ORDIN nr. 856 din 14 octombrie 2014 privind prelucrarea apelurilor de urgenţă primite de la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă la numărul 112 referitoare la transportul materialelor lemnoase
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 32.961 din 9 octombrie 2014 al Direcţiei politici, strategii şi proiecte în silvicultură,
În temeiul prevederilor art. 102 lit. c) şi art. 122 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 428/2013 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru ape, păduri şi piscicultură, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură emite următorul ordin:
Art. 1
(1)Prin grija autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură se organizează Centrul de expertiză şi coordonare la distanţă, denumit în continuare Centrul APCRS, care va funcţiona ca structură specializată în furnizarea de informaţii specifice necesare resurselor de intervenţie în soluţionarea urgenţelor referitoare la transportul materialelor lemnoase sesizate către Serviciul de urgenţă 112, potrivit art. 3 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008.
(2)Furnizarea informaţiilor specifice prevăzută la alin. (1) se face în urma interogării bazei de date a Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL, prevăzut la art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Centrul APCRS prelucrează prin interogarea bazelor de date din SUMAL informaţiile primite de la centrele unice pentru apeluri de urgenţă prevăzute la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, referitoare la transportul materialelor lemnoase, corespunzător atribuţiilor acestor centre prevăzute la art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008.
(4)Centrul APCRS este dotat cu sistemele tehnice electronice necesare accesului în SUMAL şi în Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă în scopul preluării apelurilor de urgenţă referitoare la transportul materialelor lemnoase redirecţionate de centrele unice pentru apeluri de urgenţă.
(5)Funcţionarea Centrului APCRS este asigurată permanent.
Art. 2
(1)Centrul APCRS verifică în baza de date SUMAL validitatea codului unic online prevăzut la art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cod asociat numărului de înmatriculare al mijlocului de transport al materialelor lemnoase comunicat de către centrele unice pentru apeluri de urgenţă şi corespunzător datei şi orei la care s-a primit sesizarea. În lipsa numărului de înmatriculare al mijlocului de transport nu este posibilă identificarea codului unic online alocat transportului sesizat, fapt pentru care Centrul APCRS nu va fi apelat în sistemul 112.
(2)Dacă Centrul APCRS constată validitatea codului unic online prevăzut la alin. (1), comunică aceasta operatorilor din centrele unice pentru apeluri de urgenţă pentru a închide fişa apelului.
(3)Dacă Centrul APCRS constată că nu există codul unic valid prevăzut la alin. (1), comunică aceasta operatorilor din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, care vor transfera apelurile şi către dispeceratul de urgenţă al inspectoratului judeţean de poliţie competent teritorial, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru a acţiona conform competenţelor.
Art. 3
(1)La solicitarea poliţiştilor care constată lipsa sau invaliditatea codului unic sau lipsa înscrierii pe avizul de însoţire a unui cod offline, inspecţia silvică şi de vânătoare/inspectoratul teritorial de regim silvic şi de vânătoare asigură prezenţa de urgenţă la faţa locului a personalului specializat al ocoalelor silvice în vederea stabilirii speciei sau grupelor de specii, dimensiunii şi volumului materialului lemnos, precum şi pentru preluarea în custodie a materialului lemnos reţinut în vederea stabilirii provenienţei.
(2)Personalul prevăzut la alin. (1) asigură sprijinul tehnic şi logistic solicitat de către poliţişti.
(3)Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare stabilesc, pentru fiecare judeţ din zona de competenţă, respectiv pentru municipiul Bucureşti, şi comunică inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti numerele de telefon la care poliţiştii prevăzuţi la alin. (1) solicită intervenţia personalului specializat al ocoalelor silvice.
Art. 4
Şefii ocoalelor silvice de stat şi private au obligaţia de a nominaliza persoana/persoanele care, în regim de permanenţă, are/au responsabilitatea de a se deplasa de urgenţă la faţa locului în vederea acordării sprijinului de specialitate, tehnic şi logistic, necesar poliţiştilor, precum şi de a stabili şi a comunica la inspecţia silvică şi de vânătoare/ inspectoratul teritorial de regim silvic şi de vânătoare numărul/ numerele de telefon la care se poate solicita acest sprijin, în caz contrar aplicându-se sancţiunea revocării avizului pentru numirea în funcţie a şefilor ocoalelor silvice private sau, după caz, sancţiunile administrative în cazul şefilor ocoalelor silvice de stat.
Art. 5
Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare întocmesc evidenţa solicitărilor şi a acţiunilor realizate cu echipajele de poliţie şi cu ocoalele silvice.
Art. 6
Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură iniţiază demersurile necesare în vederea încheierii unui protocol de cooperare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Inspectoratul General al Poliţiei Române în scopul stabilirii modalităţilor concrete de acţiune între părţi, potrivit obligaţiilor legale ce le revin acestora.
Art. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură,

Doina Adriana Pană

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 759 din data de 20 octombrie 2014