DECIZIE nr. 6 din 28 iunie 2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară
Având în vedere dispoziţiile art. 478 şi 502 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 500, art. 523 alin. (1) şi al art. 524 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 6 alin. (2), art. 27 alin. (1) şi al art. 33 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România adoptă următoarea decizie:
Art. 1
(1)Colegiile teritoriale exercită la nivel local atribuţiile Colegiului Medicilor Dentişti din România privind avizarea, controlul şi supravegherea cabinetelor de medicină dentară al căror sediu sau punct de lucru se află pe raza acestora, în condiţiile prevăzute în prezenta decizie.
(2)În înţelesul prezentei decizii, prin cabinet de medicină dentară, dacă nu se precizează în mod expres altfel, se înţelege cabinetul de specialitate public sau privat, furnizor de servicii de medicină dentară, care:
a)este organizat conform legislaţiei în vigoare privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale; sau
b)se află în cadrul uneia dintre structurile medicale prevăzute la art. 1281 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celor de la lit. a); sau
c)face parte dintr-o structură înfiinţată/administrată de autorităţile administraţiei publice locale; sau
d)face parte din reţeaua ministerelor ori instituţiilor cu reţea sanitară proprie.
Art. 2
Scopul atribuţiilor Colegiului Medicilor Dentişti din România prevăzute la art. 1 alin. (1) este de a asigura, în calitate de corp profesional şi de autoritate competentă română, ca exercitarea activităţii în cadrul cabinetelor de medicină dentară să se realizeze cu respectarea prevederilor legale care reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, în concordanţă cu competenţa profesională a medicului dentist, cu dotarea tehnică, precum şi cu respectarea normelor de igienă, a prevederilor Codului deontologic al medicului dentist şi ale regulamentelor şi deciziilor adoptate de organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România.
Art. 3
În exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) se realizează evaluarea cabinetelor de medicină dentară în următoarele situaţii:
a)la solicitarea avizului autorizării de instalare a cabinetului de medicină dentară;
b)la solicitarea scrisă a reprezentantului legal al formei de organizare a profesiei de medic dentist sau al structurii din care face parte cabinetul de medicină dentară;
c)ca urmare a autosesizării motivate a biroului consiliului colegiului teritorial, atunci când există indicii privind lipsa de conformitate a activităţii desfăşurate în cadrul cabinetului de medicină dentară cu prevederile legale care reglementează exercitarea profesiei de medic dentist, respectiv organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară;
d)ca urmare a declanşării unei proceduri disciplinare împotriva unei medic dentist, dacă abaterea disciplinară priveşte activitatea desfăşurată în cadrul cabinetului de medicină dentară.
Art. 4
(1)Evaluarea cabinetelor de medicină dentară se efectuează de departamentul de avizări-acreditări din cadrul colegiului teritorial.
(2)În funcţie de necesitate, numărul de membri ai departamentului de avizări-acreditări poate fi completat cu supleanţi, propuşi de biroul consiliului colegiului teritorial (denumit în continuare şi biroul executiv) şi votaţi de consiliul colegiului teritorial.
(3)Preşedintele Comisiei pentru studii şi strategii de dezvoltare, avizări, acreditări din cadrul consiliului colegiului teritorial coordonează activitatea departamentului de avizări - acreditări şi exercită următoarele atribuţii:
a)ţine evidenţa acţiunilor efectuate în baza prevederilor prezentei decizii;
b)informează biroul executiv cu privire la rezultatul acţiunilor;
c)aduce la cunoştinţă biroului executiv problemele apărute în cursul desfăşurării activităţii şi propune măsuri de îmbunătăţire a acesteia;
d)propune proiectul de buget necesar desfăşurării activităţii departamentului de avizări-acreditări.
(4)Preşedintele poate delega, în scris, o parte din atribuţiile prevăzute la alin. (3) către un alt membru al departamentului de avizări-acreditări.
(5)Nu pot exercita atribuţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) persoanele care:
a)deţin părţi sociale/acţiuni ori sunt titulari ai cabinetului de medicină dentară în cauză;
b)fac parte din conducerea cabinetului de medicină dentară în cauză/unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară sau au calitatea de reprezentant legal al acestuia/acesteia;
c)sunt ori au fost angajaţi ai cabinetului de medicină dentară în cauză/unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară în ultimul an;
d)sunt soţi, rude sau afini până la gradul al treilea, inclusiv cu reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară în cauză, cu asociaţii acestuia sau cu reprezentantul legal al unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară.
Art. 5
(1)Membrii departamentului de avizări-acreditări desemnaţi pentru realizarea evaluării, denumiţi în continuare membri desemnaţi sau echipă de evaluare, vor da, înainte de desfăşurarea acestei activităţi, o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.
(2)La cererea motivată a persoanei interesate, în situaţia în care există suspiciuni cu privire la obiectivitatea sau imparţialitatea membrilor desemnaţi, aceştia pot fi înlocuiţi înainte de începerea evaluării.
Art. 6
Membrii desemnaţi răspund de îndeplinirea cu bună-credinţă a activităţii de evaluare, cu respectarea dispoziţiilor prezentei decizii.
Art. 7
Încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi la art. 6 reprezintă abatere disciplinară.
Art. 8
Consiliul colegiului teritorial aprobă indemnizaţia membrilor desemnaţi, la propunerea biroului executiv.
Art. 9
Modelul grilei de evaluare a cabinetului de medicină dentară în vederea avizării autorizării de instalare şi al avizului autorizării de instalare se elaborează de biroul executiv ţinând seama de prevederile legale aplicabile şi se aprobă de consiliul colegiului teritorial.
Art. 10
(1)Se aprobă criteriile de bună practică în cadrul cabinetului de medicină dentară menţionate în grila de evaluare al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.
(2)Grila de evaluare prevăzută la alin. (1) se aplică în situaţiile menţionate la art. 3 lit. b)-d).
Art. 11
Se aprobă Procedura de evaluare a cabinetului de medicină dentară prevăzută în anexa nr. 3.
Art. 12
Modelul procesului-verbal care se încheie în urma exercitării atribuţiilor de către membrii desemnaţi este prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 13
(1)Membrii desemnaţi se legitimează cu delegaţia nominală semnată de preşedintele colegiului teritorial, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 5.
(2)Dovada desemnării pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 3 este reprezentată de decizia biroului consiliului colegiului teritorial.
Art. 14
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta decizie.
Art. 15
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România,

