HOTĂRÂRE nr. 101 din 25 noiembrie 2015 privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor-Noi avantaje pentru consumatorii de energie - COM (2015) 339
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/819 adoptată de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 17 noiembrie 2015, Camera Deputaţilor:
1.Salută obiectivul de a-i ajuta pe consumatori să înţeleagă informaţiile de pe facturile la energie, prin evaluarea modului în care se pot îmbunătăţi claritatea şi comparabilitatea conţinutului facturilor.
2.Salută atenţia specială pentru gestionarea şi protecţia datelor consumatorilor de energie.
3.Salută atenţia acordată consolidării legăturii dintre cercetare, inovare şi industrie pentru a se stimula concurenţa la nivel internaţional în ceea ce priveşte locuinţele inteligente şi tehnologiile de reţea inteligente, în cooperare cu toţi actorii de pe piaţă.
4.Recomandă ca renovarea clădirilor în scopul creşterii eficienţei energetice să nu fie realizată cu preţul afectării microclimatului, iar parametrii de microclimat să fie interpretaţi şi din această perspectivă.
5.Recomandă Comisiei să întreprindă acţiunile necesare pentru asigurarea liberei concurenţe şi a unei oferte suficiente pe piaţa contoarelor inteligente, pentru care este de aşteptat să crească cererea (se preconizează că 72% dintre consumatorii europeni vor avea contoare de energie inteligente până în anul 2020).
6.Salută preocuparea pentru schimbarea simplă, rapidă şi sigură din punct de vedere tehnic a furnizorului, precum şi pentru obiectivul, asumat împreună cu statele membre, de scurtare a timpului necesar pentru schimbarea furnizorului. În consens cu Comisia Europeană, susţine importanţa contracarării practicii barierelor administrative sau contractuale în calea schimbării contractului de energie. Sunt de amintit, în acest context, dreptul consumatorului de a denunţa unilateral contractul cu un preaviz cât mai scurt, precum şi modalitatea de încetare a contractului.
7.Propune Comisiei Europene să investigheze posibilitatea introducerii în circuitul civil a energiei obţinute autonom (off-grid) sau în microcentrale comunitare.
8.Propune Comisiei Europene să analizeze modalităţile de încurajare a reţelelor locale şi a sistemelor autonome (off-grid) la voltaj redus şi de producere a echipamentelor electrice de uz casnic ce funcţionează la voltaj redus (12 sau 24 V). Pentru a conserva şi stimula concurenţa, această încurajare ar putea să se bazeze atât pe granturi, cât şi pe mecanisme de piaţă.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 noiembrie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 894 din data de 27 noiembrie 2015