.

Curs de pregătire profesională şi atestarea responsabilului cu sistemul de management al siguranţei feroviare

260 euro/cursant

17.

Curs de pregătire recapitulativă a responsabilului cu sistemul de management al siguranţei feroviare pentru prelungirea valabilităţii atestatului

120 euro/cursant

18.

Eliberarea unei noi anexe A sau B la autorizaţia de exploatare a liniilor ferate industriale ca urmare a modificării datelor înscrise în acestea (pentru fiecare anexă)

20

*) Pentru materialul rulant aflat în exploatare, înscris în parc, la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a prezentelor tarife, valorile pentru eliberarea certificatului de înmatriculare şi a cărţii de identitate vor fi de 40% din tarifele prevăzute la pct. 7.1, 7.2, 7.3.
3.Tabelul nr. 3 - Activităţi repetitive pentru care se percepe un tarif procentual din valoarea tarifului aplicat pentru prestaţia iniţială

Nr. crt.

Denumirea activităţii

Tariful

1.

Prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de omologare tehnică şi a agrementului tehnic feroviar

60% din tariful aprobat pentru acordarea certificatului/ agrementului

2.

Vizarea periodică a atestatului tehnic pentru standuri şi dispozitive speciale/autorizaţiei pentru laboratoare

70% din tariful aprobat pentru acordarea atestatului/ autorizaţiei

3.

Vizarea anuală a autorizaţiei tehnice de furnizor feroviar

70% din tariful aprobat pentru eliberarea autorizaţiei

4.

Verificarea respectării cerinţelor şi vizarea periodică a autorizaţiei tehnice pentru staţiile de cale ferată

70% din tariful aprobat pentru acordarea autorizaţiei

5.

Vizarea periodică a autorizaţiei pentru centrele de instruire a personalului

70% din tariful aprobat pentru acordarea autorizaţiei

6.

Certificatul de siguranţă partea A (evaluarea sistemului de management al siguranţei)

-

6.1

Evaluarea documentelor necesare pentru eliberarea unui nou certificat de siguranţă pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu), tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip C (numai manevra feroviară în interes public sau în interes public şi propriu) ca urmare a modificării datelor de identificare a operatorului economic

25% din tariful aprobat pentru activitatea iniţială

7.

Certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A şi tip B

-

7.1

Evaluarea documentelor pentru introducerea în anexa I la certificatul de siguranţă partea B pentru servicii de transport feroviar tip A (transport feroviar de călători desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) şi tip B (transport feroviar de marfă desfăşurat în interes public şi/sau în interes propriu) de noi secţii de circulaţie

35% din tariful aprobat pentru eliberarea certificatului deţinut

7.2

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei/acceptarea dispoziţiilor adoptate de administratorul/gestionarul de infrastructură (în vederea vizării periodice a certificatului de siguranţă partea Aşi/sau partea B)

50% din tariful aprobat pentru eliberarea certificatului de siguranţă

8.

Autorizaţia de siguranţă

-

8.1

Evaluarea documentelor necesare pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă partea B ca urmare a extinderii activităţii de pe secţiile de circulaţie

35% din tariful aprobat pentru eliberarea autorizaţiei

8.2

Evaluarea documentelor şi verificarea implementării sistemului de management al siguranţei/acceptarea dispoziţiilor adoptate de administratorul/gestionarul de infrastructură (în vederea vizării periodice a autorizaţiei de siguranţă partea A şi/sau partea B)

50% din tariful aprobat pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă

9.

Eliberarea unei noi licenţe, autorizaţii, unui nou atestat, agrement, aviz tehnic, certificat sau unei noi cărţi de identitate din cauza pierderii ori distrugerii celei/celui eliberate/eliberat anterior

30% din tariful aprobat pentru acordarea documentului respectiv

10.

Eliberarea unei noi licenţe, autorizaţii, unui nou atestat, agrement sau certificat din cauza anulării, retragerii ori suspendării celei/celui eliberate/eliberat anterior

100% din tariful aprobat pentru acordarea documentului respectiv

11.

Efectuarea de probe în laboratoarele AFER în afara programului normal de lucru

35% din tariful aprobat pentru activitatea iniţială

12.

Activităţi de reevaluare, repetare a examinărilor în vederea eliberării atestatelor, autorizaţiilor, certificatelor, licenţelor, ca urmare a neconformităţilor constatate

35% din tariful aprobat pentru activitatea iniţială

13.

Avizarea documentaţiei modificate ca urmare a observaţiilor AFER

35% din tariful aprobat pentru activitatea iniţială

14.

Examinarea îndeplinirii cerinţelor care au stat la baza acordării licenţei, în vederea acordării vizei periodice

70% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

15.

Eliberarea unei licenţe temporare ca urmare a suspendării/retragerii celei eliberate anterior

50% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

16.

Eliberarea unei noi licenţe ca urmare a modificării denumirii, adresei, situaţiei juridice a operatorului de transport feroviar

35% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

17.

Eliberarea unei noi licenţe ca urmare a modificării domeniului serviciilor de transport

50% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

18.

Activitatea de verificare anuală a modificărilor documentaţiei care a stat la baza eliberării unei licenţe

35% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

19.

Verificarea eliminării neconformităţilor care au stat la baza suspendării licenţei

35% din tariful aprobat pentru acordarea licenţei

20.

Verificarea respectării cerinţelor care au stat la baza acordării autorizaţiei de exploatare a liniilor ferate industriale şi vizarea periodică a acesteia

70% din tariful aprobat pentru acordarea autorizaţiei

21.

Verificarea autorizaţiei de exploatare a liniilor ferate industriale ca urmare a modificării denumirii/situaţiei juridice a posesorului acesteia

35% din tariful aprobat pentru acordarea autorizaţiei

22.

Verificarea eliminării neconformităţilor care au stat la baza suspendării autorizaţiei de exploatare a liniilor ferate industriale

35% din tariful aprobat pentru acordarea autorizaţiei

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 830 din data de 11 decembrie 2012