Ecaterina Ionescu

ANEXA nr. 1: Declaraţie privind conflictul de interese
Subsemnatul/Subsemnata, ..............................., membru al Departamentului de avizări-acreditări din cadrul Colegiul Medicilor Dentişti ................., desemnat pentru evaluarea cabinetului de medicină dentară ............................, cunoscând prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că nu mă aflu în niciuna dintre situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (5) din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară.
Mă oblig să aduc de îndată la cunoştinţa biroului executiv apariţia oricăreia dintre situaţiile care constituie conflict de interese ulterior începerii evaluării şi să mă abţin de la desfăşurarea acestei activităţi până la înlocuirea din echipa de evaluare.
Data
Semnătură ................................
NOTĂ:
Conform art. 4 alin. (5) din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014, nu pot realiza evaluarea unui cabinet de medicină dentară persoanele care:
a)deţin părţi sociale/acţiuni ori sunt titulari ai cabinetului de medicină dentară în cauză;
b)fac parte din conducerea cabinetului de medicină dentară în cauză/unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară sau au calitatea de reprezentant legal al acestuia/acesteia;
c)sunt ori au fost angajaţi ai cabinetului de medicină dentară în cauză/unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară în ultimul an;
d)sunt soţi, rude sau afini până la gradul al treilea, inclusiv cu reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară în cauză, cu asociaţii acestuia sau cu reprezentantul legal al unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară.
ANEXA nr. 2: GRILĂ DE EVALUARE a respectării criteriilor de bună practică în cadrul cabinetului de medicină dentară
- Model -
Antet colegiu teritorial
Denumirea cabinetului de medicină dentară evaluat: ..............................
Reprezentant legal/persoană desemnată: ..................................................
- Anexă la procesul-verbal seria ............... nr. ................... din data de ..../..../....
Data evaluării: ..../..../....
GRILĂ DE EVALUARE a respectării criteriilor de bună practică în cadrul cabinetului de medicină dentară

Nr. crt.

