ORDIN nr. 1094 din 28 martie 2016 pentru aprobarea formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor" utilizat de personalul cu atribuţii de inspecţie fiscală, împuternicit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă formularul tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", cod 14.13.22.99, prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 2
Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", cod 14.13.22.99, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.743/2014 pentru aprobarea formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor" utilizat de personalul cu atribuţii de inspecţie fiscală, împuternicit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 959 din 30 decembrie 2014.
Art. 5
Formularele tipizate, emise în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.743/2014 pentru aprobarea formularului tipizat "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor" utilizat de personalul cu atribuţii de inspecţie fiscală, împuternicit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, vor fi utilizate până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2016.
Art. 6
Direcţia generală coordonare inspecţie fiscală, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi structurile subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Eugen-Dragoş Doroş

ANEXA nr. 1:

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

DIRECŢIA ......................

Seria ........ nr. ..........

PROCES-VERBAL de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
Încheiat astăzi ............, luna ......, anul ..........., în localitatea ................, judeţul/sectorul .............
Agent(i) constatator(i): numele şi prenumele .................., având funcţia(ile) de ............ la ............, în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în baza legitimaţiilor de inspecţie fiscală nr. ........... şi a Ordinului de serviciu nr. ..........., în urma inspecţiei fiscale/controlului efectuat în ziua ....... luna ....... anul ......... ora .......... la .......... din localitatea ............, bd./str. ........... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ............., cod de identificare fiscală .........., am constatat:
I.La data(ele), ora(ele) şi locul(rile) de mai jos au fost săvârşite următoarele fapte:
1.....................................................
2.....................................................
3.....................................................
Fapta(ele) de mai sus constituie contravenţie(ii) prevăzută(e) la:
1.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din ...............;
2.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din ...............;
3.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din .............. .
De săvârşirea acestor fapte se face vinovat contravenientul:
a)Persoana juridică ....................... (denumirea), cod identificare fiscală ..........., înmatriculată la oficiul registrului comerţului/autorizat ........... cu nr. ......., cu sediul/domiciliul fiscal în localitatea ..........., bd./str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ............, reprezentată de ......... în calitate de ........., cu CNP ........, cu domiciliul în localitatea ............., bd./str. ............. nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ................, născut(ă) la data de ........., în localitatea ..........., judeţul/sectorul ........., legitimat(ă) cu BI/CI/paşaport seria ..... nr. .........., emis(ă) de .............. la data de ............. .
b)Persoana fizică: ............................ (numele şi prenumele), născut(ă) la data de .............. în localitatea ............, judeţul/sectorul ....., fiul/fiica lui .......... şi al/a ............, CNP ......... domiciliat(ă) în oraşul (comuna) .............., bd./str. .......... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ..........., legitimat(ă) cu BI/CI/paşaport seria ...... nr. ............., emis(ă) de ............ la data de ............, ocupaţia .........., locul de muncă ............... .
Fapta(ele) prevăzută(e) în actul(ele) normativ(e) menţionat(e) se sancţionează, conform:
1.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din ..............., cu amendă de la .............. lei la .............. lei;
2.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din ..............., cu amendă de la .............. lei la .............. lei;
3.-art. ........ alin. ........ lit. ..... din ..............., cu amendă de la .............. lei la .............. lei,
stabilindu-se cuantumul amenzii pentru fapta(ele) de la pct.:
1.în sumă de .............. (..........................) lei;
2.în sumă de .............. (..........................) lei;
3.în sumă de .............. (..........................) lei,
suma totală fiind de .............. (..........................) lei.

Agent constatator,

....................

Contravenient,

....................

Martor(i),

....................

....................

-----------------------------------------------------------
PROCES-VERBAL DE ÎNDEPLINIRE A PROCEDURII*)
Astăzi, ............., agentul constatator ................... din cadrul ..........., având de înmânat Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria ...... nr. ............... şi înştiinţarea de plată nr. ............, m-am deplasat la domiciliul fiscal al contribuabilului persoană juridică/persoană fizică ...................., din localitatea ............, bd./str. ................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ............, găsind pe contravenient sau pe ........../administrator/împuternicitul contravenientului**) (persoana care locuieşte la această adresă), care, primind actul, a semnat în faţa noastră.
Semnătura primitorului şi actul de identitate
........................

