METODOLOGIE din 20 noiembrie 2014 a întocmirii aprecierilor de serviciu pentru cadrele militare din structurile Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezenta metodologie reglementează organizarea şi desfăşurarea procesului de evaluare profesională, în vederea întocmirii aprecierii de serviciu pentru cadrele militare din structurile Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace.
(2)Scopul aprecierii de serviciu constă în evaluarea competenţei profesionale, a calităţii morale şi a perspectivelor de dezvoltare ale cadrelor militare.
(3)Obiectivele activităţii de evaluare sunt:
a)îmbunătăţirea eficienţei structurilor militare, prin aprecierea performanţelor profesionale individuale;
b)identificarea ofiţerilor, maiştrilor militari şi a subofiţerilor în activitate merituoşi, în vederea recompensării acestora, în condiţiile prevăzute de actele normative în vigoare;
c)utilizarea eficientă a cadrelor militare şi încadrarea lor potrivit cerinţelor posturilor, pregătirii profesionale şi performanţelor obţinute;
d)conştientizarea cadrelor militare evaluate asupra importanţei modului de îndeplinire a atribuţiilor funcţionale şi asupra modalităţilor de îmbunătăţire a performanţei şi competenţelor profesionale;
e)identificarea nevoilor de perfecţionare şi formularea de recomandări privind participarea cadrelor militare evaluate la programe de formare profesională continuă.
(4)În procesul de ierarhizare şi selecţionare a cadrelor militare în activitate, deciziile comisiilor de selecţie se fundamentează, în principal, pe baza rezultatelor consemnate în fişele de apreciere de serviciu.
Art. 2
Pentru a constitui un instrument util în creşterea eficienţei managementului resurselor umane, aprecierea de serviciu trebuie să fie:
a)obiectivă, astfel încât să redea atât meritele, performanţele şi progresele, cât şi deficienţele şi limitele înregistrate în activitatea celui apreciat;
b)completă şi precisă, de natură să furnizeze date suficiente, necesare determinării profilului profesional, moral şi comportamental al cadrului militar evaluat;
c)continuă şi sistematică, pentru a identifica, măsura şi maximiza rezultatele şi potenţialul celui apreciat pe toată perioada de evaluare.
Art. 3
(1)Pe timp de pace, evaluarea profesională a cadrelor militare în activitate se realizează anual şi în situaţiile prevăzute de prezenta metodologie.
(2)Cadrelor militare în rezervă li se întocmesc obligatoriu aprecieri de serviciu în anul în care se propun pentru a fi înaintate în grad.
(3)În raport cu perioada de timp, cu situaţiile şi componentele evaluării, activitatea de apreciere de serviciu poate fi:
a)apreciere de serviciu anuală, în vederea evaluării performanţei, a competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale, pe baza activităţii desfăşurate în anul respectiv;
b)apreciere de serviciu specială, în vederea evaluării performanţei, a competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale, pe baza activităţii desfăşurate în anumite situaţii şi pe perioade de timp cuprinse între 2 şi 8 luni;
c)apreciere a pregătirii profesionale, în vederea evaluării rezultatelor obţinute, a modului de îndeplinire a obiectivelor didactice şi a comportamentului cadrelor militare pe timpul pregătirii în instituţiile de învăţământ.
Art. 4
În cadrul activităţii de apreciere de serviciu se întocmesc, după caz, următoarele documente:
a)schema de apreciere de serviciu, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
b)fişa de apreciere de serviciu anuală/specială, al cărei formular tipizat este prevăzut în anexa nr. 2;
c)fişa de apreciere de serviciu anuală/specială - în cazul evaluatorului unic, al cărei formular tipizat este prevăzut în anexa nr. 3;
d)fişa de apreciere a pregătirii profesionale, al cărei formular tipizat este prevăzut în anexa nr. 4;
e)fişele de apreciere de serviciu a cadrelor militare în rezervă, ale căror formulare tipizate sunt prevăzute în anexele nr. 5a şi 5b;
f)fişa de modificare a aprecierii de serviciu anuale, al cărei formular tipizat este prevăzut în anexa nr. 6;
g)actul de constatare al comisiei de analiză a contestaţiilor aprecierilor de serviciu, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7;
h)situaţia aprecierii de serviciu a cadrelor militare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 8.
Art. 5
(1)Evaluarea competenţei profesionale are două componente principale: evaluarea performanţei profesionale şi evaluarea competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale.
(2)Componentele evaluării competenţei profesionale, prevăzute la alin. (1), se raportează la standardele de realizare a atribuţiilor circumscrise posturilor în care cadrele militare sunt încadrate/detaşate sau, după caz, la cerinţele îndeplinirii misiunilor încredinţate acestora în perioada de evaluare.
Art. 6
(1)Evaluarea performanţei urmăreşte evidenţierea modului în care un cadru militar îşi îndeplineşte obiectivele de performanţă stabilite în raport cu standardele de realizare a atribuţiilor funcţionale consemnate în fişa postului.
