Văzând Referatul de aprobare nr. 552 din 14 februarie 2014, întocmit de Direcţia juridică şi resurse umane din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b), ale art. 18 alin. (5), precum şi ale art. 48 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
- Anexa nr. 4 la Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, ca urmare a actualizării tarifelor în funcţie de rata inflaţiei din anul 2013.*)
*) Inflaţia a fost calculată pentru perioada aprilie 2013-decembrie 2013.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Vladimir Alexandru Mănăstireanu

ANEXĂ: TARIFE pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare directă sau vânzare cu amănuntul

Nr. crt.

Unitatea

Tariful de înregistrare

lei/unitate

1.

Carne, lapte şi produse din lapte:

Carmangerie, măcelărie, centru sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul fermei sau exploataţiei, centru de prelucrare lapte

Centru colectare vânat sălbatic

354 - persoane juridice

10 - persoane fizice

236

2.

Peşte şi produse din pescuit, miere şi alte produse din miere şi ouă pentru consum:

Centru de colectare peşte, magazin de desfacere peşte, pescărie, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, punct de debarcare, centru extracţie, colectare miere şi alte produse apicole, centru colectare ouă

Ambarcaţiune de pescuit, stupină, magazin desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole

236

118

3.

Unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de comercializare a alimentelor şi unităţi care desfăşoară alte activităţi în domeniu:

Restaurant, indiferent de specific, laborator de cofetărie şi/sau patiserie, pensiuni turistice, unităţi de vânzare prin internet, staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de transport

Pizzerie, cantină, cofetărie/patiserie, magazin alimentar, depozit alimentar, catering

Hipermarket/supermarket

354

236

592

4.

Activităţi de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor

Unităţi de prelucrare a cartofilor şi producţie a produselor din cartofi în scop alimentar

Unităţi de conservare şi fabricare a sucurilor/concentratelor de fructe şi legume

Unităţi de fabricare a produselor alimentare din fructe şi legume (inclusiv gemuri, marmelade şi jeleuri)

236

236

236

5.

Activităţi de fabricare a uleiurilor şi a grăsimilor vegetale şi animale

Unităţi pentru producţia şi prelucrarea uleiurilor vegetale brute şi rafinate

Unităţi pentru fabricarea margarinei, a amestecurilor pentru tartine şi a grăsimilor de gătit combinate

Unităţi pentru producţia făinei oleaginoase nedegresate

354

354

236

6.

Activităţi de fabricare a produselor de morărit, amidonului şi produselor din amidon

Unităţi de morărit şi măcinat

Unităţi pentru fabricarea cerealelor pentru micul dejun şi a premixurilor

Unităţi pentru fabricarea amidonului, glutenului, a glucozei, siropului de glucoză şi a maltozei

Unităţi pentru măcinarea legumelor

236

354

236

236

7.

Activităţi de fabricare a altor produse alimentare

Unităţi pentru fabricarea pâinii, produselor proaspete şi conservate de patiserie, produselor proaspete şi uscate de panificaţie, plăcintelor, checurilor, tartelor, biscuiţilor, pişcoturilor, prăjiturilor conservate, fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate etc.

Unităţi pentru fabricarea zahărului, a produselor zaharoase, gumei de mestecat, a ciocolatei şi produselor din cacao etc.

Unităţi pentru fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului, pastelor făinoase şi altor produse făinoase similare

Unităţi pentru prelucrarea cafelei, ceaiului şi fabricarea condimentelor

Unităţi pentru fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice

Unităţi pentru fabricarea produselor alimentare congelate

Unităţi pentru fabricarea altor produse alimentare de origine nonanimală neclasificate în altă parte

Unităţi de fabricare a produselor alimentare confiate/deshidratate (legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante - confiate, deshidratate, uscate, glasate sau cristalizate)

Unităţi pentru producţia, procesarea şi comercializarea ciupercilor

354

354

236

354

354

236

236

236

236

8.

Activităţi de fabricare a băuturilor

Unităţi pentru fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie şi a băuturilor alcoolice distilate

Unităţi pentru fabricarea vinului, cidrului şi a altor vinuri din fructe

Unităţi pentru fabricarea berii, a malţului şi a altor băuturi nedistilate obţinute prin fermentare

Unităţi pentru fabricarea de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice

354

354

354

354

9.

Alte activităţi

Unităţi de ambalare şi/sau îmbuteliere a produselor alimentare de origine nonanimală

Unităţi de fabricare a îngheţatei

Depozit alimentar/frigorific pentru produse de origine nonanimală

Depozit pentru seminţe de consum

Unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală congelate

Unităţi de producere a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele

Mijloc de transport al produselor de origine nonanimală

236

236

354

236

354

118

118

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 219 din data de 27 martie 2014