ORDIN nr. 825 din 22 februarie 2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Decizie de reverificare"
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 128 şi art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă formularul "Decizie de reverificare", cuprins în anexa nr. 1.
Art. 2
Instrucţiunile de completare şi utilizare a formularului prevăzut la art. 1 sunt prezentate în anexa nr. 2.
Art. 3
Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului prevăzut la art. 1 sunt prezentate în anexa nr. 3.
Art. 4
Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5
Direcţia generală coordonare inspecţie fiscală şi Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi structurile subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 863/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Decizia de reverificare", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 17 aprilie 2015.
Art. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

p. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Daniel Diaconescu,

vicepreşedinte

ANEXA nr. 1: DECIZIE DE REVERIFICARE
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ..................

Administraţia ......................

Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili

Nr. înregistrare .............
Data ............
DECIZIE DE REVERIFICARE
Către
Denumirea contribuabilului/plătitorului: .................
Cod de identificare fiscală ....................
Domiciliul fiscal: .......................
În conformitate cu prevederile art. 128 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune reverificarea următoarelor obligaţii fiscale pentru următoarele perioade:

Denumirea obligaţiei fiscale

...............

...............

Perioada de reverificat

ZZ.LL.AAAA - ZZ.LL.AAAA

ZZ.LL.AAAA - ZZ.LL.AAAA

Motivul reverificării
Apariţia unor date suplimentare necunoscute organului de inspecţie fiscală la data efectuării inspecţiei fiscale, care influenţează rezultatele acesteia, constând în: ...................................
Actul administrativ fiscal supus reverificării
Organul fiscal emitent: ...............................
Denumirea actului administrativ fiscal: ........................
Data şi numărul de înregistrare: ...................................
Obligaţii fiscale supuse reverificării

Denumirea

..................

..................

Perioada pentru care au fost calculate

ZZ.LL.AAAA - ZZ.LL.AAAA

ZZ.LL.AAAA - ZZ.LL.AAAA

Valoarea

..................

..................

