Văzând Referatul de aprobare nr. 139.780 din 26 martie 2014, întocmit de Direcţia generală industrie alimentară, având în vedere prevederile art. 34 şi art. 37-40 din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările ulterioare, ale Regulamentul (CEE) nr. 2.658/1987 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Art. 2
Stocurile de băuturi alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, existente în reţeaua de comercializare sau produse şi existente în depozitele producătorilor, se comercializează în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Art. 3
(1)Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii, prin structurile lor centrale şi teritoriale, cu atribuţii în domeniu, în funcţie de atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare fiecărei instituţii, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentului ordin, conform competenţelor.
(2)Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, atât la producători şi îmbuteliatori, cât şi în reţeaua comercială, pe baza documentaţiei tehnice a produsului, a buletinului de analiză şi a probei-martor.
(3)Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se constată şi se sancţionează de către structurile cu atribuţii în domeniu ale instituţiilor prevăzute la alin. (1), conform prevederilor legale în vigoare.
Art. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, interimar, al ministrului sănătăţii, interimar, şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 766/1.594/675/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 918 din 29 decembrie 2009.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Viceprim-ministru, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Dumitru Daniel Botănoiu,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii,

Nicolae Bănicioiu

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Marius Alexandru Dunca

ANEXĂ:
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 303 din data de 24 aprilie 2014