ORDIN nr. M.133 din 18 decembrie 2014 pentru modificarea şi completarea unor ordine ale ministrului apărării naţionale
Luând în considerare prevederile art. 22 din Ordonanţa Guvernului nr.
81/2003
privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobată prin Legea nr.
493/2003
, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 27 din Legea nr.
15/1994
privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale pct. 22-24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.
15/1994
privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.
909/1997
, cu modificările şi completările ulterioare,
pentru aplicarea dispoziţiilor art. 20 alin. (2) din Legea nr.
500/2002
privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr.
112/2000
pentru reglementarea procesului de scoatere din funcţiune, casare şi valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, aprobată prin Legea nr.
246/2001
, ale art. 48 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr.
121/1998
privind răspunderea materială a militarilor, aprobată prin Legea nr.
25/1999
, precum şi ale cap. III pct. 7 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.
2.139/2004
, cu modificările ulterioare,
având în vedere Avizul Ministerului Finanţelor Publice nr. 529.979 din 15 decembrie 2014,
în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) şi ale art. 32 alin. (3) din Legea nr.
346/2006
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,
ministrul apărării naţionale
emite prezentul ordin.
Art. I
1.
Titlul şi conţinutul secţiunii a 3-a din capitolul I al
Instrucţiunilor privind scoaterea din funcţiune şi casarea activelor fixe, precum şi declasarea şi casarea bunurilor materiale, altele decât activele fixe, în Ministerul Apărării Naţionale
, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr.
M.92/2013
, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 1 octombrie 2013, se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"SECŢIUNEA 3: Reguli specifice privind gestionarea animalelor
Art. 12
(1) Animalele de serviciu care au depăşit limita de vârstă, dar îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună, se menţin în aceeaşi categorie de serviciu.
(2) Animalele de serviciu care şi-au pierdut aptitudinile corespunzătoare unei categorii de serviciu sau nu îndeplinesc criteriile zootehnice şi sanitar-veterinare stabilite în anexa nr. 5 pot beneficia, cu aprobarea ordonatorului secundar de credite, la propunerea scrisă a ordonatorului terţiar de credite, pe baza referatului întocmit de persoana care le-a avut în îngrijire/înlocuitorul acesteia, de menţinerea în activitate pe perioada vieţii, cu drepturile aferente.
(3) Propunerea scrisă trebuie însoţită de o notă justificativă şi de un aviz sanitar al medicului veterinar competent.
(4) Animalele prevăzute la alin. (2) se reîncadrează în categorii de serviciu corespunzătoare aptitudinilor curente (pază, însoţire etc.). Acestea nu sunt luate în calcul la necesarul de efective, ele fiind prevăzute într-o anexă la statul de organizare.
Art. 13
(1) Pentru animalele în cazul cărora, după împlinirea duratei de activitate, se ia decizia de a fi date în custodie, propunerile de scoatere din activitate se fac în condiţiile prezentelor instrucţiuni şi pe baza dosarului cu acte medico-legale, care cuprinde:
a) procesul-verbal de constatare, întocmit de comisia numită prin ordin de zi pe unitate;
b) certificatul sanitar-veterinar întocmit de medicul veterinar al unităţii sau, când acesta nu există, de către medicul veterinar al circumscripţiei sanitar-veterinare în raza căreia se află sau la care este arondată unitatea militară.
(2) În cazul cabalinelor pentru care se ia decizia de vânzare potrivit legii, după împlinirea duratei de activitate, propunerile de scoatere din activitate se fac pe baza documentelor prevăzute la alin. (1).
(3) Câinii de serviciu pot fi daţi în custodie numai persoanelor care i-au avut în îngrijire.
Art. 14
Nu se propune scoaterea din activitate pentru animalele care au murit din diferite cauze. În această situaţie se dispune efectuarea cercetării administrative, în condiţiile legii."
Art. II
Instrucţiunile de aplicare a Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale
, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr.
M.99/2009
, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 685 şi 685 bis din 12 octombrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.
La articolul 9, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
"(8) Câinii de serviciu nu pot face obiectul valorificării."
2.
La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Animalele de serviciu scoase din activitate şi neadjudecate pot fi lăsate în custodie persoanelor care le-au avut în îngrijire sau altor persoane fizice sau juridice, la cererea scrisă a acestora, pe baza avizului sanitar al medicului veterinar competent şi a declaraţiei pe propria răspundere, autentificată, referitoare la respectarea prevederilor Legii nr.
205/2004
privind protecţia animalelor, republicată."
3.
La articolul 25, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2
1
), cu următorul cuprins:
"(2
1
) În cazul câinilor de serviciu, custodia se poate încredinţa numai persoanei care i-a avut în îngrijire, pe baza documentelor prevăzute la alin. (2)."
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul apărării naţionale,
Mircea Duşa
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 942 din data de 23 decembrie 2014