ACORD din 28 august 2013 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la cadrul general şi condiţiile pentru cooperarea în domeniul dezvoltării
Guvernul României, reprezentat de către Ministerul Afacerilor Externe al României, şi Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de către Cancelaria de Stat, denumite în continuare părţi,
reafirmând şi consolidând Parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova,
dorind să coopereze pentru consolidarea resurselor umane şi instituţiilor publice şi să promoveze o dezvoltare stabilă şi armonioasă a Republicii Moldova, benefică pentru întreaga populaţie şi, în special, pentru cea mai dezavantajată parte a acestei populaţii,
au convenit următoarele:
Art. 1: Scopul acordului
1.Acest acord stabileşte termenii generali şi condiţiile pentru cooperarea dintre părţi în domeniul dezvoltării, finanţate în mod nerambursabil de către Guvernul României şi destinate asistenţei oficiale pentru dezvoltare.
2.Condiţiile speciale şi procedurile ce ţin de un proiect sau program anume, precum şi drepturile şi obligaţiile părţilor aferente acestuia vor fi convenite printr-un acord specific, aferent fiecărui proiect sau program.
Art. 2: Obiectivele şi principiile cooperării
1.Părţile vor promova, cu respectarea legislaţiilor lor naţionale, programe şi proiecte de dezvoltare comune în Republica Moldova. Programele şi proiectele vor contribui la susţinerea proceselor de reformă din Republica Moldova, precum şi la reducerea costurilor sociale şi economice asociate perioadei de ajustare. Ele vor contribui, de asemenea, la diminuarea dificultăţilor întâmpinate de către cele mai vulnerabile segmente ale societăţii din Republica Moldova.
2.Părţile îşi vor întemeia cooperarea pe angajamentele Documentului de la Busan cu privire la eficienţa asistenţei pentru dezvoltare şi vor întreprinde acţiuni în vederea realizării principiilor alinierii, armonizării, managementului orientat spre rezultate şi responsabilităţii reciproce.
3.Părţile vor depune eforturi pentru a mobiliza un volum maxim de resurse pentru cofinanţarea programelor şi proiectelor comune în scopul realizării prezentului acord. Ca principiu de bază, partenerii la programele şi proiectele convenite în baza prezentului acord vor contribui cu propriile resurse la implementarea fiecărui program şi proiect.
4.Părţile împărtăşesc îngrijorarea cu privire la formele de corupţie care periclitează buna guvernare şi utilizarea adecvată a resurselor necesare pentru dezvoltare şi pun în pericol concurenţa deschisă şi corectă, bazată pe preţ şi calitate. Se declară, prin urmare, intenţia părţilor de consolidare a eforturilor în lupta împotriva corupţiei şi se declară, în mod special, că nicio ofertă, cadou, plată sau beneficiu de orice fel, care constituie un act ilegal, nu a fost făcut şi nu va fi făcut, în mod direct sau indirect, ca stimulare sau recompensă în aplicarea prezentului acord.
Art. 3: Coordonarea implementării
Reprezentanţii ambelor părţi se vor întâlni cel puţin o dată pe an, alternativ, la Bucureşti şi Chişinău, pentru a stabili priorităţile şi principiile comune de cooperare, a oferi asistenţă şi coordonare în implementarea programelor şi proiectelor de dezvoltare, a menţine un dialog politic şi a evalua progresul programelor şi proiectelor respective. Rezultatele fiecărei întâlniri vor fi formulate în scris şi vor fi semnate de reprezentanţii ambelor părţi.
Art. 4: Obligaţiile părţilor
1.Guvernul României va asigura:
a)Asistenţă tehnică Republicii Moldova, care va fi realizată sub formă de transfer de know-how prin intermediul instruirii, consultanţei şi sub formă de servicii, precum şi sub formă de echipament specializat şi materiale necesare pentru implementarea cu succes a programelor şi proiectelor.
b)Proiectele şi programele implementate sub formă de asistenţă tehnică vor fi adaptate la problemele specifice ale proceselor de transformare politică şi economică.
2.Guvernul Republicii Moldova îşi va asuma următoarele responsabilităţi pentru asigurarea eficienţei proiectelor şi programelor implementate cu asistenţa Guvernului României:
a)Bunurile, serviciile şi alte forme de proprietate, finanţate în cadrul programelor şi proiectelor de asistenţă ale Guvernului României, vor fi scutite de la plata taxelor, taxelor vamale, impozitelor sau altor plăţi obligatorii care pot fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Veniturile obţinute de către experţii rezidenţi ai Republicii Moldova implicaţi în implementarea programelor şi proiectelor de asistenţă finanţate de către Guvernul României se impozitează pe principii generale.
b)Experţii implicaţi în implementarea programelor şi proiectelor de asistenţă finanţate de către Guvernul României, precum şi membrii lor de familie vor obţine facilitarea procesării, fără plată, a permiselor de muncă şi de şedere şi a adeverinţelor de reşedinţă, dacă este necesar, pentru Republica Moldova.
Art. 5: Amendamente şi soluţionarea disputelor
1.Orice amendament la prezentul acord va fi efectuat în scris. Amendamente vor intra în vigoare în conformitate cu procedura stipulată în articolul 6 alineatul 1 al prezentului acord.
2.Orice divergenţă cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluţionată, în mod amiabil, prin consultări între părţi.
Art. 6: Intrarea în vigoare şi încetarea valabilităţii
1.Prezentul acord se încheie pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care părţile se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.
2.Oricare dintre părţi poate solicita oricând încetarea valabilităţii prezentului acord, printr-o notificare scrisă, adresată pe cale diplomatică celeilalte părţi. Încetarea valabilităţii va produce efecte la expirarea unui termen de şase luni de la data notificării. Încetarea valabilităţii acordului nu va afecta proiectele şi programele care sunt în curs de implementare, convenite în perioada de valabilitate a acordului, acestea urmând să fie executate până la îndeplinirea lor completă, cu excepţia cazurilor în care părţile convin altfel.
-****-
Semnat la Bucureşti la 28 august 2013, în două exemplare originale.

Pentru Guvernul României,

Titus Corlăţean,

ministrul afacerilor externe

Pentru Guvernul Republicii Moldova,

Natalia Gherman,

viceprim-ministru,

ministrul afacerilor externe şi integrării europene

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 405 din data de 2 iunie 2014