NORME METODOLOGICE din 26 august 2015 de reglementare a procedurii de recuperare de la beneficiari a sumelor prevăzute la lit. d) a alin. (4) al art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr.
15/2013
privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013
Art. 1
Direcţia generală programe infrastructură mare, denumită în continuare DG PIM, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, denumită în continuare ANAF, au obligaţia recuperării de la beneficiarii POS Mediu a sumelor aferente corecţiilor financiare suportate de la bugetul de stat, în situaţia prevăzută de art. 2 alin. (4) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr.
15/2013
privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013, aprobată cu completări prin Legea nr.
334/2013
.
Art. 2
Recuperarea sumelor prevăzute la art. 1 se realizează prin:
a)
încasarea sumelor de la beneficiari;
b)
compensare, conform Ordonanţei Guvernului nr.
92/2003
privind
Codul de procedură fiscală
, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c)
executare silită, conform Ordonanţei Guvernului nr.
92/2003
, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3
Pentru recuperarea sumelor prevăzute la art. 1, DG PIM transmite, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârilor judecătoreşti de menţinere a corecţiilor financiare în sarcina beneficiarilor, procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţei bugetare/nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare şi procesul-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate, împreună cu dovada comunicării acestora, însoţite de hotărârea judecătorească definitivă de menţinere a corecţiilor financiare în sarcina beneficiarilor/certificat de grefă/orice alt document din care rezultă soluţia definitivă a instanţei, organelor fiscale competente, care:
a)
realizează procedura de recuperare a sumelor prin încasare de la beneficiari;
b)
efectuează procedura de executare silită, precum şi procedura de compensare pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit din fondurile europene şi/sau din fondurile publice naţionale aferente acestora, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.
92/2003
, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4
(1)
În vederea încasării de la debitor a dobânzii datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite, DG PIM calculează cuantumul acesteia şi emite un proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate, care urmează regimul juridic al titlurilor de creanţă reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, care constituie titlu de creanţă şi se comunică debitorului.
(2)
Modelul procesului-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
(3)
Procesul-verbal prevăzut la alin. (2) se comunică debitorului potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
92/2003
, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4)
Rata dobânzii datorate este rata dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data întocmirii procesului-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate.
(5)
Sumele reprezentând dobânzi datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor prevăzute în titlul de creanţă se fac venit la acelaşi buget în care se virează şi creanţa bugetară rezultată din nereguli.
-****-
ANEXĂ:
PROCES-VERBAL de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate
Aprob
..............
(numele şi semnătura conducătorului autorităţii emitente)
(ştampila autorităţii emitente)
PROCES-VERBAL de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate
Încheiat la data de ..............,
privind proiectul ....................., denumire .................., codul SMIS/MIS etc.
1.
Denumirea şi datele de identificare ale autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene/structurii de control ....................... (denumirea autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene/structurii de control) .......................
Persoana/Persoanele:
- domnul/doamna ...................., având funcţia de ...................... ;
- domnul/doamna ..................., având funcţia de ........................,
din cadrul ..............................,
în baza .................................. prevederilor Procesului-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. ...../........., emis de ..................... (numele şi semnătură conducătorului autorităţii emitente/forului superior) ...........................................................................,
a/au procedat la calculul dobânzilor datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite prin titlul de creanţă menţionat mai sus ................./..................... .
2.
Baza legală a verificării:
a)
prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare;
b)
contractul/decizia/acordul/ordinul de finanţare.
3.
Denumirea şi datele de identificare ale beneficiarului/structurii verificate:
a)
denumirea/numele şi prenumele ..............................;
b)
sediul/domiciliul ......................................................;
c)
codul unic de înregistrare/codul numeric personal ................................. ;
d)
domiciliul fiscal ......................................................;
e)
reprezentatul legal .................................. .
4.
Modul de calcul al dobânzii datorate:
a)
valoarea debitului stabilit prin Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. ..../data ..... lei .....;
b)
data la care titlul de creanţă a devenit executoriu conform prevederilor art. 42 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare ......................;
c)
data/datele când a fost recuperat integral debitul stabilit prin Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. ............../data ...............;
d)
numărul de zile dintre data la care titlul de creanţă a devenit executoriu şi data/datele la care a fost încasat;
e)
procentul de dobândă utilizat conform prevederilor art. 42 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare .................... ;
f)
valoarea creanţei bugetare rezultate din calculul dobânzii datorate ...................... .
5.
Debitor:
a)
denumirea/numele şi prenumele ...........................;
b)
sediul/domiciliul .......................;
c)
codul unic de înregistrare/codul numeric personal ...........................;
d)
domiciliul fiscal .........................;
e)
reprezentatul legal ........................... .
6.
Cuantumul dobânzii datorate
Debitorul, .........................., datorează autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene o dobândă în valoare de .... lei, după cum urmează:
a)
bugetul UE ..... lei;
b)
buget aferent fondurilor publice naţionale aferente fondurilor europene ..... lei.
7.
Termen de plată
În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, scadenţa creanţei bugetare stabilite prin prezentul titlu de creanţă este la 30 de zile de la data comunicării prezentului titlu de creanţă.
8.
Cont bancar de recuperare
Contul bancar al autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în care urmează să se recupereze debitul este cod ....., deschis la ................, cod fiscal ................. .
În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate constituie titlu de creanţă.
În temeiul art. 43 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
66/2011
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
142/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate constituie titlu executoriu, în caz de neplată în termenul prevăzut la pct. 7 din prezentul proces-verbal.
Împotriva măsurilor dispuse prin prezentul titlu de creanţă se poate formula contestaţie, care se depune, sub sancţiunea decăderii, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la autoritatea publică emitentă a titlului de creanţă.
Prezentul proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare rezultate din aplicarea dobânzii datorate a fost întocmit în ...(...) exemplare originale.
Semnături:
- domnul/doamna ............. semnătura ..............
- domnul/doamna ............. semnătura .............
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 657 din data de 31 august 2015