Criterii de bună practică

Îndeplinirea criteriului

Observaţii

Termen conformare

DA

NU

1.

Formă de organizare

1.1.

Cabinetul de medicină dentară este organizat în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

|_|

|_|

  

1.1.1.

Cabinetul de medicină dentară deţine certificat de înregistrare în registrul unic al cabinetelor medicale, eliberat de direcţia de sănătate publică.

|_|

|_|

  

1.1.2.

Cabinetul de medicină dentară aflat în structura unei societăţi constituite conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, are obiect unic de activitate.

|_|

|_|

  

1.2.

Cabinetul de medicină dentară se află în structura uneia dintre unităţile prevăzute la art. 1281 din Legea nr. 95/2006 privind reforma din domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la pct. 1.1, sau face parte dintr-o structură înfiinţată/administrată de autorităţile administraţiei publice locale ori din reţeaua ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

|_|

|_|

  

1.2.1.

Cabinetul de medicină dentară este înfiinţat în baza unui act normativ/unei decizii a instituţiei/autorităţii publice.

|_|

|_|

  

2.

Cabinetul de medicină dentară deţine avizul colegiului teritorial*).

|_|

|_|

  

2.1.

Cabinetul de medicină dentară a solicitat conform legii avizarea eventualelor modificări intervenite după data avizării autorizării de instalare.

|_|

|_|

  

3.

Cabinetul de medicină dentară furnizează serviciile menţionate în cadrul certificatului de înregistrare/actului de înfiinţare.

|_|

|_|

  

4.

Cabinetul de medicină dentară se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.

|_|

|_|

  

4.1.

Cabinetul de medicină dentară deţine raport de evaluare în termen de valabilitate.

|_|

|_|

  

5.

Cabinetul de medicină dentară are autorizaţie sanitară de funcţionare eliberată conform legii/raport sau proces - verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare, după caz.

|_|

|_|

  

6.

Cabinetul de medicină dentară deţine autorizaţii/avize valabile pentru desfăşurarea activităţilor profesionale în cadrul acestuia.

|_|

|_|

  

7.

Cabinetul de medicină dentară are sediu/punct de lucru aflat într-un spaţiu de care dispune în mod legal.

|_|

|_|

  

8.

Cabinetul de medicină dentară are propriul regulament de organizare şi funcţionare.

|_|

|_|

  

9.

Cabinetul de medicină dentară are propriul regulament de ordine interioară.

|_|

|_|

  

10.

Medicii dentişti care lucrează în cabinetul de medicină dentară îşi exercită profesia în mod legal în cadrul acestuia (asociat/titular, administrator, salariat, contract de prestări servicii/colaborare etc.).

|_|

|_|

  

11.

Medicii dentişti care lucrează în cabinetul de medicină dentară sunt înscrişi în Colegiul Medicilor Dentişti din România.

|_|

|_|

  

12.

Medicii dentişti străini care lucrează în cabinetul de medicină dentară şi care nu sunt membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România deţin drept de practică temporară/ocazională obţinut potrivit legii.

|_|

|_|

  

13.

Medicii dentişti care lucrează în cabinetul de medicină dentară deţin certificat de membru vizat la zi.

|_|

|_|

  

14.

Medicii dentişti care lucrează în cabinetul de medicină dentară au asigurări de răspundere civilă profesională în termen de valabilitate.

|_|

|_|

  

15.

Medicii dentişti care lucrează în cabinetul de medicină dentară îndeplinesc punctajul minim profesional de EMC stabilit prin decizie a Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.

|_|

|_|

  

16.

Personalul cabinetului de medicină dentară este autorizat pentru activitatea medicală prestată.

|_|

|_|

  

17.

Cabinetul de medicină dentară are firma realizată conform deciziei Consiliului naţional ai Colegiului Medicilor Dentişti din România.

|_|

|_|

  

18.

Cabinetul de medicină dentară şi personalul respectă prevederile legale privind publicitatea în domeniul medicinei dentare.

|_|

|_|

  

19.

Cabinetul de medicină dentară are în dotare trusă de urgenţă conform deciziei Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România în vigoare.

|_|

|_|

  

20.

