PROCEDURA din 29 ianuarie 2015 de efectuare a plăţii restituirilor prevăzute de Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi instrucţiunile de aplicare a prevederilor art. II-IV din Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prevederile Legii nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului, denumită în continuare lege, sunt aplicabile persoanelor cu drepturi de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite până la data de 27 septembrie 2014, data intrării în vigoare a legii, denumite în continuare persoane debitoare.
Art. 2
Conform prevederilor art. III din lege nu fac obiectul scutirii la plată şi/sau restituirii debitele care, după caz:
a)sunt contestate prin acţiune în instanţă şi aflate în pronunţare;
b)sunt contestate prin acţiune în instanţă şi pentru care instanţa s-a pronunţat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
c)sunt stabilite ca urmare a corectării veniturilor care au stat la baza stabilirii dreptului, fie din cauza completării incorecte de către angajator a adeverinţei de venituri, fie din cauza diferenţelor de venit în condiţiile art. 22 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL II: Scutirea la plată a debitelor
Art. 3
În conformitate cu prevederile art. II alin. (1) din lege sunt scutite de la plată persoanele debitoare care se află în una dintre următoarele situaţii:
a)au debite deja constituite şi o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral până la data de 27 septembrie 2014;
b)au debite deja constituite şi sumele nu au fost recuperate;
c)au dreptul de indemnizaţie pentru creşterea copilului/ stimulent/stimulent de inserţie stabilit până la data de 27 septembrie 2014, iar debitele se constituie ulterior acestei date.
Art. 4
(1)Scutirea la plată a debitelor se face pe bază de cerere care cuprinde şi declaraţia pe propria răspundere a persoanei debitoare înregistrată la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.
(2)Pentru persoanele minore lipsite de capacitate deplină de exerciţiu al drepturilor civile, îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului, cererea prevăzută la alin. (1) se completează şi se depune de reprezentantul legal al acesteia.
(3)În cazul persoanelor debitoare prevăzute la art. 2 lit. a) şi b) şi pentru care începând cu luna decembrie sunt aplicabile prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială, precum şi pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, agenţiile teritoriale vor proceda la calculul de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, urmând ca la depunerea cererii să se scutească de la plata debitelor suma integrală incluzând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.
(4)În situaţia persoanelor prevăzute la art. 3 lit. c) cererea se va depune în termen de maximum 180 de zile de la emiterea deciziei de debit.
(5)În situaţia în care termenul prevăzut la alin. (4) se depăşeşte, agenţiile teritoriale vor proceda la calculul de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2014, urmând ca la depunerea cererii să se scutească de la plata debitelor suma integrală incluzând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.
Art. 5
(1)În cazul persoanelor debitoare ale căror debite au fost transmise în vederea recuperării către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, agenţiile teritoriale vor solicita acestor instituţii, în termen de maximum 5 zile de la încheierea protocolului de colaborare prevăzut la alin. (3), comunicarea sumelor recuperate pentru fiecare persoană debitoare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie.
(2)Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice vor transmite, în termen de maximum 10 zile de la primirea solicitării, situaţia nominală a persoanelor debitoare şi sumele recuperate de la acestea în perioada 1 ianuarie 2011-27 septembrie 2014.
(3)În vederea aplicării prevederilor alin. (1) şi (2) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vor stabili procedurile de comunicare a informaţiilor în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin prin protocol de colaborare.
Art. 6
(1)După înregistrarea cererii, agenţia teritorială verifică dacă persoana debitoare se încadrează în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 şi art. 3 lit. a) şi b) în vederea stabilirii dreptului la scutirea la plată a debitelor.
(2)După verificarea prevăzută la alin. (1), în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, directorul executiv al agenţiei teritoriale emite decizia de scutire la plată sau, după caz, comunicarea de respingere a cererii de scutire la plată.
(3)Decizia prevăzută la alin. (2) se comunică în termen de 15 zile de la emiterea acesteia atât persoanei debitoare, cât si, după caz, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice în vederea scăderii din evidenţa fiscală.
CAPITOLUL III: Procedura de restituire a sumelor reprezentând debite recuperate
Art. 7
Persoanele debitoare prevăzute la art. 3 lit. a) beneficiază de restituirea sumelor pe care acestea le-au achitat începând cu 1 ianuarie 2011.
Art. 8
