ACTUL FINAL din 4 octombrie 2010 al Conferinţei plenipotenţiarilor pentru înfiinţarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa
(1)În urma dezbaterilor cu privire la viitoarele posibile direcţii de dezvoltare ale laboratoarelor Gesellschaft fur Schwerionenforschung mbH (GSI), GSI a început în anul 2000 elaborarea unui proiect pentru un Centru internaţional de cercetări în domeniul antiprotonilor şi al ionilor, amplasat la GSI în Darmstadt.
Pe baza unui Raport conceptual de proiectare conţinând o multitudine de contribuţii ştiinţifice şi tehnice din întreaga lume, conceptul Centrului a fost evaluat şi avizat de Consiliul german de ştiinţe reale şi umaniste (Wissenschaftsrat) în anul 2002.
Decizia Guvernului Republicii Federale Germania din 2003 de a înfiinţa Centrul propus a fost urmată de elaborarea unui program de cercetare şi construcţie pe etape.
A fost înfiinţat un Comitet internaţional director pentru FAIR. Şedinţa de constituire a avut loc la 2 februarie 2004.
Pentru urmărirea dezvoltării programelor de ştiinţă şi cercetare a proiectului tehnic, a planificării construcţiei şi a activităţilor de cercetare-dezvoltare s-a înfiinţat un grup de lucru pentru probleme ştiinţifice şi tehnice (STI-FAIR). Un alt grup de lucru pentru probleme administrative şi financiare (AFI-FAIR) a fost creat pentru a se ocupa de structura legală, financiară şi administrativă, proceduri şi documente legale.
În 2004, numeroase instituţii din diferite ţări şi-au exprimat interesul de a participa sau a contribui la viitorul Centru FAIR prin semnarea de scrisori de intenţie.
Până la sfârşitul lui februarie 2007, Guvernele Austriei, Chinei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Greciei, Indiei, Italiei, Poloniei, României, Rusiei, Spaniei, Suediei şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au semnat un Memorandum de înţelegere, pentru a pune bazele cooperării internaţionale pe parcursul etapei pregătitoare a Centrului FAIR.
La 7 noiembrie 2007 reprezentanţii a 10 din cele 14 părţi semnatare ale Memorandumului de înţelegere au semnat Comunicatul cu privire la lansarea oficială a Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR), ocazie cu care au anunţat începutul realizării proiectului FAIR.
(2)La invitaţia Guvernului Republicii Federale Germania, o Conferinţă a plenipotenţiarilor pentru înfiinţarea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa a avut loc la Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din [locul] în [data].
(3)Guvernele următoarelor ţări au fost reprezentate prin delegaţi: Republica Austria, Republica Populară Chineză, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Republica India, Republica Italia, Republica Polonia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacia, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
(4)Preşedintele Conferinţei a primit de la plenipotenţiari documentele de împuternicire deplină pe care le-a examinat şi recunoscut ca fiind corecte şi corespunzătoare.
(5)Conferinţa a luat act de textul Convenţiei, inclusiv de anexa şi documentele tehnice ale acesteia după cum urmează:
- Anexa - Statutul "Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH" (FAIR GmbH),
- Documentul tehnic 1: Descrierea Centrului FAIR care urmează să se construiască şi etapele construcţiei (Partea A) şi Versiunea iniţială pe module - O abordare pas cu pas a realizării Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR) (Partea B)
- Documentul tehnic 2: Costurile de construcţie detaliate şi tabelul cuprinzând cheltuielile estimative anuale de construcţie şi de exploatare
- Documentul tehnic 3: Harta amplasamentului pe care urmează să se construiască Centrul FAIR
- Documentul tehnic 4: Procedura de acceptare a contribuţiilor în natură şi metoda de evaluare a acestora.
(6)La recomandarea Comitetului internaţional director pentru FAIR, Conferinţa a adoptat textul Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, inclusiv al anexei sale, care constituie parte integrantă a Convenţiei.