Dotarea cabinetului de medicină dentară este conformă cu cerinţele legale.

|_|

|_|

  

21.

Cabinetul de medicină dentară are contract de prestări servicii cu laboratorul de tehnică dentară, după caz.

|_|

|_|

  

22.

Cabinetul de medicină dentară are contract pentru colectarea şi distrugerea (neutralizarea) deşeurilor cu risc biologic.

|_|

|_|

  

23.

Cabinetul de medicină dentară are evidenţa pacienţilor şi a serviciilor de medicină dentară efectuate acestora.

|_|

|_|

  

24.

Cabinetul de medicină dentară deţine formulare şi solicită consimţământul informat al pacientului.

|_|

|_|

  

Echipa de evaluare:

................................

(parafa şi semnătura)

.................................

(parafa şi semnătura)

Am luat cunoştinţă de rezultatul evaluării.

Data ..../..../....

Reprezentant legal/persoană desemnată,

.........................

(numele/parafa şi semnătura)

___
*) În cazul cabinetelor de medicină dentară înfiinţate după intrarea în vigoare a Legii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
ANEXA nr. 3: PROCEDURA DE EVALUARE a cabinetului de medicină dentară
1.În vederea realizării atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară, pentru fiecare cabinet în parte, în situaţiile prevăzute la art. 3 din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară (denumită în continuare Decizia Consiliului naţional al CMDR nr. 6/2014), biroul executiv al colegiului teritorial desemnează 2 membri ai departamentului de avizări-acreditări pentru evaluarea cabinetului de medicină dentară.
2.În cadrul deciziei biroului executiv prevăzute la pct. 1 se stabileşte termenul de finalizare a evaluării, dar nu mai târziu de o lună de la data emiterii deciziei.
3.În vederea efectuării vizitei de evaluare, reprezentantul legal al formei de exercitare a profesiei/al uneia dintre unităţile prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b)-d) din Decizia Consiliului naţional al CMDR nr. 6/2014 (denumit în continuare şi reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară) va fi anunţat cu privire la desfăşurarea evaluării prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, telefon, poştă electronică sau fax.
4.Data vizitei se stabileşte de comun de acord cu reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară, în termen de maximum 15 zile de la data informării.
5.Vizitele în vederea evaluării au loc numai în zilele lucrătoare.
6.În situaţia în care evaluarea se realizează în scopul avizării autorizării de instalare a cabinetului de medicină dentară, vizita se va efectua numai după achitarea taxei aferente stabilite de consiliul colegiului teritorial.
7.În cazul evaluării cabinetelor de medicină dentară care nu sunt organizate conform prevederilor art. 1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentantul legal al unităţii în structura căruia funcţionează cabinetul de medicină dentară va desemna o persoană de contact în relaţia cu echipa de evaluare, denumită în continuare persoană desemnată, obligatoriu un medic dentist care coordonează activitatea de medicină dentară ori, în cazul în care nu există un coordonator, un medic dentist care desfăşoară activitate în cadrul cabinetului de medicină dentară.
8.Refuzul reprezentantului legal al formei de exercitare a profesiei de a conveni asupra unei date a vizitei, precum şi refuzul acestuia de a primi vizita sau de a prezenta documentele/informaţiile solicitate în vederea completării grilei de evaluare reprezintă abatere disciplinară gravă.
9.În cazul refuzului reprezentantului legal al unităţii în structura căruia funcţionează cabinetul de medicină dentară de stabilire a datei vizitei/de a primi vizita sau de a prezenta documentele/informaţiile solicitate în vederea completării grilei de evaluare, precum şi în cazul prevăzut la pct. 8, echipa de evaluare va informa biroul executiv al colegiului teritorial cu privire la situaţia constatată.
10.Biroul executiv va aduce la cunoştinţă autorităţilor publice competente refuzul, va solicita concursul acestora pentru realizarea atribuţiilor corpului profesional, dacă este cazul, şi va lua măsurile necesare pentru ducerea la îndeplinire a acestor atribuţii.
11.După expirarea termenului prevăzut la pct. 4, în lipsa unui acord cu privire la desfăşurarea vizitei, biroul executiv poate stabili unilateral data efectuării acesteia, comunicând această dată la sediul/punctul de lucru al cabinetului de medicină dentară în cauză, sau poate decide ca echipa de evaluare să efectueze vizita în mod inopinat, în termenul fixat conform prevederilor pct. 2.
12.Cu ocazia vizitei se încheie un proces-verbal, conform anexei nr. 4 la Decizia Consiliului naţional al CMDR nr. 6/2014, la care se ataşează grila de evaluare aplicabilă, documente care vor fi completate de echipa de evaluare şi semnate de membrii acesteia şi de reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/persoana desemnată, precum şi înscrisurile certificate conform cu originalul şi comunicate de acesta/aceasta.
13.Refuzul reprezentantului legal al cabinetului de medicină dentară/persoanei desemnate de a semna procesul-verbal şi/sau grila de evaluare nu afectează valabilitatea acestora. Refuzul se consemnează în procesul-verbal.
14.Reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/persoana desemnată poate menţiona în cuprinsul procesului-verbal, în rubrica specială, obiecţiile sale cu privire la constatările echipei de evaluare.
15.Procesul-verbal şi grila de evaluare se completează la toate rubricile conform constatării echipei de evaluare.
15.1.Pentru criteriile care nu sunt aplicabile cabinetului de medicină dentară evaluat, rubrica "Observaţii" se barează cu linie continuă sau se înscrie menţiunea "Nu este cazul".