(1)Restituirea sumelor prevăzute la art. 7 se face prin decizie a directorului executiv al agenţiei teritoriale, pe baza cererii prevăzute la art. 4 alin. (1) şi (2), şi se efectuează în perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 201 în 5 tranşe anuale egale, şi se achită persoanei debitoare sau reprezentantului legal al acesteia.
(2)Pentru persoanele care beneficiază de restituirea sumelor achitate decizia este cea prevăzută la art. 6 alin. (2) şi aceasta va cuprinde suma de restituit, precum şi cuantumul celor 5 tranşe anuale.
(3)Stabilirea sumei prevăzute la alin. (2) se face pe baza informaţiilor din bazele de date proprii, precum şi pe baza informaţiilor furnizate de direcţiile generale regionale ale finanţelor publice.
Art. 9
(1)Restituirea sumelor prevăzute la art. 7 se efectuează de către agenţiile teritoriale, de regulă, în luna septembrie a fiecărui an.
(2)Sumele necesare restituirii debitelor recuperate se prevăd în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi se achită de la titlul de cheltuieli la care se încadrează drepturile de indemnizaţie pentru creşterea copiilor/stimulent/stimulent de inserţie.
Art. 10
În situaţia în care suma totală de restituit nu se divide în mod egal la 5, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea persoanei debitoare, urmând ca în ultima tranşă să se facă regularizarea.
Art. 11
În funcţie de luna şi anul înregistrării cererii prevăzute la art. 8 alin. (1), agenţia teritorială va achita mai multe tranşe cumulate, fără a depăşi data de 31 decembrie 2019.
Art. 12
În situaţia în care cererea prevăzută la art. 4 alin. (1), respectiv la art. 8 alin. (1) nu a fost înregistrată la agenţiile teritoriale până la data de 31 decembrie 2019, persoanelor debitoare le sunt aplicabile prevederile art. IV alin. (2) din lege.
CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale
Art. 13
Modelul deciziei prevăzute la art. 6 alin. (2), respectiv la art. 8 alin. (1) se stabileşte de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi va conţine cel puţin următoarele elemente:
a)temeiul legal al scutirii la plată şi/sau restituirii, prevăzut da lege;
b)datele de identificare ale persoanei debitoare;
c)suma supusă scutirii la plată şi/sau restituirii;
d)perioada în care se va efectua restituirea sumelor, după caz.
Art. 14
(1)Prevederile art. 1-10 sunt aplicabile corespunzător şi persoanelor debitoare cuprinse în categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2)Persoanele debitoare cuprinse în categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru scutirea la plată a debitelor şi/sau restituirea sumelor plătite, se adresează structurilor organizate potrivit normelor interne aprobate în condiţiile art. 29 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 15
Împotriva deciziei prevăzute la art. 6 alin. (2), respectiv la art. 8 alin. (1) pot fi formulate contestaţii care se soluţionează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
-****-
ANEXĂ: CERERE/DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE pentru scutirea la plată a debitelor şi/sau restituirea sumelor recuperate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului sau stimulent, în baza Legii nr. 126/2014
Către Agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială a jud./sect. Mun. Bucureşti ..................
Stimate Domnule Director Executiv,
Subsemnata/subsemnatul,

Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Cod numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Act de identitate/doveditor (copie ataşată) |_|_|_|_| Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Eliberat de |_|_|_|_|_|_|_| La data de (z z) (l l ) (a a a a)|_|_|_|_|_|_|_|_|

CN - Certificat de naştere BI - buletin de identitate CI - carte de identitate

CIP - carte de identitate provizorie P - paşaport

Cu domiciliul în: Strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Nr. |_|_|_|_|_| Bl. |_|_|_|_|_| Sc. |_|_| Et. |_|_| Apart.|_|_|_|_| Sector |_|_|_|

Localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Judeţ |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Telefon |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Mobil |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

E-mail |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

În baza Legii nr. 126/2014 solicit

|_| scutirea la plata

|_| restituirea

debitelor şi/sau sumelor recuperate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului sau stimulent

Rog ca plata să se facă:

|_| Prin mandat poştal

|_| În cont personal Nume titular cont |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Număr cont bancar |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Deschis la banca |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

|_| În cont de card Nume titular cont |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Număr cont bancar |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Deschis la banca |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

(Declar pe proprie răspundere că toate documentele prezentate în vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent/stimulent de inserţie acordate au fost solicitate organelor competente.

Data ............................

Semnătura ......................

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 83 din data de 30 ianuarie 2015