(7)Conferinţa a convenit ca această Convenţie să fie pusă în aplicare în mod provizoriu până la intrarea ei în vigoare cu condiţia ca aplicarea provizorie să se facă în conformitate cu legislaţia naţională a părţilor contractante, iar, în acest sens, a adoptat Rezoluţia nr. 1, anexată la prezentul act final.
(8)Conferinţa a convenit ca un minim angajament în valoare de 11,87 milioane de euro (la nivelul preţurilor din ianuarie 2005), reprezentând contribuţia în numerar sau în natură la costurile de construcţie a Centrului FAIR, să confere unei părţi contractante dreptul de a desemna o entitate corespunzătoare în calitate de acţionar al Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH. De asemenea, Conferinţa a convenit ca acest angajament minim să poată fi oferit de mai multe părţi contractante împreună. În această situaţie, entităţile corespunzătoare desemnate de către respectivele părţi contractante vor forma un consorţiu ce va acţiona în calitate de acţionar la Centrul de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH. În acest sens, Conferinţa a adoptat Rezoluţia nr. 2, anexată la prezentul act final.
(9)Conferinţa a luat act de declaraţiile:
- Declaraţia Guvernului Republicii Franceze;
- Declaraţia Republicii Polonia;
- Declaraţia Guvernului Regatului Spaniei;
- Declaraţia Guvernului Regatului Suediei,
anexate la prezentul act final.
(10)Conferinţa a invitat toate guvernele să îşi finalizeze, în cel mai scurt termen posibil, procedurile constituţionale necesare, acolo unde este cazul, pentru intrarea în vigoare a Convenţiei şi să informeze în consecinţă Guvernul depozitar (Guvernul Republicii Federale Germania).
(11)Conferinţa a dat aviz favorabil aderării altor guverne la Convenţie în următoarele 6 luni, în aceleaşi condiţii de aderare ca cele în care au aderat şi părţile contractante.
(12)Conferinţa a invitat şi alte guverne să adere la Convenţie.
Drept care plenipotenţiarii au semnat prezentul act final.
-****-
Întocmit la Wiesbaden la data de 4 octombrie 2010 în limbile engleză, franceză, germană, rusă şi spaniolă, toate textele fiind, în egală măsură, autentice, într-un singur original, care va fi depus în arhivele Guvernului Republicii Federale Germania, acesta urmând a transmite câte o copie autentificată tuturor guvernelor semnatare ale actului final şi tuturor guvernelor care devin părţi contractante ale Convenţiei.
Pentru Guvernul Republicii Austria
Pentru Guvernul Republicii Populare Chineze
Pentru Guvernul Republicii Finlanda
Pentru Guvernul Republicii Franceze
Pentru Guvernul Republicii Federale Germania
Pentru Guvernul Republicii Elene
Pentru Guvernul Republicii India
Pentru Guvernul Republicii Italia
Pentru Guvernul Republicii Polonia
Pentru Guvernul României
Pentru Guvernul Federaţiei Ruse
Pentru Guvernul Republicii Slovacia
Pentru Guvernul Republicii Slovenia
Pentru Guvernul Regatului Spaniei
Pentru Guvernul Regatului Suediei
Pentru Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
-****-
ANEXĂ:
CAPITOLUL 1: REZOLUŢIA nr. 1 a Conferinţei plenipotenţiarilor pentru înfiinţarea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa
Aplicarea provizorie a Convenţiei FAIR
Conferinţa
convine să aplice, în mod provizoriu, prevederile Convenţiei cu începere de la data de ......., înţelegând că intrarea definitivă în vigoare se realizează odată cu îndeplinirea procedurilor constituţionale corespunzătoare din fiecare dintre ţările în cauză,
invită acţionarii desemnaţi de părţile contractante care înfiinţează împreună Centrul de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH, o societate cu răspundere limitată (Gesellschaft mit beschrankter Haftung - GmbH), supusă legislaţiei germane, în special legislaţia germană privind societăţile cu răspundere limitată (Gesetz betreffend die Gesellschaften mit beschrankter Haftung - GmbHG), să semneze neîntârziat statutul (anexă la Convenţie),
solicită Guvernului Republicii Federale Germania să parcurgă toate etapele procedurale necesare pentru constituirea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH ca entitate legală în cel mai scurt termen posibil.
