ORDIN nr. 256 din 29 martie 2013 pentru aprobarea
Normelor privind serviciul continuu maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul care conduce şi/sau deserveşte locomotive în sistemul feroviar din România
În temeiul prevederilor art. 3 alin. (2) lit. k) pct. (ii) din anexa nr. 1 "Regulament de organizare şi funcţionare al Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR" la anexa nr. 1 "Regulament de organizare şi funcţionare al Autorităţii Feroviare Române - AFER" la Hotărârea Guvernului nr.
626/1998
privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (1) pct. 1 şi 12 şi art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr.
24/2013
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,
ministrul transporturilor
emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă
Normele privind serviciul continuu maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul care conduce şi/sau deserveşte locomotive în sistemul feroviar din România
, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
(1)
Prevederile prezentului ordin se aplică operatorilor de transport feroviar şi administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară.
(2)
Se exceptează de la aplicarea prezentului ordin operatorii economici care utilizează personal de locomotivă ce îşi desfăşoară activitatea în exclusivitate pe:
a)
reţele care sunt separate funcţional de restul sistemului feroviar şi sunt destinate exclusiv exploatării serviciilor de transport de persoane şi de marfă locale, urbane sau suburbane;
b)
linii pe care se efectuează servicii de interoperabilitate transfrontalieră în sectorul feroviar, conform prevederilor Ordinului ministrului transporturilor şi al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 490/479/2008 pentru aplicarea cerinţelor minime privind anumite aspecte legate de condiţiile de muncă ale lucrătorilor mobili care prestează servicii de interoperabilitate transfrontalieră în sectorul feroviar.
(3)
Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia să întocmească proceduri proprii prin care să asigure aplicarea şi monitorizarea respectării prevederilor prezentului ordin, până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, care vor face parte din propriul sistem de management al siguranţei.
Art. 3
(1)
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.
(2)
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Dispoziţia preşedintelui Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române nr. 35/1996*) privind reglementarea duratei serviciului maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul ce deserveşte locomotiva, îşi încetează aplicabilitatea.
*) Dispoziţia preşedintelui Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române nr. 35/1996 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3)
Până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) asigură instruirea şi verificarea cunoştinţelor personalului cu atribuţii în aplicarea prezentului ordin.
Art. 4
Operatorii de transport feroviar şi administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
-****-
p. Ministrul transporturilor,
Cristian Ghibu,
secretar de stat
ANEXĂ:
NORME privind serviciul continuu maxim admis pe locomotivă, efectuat de personalul care conduce şi/sau deserveşte locomotive în sistemul feroviar din România
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 198 din data de 8 aprilie 2013