INSTRUCŢIUNI nr. 111 din 17 iulie 2013 privind atestarea personalului navigant care încadrează ori urmează să încadreze posturile de specialitate de la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne
Având în vedere prevederile art. 17 alin. (1) lit. a), art. 24, 27 şi 32 din Regulamentul serviciului la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 307/2009, cu modificările ulterioare, anexei nr. 1 la Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 7 alin. (2) lit. c) din Ghidul carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 69/2009, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul dispoziţiilor art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor interne emite următoarele instrucţiuni:
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
În vederea menţinerii în stare operaţionala a navelor, definite conform art. 1 alin. (1) din Regulamentul serviciului la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 307/2009, admise să execute misiuni specifice conform destinaţiei, şefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, denumit în continuare MAI, care le au în dotare, dispun măsurile necesare pentru asigurarea încadrării posturilor de specialitate din categoria personal navigant cu personal calificat şi atestat în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei.
Art. 2
(1)În sensul prezentelor instrucţiuni sunt considerate posturi de specialitate din categoria personal navigant următoarele:
a)comandant/conducător de navă/şalupă/ambarcaţiune maritimă/fluvială;
b)ofiţer secund/ajutor comandant/conducător de navă/ şalupă/ambarcaţiune maritimă/fluvială;
c)şef mecanic nave maritime sau fluviale/şef componentă de specialitate electromecanică;
d)personalul ce încadrează componenta de specialitate navigaţie;
e)personalul ce încadrează componenta de specialitate armament;
f)personalul ce încadrează componenta de specialitate comunicaţii şi observare;
g)personalul ce încadrează componenta de specialitate electromecanică;
h)şef echipaj navă;
i)conducător de ambarcaţiune ape interioare fără regim de navigaţie;
j)pontonier/personal auxiliar.
(2)În MAI se asimilează personalului navigant persoanele care încadrează următoarele categorii de posturi/funcţii:
a)formator în cadrul Centrului de pregătire a personalului navigant;
b)personal de specialitate cu atribuţii, potrivit fişei postului, de coordonare a activităţilor mijloacelor de mobilitate navală sau de asigurare tehnico-materială a acestora.
Art. 3
(1)În fişele posturilor pentru posturile de specialitate din categoria personal navigant, de la bordul navelor aparţinând MAI, se prevede ca cerinţă de ocupare, la rubrica "autorizaţii speciale pentru exercitarea atribuţiilor", atestatul în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei, denumit în continuare atestat.
(2)Rubrica "autorizaţii speciale pentru exercitarea atribuţiilor" se completează în cazul posturilor de specialitate din categoria personal navigant cu perioada de valabilitate a atestatului, precum şi, dacă este cazul, cu alte cerinţe privind îndeplinirea unor bareme medicale specifice ori a perioadei minime de ambarcare, pe categorii de funcţii şi nave.
CAPITOLUL II: Atestarea în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei
Art. 4
(1)Atestatul se obţine în urma promovării examenului de evaluare a competenţei profesionale organizat în acest scop, denumit în continuare examen.
(2)În MAI, documentele de atestare se emit şi se eliberează de către Centrul de pregătire a personalului navigant, în urma absolvirii examenului de atestare.
(3)La examen se pot înscrie persoanele care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii:
a)au absolvit cursul specific categoriei de personal navigant, conform prevederilor anexei care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni, sau cursuri similare organizate de instituţiile de profil ale Ministerului Apărării Naţionale ori cursuri similare organizate de furnizori de servicii de formare profesională autorizaţi;
b)îndeplinesc baremele şi criteriile medicale şi psihologice;
c)îndeplinesc stagiul minim de ambarcare, pentru posturile/funcţiile prevăzute în anexă.
(4)Perioada de valabilitate a atestatului este de 5 ani.
(5)Atestatul se suspendă sau, după caz, se retrage, în situaţia în care personalul navigant nu mai îndeplineşte baremele şi criteriile medicale şi/sau psihologice.
Art. 5
Examenul se organizează prin grija inspectoratelor generale beneficiare, împreună cu instituţia de profil a MAI, respectiv Centrul de pregătire a personalului navigant din cadrul Gărzii de Coastă a Poliţiei de Frontieră Române, potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor specifice şi a examenelor de evaluare a competenţei profesionale, în vederea eliberării atestatelor pentru personalul navigant de la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Art. 6
Absolvenţii Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" Constanţa şi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", formaţi pentru nevoile MAI şi încadraţi în posturi corespunzătoare studiilor absolvite, susţin examenul înaintea susţinerii examenului de definitivare pe post.
CAPITOLUL III: Cursuri organizate de MAI pentru personalul navigant în vederea specializării şi atestării
Art. 7
(1)În vederea îndeplinirii atribuţiilor postului sau evoluţiei în carieră, în cadrul Centrului de pregătire a personalului navigant se organizează următoarele categorii de cursuri specifice pentru personalul navigant din MAI:
a)curs de iniţiere în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei - curs prin care se asigură dobândirea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor minime necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţionale specifice unui anumit post sau componentă de specialitate de la bordul unei nave operative ori logistice; se adresează personalului care nu are pregătire de bază în domeniu;
b)curs de schimbare a specialităţii de la bordul navei - curs adresat personalului navigant, atestat pe o funcţie sau într-o componentă de specialitate de la bordul navei, care constituie condiţie pentru ocuparea unui alte funcţii/componente de specialitate sau ca personal de rezervă în vederea îndeplinirii atribuţiilor ce revin titularului postului pe timpul cât acesta lipseşte;
c)curs de perfecţionare în vederea conducerii navelor din altă categorie de atestare - curs de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului navigant din MAI, atestat la conducerea unei nave din categoria navelor operative sau logistice, în vederea dezvoltării competenţelor necesare conducerii unei nave din altă categorie;
d)curs de perfecţionare pentru reconfirmare - curs prin care se asigură actualizarea cunoştinţelor şi dezvoltarea deprinderilor profesionale necesare îndeplinirii atribuţiilor prezente şi preconizate ale posturilor personalului navigant din MAI, care se efectuează periodic în vederea reconfirmării pe o anumită funcţie/componentă de specialitate de la bordul navei, pentru care persoana a fost specializată şi atestată.
(2)Pentru înscrierea la examen este necesară:
a)la acordarea primului atestat: absolvirea cursului de iniţiere în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei sau, după caz, a cursului de schimbare a specialităţii de la bordul navei ori a cursului de perfecţionare în vederea conducerii navelor din altă categorie de atestare;
b)la reînnoirea atestatului: absolvirea cursului de perfecţionare pentru reconfirmare, în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei pentru care deţine atestat.
Art. 8
(1)Absolvenţii instituţiilor militare şi civile de învăţământ superior şi ai şcolilor postliceale care pregătesc personal navigant, precum şi posesorii brevetelor sau certificatelor de capacitate recunoscute la nivel naţional ori internaţional sunt exceptaţi de la absolvirea cursului de iniţiere în postul/funcţia/componenta de specialitate de la bordul navei.
(2)Posesorii Certificatului internaţional de conducător ambarcaţiune de agrement pot fi numiţi în postul de specialitate "conducător de ambarcaţiune ape interioare fără regim de navigaţie", fără a mai fi necesară îndeplinirea condiţiei privind absolvirea cursului de iniţiere.
Art. 9
Competenţele pe care le formează personalul navigant în cadrul cursurilor specifice şi modalitatea de susţinere a examenului de atestare se stabilesc în metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor specifice şi a examenelor de evaluare a competenţei profesionale, în vederea eliberării atestatelor pentru personalul navigant de la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
CAPITOLUL IV: Dispoziţii finale şi tranzitorii
Art. 10
Examinarea medicală şi psihologică a personalului navigant din MAI se efectuează anual, în scopul verificării stării de sănătate, a gradului de dezvoltare a aptitudinilor şi a calităţilor psihice şi fizice.
Art. 11
(1)Personalul navigant care la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni este atestat va urma un curs de perfecţionare pentru reconfirmare în domeniul specialităţii în care a fost atestat, în termen de:
a)cel mult 5 ani de la data absolvirii ultimului curs de specializare sau perfecţionare sau
b)cel mult 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni, dacă perioada scursă de la atestare este mai mare de 5 ani.
(2)Personalul navigant care la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni nu este atestat va susţine examenul în termen de cel mult 3 ani de la această dată, cu respectarea condiţiilor din prezentele instrucţiuni.
Art. 12
(1)Dreptul de a executa misiuni cu navele MAI şi de a deservi tehnica de la bordul acestora se suspendă, pentru neîndeplinirea cerinţelor postului, inaptitudine fizică şi/sau psihică ori, după caz, necorespundere profesională pentru locul de muncă în care este încadrat, personalului navigant care:
a)nu îndeplineşte baremele şi criteriile medicale şi/sau psihologice;
b)nu reînnoieşte atestatul la încheierea perioadei de valabilitate a acestuia;
c)nu susţine examenul în condiţiile art. 11 alin. (2).
(2)Personalul navigant aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) este pus la dispoziţie, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare.
Art. 13
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni, Direcţia generală management resurse umane va elabora metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor specifice şi a examenelor de evaluare a competenţei profesionale, în vederea eliberării atestatelor pentru personalul navigant de la bordul navelor aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Art. 14
Şefii structurilor MAI care au în dotare nave dispun măsurile necesare pentru asigurarea ţinerii evidenţei atestatelor şi participării personalului navigant la cursurile şi examenul prevăzute de prezentele instrucţiuni.
Art. 15
Prezentele instrucţiuni se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Ministrul afacerilor interne,