Formular aprobat prin Op. ANAF nr. ...........

COD 14.13.22.99

Format A4/t2

Amenda/Amenzile se va/vor achita la Trezoreria Finanţelor Publice ........................ în contul nr. .............. .
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate, prin care este/sunt sancţionată/sancţionate contravenţia/contravenţiile de la punctul/punctele .......... (1, 2 sau 3), respectiv suma de .......... (..................) lei, iar o copie a documentului de plată se va depune sau se va transmite prin poştă, recomandat, la sediul agentului constatator din .................. .
În caz de neachitare a amenzii/lor în termen de 15 zile de la data înmânării/comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, se va proceda la executarea silită conform prevederilor legale.
II.Sancţiuni complementare:
a)în conformitate cu prevederile art. ........ alin. ........ lit. ..... din ............... se confiscă de la contravenient următoarele bunuri/sume destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea faptei(lor) prezentată(e) la punctul(ele):
1.....................................................
2.....................................................
3.....................................................
b)Măsuri asigurătorii, de conservare sau valorificare:
........................................................
c)Bunurile/Sumele confiscate aparţin:
........................................................
d)Alte sancţiuni complementare:
........................................................
III.Alte menţiuni
La cererea contravenientului s-au formulat următoarele obiecţiuni:
........................................................
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, împotriva prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării.
Plângerea se va depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia şi va fi însoţită de o copie a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, precum şi de alte acte doveditoare în susţinerea plângerii.
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei exemplare, din care exemplarul 2 s-a înmânat contravenientului, astăzi, ............, sau se va comunica acestuia în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

Agent constatator,

....................

Contravenient,

....................

Martor(i),

....................

....................

Martor(i) - (date complete privind identitatea)
........................................................
........................................................
NOTE:
În cazul în care, la unele rubrici, spaţiul alocat este insuficient, se continuă scrierea separat în trei exemplare semnate de toate părţile, aceasta constituind anexa, parte integrantă a prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
În cazul în care contravenientul refuză semnarea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, acest lucru se atestă de martor(i).
-----------------------------------------------------------
Refuzând primirea (negăsind nicio persoană) s-a afişat procesul-verbal pe uşa principală a sediului/domiciliului contravenientului. Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal de îndeplinire a procedurii.

Martor - date complete privind identitatea acestuia

....................................

....................................

Agent constatator,

..................

..................

_______
*) Se detaşează de prezentul proces-verbal şi se anexează exemplarului transmis organelor fiscale spre executare.
**) Se anulează cuvintele care nu sunt necesare. În caz de afişare, actul se va lipi numai la colţuri şi, după caz, cu înştiinţarea de plată în faţă.

Formular aprobat prin Op. ANAF nr. ..............

COD 14.13.22.99

ANEXA nr. 2: Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", cod 14.13.22.99
1.Denumire: "Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor"
2.Cod: 14.13.22.99
3.Format: A4/t2
4.Caracteristici de tipărire:
- se tipăreşte pe ambele feţe, în 3 exemplare (negru, roşu şi verde);
- este înseriat şi numerotat;
- se broşează în carnete de câte 150 de file (50 de seturi).
5.Se difuzează gratuit.
6.Se utilizează la constatarea unor fapte de care se face vinovat contravenientul şi la stabilirea sancţiunilor prevăzute de lege.
7.Se întocmeşte în 3 exemplare de agentul constatator.
8.Circulă şi se arhivează:
- exemplarul 1, la organul fiscal de administrare competent;
- exemplarul 2, la contravenient;
- exemplarul 3, la agentul constatator care a efectuat constatarea faptei.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 239 din data de 31 martie 2016