HOTĂRÂRE nr. 51 din 15 iunie 2016 privind adoptarea opiniei referitoare la comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor privind o strategie a UE pentru gazul natural lichefiat şi pentru stocarea gazelor COM (2016) 49
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/527, adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 17 mai 2016, Camera Deputaţilor:
1.Sprijină valorificarea potenţialului gazului natural lichefiat de a reduce impactul de mediu, de exemplu, în sectorul transporturilor, atunci când acesta înlocuieşte combustibili precum motorina sau păcura grea, şi invită la o coordonare mai insistentă a eforturilor la nivelul Uniunii în această privinţă şi în cât mai multe domenii, nu doar în transportul maritim.
2.Reafirmă importanţa gazului natural lichefiat ca element complementar cu celelalte măsuri ce vizează asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale, inclusiv din perspectiva dezvoltării unui proiect la Marea Neagră, care ar cuprinde nu doar componenta de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale, ci şi pe cea de cooperare regională cuprinzătoare şi integrată, promovând în egală măsură parteneriate cu statele membre şi cu statele din vecinătatea Uniunii.
3.Atrage atenţia asupra impactului intrării pe piaţă a unor noi furnizori de gaz natural lichefiat şi propune completarea strategiei de stocare a gazelor cu măsuri de diversificare a surselor; recomandă efectuarea unei analize cuprinzătoare a evoluţiei preţurilor în contextul globalizării pieţei.
4.Subliniază că optimizarea utilizării stocării la nivel transfrontalier prin intermediul planurilor de acţiune preventive şi de urgenţă regionale ar trebui luată în considerare în detaliu şi particularizată, pentru maximizarea beneficiilor.
5.Atrage atenţia că incertitudinea cu privire la evoluţia preţurilor gazului natural lichefiat pe termen mediu şi lung ar putea afecta deciziile de dezvoltare a capacităţilor de stocare.
6.Reaminteşte că aspectele tehnologice ale stocării trebuie abordate astfel încât noile instalaţii de stocare şi infrastructuri de gaze să poată prelua în viitor biometanul şi alte gaze din surse regenerabile, într-un mod în care să poată fi valorificate atât sursele majore, cât şi cele de mai mici dimensiuni, dar şi eficient din punct de vedere economic şi în concordanţă cu obiectivele tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon.
7.Reafirmă interesul României pentru investiţiile în creşterea capacităţilor de stocare de la nivelul de 3 miliarde metri cubi la 5 miliarde metri cubi şi în dezvoltarea unor infrastructuri regionale de depozitare a gazelor naturale, ca măsură de sporire a siguranţei în aprovizionare şi ca metodă de realizare a echilibrării pieţelor de gaze la nivel regional şi european.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 iunie 2016, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

FLORIN IORDACHE

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 454 din data de 17 iunie 2016