CAPITOLUL 2: REZOLUŢIA nr. 2 a Conferinţei plenipotenţiarilor pentru înfiinţarea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR)
Angajamentul minim reprezentând contribuţia la costurile de construcţie ce conferă unei părţi contractante dreptul de a desemna o entitate corespunzătoare în calitate de acţionar al Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH
Conferinţa
convine ca un minim angajament în valoare de 11,87 milioane de euro (la nivelul preţurilor din ianuarie 2005), reprezentând contribuţia în numerar sau în natură la costurile de construcţie să confere unei părţi contractante dreptul de a desemna o entitate corespunzătoare în calitate de acţionar al Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH. Acest angajament minim poate fi oferit de mai multe părţi contractante împreună. În această situaţie, entităţile corespunzătoare desemnate de către respectivele părţi contractante vor forma un consorţiu ce va acţiona în calitate de acţionar la Centrul de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa GmbH,
ia act că suma de 11,87 milioane de euro corespunde unui procent de 1% din cifra estimată în avans pentru costurile de construcţie a Centrului FAIR, conform descrierii din Partea A a Documentului tehnic 1, anexat la Convenţie.
CAPITOLUL 3: DECLARAŢIA Guvernului Republicii Franceze cu privire la aplicarea provizorie şi la obligaţiile sale financiare
Conferinţa
ia act de declaraţia Guvernului Republicii Franceze, care precizează următoarele:
În conformitate cu Rezoluţia nr. 1 anexată la actul final, în care părţile contractante convin ca această Convenţie să fie aplicată provizoriu până la intrarea ei în vigoare, cu condiţia ca aplicarea în vigoare să fie în concordanţă cu legislaţia naţională a părţilor contractante, Franţa, prin prezenta, declară că nu poate aplica provizoriu această Convenţie de la data semnării ei. Articolul 53 din Constituţia Republicii Franceze impune ca tratatele şi acordurile internaţionale să fie ratificate de Parlament anterior intrării în vigoare a acestora, atunci când, aşa cum este cazul de faţă, acestea presupun consecinţe financiare care implică bugetul de stat.
Referitor la procedura descrisă în articolul 6 (6) din Convenţie, Franţa declară: contribuţia părţii franceze la costurile anuale de exploatare a Centrului FAIR nu va depăşi 2%.
CAPITOLUL 4: DECLARAŢIA Guvernului Republicii Polonia cu privire la obligaţiile sale financiare
Conferinţa
ia act de declaraţia Republicii Polonia, care precizează următoarele:
Republica Polonia va participa la construcţia Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR) cu suma de 23,74 milioane de euro (la nivelul preţurilor din 2005). Această sumă include atât contribuţia în natură, cât şi cea în numerar. Prioritatea o va reprezenta contribuţia în natură, iar contribuţia în numerar nu va depăşi 11,87 milioane de euro (la nivelul preţurilor din 2005).
CAPITOLUL 5: DECLARAŢIA Guvernului Regatului Spaniei cu privire la obligaţiile sale financiare
Conferinţa
ia act de declaraţia Guvernului Regatului Spaniei, care precizează următoarele:
Spania doreşte să contribuie ca stat participant la înfiinţarea şi exploatarea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR). Cu toate acestea, obligaţiile Spaniei, la semnarea Convenţiei, vor fi următoarele:
1.Spania va analiza participarea sa la etapa de exploatare pe o perioadă de 2 ani de la începutul acestei etape şi va putea opta să se retragă fără penalităţi, sub condiţia unei notificări prealabile de un an.
