HOTĂRÂRE nr. 13/294 din 12 august 2013 privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotărârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor nr. 1/1995
În temeiul:
- art. 20 lit. c) şi art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Hotărârii Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi din România nr. 13/69/2013*);
_____
*) Hotărârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi din România nr. 13/69/2013 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- pct. 3, 18, 25 şi 147 din Regulamentul de organizare şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotărârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi din România nr. 1/1995, republicat,
Consiliul Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România emite următoarea hotărâre:
Art. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotărârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România nr. 1/1995, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 601 din 12 august 2008, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La punctul 4, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Conferinţa naţională este constituită din membrii Consiliului superior, membrii consiliilor filialelor Corpului, membrii Comisiei superioare de disciplină, ai comisiilor de disciplină ale filialelor, precum şi din reprezentanţi ai membrilor din fiecare filială a Corpului, desemnaţi de adunările generale conform normei de reprezentare de 1 la 100 de membri înscrişi în Tabloul Corpului în vigoare la 31 decembrie a anului expirat."
2.La punctul 7, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"7. Conferinţa naţională ordinară are atribuţiile prevăzute de art. 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
3.La punctul 7 alineatul 2, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) alege şi revocă preşedintele şi membrii Consiliului superior şi ai comisiei de cenzori; alege şi revocă preşedintele şi membrii Comisiei superioare de disciplină;"
4.La punctul 11, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"11. Consiliul superior cuprinde maximum 18 membri titulari, inclusiv preşedintele, şi 4 supleanţi. Reprezentarea experţilor contabili şi contabililor autorizaţi se stabileşte în funcţie de procentajul experţilor contabili în raport cu totalul membrilor Corpului la nivelul ţării, conform tabelului următor:

Ponderea experţilor contabili în raport cu numărul total al membrilor Corpului la nivelul ţării

Numărul membrilor titulari

Numărul membrilor supleanţi

Experţi contabili

Contabili autorizaţi

Experţi contabili

Contabili autorizaţi

Până la 50% inclusiv

12

6

3

1

Peste 50% şi până la 65% inclusiv

13

5

4

0

Peste 65% şi până la 85% inclusiv

15

3

4

0

Peste 85% şi până la 100%

17

1

4

0

100%

18

0

4

0

"
5.La punctul 18, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) asigură elaborarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului; după aprobarea de către Conferinţa naţională, potrivit legii, regulamentul va fi înaintat spre avizare Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei;"
6.După punctul 31 se introduce un nou punct, punctul 311, cu următorul cuprins:
"311. Situaţiile financiare anuale ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România sunt supuse auditului statutar, conform legii."
7.Punctul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"41. Comisia superioară de disciplină are următoarele competenţe:
a) analizează şi soluţionează plângerile referitoare la abaterile de la conduita etică şi profesională ale preşedinţilor şi membrilor comisiilor de disciplină de pe lângă consiliile filialelor, precum şi ale persoanelor fizice străine cărora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat în România şi aplică, după caz, sancţiunile prevăzute în art. 17 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) rezolvă contestaţiile formulate împotriva hotărârilor disciplinare pronunţate de comisiile de disciplină ale filialelor;
c) aplică sancţiunea interzicerii dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat membrilor Corpului care au săvârşit abateri grave, prevăzute de regulament."
8.La punctul 42, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"42. Comisia superioară de disciplină este formată din 5 membri titulari şi 5 membri supleanţi, experţi contabili, aleşi de Conferinţa naţională dintre membrii Corpului, care se bucură de autoritate profesională şi morală deosebită."
9.Punctul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"50. Reprezentantul Consiliului pentru Supravegherea în interes Public a Profesiei Contabile participă, în calitate de invitat, la lucrările Conferinţei naţionale, fără drept de vot.
În acest sens:
a) primeşte convocările la lucrările Conferinţei naţionale;
b) primeşte hotărârile şi deciziile adoptate de organele de conducere ale Corpului, în domeniile supuse supravegherii publice, precum şi, la cerere, documentele care au stat la baza adoptării hotărârilor şi deciziilor, în termen de 7 zile lucrătoare de la adoptarea acestora."
10.La punctul 53, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Numărul de membri în consiliul filialei variază în funcţie de numărul total de membri înscrişi în evidenţa filialei la data de 31 decembrie a anului anterior alegerilor, conform tabelului de mai jos:

Numărul de membri ai filialei

Numărul membrilor titulari în consiliul filialei

Numărul membrilor supleanţi în consiliul filialei

Experţi contabili

Contabili autorizaţi

Experţi contabili

Contabili autorizaţi

Filiala Bucureşti

6

4

2

2

Filiale cu peste 1.500 de membri

5

2

1

1

Filiale cu 500- 1.500 de membri

4

1

1

0

Filiale cu până la 500 de membri

3

0

1

0

"
11.Punctul 91 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"91. Tabloul Corpului este împărţit în 8 secţiuni, cuprinzând membrii Corpului cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, precum şi membrii inactivi, şi anume:
- Secţiunea întâi - experţi contabili - liber-profesionişti care îşi desfăşoară activitatea în mod individual.
- Secţiunea a doua - experţi contabili care au statut de angajaţi în instituţii centrale sau locale, instituţii bancare şi de asigurări, educaţie, cercetare, întreprinderi şi alte entităţi (altele decât entităţile membre CECCAR):
A.membri activi;
B.membri inactivi.
- Secţiunea a treia - persoane fizice străine sau care sunt absolvente ale unor instituţii recunoscute, care au obţinut calitatea de membru al Corpului.
- Secţiunea a patra - societăţile de expertiză contabilă, companii şi alte entităţi juridice autorizate să desfăşoare activităţile profesionale prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
A.cu capital străin sau mixt;
B.cu capital autohton.
- Secţiunea a cincea - contabili autorizaţi liber-profesionişti care îşi desfăşoară activitatea în mod individual.
- Secţiunea a şasea - contabili autorizaţi care au statut de angajaţi în instituţii centrale sau locale, instituţii bancare, de asigurări, educaţie, cercetare, întreprinderi şi alte entităţi.
- Secţiunea a şaptea - societăţi de contabilitate autorizate să desfăşoare activităţile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
A.cu capital străin sau mixt;
B.cu capital autohton.
- Secţiunea a opta - membri de onoare:
A.preşedinţi de onoare;
B.experţi contabili de onoare;
C.contabili autorizaţi de onoare.
Structura pe secţiuni a Tabloului se aprobă prin hotărâre a Consiliului superior şi se publică anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Dovada înscrierii în Tabloul Corpului şi exercitării legale a profesiei se face prin parafă cu valabilitate anuală ce se aplică de către membrul Corpului pe contractele şi lucrările care intervin între acesta şi clienţi."
12.La punctul 110, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Reprezentarea prin procură specială semnată de membrul care din motive întemeiate nu poate participa este admisă cu condiţia ca numărul membrilor reprezentanţi să nu depăşească 30% din numărul participanţilor efectivi la adunarea generală."
13.La punctul 112, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) alege şi revocă preşedintele şi membrii comisiei de disciplină a filialei;"
14.Punctul 116 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"116. Comisia de disciplină a filialei este formată dintr-un preşedinte, 4 membri titulari şi 5 membri supleanţi, aleşi de adunarea generală dintre membrii filialei, experţi contabili, care se bucură de autoritate profesională şi morală deosebită.
Mandatul membrilor comisiei este de 4 ani."
15.La punctul 117, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Fac excepţie plângerile privitoare la fapte săvârşite de membrii şi preşedinţii comisiilor de disciplină ale filialelor, precum şi de persoanele fizice străine cărora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat în România, care se depun la Comisia superioară de disciplină. Plângerile privitoare la fapte săvârşite de membrii organelor de conducere ale Corpului, ale filialelor acestuia, precum şi de membrii Comisiei superioare de disciplină se depun la Comisia de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile."
16.Punctul 118 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"118. Toate reclamaţiile privind fapte susceptibile de a antrena răspunderea disciplinară îndreptate contra unui membru al Corpului sau unei societăţi recunoscute de Corp se adresează comisiei de disciplină a filialei de care aparţine cel reclamat. Aceasta înştiinţează preşedintele consiliului filialei cu privire la reclamaţiile primite.
Fac excepţie reclamaţiile îndreptate împotriva membrilor şi preşedinţilor comisiilor de disciplină ale filialelor şi împotriva persoanelor fizice străine cărora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat în România care se adresează Comisiei superioare de disciplină, precum şi reclamaţiile îndreptate împotriva membrilor organelor de conducere ale Corpului, ale filialelor acestuia şi împotriva membrilor Comisiei superioare de disciplină care se adresează Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile."
17.La punctul 119, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"119. Plângerea îndreptată împotriva unui membru al Corpului se adresează filialei din care face parte acesta, cu excepţia situaţiilor în care competenţa aparţine Comisiei superioare de disciplină, pentru care plângerile se depun la Consiliul superior, precum şi situaţiilor în care competenţa aparţine Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile, pentru care plângerile se depun la Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile."
18.La punctul 121 alineatul 2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) comportament necuviincios faţă de membrii Corpului sau faţă de alţi participanţi la reuniunile de lucru ale organelor de conducere şi control ale Corpului;"
19.Punctul 129 se abrogă.
20.La anexa nr. 1 la regulament, capitolul IV punctul 33, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"La nivelul Consiliului Superior şi, respectiv, al consiliului filialei, primirea şi verificarea declaraţiilor de candidatură, precum şi întocmirea listei candidaţilor se fac de către comisia de nominalizare numită de Consiliul Superior; membrii comisiei nu pot fi în acelaşi timp şi candidaţi în alegeri."
21.La anexa nr. 1 la regulament, capitolul IV, după punctul 33 se introduce un punct nou, punctul 331, cu următorul cuprins:
"331. Procedura alegerii este stabilită prin hotărâre a Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi."
22.La anexa nr. 1 la regulament, capitolul IV, punctele 34-36 se abrogă.
Art. II
Prezenta hotărâre este de interes general şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. III
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotărârea Conferinţei naţionale a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi nr. 1/1995, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 601 din 12 august 2008, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Art. IV
Organele alese şi structurile executive ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România vor asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.
-****-

Preşedintele interimar al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România,

Ecaterina Necşulescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 39 din data de 17 ianuarie 2014