Inspecţia fiscală privind obligaţiile fiscale menţionate mai sus va începe la data de ........................
Pentru buna desfăşurare a inspecţiei fiscale, vă rugăm să pregătiţi, pentru a fi puse la dispoziţia organelor de inspecţie fiscală, toate documentele contabile şi fiscale şi alte elemente justificative relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale.
În măsura în care contabilitatea dumneavoastră este informatizată urmează să asiguraţi ansamblul informaţiilor, datelor şi documentelor arhivate în format electronic, precum şi aplicaţiile informatice cu ajutorul cărora s-au întocmit.
Pe parcursul inspecţiei fiscale aveţi dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate şi/sau juridică.
Inspecţia fiscală se va desfăşura cu respectarea prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale altor reglementări legale în materie, precum şi a prevederilor Codului etic al inspectorului de control fiscal.
Menţionăm că aveţi posibilitatea de a solicita, o singură dată, amânarea datei de începere a inspecţiei fiscale pentru motive justificate.
Pentru informarea dumneavoastră, facem precizarea că drepturile şi obligaţiile contribuabilului/ plătitorului pe perioada desfăşurării inspecţiei fiscale sunt reglementate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 713/2004 privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor contribuabilului pe timpul desfăşurării inspecţiei fiscale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 977 din 25 octombrie 2004.
Prezenta decizie de reverificare produce efecte de la data comunicării, potrivit legii.
În conformitate cu art. 268 şi 270 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, împotriva prezentei decizii de reverificare se poate formula contestaţie, care se depune, în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sancţiunea decăderii. Depunerea contestaţiei nu suspendă procedura de inspecţie fiscală.
Conducătorul structurii de inspecţie fiscală
Funcţia ................
Numele şi prenumele ..................
Semnătura şi ştampila unităţii .................
ANEXA nr. 2: INSTRUCŢIUNILE de completare şi utilizare a formularului "Decizie de reverificare"
1.Formularul "Decizie de reverificare" este actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificării unei anumite perioade, în baza art. 128 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, de către conducătorul structurii de inspecţie fiscală, ca urmare a apariţiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influenţează rezultatele acestora.
2.Formularul se completează în situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în baza unor informaţii, documente sau alte înscrisuri obţinute ca urmare a unor controale inopinate/controale încrucişate desfăşurate la alţi contribuabili/plătitori ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorităţi publice ori obţinute în orice mod de organele de inspecţie, de natură să modifice rezultatele inspecţiei fiscale anterioare.
3.Decizia de reverificare se comunică contribuabilului, cu respectarea prevederilor art. 122 alin. (2)-(6) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv înainte de începerea inspecţiei fiscale cu 30 de zile pentru marii contribuabili sau cu 15 zile pentru ceilalţi contribuabili/plătitori.
4.Decizia de reverificare este emisă de organele de inspecţie fiscală în aplicarea prevederilor art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 şi cuprinde posibilitatea de a fi contestată.
5.Informaţiile din conţinutul formularului "Decizie de reverificare" se completează după cum urmează:
5.1.Denumirea organului fiscal emitent: se completează cu denumirea exactă a organului fiscal şi a structurii de inspecţie fiscală care emite formularul.
5.2.Numărul şi data înregistrării formularului: se completează numărul şi data emiterii formularului.
5.3.Denumirea completă şi datele de identificare ale contribuabilului/plătitorului: cuprinde denumirea completă a contribuabilului, codul de identificare fiscală şi domiciliul fiscal ale acestuia.
5.4.Denumirea obligaţiilor fiscale şi perioadele aferente fiecărei obligaţii pentru care se dispune reverificarea: se va completa câte un rând pentru fiecare impozit, taxă, contribuţie, precum şi perioada cuprinsă în reverificare aferentă obligaţiei fiscale.
5.5.Motivul reverificării: cuprinde datele suplimentare care influenţează rezultatele inspecţiei fiscale anterioare.
5.6.Date despre actul administrativ fiscal supus reverificării: cuprinde denumirea organului fiscal emitent al actului administrativ, denumirea completă, numărul şi data înregistrării, precum şi câte un rând pentru fiecare obligaţie fiscală supusă reverificării, perioada pentru care aceasta a fost calculată şi suma stabilită în actul administrativ fiscal supus reverificării.
5.7.Formularul cuprinde şi data programată pentru începerea inspecţiei fiscale.
5.8.Date privind conducătorul structurii de inspecţie fiscală care aprobă formularul: se completează cu funcţia, numele şi prenumele, semnătura persoanei care aprobă formularul, precum şi ştampila unităţii emitente.
6.Formularul "Decizie de reverificare" se întocmeşte, în trei exemplare, de echipa de inspecţie fiscală, se avizează de şeful de serviciu coordonator şi se aprobă de conducătorul structurii de inspecţie fiscală, câte un exemplar pentru:
- organul fiscal de administrare competent;
- organele de inspecţie fiscală, exemplar care cuprinde şi numele, prenumele şi semnătura persoanelor care au întocmit formularul, precum şi numele, prenumele şi semnătura şefului de serviciu coordonator care avizează formularul;
- contribuabilul/plătitorul verificat.
ANEXA nr. 3: Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului "Decizie de reverificare"
1.Denumire: Decizie de reverificare
2.Format: A4/t1 (număr variabil de pagini)
3.Caracteristici de tipărire: se tipăreşte pe o singură faţă utilizându-se echipamente informatice pentru editare; poate avea număr variabil de pagini, în funcţie de informaţiile înscrise.
4.Se difuzează gratuit.
5.Se utilizează pentru dispunerea reverificării de către conducătorul activităţii de inspecţie fiscală al organului fiscal competent să efectueze acţiunea de inspecţie fiscală.
6.Se întocmeşte în 3 exemplare (toate cu titlu de original) de organul fiscal cu atribuţii de inspecţie fiscală.
7.Circulă:
- un exemplar la contribuabil/plătitor;
- un exemplar la structura de inspecţie fiscală care a efectuat acţiunea de reverificare, pentru a fi anexat la raportul de inspecţie;
- un exemplar la organul fiscal de administrare competent.
8.Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 165 din data de 4 martie 2016