ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 29 din 28 iunie 2016 pentru modificarea regimului juridic al unui imobil
Numeroase instituţii publice din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii, situaţie generată de lipsa unor sedii corespunzătoare atât ca dimensiune, cât şi ca dotări, fenomen care s-a accentuat în ultima perioadă.
Astfel, unele instituţii publice funcţionează în clădiri cu risc seismic ridicat sau care şi-au depăşit durata normală de exploatare.
În cazul altor instituţii publice, clădirile în care funcţionează au fost retrocedate foştilor proprietari. Entităţile publice care se încadrează în prevederile art. 16 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au continuat să folosească imobilele respective pentru perioada prevăzută de lege, dar acest termen a expirat în multe cazuri, iar proprietarii de drept solicită chirii considerabile, care grevează sever bugetele instituţiilor publice.
Cu probleme serioase de spaţiu se confruntă şi unele instituţii publice recent înfiinţate, a căror operaţionalizare este foarte importantă pentru interesul public.
Rezolvarea acestei probleme prin închirierea unor spaţii de pe piaţa imobiliară este puţin probabilă, deoarece ar implica cheltuieli însemnate din fondurile publice.
Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" administrează imobile aparţinând domeniului public şi privat al statului şi asigură, prin atribuire, sedii pentru o serie de instituţii publice, fără însă a putea rezolva toate solicitările formulate în acest sens.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condiţiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", a imobilelor proprietatea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situaţii speciale, precum şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările şi completările ulterioare, s-au prevăzut condiţiile de vânzare a imobilelor administrate de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" sau deţinute în proprietate de regie, proces care se află în desfăşurare.
Dată fiind nevoia imperativă de spaţii a unor instituţii publice, au fost identificate unele imobile, aflate în procedură de vânzare conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările şi completările ulterioare, care ar putea fi atribuite ca sedii, întrunind un minimum de condiţii pentru desfăşurarea normală a activităţii.
Având în vedere că imobilele respective sunt în procedura de vânzare, normele legale imperative impun ca măsura scoaterii acestor construcţii din respectiva procedură să se realizeze printr-un act normativ de acelaşi nivel cu cel al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Un astfel de imobil este Hotelul Triumf, aflat în domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru care a fost demarată procedura vânzării, parcurgându-se toate etapele, respectiv cele trei proceduri de licitaţii, fără a se fi înregistrat nicio ofertă de cumpărare.
Prin trecerea în domeniul public al statului a Hotelului Triumf şi atribuirea, ulterioară, către una din entităţile care au vocaţie în acest sens potrivit Hotărârii Guvernului nr. 60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", cu modificările şi completările ulterioare, va fi rezolvată o situaţie deosebit de dificilă, generată de lipsa unor sedii corespunzătoare.
Neadoptarea măsurilor propuse prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă va genera efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului şi funcţiilor instituţiilor publice, ceea ce determină situaţia extraordinară şi de urgenţă.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă,
Art. 1
Se aprobă transmiterea unui imobil, având datele de identificare prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, din domeniul privat al statului şi din administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" în domeniul public al statului şi în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", în vederea atribuirii ca sediu către instituţii publice, conform legii.
Art. 2
Nr. crt. 639 din anexa nr. 3 "Lista imobilelor din domeniul privat al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome «Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat», şi a imobilelor proprietate proprie, propuse în vederea vânzării" la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea condiţiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", a imobilelor proprietatea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situaţii speciale, precum şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Art. 3
În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Secretariatul General al Guvernului va supune, spre aprobare, Guvernului hotărârea de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", cu modificările şi completările ulterioare, şi a Hotărârii Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare.
-****-

PRIM-MINISTRU

DACIAN JULIEN CIOLOŞ

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului,

Sorin Sergiu Chelmu

Ministrul finanţelor publice,

Anca Dana Dragu

ANEXĂ: DATELE DE IDENTIFICARE ale imobilului aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", situat în municipiul Bucureşti, sectorul 1, şos. Kiseleff nr. 12, care se transmite din proprietatea privată în proprietatea publică a statului

Denumirea bunului care trece în domeniul public al statului

Codul de clasificaţie

Anul şi actul dobândirii

Adresa

Vecinătăţi

Caracteristici tehnice ale imobilului

Valoarea de inventar
- lei -

Hotel Triumf

8.29.07

Hotărârea Guvernului nr. 567/1993 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" - act normativ în prezent abrogat

Şos. Kiseleff nr. 12, sectorul 1, Bucureşti

N-V str. Docenţilor

S-E imobil şos. Kiseleff nr. 10

N-E str. Gh. Brătianu

S-V şos. Kiseleff

C1 Hotel -1.549 mp

S + D + P + E1 + E2 + E3 + Pod

Suprafaţă utilă totală - 2.042,29 mp

Suprafaţă construită totală -aprox. 2.750,20 mp

C2 magazie-111 mp

C3 magazie-39 mp

C4 magazie-8 mp

C5 chioşc - 26 mp

C6 punct tehnic - 39 mp

C7 WC -16 mp

C8 magazie - 28 mp

C9 terenuri tenis - 1.290 mp

Total suprafaţă construcţii - 3.106 mp

Total suprafaţă teren - 14.987 mp

Carte funciară nr. 208232/2016

teren -

45.317.540,73 lei construcţii - 5.707.291,41 lei

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 487 din data de 30 iunie 2016