2.În urma unei analize pozitive, Spania îşi poate prelungi participarea pentru alţi 3 ani şi, în funcţie de analizele ulterioare, poate continua să participe pe întreaga perioadă de desfăşurare a proiectului.
3.În cazul în care prima analiză efectuată de partea spaniolă recomandă continuarea participării acesteia la proiect, Spania va suporta în totalitate costurile de dezafectare asumate prin Convenţie. Dacă, în urma primei analize, Spania decide să îşi retragă participarea, aceasta va suporta 50% din contribuţia sa la costurile de dezafectare asumate prin Convenţie.
CAPITOLUL 6: DECLARAŢIA Guvernului Regatului Suediei cu privire la obligaţiile sale financiare şi confidenţialitate
Conferinţa
ia act de declaraţia Guvernului Regatului Suediei, care precizează următoarele:
Suedia doreşte să contribuie ca stat participant la înfiinţarea şi exploatarea Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa (FAIR). Însă,
1.Autoritatea suedeză reprezentând acţionarul suedez la societatea FAIR, ce va contribui la costurile de construcţie cu suma de 10 milioane de euro (la nivelul preţurilor din 2005), va fi desemnată de Guvernul Regatului Suediei după aprobarea Parlamentului.
2.Participarea Suediei la construcţia Centrului FAIR va presupune o participare a părţii suedeze la etapa de exploatare a Centrului FAIR pe o perioadă de minimum 3 ani. Suedia va analiza posibilitatea continuării acestei participări la etapa de exploatare după primii 2 ani şi va putea opta, dacă doreşte, în urma analizei efectuate, să se retragă fără penalităţi, sub condiţia unei notificări prealabile de un an.
3.În urma unei analize pozitive, Suedia poate opta să îşi prelungească participarea pentru alţi 3 (sau 5) ani şi, în funcţie de analizele ulterioare, poate continua să participe pe întreaga perioadă de desfăşurare a proiectului.
4.În cazul în care prima analiză efectuată de partea suedeză recomandă continuarea participării acesteia la proiect, Suedia va suporta în totalitate costurile de dezafectare asumate prin Convenţie.
Dacă, în urma primei analize, Suedia decide să îşi retragă participarea, aceasta va suporta 50% din contribuţia sa la costurile de dezafectare asumate prin Convenţie.
5.Articolul 19 "Confidenţialitate" din statut (anexă la Convenţie) va fi interpretat după cum se specifică în cele ce urmează, în vederea întrunirii cerinţelor reglementărilor prevăzute în Constituţia din Suedia privind accesul public la documente:
Autoritatea suedeză reprezentând acţionarul suedez în societatea FAIR (FAIR GmbH, cu sediul în Germania) va consulta întotdeauna acţionarul de la care provin informaţiile respective înainte de a lua vreo decizie cu privire la accesul unei terţe părţi la informaţiile confidenţiale, aşa cum sunt ele definite în articolul 19 din statut. Partea suedeză este conştientă de faptul că, în cazul în care acţionarul, după o astfel de consultare obligatorie, nu este de acord cu accesul la informaţii şi, cu toate acestea, o autoritate suedeză dezvăluie informaţii confidenţiale, acţiunea părţii sudeze va prejudicia relaţiile dintre Suedia şi părţile semnatare ale prezentei Convenţii.
În acest context, Suedia abrogă Legea privind protecţia informaţiilor secrete în Suedia din 1980, în special capitolul 2 secţiunea 1 paragraful 1, care precizează următoarele: "Se va păstra confidenţialitatea asupra informaţiilor privind relaţiile Suediei cu un alt stat sau orice altă informaţie ce vizează fie un alt stat, organizaţie internaţională, autoritate, cetăţean sau persoană juridică din alt stat, fie un apatrid, dacă se constată că dezvăluirea unor astfel de informaţii ar prejudicia relaţiile internaţionale ale Suediei sau ar aduce prejudicii ţării."
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 748 din data de 3 decembrie 2013