ORDIN nr. 209 din 25 februarie 2015 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.546/2011 privind aprobarea formularului-model pentru procesul-verbal de constatare a contravenţiilor utilizat în activitatea de control din domeniul sănătăţii publice
Văzând Referatul de aprobare nr. NB.1.726 din 2015 al Inspecţiei Sanitare de Stat,
având în vedere prevederile titlului I din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii emite prezentul ordin.
Art. I
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.546/2011 privind aprobarea formularului-model pentru procesul-verbal de constatare a contravenţiilor utilizat în activitatea de control din domeniul sănătăţii publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 16 noiembrie 2011, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 3
Contravenţiile se constată şi sancţiunile contravenţionale se aplică de către personalul împuternicit al Ministerului Sănătăţii prevăzut în legislaţia în vigoare."
2.Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Ministrul sănătăţii,

Francisk Iulian Chiriac,

secretar de stat

ANEXĂ: FORMULAR-MODEL pentru procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
(- Anexa la Ordinul nr. 1.546/2011)
CAPITOLUL 1:
1.Este documentul prin care echipa de control aplică sancţiunile contravenţionale în conformitate cu competenţele ce îl revin potrivit prevederilor legale în vigoare.
2.Se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul se reţine de agentul constatator, unul se înmânează personal/se comunică prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului/se transmite prin poştă cu confirmare de primire şi unul se transmite organelor fiscale din unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială domiciliază contravenientul, după caz.
CAPITOLUL 2:
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII*)
*) Denumirea se modifică în funcţie de ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie care utilizează formularul.
Instituţia ....................
PROCES-VERBAL de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
Seria ..... nr. ..........
încheiat astăzi, .......... (ziua, luna, anul), la ..........
Subsemnatul(a), .......... în calitate de .......... din cadrul ..........,
Subsemnatul(a), .......... în calitate de .......... din cadrul ..........,
am constatat că:
1.Persoana juridică .......... (denumirea), cu sediul social în .........., str. .......... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ....., judeţul (sectorul) ........, cod unic de înregistrare/cod de înregistrare fiscală .........., număr de înmatriculare la registrul comerţului .........., reprezentat prin domnul/doamna .........., în calitate de .........., domiciliat(ă) în .......... str. .......... nr. ......, bl. ......, sc. ......, ap. ......, judeţul (sectorul) ............ legitimat(ă) cu BI/CI seria ...... nr. ...... eliberat(ă) la data de ............ CNP ......, la unitatea/punctul de lucru al societăţii sus-menţionate din localitatea ............, str. ............ nr. ......, bl. ......, sc. ......, ap. ......, judeţul (sectorul) ............
2.Persoană fizică - domnul/doamna .........., născut(ă) la data de .......... în ............, judeţul .........., domiciliat(ă) în .........., str. .......... nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., judeţul (sectorul) .........., legitimat(ă) cu BI/CI seria ..... nr. ....., eliberat(ă) de .......... la data de .........., CNP .........., în calitate de .......... la punctul de lucru .........., str. .......... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ....., judeţul (sectorul) ........, pendinte de operatorul economic (persoană juridică, persoană fizică autorizată sau asociaţie familială) .......... cu sediul social în .........., str. .......... nr. ....., bl. ...., sc. ...., ap. ....., judeţul (sectorul) ........ .
Pentru contravenient cetăţean străin sau cetăţean român cu domiciliul în străinătate se completează: paşaport seria ...... nr. ......, statul emitent .........., data eliberării .......... .
Se face vinovat/vinovată de următoarea/următoarele faptă/fapte:
........................................
........................................
........................................
........................................
 
........................................
........................................
consemnată/consemnate în procesul-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare nr. .......... din data ................, săvârşită/săvârşite la data de .......... ora .......... în următoarele împrejurări: ...................., contravenind prin aceasta dispoziţiilor .................... (Se vor nota de către agenţii constatatori tipul actului şi numărul/data emiterii.), care atrag:
|_| sancţionarea cu avertisment, conform dispoziţiilor ............... (Se menţionează tipul actului, numărul şi data emiterii.), art. ........ lit. ...... punctul .......
|_| sancţionarea cu ...............:
conform dispoziţiilor ............... (Se menţionează tipul actului, numărul şi data emiterii.), art. ........ lit. ...... punctul ....... de la ................ la ................ lei;
conform dispoziţiilor ............... (Se menţionează tipul actului, numărul şi data emiterii.), art. ........ lit. ...... punctul ....... de la ................ la ................ lei;
conform dispoziţiilor ............... (Se menţionează tipul actului, numărul şi data emiterii.), art. ........ lit. ...... punctul ....... de la ................ la ................ lei,
|_| sancţiunea complementară ..............., conform dispoziţiilor ............... (Se menţionează tipul actului, numărul şi data emiterii.), art. ........ lit. ...... punctul ....... .
Dovada faptelor se poate face prin orice mijloace de probă admise de lege.

Agent constatator,

..............................

..............................

(semnătura şi ştampila)

Am primit copia procesului-verbal.

Contravenient/Reprezentant legal,

..............................

(semnătura şi ştampila, după caz)

Obiecţiile contravenientului şi mijloacele de probă de care se va servi în cauză:
........................................
Observaţiile agenţilor constatatori: ........................................
Contravenientul nu este de faţă, refuză sau nu poate semna.
Martor: Numele ..............., prenumele ..............., domiciliat/domiciliată în ..............., str. ............... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., CNP ............... posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria ......... nr. ........., emis/emisă de ............... la data de .............. .
..............................
(semnătura)
Rezoluţia de aplicare a sancţiunii şi înştiinţarea de plată
Subsemnatul/Subsemnata, .............., în calitate de .............. şi subsemnatul/subsemnata .............., în calitate de .............., aplic contravenientului/contravenientei .............. sus-numit/sus-numite o amendă de .............. lei, conform prezentului proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. ....... pe care o va achita la ..............:
|_| în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal;
sau
|_| în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute.
(Se va bifa de către agenţii constatatori termenul de achitare a sancţiunii, în funcţie de prevederea legală aplicabilă.)
În termen de 15 zile de la achitarea amenzii, contravenientul/contravenienta va preda sau va trimite recomandat prin poştă chitanţa de plată în copie la .............. .
În caz de neachitare a amenzii la termenul fixat, se va proceda la executarea silită, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a rezoluţiei de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestora, care va fi depusă împreună cu copia de pe procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la judecătoria în circumscripţia căreia s-a săvârşit fapta.
Prezentul proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor conţine 3 pagini şi a fost întocmit în 3 exemplare, dintre care unul se lasă în primire la
........................................
........................................
Agent constatator,
..............................
(semnătura şi ştampila)
Am luat cunoştinţă.
Contravenient/Reprezentant legal,
..............................
(semnătura şi ştampila, după caz)
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 156 din data de 5 martie 2015