DECIZIE nr. 14 din 31 martie 2014 privind adoptarea modificărilor Regulamentului intern al Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile, adoptat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile nr. 53/2014
În temeiul prevederilor:
- art. 56 şi art. 73 alin. (8), teza I, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate şi supravegherea în interes public a profesiei contabile, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora punerea în practică a procedurilor disciplinare şi de sancţionare referitoare la abaterile de la legislaţia şi practica auditului statutar se realizează prin Comisia de disciplină, iar procedurile Comisiei de disciplină şi modalităţile de administrare a acestora sunt cuprinse în regulamentul intern al acesteia;
- art. 73 alin. (8), teza a II-a, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora Regulamentul intern al Comisiei de disciplină este aprobat printr-o majoritate de 66% din numărul total al membrilor Comisiei de disciplină;
- art. 69 lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora Consiliul superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile aprobă Regulamentul intern al Comisiei de disciplină;
- pct. 2.3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, adoptat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 7 din 30 noiembrie 2009*),
________
*) Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 7 din 30 noiembrie 2009 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Consiliul superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile, întrunit în şedinţa din 31 martie 2014, decide:
Art. 1
Se adoptă modificările Regulamentului intern al Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în interes Public a Profesiei Contabile, adoptat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea în interes Public a Profesiei Contabile nr. 53/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 106 din 12 februarie 2014, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
Art. 2
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile,

Lazăr Balaj

ANEXĂ: Modificări la Regulamentul intern al Comisiei de disciplină a Consiliului pentru Supravegherea în Interes Publica Profesiei Contabile, adoptat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile nr. 53/2014
1.La articolul 8, alineatele (4) şi (6) se abrogă.
2.La articolul 16, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 16
(1) Sesizarea Comisiei de disciplină poate fi făcută de orice persoană interesată, inclusiv de autorităţi publice, şi poate fi îndreptată împotriva membrilor organelor de conducere ale CECCAR, ale filialelor acestuia sau ai Comisiei superioare de disciplină a CECCAR, precum şi împotriva membrilor Consiliului CAFR sau a altor membri aleşi în structurile de conducere ale CAFR, după caz."
3.La articolul 17 alineatul (1), litera b) se abrogă.
4.La articolul 19, alineatele (4), (5) şi (6) se abrogă.
5.La articolul 20, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Convocarea persoanelor care urmează să fie ascultate în calitate de parte sau de martor se face de către secretariatul Comisiei de disciplină."
6.La articolul 20 alineatul (4), litera c) se abrogă.
7.La articolul 21, alineatul (3) se abrogă.
8.La articolul 21, alineatul (6) va avea următorul cuprins:
"(6) Dacă comunicarea citaţiei, precum şi a actelor de procedură se face personal, prin secretariatul Comisiei de disciplină, iar persoana citată refuză să primească citaţia sau să semneze dovada de primire, se încheie un proces-verbal."
9.La articolul 22, alineatele (1), (2) şi (6) vor avea următorul cuprins:
"Art. 22
(1) Citaţia pentru ascultarea persoanei a cărei faptă face obiectul sesizării se comunică împreună cu o copie a sesizării, însoţită de copii ale înscrisurilor depuse de către autorul sesizării, dacă este cazul.
(2) După primirea citaţiei, a sesizării îndreptate împotriva sa şi a înscrisurilor depuse de autorul sesizării, persoana a cărei faptă face obiectul sesizării poate să formuleze o întâmpinare, în termen de 10 zile de la comunicarea sesizării.
..............
(6) Prin ascultarea părţilor se înţelege ascultarea autorului sesizării şi a persoanei împotriva căreia a fost formulată."
10.La articolul 25, alineatul (5) va avea următorul cuprins:
"(5) În timpul ascultării, autorul sesizării şi persoana împotriva căreia a fost formulată sesizarea au dreptul de a propune mijloacele de probă pe care le consideră necesare, în susţinerea declaraţiilor date."
11.La articolul 27, alineatele (3) şi (4) vor avea următorul cuprins:
"(3) La individualizarea sancţiunii disciplinare aplicabile, Comisia de disciplină ţine seama de:
a) cauzele care au determinat săvârşirea abaterii disciplinare;
b) împrejurările în care aceasta a fost săvârşită;
c) săvârşirea cu vinovăţie a abaterii disciplinare;
d) gravitatea şi consecinţele abaterii disciplinare:
e) conduita persoanei.
(4) În situaţia în care, prin aceeaşi sesizare, se semnalează mai multe fapte ca abateri disciplinare săvârşite de aceeaşi persoană, Comisia de disciplină, după efectuarea procedurii disciplinare şi constatarea abaterilor disciplinare, aplică sancţiunea disciplinară conform prevederilor art. 32 alin. (3) sau ale art. 33 alin. (3), după caz."
12.La articolul 29, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 29
(1) Constituie abatere disciplinară săvârşirea de către un membru al Consiliului CAFR sau de către un alt membru ales în structurile de conducere ale CAFR a oricăreia dintre următoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor Codului etic;
b) desfăşurarea activităţii de auditor statutar în condiţii care au avut ca efect prejudicierea gravă a reputaţiei profesionale;
c) nerespectarea standardelor de audit;
d) nerespectarea sistemului de control intern al calităţii;
e) încălcarea prevederilor legale referitoare la independenţă şi obiectivitate;
f) orice alte încălcări ale normelor şi reglementărilor din domeniul auditului statutar, ce pot atrage răspunderea disciplinară."
13.La articolul 32, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 32
(1) Potrivit art. 73 alin. (11) din OUG nr. 90/2008, Comisia de disciplină poate aplica următoarele sancţiuni membrilor Consiliului CAFR sau altor membri aleşi în structurile de conducere ale CAFR:
a) mustrare;
b) restricţionare (retragerea sau suspendarea parţială) a dreptului de practică;
c) penalizare conform deciziei Comisiei de disciplină;
d) retragerea aprobării."
14.Articolul 37 va avea următorul cuprins:
"Art. 37
Orice persoană implicată în cercetarea unei fapte de natură să atragă răspunderea disciplinară a unei persoane este obligată să respecte confidenţialitatea informaţiilor referitoare la cauza respectivă şi să nu divulge astfel de date unor terţi. Aceeaşi obligaţie îi revine şi oricărei persoane care ia cunoştinţă despre asemenea informaţii prin natura atribuţiilor care îi revin în cadrul CSIPPC."
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 389 din data de 27 mai 2014