ORDIN nr. M.114 din 3 noiembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/ gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi în rândul cadrelor militare în activitate
Pentru aplicarea prevederilor art. 12 alin. (1) din Legea nr.
446/2006
privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere dispoziţiile art. 36 alin. 1 lit. d), e) şi g) şi ale art. 40 lit. b), c), e) şi g) din Legea nr.
80/1995
privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 2 alin. (2) şi (3) şi art. 30
1
din Legea nr.
384/2006
privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 lit. a) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr.
319/2006
, cu modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr.
346/2006
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,
ministrul apărării naţionale
emite prezentul ordin.
Art. 1
Se aprobă Metodologia privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi în rândul cadrelor militare în activitate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul apărării naţionale,
Mircea Duşa
ANEXĂ:
METODOLOGIE privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi în rândul cadrelor militare în activitate
Art. 1
(1)
Prevederile prezentei metodologii sunt aplicabile candidaţilor la învăţământul liceal militar, învăţământul postliceal militar pentru formarea iniţială a maiştrilor militari şi a subofiţerilor, învăţământul universitar militar pentru formarea iniţială a ofiţerilor, la "Cursul de formare pe filiera indirectă a ofiţerilor/subofiţerilor în activitate", la programele de instruire destinate formării soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi persoanelor care urmează să fie chemate/rechemate în rândul cadrelor militare în activitate şi elevilor/studenţilor pe timpul şcolarizării în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, înainte de absolvire sau până la acordarea primului grad.
(2)
Examenul medical al persoanelor prevăzute la alin. (1) este obligatoriu.
(3)
Unităţile sanitare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în care se efectuează examinările medicale sunt următoarele:
a)
Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" - Bucureşti;
b)
Centrul medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu al Ministerului Apărării Naţionale "Acad. Ştefan Milcu" - Bucureşti;
c)
Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "Gen. dr. Aviator Victor Anastasiu" - Bucureşti;
d)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" - Constanţa;
e)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" - Piteşti;
f)
Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Ştefan Odobleja" - Craiova;
g)
Spitalul Militar de Urgenţă "Regina Maria" - Braşov;
h)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Popescu" - Focşani;
i)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" - Cluj-Napoca;
j)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Victor Popescu" - Timişoara;
k)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Augustin" - Sibiu;
l)
Spitalul Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Iacob Czihac" - Iaşi;
m)
Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" - Galaţi.
Art. 2
(1)
Concluziile privind aprecierile din punctul de vedere al aptitudinii medico-militare a candidaţilor, elevilor şi studenţilor pe perioada şcolarizării se stabilesc pe baza baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale, viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ministrului justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr.
M.55
/
107
/
2.587/C
/
10.357
/
210
/
496
/
831/2014
.
(2)
Baremele prevăzute la alin. (1) nu sunt aplicabile candidaţilor şi elevilor/studenţilor care au calitatea de cadre militare îh activitate sau provin din soldaţi/gradaţi profesionişti în activitate.
(3)
În cazul elevilor şi studenţilor din instituţiile militare de învăţământ şi soldaţilor/gradaţilor profesionişti aflaţi în perioada instruirii, cărora în procesul de admitere, respectiv selecţie li s-a stabilit aptitudinea potrivit grupei a 2-a din Baremul medical pentru stabilirea aptitudinii faţă de îndeplinirea serviciului militar, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.72/2002
*)
, cu modificările şi completările ulterioare, concluziile privind aptitudinea medico-militară pe timpul şcolarizării/instruirii se stabilesc pe baza aceluiaşi barem medical.
_____
*)
Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.72/2002 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 3
(1)
Examinarea medicală se face pe baza fişei de examinare medicală tip Ministerul Apărării Naţionale, numită în continuare fişă medicală, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4 la
Instrucţiunile privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României
, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr.
M.30/2012
.
(2)
Fişa medicală se completează în prima parte de către medicul de unitate în baza adeverinţei eliberate de medicul de familie sau, după caz, de către medicul de familie, iar partea a doua cuprinde rezultatele examinărilor medicale efectuate în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, prevăzute la art. 1 alin. (3). Concluziile se consemnează de către comandantul/şeful unităţii sanitare militare unde se efectuează examinarea medicală/medicul specialist de expertiza capacităţii de muncă/preşedintele comisiei de expertiză medico-militară.
Art. 4
(1)
Candidaţii pentru admiterea la colegiile naţionale militare vor prezenta la examinarea medicală o adeverinţă medicală de la medicul de psihiatrie pediatrică şi de la medicul de neuropediatrie privind starea lor de sănătate, valabilă 3 luni din momentul eliberării până la definitivarea fişei medicale.
(2)
Examinarea psihiatrică şi neurologică a elevilor colegiilor naţionale militare cu vârsta de până la 16 ani se face de către medicii de psihiatrie pediatrică şi neuropediatrie, după caz, prin grija instituţiilor de învăţământ.
Art. 5
(1)
Cu ocazia examinării medicale, medicii sunt obligaţi să solicite persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) documente medicale în legătură cu starea lor de sănătate şi să nu definitiveze fişa medicală dacă aceştia nu prezintă adeverinţa medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă cel mult 3 luni de la data eliberării.
(2)
În cazul consemnării pe adeverinţa medicală a unei afecţiuni pentru care candidaţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) sunt declaraţi inapţi, în fişa medicală se menţionează paragraful corespunzător din baremul medical prevăzut la art. 2, fără a mai fi efectuate celelalte examinări.
Art. 6
(1)
Examenul clinic cuprinde toate aparatele şi sistemele morfofuncţionale, completându-se integral rubricile prevăzute în fişa medicală, cu excepţia:
a)
examinării medicale de medicina muncii;
b)
grupei sanguine şi Rh.
(2)
Rezultatul fiecărui examen medical efectuat, precum şi valoarea indicilor antropometrici se certifică prin semnătura şi parafa medicului examinator.
(3)
În cazul în care candidatul a fost declarat inapt, pe lângă diagnostic, se consemnează obligatoriu paragraful din baremul medical.
Art. 7
(1)
Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot contesta rezultatul examinării medicale finale printr-o contestaţie scrisă formulată în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la încheierea fişei medicale. Contestaţia se depune la sediul instituţiei care a stabilit aptitudinea sau la sediul Comisiei centrale de expertiză medico-militară.
(2)
Contestaţia se soluţionează în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrare.
(3)
Cheltuielile legate de soluţionarea contestaţiei sunt suportate integral de către candidat.
(4)
Elevii şi studenţii nu vor fi exmatriculaţi din unităţile/instituţiile de învăţământ militar până când nu se primeşte rezultatul soluţionării contestaţiei.
(5)
Concluziile medicale înscrise pe fişele medicale pot fi revocate numai de către Comisia centrală de expertiză madico-militară a Ministerului Apărării Naţionale.
(6)
Hotărârile Comisiei centrale de expertiză medico-militară se comunică în scris în termen de 5 zile de la pronunţare şi sunt definitive.
Art. 8
În cazul în care timpul scurs de la efectuarea vizitei medicale până la data începerii repartizării candidaţilor în funcţiile de soldat/gradat profesionist depăşeşte 6 luni, candidaţii se supun obligatoriu unui nou examen medical complet.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 858 din data de 25 noiembrie 2014