DECIZIE nr. 4 din 14 ianuarie 2013 privind regulile de acces al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectivă privind exercitarea funcţiei de citire
În conformitate cu prevederile art. 138 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2010 pentru modificarea unor acte normative în vederea reducerii sau simplificării administrative a unor autorizaţii/avize/proceduri ca urmare a măsurilor asumate de Guvernul României în cadrul Planului de simplificare aferent memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2011,
având în vedere:
- consultările publice avute de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu organismele de gestiune colectivă la datele de 27, 29 noiembrie şi 6 decembrie 2012, având ca temă informatizarea organismelor de gestiune colectivă şi regulile de acces al Oficiul Român pentru Drepturile de Autor la sistemele informatice ale acestora;
- prezentarea către organismele de gestiune colectivă, la întâlnirea din data de 10 ianuarie 2013, a formei finale a regulilor de acces al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectivă privind exercitarea funcţiei de citire;
- Referatul Direcţiei registre, gestiune colectivă şi relaţii publice nr. RG II/225 din 10 ianuarie 2013,
în baza prevederilor art. 7 alin. 3) din Hotărârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, cu modificările ulterioare,
directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite prezenta decizie.
Art. 1
Pentru organizarea evidenţei şi simplificarea plăţii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe de către utilizatori, precum şi a repartiţiei remuneraţiilor colectate, organismul de gestiune colectivă este obligat să se informatizeze.
Art. 2
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor verifică activitatea organismului de gestiune colectivă prin intermediul sistemului informatic al acestuia, verificarea implicând doar o funcţie de citire şi nu de intervenţie în sistem.
Art. 3
Prin funcţie de citire se înţelege acordarea unui drept de acces Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectivă, în condiţiile prevăzute de art. 1, asupra modului de evidenţiere a încasărilor pe categorii de utilizatori şi a repartiţiilor către titularii de drepturi, la rapoartele informatice cuprinzând evidenţa remuneraţiilor colectate şi repartizate de organismul de gestiune colectivă, la rezultatele prelucrării acestor date fără a exista posibilitatea de a şterge, modifica sau descărca datele existente ori de a adăuga date noi.
Art. 4
Accesul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectivă pentru exercitarea funcţiei de citire se face de la sediul Oficiului, prin intermediul reţelei internet, în timpul programului legal de lucru, de la o singură unitate IT dedicată, pe bază de user şi parolă furnizate de către organismul de gestiune colectivă.
Art. 5
În scopul asigurării protecţiei accesului la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectivă, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor comunică acestora adresa IP utilizată de Oficiu.
Art. 6
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va exercita funcţia de citire prin intermediul funcţionarilor publici desemnaţi de conducere.
Art. 7
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor comunică organismului de gestiune colectivă, cu cel puţin 24 de ore înainte, începerea exercitării funcţiei de citire.
Art. 8
Pentru evidenţa activităţii de verificare prin exercitarea funcţiei de citire, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor constituie un registru special intern în care se menţionează cel puţin următoarele date: numele funcţionarului public, data, denumirea organismului de gestiune colectivă, intervalul orar în care a fost desfăşurată verificarea, observaţii.
Art. 9
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor comunică organismului de gestiune colectivă încheierea exercitării funcţiei de citire.
Art. 10
În cazul în care prin exercitarea funcţiei de citire sunt constatate posibile nereguli referitoare la activitatea organismului de gestiune colectivă, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor solicită, în scris, clarificări, documente etc.
Art. 11
În situaţia în care apar întreruperi cu privire la posibilitatea de exercitare de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a funcţiei de citire, cauzate de nefuncţionarea sistemului informatic al organismelor de gestiune colectivă, acestea sunt obligate să anunţe Oficiul Român pentru Drepturile de Autor în cel mai scurt timp cu privire la respectiva situaţie şi să ia toate măsurile necesare în vederea remedierii urgente a disfuncţionalităţilor apărute.
Art. 12
Organismele de gestiune colectivă vor asigura accesul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic, fiind răspunzătoare ca acesta să fie posibil numai pentru exercitarea funcţiei de citire, pe bază de user şi parolă furnizate de către organisme Oficiului, precum şi de corectitudinea datelor din sistem.
Art. 13
În termen de 15 zile de la publicarea prezentei decizii, organismele de gestiune colectivă au obligaţia să asigure accesul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la sistemul informatic, să comunice userul, parola de acces, precum şi persoana responsabilă de funcţionarea sistemului informatic în raport cu Oficiul.
Art. 14
Prezenta decizie poate fi atacată la instanţele judecătoreşti de contencios administrativ.
Art. 15
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,

Adriana Donţu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 38 din data de 17 ianuarie 2013