LEGE nr. 90 din 6 mai 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în fază unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I
Legea nr. 267/2008 privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat, precum şi pentru efectuarea recepţiei în fază unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 779 din 20 noiembrie 2008, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.Titlul legii se modifică şi va avea următorul cuprins:
"LEGE privind unele măsuri speciale pentru reglementarea avansului rest de justificat şi pentru efectuarea recepţiei în fază unică a lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivul de investiţii Palatul Parlamentului, precum şi pentru reglementarea unor măsuri cu privire la administrarea imobilului «Palatul Parlamentului»"
2.La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Operaţiunile legate de regularizarea sumei de 169.725.486 lei, în preţuri stabilite la nivelul anului 1989, rămasă de justificat din avansurile prevăzute la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 372/1993 privind transmiterea obiectivului de investiţii «Casa Republicii» în administrarea Camerei Deputaţilor, acordate pentru obiectivul de investiţii «Casa Republicii», a cărui denumire a devenit «Palatul Parlamentului», se realizează de Camera Deputaţilor, cu avizul consiliului interdepartamental la nivel de demnitari, potrivit prevederilor prezentei legi."
3.La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Preţurile înscrise în evidenţele titularilor de avans pe baza fişelor de magazie, balanţelor de materiale, situaţii stocuri materiale sau alte documente justificative aferente obiectivului de investiţii «Casa Republicii» la data la care s-a realizat inventarierea acestora, conform art. 3, sunt considerate preţuri la nivelul anului 1989 preluate din facturile de achiziţie."
4.Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 5
(1) Materialele de construcţii, echipamentele, instalaţiile şi celelalte bunuri procurate din avansurile, rest de justificat în sumă totală de 169.725.486 lei, potrivit prevederilor art. 1, existente la data la care s-a efectuat inventarierea conform art. 3, se valorifică potrivit prevederilor legale în vigoare, iar bunurile care nu pot fi valorificate se casează, potrivit legii, de către titularii de avans, respectiv de succesorii în drepturi şi obligaţii ai acestora, sub supravegherea Camerei Deputaţilor. Defalcarea pe titularii de avansuri, respectiv succesorii în drepturi şi obligaţii ai acestora, a valorii materialelor de construcţii, echipamentelor, instalaţiilor şi a celorlalte bunuri, procurate din avansurile în sumă totală de 169.725.486 lei, este prevăzută în anexa nr. 2.
(2) Sumele obţinute din valorificarea materialelor şi echipamentelor menţionate la alin. (1) se virează la bugetul de stat, după deducerea cheltuielilor ocazionate de operaţiunile de valorificare făcute de titularii de avans."
5.La articolul 9, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 9
(1) Se aprobă Regulamentul de recepţie în fază unică a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora la obiectivul de investiţii «Palatul Parlamentului», prevăzut în anexa nr. 1."
6.După articolul 11 se introduc două noi articole, articolele 12 şi 13, cu următorul cuprins:
"Art. 12
Camera Deputaţilor şi Senatul sunt administratorii imobilului Palatul Parlamentului.
Art. 13
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta lege."
7.După anexă, care devine anexa nr. 1, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, cu următorul cuprins:
"ANEXA nr. 2: Valoarea materialelor de construcţii, echipamentelor, instalaţiilor şi a celorlalte bunuri procurate din avansurile, rest de justificat, în sumă totală de 169.725.486 lei, defalcată pe titulari de avansuri, respectiv succesori în drepturi şi obligaţii ai acestora

Nr. crt.

Titular de avans, respectiv succesori în drepturi şi obligaţii ai acestora

Valoare

- lei -

1.

Societatea Comercială Instalaţii Carpaţi - S.A.

124.583.712

2.

Societatea Comercială TC Carpaţi - S.A.

36.690.270

3.

Societatea Comercială UPA Carpaţi - S.A.

1.770.633

4.

Societatea Comercială Mobest - S.A.

6.680.871

 

TOTAL

169.725.486

"
Art. II
(1)Preluarea în administrare de către Camera Deputaţilor a spaţiilor din imobilul Palatul Parlamentului aflate în administrarea altor instituţii/autorităţi, altele decât spaţiile aflate în administrarea Senatului, se face prin protocol de predare-preluare în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2)Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.020 şi 1.020 bis din 21 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, va fi modificată şi completată corespunzător, la iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI

CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 358 din data de 10 mai 2016