DECIZIE din 20 ianuarie 2015 cu privire la Cererea nr. 26.099/08 introdusă de Mihai Klepper Duţă împotriva României
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secţia a treia), reunită la 20 ianuarie 2015 într-o cameră compusă din Luis Lopez Guerra, preşedinte, Johannes Silvis, Valeriu Griţco, judecători, şi Marialena Tsirli, grefier adjunct de secţie,
având în vedere cererea menţionată anterior, introdusă la 28 mai 2008,
având în vedere declaraţia depusă de Guvernul pârât la 30 mai 2014, prin care Curţii i se solicita scoaterea cauzei de pe rol, precum şi răspunsul reclamantului la această declaraţie,
după ce a deliberat în acest sens, pronunţă următoarea decizie:
ÎN FAPT ŞI PROCEDURA
Reclamantul, domnul Mihai Klepper Duţă, este un resortisant român, născut în 1967 şi domiciliat în Bucureşti.
Guvernul român (Guvernul) a fost reprezentat de agentul guvernamental, doamna C. Brumar, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Invocând art. 6 § 1 din Convenţie, reclamantul s-a plâns de durata nerezonabilă a procedurii penale iniţiate împotriva sa, care în speţă a fost de 9 ani şi 7 luni şi a implicat trei grade de jurisdicţie.
Acest capăt de cerere a fost comunicat Guvernului.
În urma unor negocieri nereuşite pentru soluţionarea pe cale amiabilă, Guvernul a informat Curtea prin scrisoarea din 30 mai 2014 că intenţionează să formuleze o declaraţie în vederea rezolvării problemelor invocate în cerere.
Declaraţia era redactată după cum urmează:
"Guvernul declară - prin prezenta declaraţie unilaterală - că recunoaşte existenţa unei încălcări a art. 6 din Convenţie care decurge din durata nerezonabilă a procedurii penale în care a fost implicat reclamantul.
Guvernul se declară dispus să plătească reclamantului, cu titlu de reparaţie echitabilă, suma totală de 2.160 EUR, sumă pe care o consideră rezonabilă în raport cu jurisprudenţa Curţii. Această sumă, care va acoperi orice prejudiciu material şi moral, precum şi cheltuielile de judecată, va fi scutită de orice impozit. Aceasta va fi plătită în lei româneşti, la rata de schimb aplicabilă la data plăţii, în contul bancar indicat de reclamant, în termen de trei luni de la data notificării deciziei Curţii pronunţate în conformitate cu art. 37 § 1 din Convenţia europeană a drepturilor omului. În caz de neplată în termenul stabilit, Guvernul se obligă să plătească, de la expirarea termenului menţionat şi până la momentul plăţii efective a sumei respective, o dobândă simplă, la o rată egală cu rata dobânzii facilităţii de împrumut marginal practicată de Banca Centrală Europeană, majorată cu trei puncte procentuale.
Guvernul solicită respectuos Curţii să declare că nu mai este justificată continuarea examinării cererii şi să scoată cauza de pe rol în conformitate cu art. 37 § 1 lit. c) din Convenţie."
În data de 21 august 2014, Curtea a primit de la reclamant o scrisoare prin care era informată că acesta acceptă condiţiile din declaraţia Guvernului.

ÎN DREPT

Curtea consideră că, ţinând seama de aprobarea expresă de către reclamant a condiţiilor din declaraţia formulată de Guvern, este necesar să considere că s-a ajuns la o soluţionare pe cale amiabilă între părţi.
Prin urmare, Curtea ia act de soluţionarea pe cale amiabilă la care au ajuns părţile. Aceasta consideră că soluţionarea rezultă din respectarea drepturilor omului, astfel cum sunt recunoscute prin Convenţie şi protocoalele sale, şi nu constată, de altfel, niciun motiv care să justifice continuarea examinării cererii.
În consecinţă, se justifică scoaterea cauzei de pe rol.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

În unanimitate,

CURTEA:

decide scoaterea cererii de pe rol, în conformitate cu art. 39 din Convenţie.
Redactată în limba franceză, apoi comunicată, în scris, la 12 februarie 2015.
-****-

PREŞEDINTE

LUIS LOPEZ GUERRA

Grefier adjunct,

Marialena Tsirli

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 334 din data de 15 mai 2015