LEGE nr. 156 din 22 iunie 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul agriculturii
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63 din 1 octombrie 2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul agriculturii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 7 octombrie 2014, cu următoarele modificări şi completări:
1.La articolul I punctul 2, articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 10
(1) În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti - fermieri activi, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia, pentru anul 2015, să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, sau cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.
(2) În cazul proprietarilor de animale membri ai colectivităţii locale sau care au sediul exploataţiei pe teritoriul localităţii respective şi sunt membri ai unei asociaţii constituite în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi exploatează în comun o suprafaţă de pajişti, contractul de închiriere/concesionare se încheie cu asociaţia, în baza unui centralizator care cuprinde acordul, datele de identificare, numărul de animale şi suprafaţa care revine pe fiecare membru al asociaţiei."
2.La articolul II punctul 1, la articolul 2, subpunctul (i) al literei b) şi litera e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(i)cumpărarea de teren agricol de către persoanele fizice sau juridice care deţin în condiţiile legii o exploataţie agricolă conform declaraţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la atingerea unui plafon de maximum 250 ha în proprietate;
........................................
e) fermă de familie - exploataţie agricolă aparţinând întreprinderii familiale sau persoanei juridice ai cărei asociaţi sunt exclusiv membri ai aceleiaşi familii. Dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă intre 8.000-11.999 SO. Prin membrii aceleiaşi familii se înţelege soţul/soţia şi rudele până la gradul III inclusiv;"
3.La articolul III punctul 3, la articolul 2, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"h) fenomene climatice nefavorabile - seceta, îngheţul din timpul iernii, inundaţiile, ploile persistente şi excesive, care îndeplinesc condiţiile de a fi asimilate unui dezastru natural recunoscut oficial conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă aprobate prin hotărâre a Guvernului;"
4.La articolul III punctul 5, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 4
Fondurile mutuale sunt create în scopul acordării de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor, organisme dăunătoare plantelor sau incidente de mediu, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi normelor de aplicare a acesteia. Fondurile mutuale pot implementa şi măsuri de stabilizare a veniturilor fermierilor sub forma unor compensaţii din fondurile proprii create şi gestionate distinct de către fondul mutual pentru acoperirea pierderilor cauzate de scăderea drastică a veniturilor."
5.La articolul III punctul 6, la articolul 6, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:
"(31) După înregistrarea asociaţiei la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, calitatea de membru se dobândeşte prin depunerea unei cereri de afiliere prin care fermierul îşi exprimă acordul cu privire la actul constitutiv şi statut şi îşi asumă plata contribuţiei. Cererea de afiliere este aprobată de Consiliul director după verificarea îndeplinirii condiţiei de fermier activ.
(32) Membrii afiliaţi pot fi reprezentaţi în adunarea generală de către alţi membri sau de către reprezentantul organizaţiei profesionale din care fac parte, în baza unei împuterniciri."
6.La articolul III punctul 6, la articolul 6 alineatul (4), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
"g) opţiunea membrilor de a contribui exclusiv din fonduri proprii la crearea fondului de compensaţii pentru acoperirea pierderilor cauzate de scăderea drastică a veniturilor, din alte cauze decât cele menţionate la lit. a), precum şi regulile şi procedurile instituite pentru asigurarea gestiunii distincte a acestui mecanism de compensare."
7.La articolul III punctul 9, la articolul 11 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
"e) orice alte evenimente majore care conduc la o scădere drastică a veniturilor fermierilor."
8.La articolul III punctul 9, la articolul 11 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) sumele rambursate din contribuţia Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, după caz, în limita disponibilităţii bugetului alocat pentru compensaţiile acordate pentru pierderile economice cauzate de evenimentele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d)."
9.La articolul III punctul 9, la articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Pentru a da naştere la dreptul rambursării din fonduri publice a compensaţiilor financiare plătite membrilor, evenimentele menţionate la alin. (1) lit. a)-d) trebuie să fie recunoscute oficial, conform prevederilor normelor metodologice de aplicare ale prezentei ordonanţe de urgenţă aprobate prin hotărâre a Guvernului."
10.La articolul III punctul 10, la articolul 14, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) compensaţiile financiare plătite fermierilor pentru pierderile economice cauzate de evenimentele menţionate la art. 11 alin. (1) lit. a)-d);
c) dobânzile plătite pentru împrumuturile contractate de fondul mutual cu scopul de a plăti compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de evenimente menţionate la art. 11 alin. (1) lit. a) şi d)."
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI

CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 449 din data de 23 iunie 2015