ORDIN nr. 24 din 28 martie 2014 privind aprobarea Procedurii pentru determinarea şi utilizarea profilului rezidual de consum
Având în vedere prevederile art. 21 alin. (3) şi ale art. 62 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Procedura pentru determinarea şi utilizarea profilului rezidual de consum, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Operatorii de distribuţie duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare începând cu data de 1 mai 2014.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Niculae Havrileţ

ANEXĂ: PROCEDURĂ pentru determinarea şi utilizarea profilului rezidual de consum
Art. 1
(1)Prezenta procedură stabileşte modul de determinare a profilului rezidual de consum, precum şi condiţiile de utilizare a acestuia pentru repartizarea orară a consumului de energie electrică în cazul locurilor de consum prevăzute la art. 2.
(2)Prin utilizarea profilului rezidual de consum se realizează stimularea creşterii gradului real de deschidere a pieţei de energie electrică, prin asigurarea condiţiilor de schimbare a furnizorului pentru anumite locuri de consum, fără costuri suplimentare generate de instalarea contoarelor cu înregistrare orară a consumului sau pentru determinarea profilului specific de consum.
Art. 2
Profilul rezidual de consum se determină şi se aplică de către operatorii de distribuţie pentru determinarea cantităţilor orare de energie electrică tranzacţionate pe piaţa angro de către furnizorii de energie electrică, cantităţi corespunzătoare locurilor de consum racordate la reţeaua de distribuţie a operatorului respectiv, pentru care operatorul de reţea nu asigură repartizarea orară a consumului prin măsurare orară sau prin utilizarea unui profil specific de consum.
Art. 3
Termenii utilizaţi în prezenta procedură au semnificaţia prevăzută în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările ulterioare. În sensul prezentei proceduri, următorii termeni se definesc după cum urmează:
a)ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
b)energia furnizorului pe intervalul de calcul (CF) - suma cantităţilor de energie electrică măsurată sau calculată pe intervalul de calcul respectiv la locurile de consum deservite de furnizorul F, cărora li se aplică profilul rezidual de consum;
c)interval de calcul (IC) - intervalul de timp pentru care consumul de energie electrică se distribuie pe fiecare oră a intervalului respectiv, pe baza profilului de consum;
d)profil de consum - algoritm pentru repartizarea orară, pe baza unui model matematic, a consumului de energie electrică înregistrat lunar;
e)profil rezidual de consum (PRC) - profil de consum care se obţine considerând, pentru fiecare loc de consum, aceeaşi repartizare orară a consumului lunar ca şi repartizarea orară a consumului lunar al întregii categorii de locuri de consum căreia i se aplică acest profil;
f)profil specific de consum - algoritm pentru repartizarea orară a consumului înregistrat lunar, pentru o categorie de locuri de consum care au un specific de consum asemănător, stabilit prin prelucrarea statistică a valorilor orare măsurate la un eşantion reprezentativ de locuri de consum din categoria respectivă, pe baza unei proceduri elaborate de operatorul de distribuţie şi aprobate de ANRE;
g)valoare măsurată - cantitatea de energie electrică măsurată de contor sau considerată ca fiind măsurată conform reglementărilor.
Art. 4
După încheierea intervalului de calcul, operatorul de distribuţie determină, pentru fiecare interval orar h din cadrul intervalului de calcul, următoarele valori:
a)ChC - energia electrică, consumată în ora h, în reţeaua de distribuţie, inclusiv pentru acoperirea pierderilor din reţea, determinată conform art. 5 lit. a);
b)ChE - energia electrică, consumată în ora h la locurile de consum aparţinând clienţilor finali care au uzat de eligibilitate şi au contoare cu înregistrare orară a consumului;
c)ChPSC - energia electrică, consumată în ora h la locurile de consum cărora operatorul de distribuţie le aplică profiluri specifice de consum;
d)CPTh - consumul propriu tehnologic al reţelei pe intervalul orar h.
Art. 5
Operatorul de distribuţie determină valorile de mai sus după cum urmează:
a)energia orară consumată în reţeaua de distribuţie, inclusiv pentru acoperirea pierderilor din reţea, se determină prin relaţia:
Chc = Chi- Cho [MWh],
unde:
- Chi - reprezintă energia electrică intrată în reţeaua operatorului de distribuţie în intervalul orar h, de la producătorii racordaţi la reţeaua respectivă, din reţelele altor operatori de reţea sau din import;
- Cho - reprezintă energia electrică ieşită din reţea, în intervalul orar h, către reţelele altor operatori de reţea sau la export.