16.Dacă există lipsă de conformitate în ceea ce priveşte criteriile cuprinse în grila de evaluare aplicabilă, se va consemna un termen rezonabil de conformare, pentru fiecare criteriu în parte, de maximum 90 de zile de la data încheierii procesului - verbal, în funcţie de natura problemei care trebuie remediată.
17.Procesul-verbal se întocmeşte în două exemplare, unul dintre acestea fiind înmânat reprezentantului legal al cabinetului de medicină dentară/persoanei desemnate. Dacă se refuză primirea, acest aspect se menţionează în cadru! procesului - verbal, iar exemplarul în cauză se va comunica la sediul cabinetului de medicină dentară evaluat/al unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară evaluat.
18.În situaţia în care s-a acordat un termen pentru conformare, iar reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/persoana desemnată nu a efectuat diligenţele necesare pentru a îndeplini deficienţele constatate în termenul stabilit, cabinetul de medicină dentară/unitatea în structura căruia funcţionează cabinetul de medicină dentară va achita taxa prevăzută la pct. 6.
19.În cazul în care deficienţele persistă după împlinirea termenului de conformare acordat, măsurile necesare se stabilesc în funcţie de natura deficienţelor constatate, în colaborare cu autorităţile publice competente, dacă este cazul.
20.Procesul-verbal poate fi contestat de reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară, în termen de 5 zile de la comunicare, la biroul executiv al colegiului teritorial pe raza căruia se află sediul/punctul de lucru evaluat.
21.Biroul executiv soluţionează contestaţia în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acesteia.
22.Reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/Persoana desemnată va fi invitat/invitată să susţină contestaţia. Invitaţia se va comunica la sediul cabinetului de medicină dentară/unităţii din a cărei structură face parte cabinetul de medicină dentară sau, după caz, la punctul de lucru al acestuia.
23.Biroul executiv poate solicita contestatorului, în scris, lămuriri cu privire la motivele contestaţiei, situaţie în care termenul prevăzut la pct. 21 se calculează de la data comunicării lămuririlor solicitate.
23.1.Biroul executiv poate solicita echipei de evaluare comunicarea unui punct de vedere cu privire la motivele contestaţiei.
23.2.Lămuririle solicitate conform pct. 23 şi 23.1 vor fi transmise în cel mult 10 zile de la data comunicării solicitării biroului executiv.
24.Dacă reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/persoana desemnată nu se prezintă sau nu comunică lămuririle solicitate, deşi a fost citat/citată conform pct. 22, biroul executiv soluţionează contestaţia pe baza documentelor din dosarul de evaluare.
25.Ca urmare a soluţionării contestaţiei, biroul executiv poate decide:
a)admiterea contestaţiei, caz în care se va dispune reevaluarea cabinetului de medicină dentară de către o altă echipă, integral sau parţial, în funcţie de motivele care au stat la baza admiterii contestaţiei;
b)respingerea contestaţiei.
26.Împotriva deciziei biroului executiv al colegiului teritorial reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară poate formula contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare.
26.1.Contestaţia se va înregistra la colegiul teritorial şi se va soluţiona de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, prin Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare, avizări, acreditări (denumită în continuare şi comisia Consiliului naţional).
27.Biroul executiv al colegiului teritorial va transmite contestaţia prevăzută la pct. 26 la Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România în termen de 5 zile de la înregistrarea acesteia, împreună cu o copie a dosarului, certificată conform cu originalul.
28.Procedura de soluţionare a contestaţiei în faţa comisiei Consiliului naţional este scrisă. Prevederile pct. 23 şi 25 sunt aplicabile.
29.Membrii biroului executiv sau ai comisiei Consiliului naţional care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (5) din Decizia Consiliului naţional al CMDR nr. 6/2014 sunt obligaţi să se abţină de la exercitarea atribuţiilor prevăzute de prezenta procedură.
30.În cazul fiecărei evaluări se formează un dosar în cadrul căruia se ataşează:
a)decizia biroului executiv cu privire la începerea evaluării, componenţa echipei de evaluare şi termenul de finalizare a evaluării, la care se ataşează înscrisurile corespunzătoare motivului pentru care se realizează evaluarea;
b)corespondenţa purtată cu privire la evaluarea în cauză, inclusiv cererile formulate de solicitant;
c)procesul-verbal încheiat cu ocazia evaluării şi a reevaluării, dacă este cazul;
d)grila de evaluare aplicabilă, completată;
e)înscrisurile comunicate de cabinetul de medicină dentară evaluat;
f)deciziile biroului executiv privind măsurile adoptate referitoare la evaluarea în cauză;
g)declaraţiile privind conflictul de interese date de membrii echipei de evaluare;
h)contestaţiile formulate şi deciziile de soluţionare a acestora.
ANEXA nr. 4: PROCES-VERBAL DE EVALUARE seria ................ nr. ...............
- Model -
Antet colegiu teritorial
Evaluare realizată în baza deciziei biroului executiv
nr. ............ din data de ..../..../....
PROCES-VERBAL DE EVALUARE seria ................ nr. ...............
În conformitate cu prevederile art. 478 şi 502 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România adoptat prin Decizia Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Deciziei Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară, având în vedere decizia biroului executiv mai sus-menţionată,
I.Date despre componenţa echipei de evaluare
Subsemnaţii
Numele şi prenumele ................. nr. legitimaţie .....................
Numele şi prenumele ................. nr. legitimaţie .....................
am efectuat vizita de:
|_| evaluare |_| reevaluare
motiv:

|_| avizare

|_| la cerere

|_| din oficiu

art. 3 lit. a)

art. 3 lit. b)

|_| art. 3 lit. c)

|_| art. 3 lit. d)

din Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014

|_| la sediul

|_| la punctul de lucru

al cabinetului de medicină dentară
II.Date despre cabinetul de medicină dentară ................ (denumirea cabinetului de medicină dentară) .................,
II.1. având sediul situat în ......................., str. ....................., nr. ....................., bl. .............., sc. ............., et. ........../parter, ap. ........., sectorul/judeţul ......,
II.2. cu punct de lucru situat în ....................., str. ..............., nr. ....................., bl. ................, sc. ............, et. ........../parter, ap. ........., sectorul/judeţul ......,
II.3. Înregistrat în Registrul unic al cabinetelor de medicină dentară sub nr. .................., cod fiscal/cod unic de înregistrare ..............., telefon .........., fax ................................, e-mail ...................................
II.4. Cabinet/Unitate mobilă conform art. 1281 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare: |_| Da/|_| Nu
II.5. Formă de exercitare
II.5.1. Cabinet fără personalitate juridică

|_| cabinet individual

|_| cabinet grupat |

|_| cabinet asociat

|_| societate civilă medicală

II.5.2. Cabinet cu personalitate juridică în structura unei societăţi înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

|_| societate cu răspundere limitată

|_| societate pe acţiuni

|_| societate în nume colectiv

|_| societate în comandită simplă

|_| societate în comandită pe acţiuni

II.6. (sau, dacă este cazul) cabinetul de medicină dentară se află în structura:

|_| unei asociaţii/fundaţii

|_| unui cult religios/lăcaş de cult religios

|_| unui spital art. 1281 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare

|_| unei universităţi acreditate

II.6.1. Unitatea medicală ambulatorie de specialitate funcţionează independent sau integrat în structura unui spital [art. 1281 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioarei:

|_| centru de diagnostic şi tratament

|_| centru medical

|_| centru de sănătate multifuncţional

|_| ambulatoriu de specialitate al spitalului

|_| ambulatoriu integrat al spitalului

|_| policlinică cu plată

II.6.2. (sau, dacă este cazul) cabinetul de medicină dentară face parte din reţeaua proprie a:

|_| unui minister

|_| unei instituţii

II.6.3. (dacă este cazul) cabinetul de medicină dentară face parte dintr-o structură înfiinţată/administrată de:
|_| o autoritate a administraţiei publice locale
II.6.3.1. (dacă este cazul) cabinet de medicină dentară şcolar |_| Da/|_| Nu, universitar |_| Da/|_| Nu
II.7. .......................... (denumirea unităţii în a cărei structură se află cabinetul de medicină dentară - se completează dacă este cazul) ................
II.8. având sediul situat în ................, str. ................., nr. ..............., bl. ..........., sc. .........., et. ......../parter, ap. ..........., sectorul/judeţul ................, cod fiscal/cod unic de înregistrare ......................, telefon ................., fax ..............., e-mail .........................
III.Vizita a fost efectuată în prezenţa:

|_| reprezentantului legal al cabinetului de medicină dentară

|_| persoanei desemnate

III.1. Numele şi prenumele ......................, act de identitate .................... seria .................. nr. ............. eliberat/ă de ............. la data de .../.../...
IV.Rezultatul vizitei este consemnat în grila de evaluare ataşată prezentului proces-verbal.
IV.1. Constatări suplimentare
(suplimentar observaţiilor din grila de evaluare)
.....................................................................................
V.Alte menţiuni/Obiecţii
[Se consemnează refuzul/obiecţiile formulat(e) de reprezentantul legal al cabinetului de medicină dentară/persoana desemnată.]
..........................................
VI.Împotriva procesului-verbal se poate face contestaţie la biroul executiv al colegiului teritorial în termen de 15 zile de la comunicare, conform pct. 20 din Procedura de evaluare a cabinetului de medicină dentară, aprobată prin Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014.
VII.Procesul-verbal conţine ............ pagini şi a fost încheiat astăzi, ..../..../...., în 2 (două) exemplare, din care unul a fost înmânat reprezentantului legal/persoanei desemnate.
VIII.Subsemnaţii, membri ai echipei de evaluare, declarăm pe propria răspundere că cele constatate de noi corespund cu realitatea, în caz contrar urmând a suporta consecinţele legale.

Echipa de evaluare

....................

(parafa şi semnătura)

.....................

(parafa şi semnătura)

Am primit un exemplar al procesului-verbal

şi al grilei de evaluare.

Reprezentant legal/persoană desemnată,

.......................

(numele/parafa şi semnătura)

ANEXA nr. 5:
- Model -
Colegiul Medicilor Dentişti ..........................
Departamentul de avizări-acreditări
LEGITIMAŢIE nr. ........................
Fotografie
Numele ..........................................
Prenumele ....................................
Actul de identitate seria nr. ...............................
Eliberat/ă de .............. la data de ..../..../....
Data eliberării legitimaţiei ..../..../....

Preşedintele colegiului teritorial

L.S.

...................

(ştampilă colegiu teritorial)

Semnătură titular

..............................

NOTE:
Titularul legitimaţiei este desemnat să realizeze evaluarea cabinetului de medicină dentară conform prevederilor Deciziei Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară.
Evaluarea poate fi efectuată numai după prezentarea deciziei biroului executiv al colegiului teritorial. Decizia trebuie să cuprindă informaţii privitoare la motivul evaluării, componenţa echipei de evaluare şi termenul de finalizare al evaluării.
Legitimaţia nu este transmisibilă.
Legitimaţia se vizează semestrial.

Vize semestriale

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

 

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

Semestru ............. an ...............

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 608 din data de 14 august 2014