LEGE nr. 280 din 18 noiembrie 2015 pentru modificarea Legii apiculturii nr. 383/2013
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I
Legea apiculturii nr. 383/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 9 ianuarie 2014, se modifică după cum urmează:
1.La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Obiectul prezentei legi îl constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activităţii apicole în scopul protejării albinelor şi dezvoltării apiculturii."
2.Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 2
Activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică cu respectarea legislaţiei în vigoare. Statul român prin ministerele de resort sprijină activitatea de creştere a albinelor, a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor rnelifere, a produselor apicole şi a conservării biodiversităţii."
3.La articolul 5, literele s), ş) şi t) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"s) familie de albine de elită - familie de albine de rasă pură, cu performanţe superioare selecţionate, ca urmare a aplicării programului naţional de ameliorare şi care transmite constant, prin descendenţă, însuşirile respective;
ş) stupina de elită - stupina autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» în creşterea familiilor de albine de elită şi producerea de material biologic selecţionat, conform programului naţional de ameliorare la albine;
t) stupină de multiplicare - stupină autorizată de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu», pentru multiplicarea materialului genetic provenit de la familii de albine cu performanţe superioare, de rasă pură, din stupina de elită, conform programului naţional de ameliorare;"
4.Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 6
(1) Ameliorarea albinelor din România se realizează prin programul naţional de ameliorare întocmit de organizaţiile şi asociaţiile acreditate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» pentru înfiinţarea şi menţinerea evidenţelor genealogice, respectiv registre genealogice.
(2) Programul naţional de ameliorare are la bază ameliorarea rasei locale A. M. Carpatica, în rasă curată, elaborat în conformitate cu legislaţia naţională şi programul naţional de ameliorare a albinelor.
(3) Producerea pentru comercializare a mătcilor poate fi realizată doar de stupine de multiplicare şi de elită, autorizate în acest scop, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
(4) În scopul protecţiei materialului biologic autohton, introducerea de material biologic pe teritoriul României va fi autorizată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu avizul consultativ al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură - S.A."
5.La articolul 11, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 11
(1) Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate să asigure gratuit apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza autorizaţiei de stupărit pastoral depuse de către aceştia la consiliul local.
..........................................
(3) Suprafeţele de teren se atribuie gratuit de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupină în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport, şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine şi de 50 mp pentru pavilioane."
6.La articolul 11, alineatul (4) se abrogă.
7.Articolul 12 se abrogă.
8.La articolul 13, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 13
(1) Amplasarea familiilor de albine pe terenurile deţinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanţă de cel puţin 10 m faţă de drumurile publice sau hotarele proprietăţilor din domeniul public aflate în intravilan ori în extravilan şi la o distanţă de cel puţin 5 m faţă de hotarele proprietăţilor din domeniul privat aflate în intravilan ori în extravilan.
..........................................
(3) Numărul familiilor de albine amplasate pe vatra permanentă, pentru iernat, nu este limitat."
9.La articolul 18 alineatul (1), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) cu avertisment sau amendă de la 50 lei la 70 lei, în cazul nedeţinerii carnetului de stupină;
b) cu avertisment sau amendă de la 25 lei la 50 tei, în cazul necompletării carnetului de stupină;"
Art. II
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale elaborează Regulamentul privind organizarea stupăritului în România, pe care îl aprobă prin ordin al ministrului.
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI

CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 863 din data de 19 noiembrie 2015