Conform reglementărilor în vigoare, energiile Chi şi Cho sunt măsurate cu contoare cu înregistrare orară.
b)ChE se determină ca sumă a valorilor măsurate, aferente intervalului orar h, la locurile de consum aparţinând clienţilor finali care au uzat de eligibilitate şi au contoare cu înregistrare orară a consumului;
c)ChPSC se determină ca sumă a consumurilor calculate, aferente intervalului orar h, ale tuturor locurilor de consum cărora, conform reglementărilor în vigoare, li se aplică profiluri specifice de consum;
d)CPTh este calculat de operatorul de distribuţie în conformitate cu prevederile "Procedurii pentru determinarea consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de distribuţie", aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2014.
Art. 6
După determinarea valorilor menţionate la art. 5, operatorul de distribuţie determină valoarea consumului aferent profilului rezidual de consum pentru fiecare interval orar h, - ChPRC - denumit în continuare consumul rezidual orar, prin scăderea din energia orară consumată în reţeaua de distribuţie - ChC a consumurilor orare prevăzute la art. 5 lit. b), c) şi d):
ChPRC = ChC - (ChE + ChPSC + CPTh) [MWh]
Art. 7
Operatorul de distribuţie determină:
a)consumul de energie electrică, pe întregul interval de calcul, al locurilor de consum cărora li se aplică profilul rezidual de consum, CPRC, prin însumarea consumurilor reziduale orare ChPRC, din toate cele "N" intervale orare h care aparţin intervalului de calcul:
unde:
b)valoarea profilului rezidual de consum raportat pentru fiecare interval orar h - ChPRC prin împărţirea valorii consumului rezidual orar corespunzător intervalului orar h - ChPRC la consumul corespunzător profilului rezidual de consum pe întregul interval de calcul - CPRC:
Art. 8
Pentru fiecare furnizor F, operatorul de distribuţie determină energia furnizorului pe intervalul de calcul CF, prin măsurare pe intervalul de calcul sau, în cazul locurilor de consum la care citirea contoarelor se face la intervale mai mari decât intervalul de calcul, sau decalat faţă de acesta, pe baza unei metodologii elaborate de operatorul de distribuţie şi avizate de ANRE, valoarea obţinută fiind considerată valoare măsurată.
Art. 9
Operatorul de distribuţie determină repartizarea orară a cantităţii de energie CF prevăzută la art. 8, pentru fiecare oră h rezultând o valoare ChF, obţinută prin înmulţirea valorii orare corespunzătoare a profilului rezidual de consum raportat, definit la art. 7, cu valoarea CF:
ChF = ChPRC X CF [MWh]
Art. 10
Consumurile de energie electrică orare şi cele corespunzătoare intervalului de calcul se stabilesc luând în considerare atât valorile citite, cât şi corecţiile prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 11
(1)După determinarea profilului rezidual de consum raportat şi a repartizării orare a consumului aferent fiecărui furnizor ChF, operatorul de distribuţie realizează următoarele:
a)postează pe pagina de internet profilul rezidual de consum raportat, timp de 36 luni;
b)comunică fiecărui furnizor repartizarea orară a consumului pe intervalul de calcul - ChF, prin mijloacele de comunicare convenite, în termenele prevăzute în reglementările aferente pieţei angro de energie electrică.
(2)Valorile orare prevăzute la alin. (1) lit. b) constituie valori măsurate, în înţelesul Codului comercial al pieţei angro de energie electrică, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2004. Validarea şi comunicarea acestora se fac conform prevederilor din Codul comercial al pieţei angro de energie electrică.
Art. 12
Intervalul de calcul al profilului rezidual de consum este de o lună calendaristică.
Art. 13
(1)Cantităţile de energie electrică prevăzute în prezenta procedură sunt reprezentate ca valori exprimate în MWh, cu 3 zecimale, iar valorile orare ale profilului raportat se determină şi se utilizează într-un format cu suficiente zecimale, astfel încât eventualele erori determinate de zecimalele pierdute prin rotunjire să se înscrie în limitele prevăzute la alin. (2).
(2)Pentru a corecta erorile introduse de rotunjiri, valorile orare ale consumului aferente unui furnizor, determinate pe baza profilului rezidual de consum, se stabilesc cu abateri, în plus sau în minus, de cel mult 1 kWh pe intervalul orar, urmărindu-se ca suma tuturor valorilor orare din intervalul de calcul respectiv să nu difere faţă de valoarea lunară CF.
Art. 14
Valorile orare ale profilurilor reziduale de consum, respectiv ale profilurilor reziduale de consum raportat, afişate pe pagina de internet proprie sau transmise conform prezentei proceduri, sunt prezentate într-un format care să permită preluarea şi prelucrarea lor de către utilizatori, de exemplu, format EXCEL sau echivalent.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 247 din data de 7 aprilie 2014