Radu Stroe

ANEXĂ: CONDIŢII pentru înscrierea la examenul de evaluare a competenţei profesionale în vederea atestării

Nr. crt.

Funcţia/Postul

Categoria de personal căruia se adresează

Cursul necesar
(pentru prima acordare a atestatului şi pentru reînnoirea atestatului)

Stagiul minim de îmbarcare

Excepţii şi observaţii

0

1

2

3

4

5

1

Comandant navă maritimă/fluvială

Ofiţeri

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare comandant navă maritimă/fluvială

- curs de perfecţionare în vederea conducerii navelor din altă categorie de atestare (după caz)

3 ani în funcţia de ofiţer secund sau de comandant şalupă maritimă/fluvială

-

2

Comandant navă fluvială

Agenţi/subofiţeri/ maiştri militari

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare comandant navă maritimă/fluvială

3 ani îmbarcare

-

3

Ofiţer secund navă maritimă/fluvială

Ofiţeri

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare ofiţer secund navă maritimă/fluvială

1 an îmbarcare

Absolvenţii Academiei "Mircea cel Bătrân" - specializarea navigaţie, hidrografie şi echipamente navale sunt exceptaţi de la stagiul minim.

4

Comandant şalupă maritimă/fluvială

Ofiţeri

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare comandant şalupă maritimă/fluvială

- curs de perfecţionare în vederea conducerii navelor din altă categorie de atestare (după caz)

1 an îmbarcare

Absolvenţii Academiei "Mircea cel Bătrân" - specializarea navigaţie, hidrografie şi echipamente navale sunt exceptaţi de la stagiul minim.

5

Şef mecanic navă maritimă/fluvială, şef mecanic şalupă maritimă/fluvială, şef componentă de specialitate electromecanică

Ofiţeri, agenţi/subofiţeri/ maiştri militari

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare şef mecanic

2 ani îmbarcare într-o funcţie din cadrul componentei de specialitate electromecanică

- Absolvenţii Academiei "Mircea cel Bătrân", specializarea electromecanică navală, sunt exceptaţi de la stagiul de îmbarcare (pentru funcţiile de ofiţer);

- Absolvenţii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" - specialitatea motoare şi instalaţii electrice navale sunt exceptaţi de la stagiul de îmbarcare (pentru funcţiile de agent/ subofiţer/maistru militar).

6

Conducător ambarcaţiune maritimă/fluvială

Agenţi/subofiţeri/ maiştri militari

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare conducător ambarcaţiune maritimă/fluvială

1 an îmbarcare

Absolvenţii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale"Amiral Ion Murgescu" - specialitatea timonier şi tehnică de navigaţie navală sunt exceptaţi de la stagiul de îmbarcare.

7

Şef echipaj nave

Agenţi/subofiţeri/ maiştri militari

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare componenta de specialitate navigaţie

1 an îmbarcare

Absolvenţii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" sunt exceptaţi de la stagiul de îmbarcare.

8

Personal care încadrează componenta de specialitate navigaţie/armament/ comunicaţii şi observare/ electromecanică

Ofiţeri şi agenţi/subofiţeri/ maiştri militari

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare componenta de specialitate navigaţie/armament/ comunicaţii şi observare/electromecanică pentru nave maritime/fluviale;

- curs de schimbare a specialităţii (după caz)

-

-

9

Pontonier/personal auxiliar

Personal MAI

- curs de iniţiere/curs de perfecţionare pentru reconfirmare personal auxiliar

-

-

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 462 din data de 26 iulie 2013