(2)În evaluarea performanţei se iau în considerare:
a)rezultatele obţinute în îndeplinirea atribuţiilor specifice postului în care este încadrat şi a altor atribuţii/sarcini cumulate;
b)rezultatele pregătirii profesionale în perioada de evaluare;
c)modul în care s-au obţinut rezultatele prevăzute la lit. a) şi b), în condiţiile asigurării timpului şi resurselor necesare.
(3)În cadrul evaluării performanţei se identifică nivelul realizărilor şi contribuţia fiecărui cadru militar la îndeplinirea obiectivelor generale ale unităţii/subunităţii, precum şi nerealizările, deficienţele în activitatea individuală şi nevoile de îmbunătăţire a performanţei în funcţie.
Art. 7
(1)Evaluarea competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale presupune evidenţierea unui complex de însuşiri ale cadrului militar, care condiţionează îndeplinirea atribuţiilor funcţionale.
(2)Evaluarea competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale furnizează informaţii cu privire la potenţialul de dezvoltare profesională, utilizare şi promovare a personalului în cariera militară, precum şi la calitatea morală a cadrelor militare evaluate.
Art. 8
(1)Aprecierea fiecărui cadru militar se efectuează de către 2 evaluatori, unul iniţiator şi altul decident, în calitate de comandanţi/şefi ierarhici, care conduc activitatea profesională zilnică a cadrului militar respectiv.
(2)Evaluatorul iniţiator este şeful nemijlocit al cadrului militar evaluat, iar evaluatorul decident este şeful nemijlocit al evaluatorului iniţiator.
(3)Evaluatorul decident hotărăşte calificativul aprecierii de serviciu.
(4)În situaţiile prevăzute de prezenta metodologie, aprecierea de serviciu se realizează de către un evaluator unic.
Art. 9
(1)Aprecierea de serviciu se desfăşoară continuu pe parcursul întregii perioade de evaluare, prin activităţi de monitorizare, consiliere şi îndrumare a cadrelor militare în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale şi/sau a obiectivelor pregătirii profesionale şi se structurează pe etape.
(2)Etapele desfăşurării activităţii prevăzute la alin. (1) sunt:
a)la începutul perioadei de apreciere: stabilirea obiectivelor de performanţă pentru noua perioadă de apreciere de serviciu, de către evaluatorii iniţiatori;
b)pe tot parcursul perioadei de apreciere: monitorizarea performanţei în funcţii şi a pregătirii profesionale a cadrelor militare, precum şi asigurarea consilierii şi îndrumării acestora în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale şi a dezvoltării lor profesionale;
c)la sfârşitul perioadei de apreciere: consemnarea, în documentele de apreciere, a rezultatelor evaluării performanţelor, competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale ale cadrelor militare evaluate, pe timpul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale şi/sau a obiectivelor de pregătire.
Art. 10
(1)Aprecierea de serviciu a cadrelor militare se exprimă prin unul dintre următoarele calificative: excepţional - E, foarte bun - FB, bun - B, corespunzător - C, mediocru - M sau necorespunzător - NC.
(2)Calificativul se acordă pe baza rezultatelor obţinute la secţiunea "Evaluarea performanţei" şi exprimă modul de îndeplinire a atribuţiilor funcţionale circumscrise postului în care este încadrat cadrul militar evaluat, reflectate în obiectivele de performanţă.
Art. 11
(1)Cadrelor militare în rezervă li se întocmesc aprecieri de serviciu care sintetizează nivelul performanţei, al competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale, pe baza rezultatelor obţinute şi a comportamentului la diferite activităţi şi forme de instruire efectuate în perioada stagiului în grad.
(2)Aprecierea de serviciu este documentul prin care se justifică propunerile pentru înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervă.
CAPITOLUL II: Reguli şi responsabilităţi în cadrul activităţii de apreciere de serviciu a cadrelor militare
Art. 12
(1)Responsabilităţile privind desfăşurarea activităţii de apreciere a cadrelor militare se precizează prin schema de apreciere de serviciu, care se întocmeşte pe baza organigramei sau schemei de organizare a fiecărei unităţi militare.
(2)Schema de apreciere de serviciu, prevăzută la alin. (1), se întocmeşte la sfârşitul fiecărui an pentru anul următor de către structura de resurse umane şi se aprobă de către comandantul/şeful unităţii militare.
Art. 13
(1)Evaluatorul iniţiator al cadrului militar evaluat, aşa cum rezultă din schema de apreciere de serviciu, iniţiază procesul de evaluare profesională, conform prevederilor prezentei metodologii, şi propune calificativul.
(2)Evaluatorul decident al cadrului militar evaluat, stabilit prin schema de apreciere de serviciu, analizează consemnările evaluatorului iniţiator, concluzionează asupra conţinutului şi hotărăşte calificativul final al aprecierii.
(3)Ministrul apărării naţionale, precum şi şefii structurilor centrale şi ai celor subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale sunt evaluatori unici ai cadrelor militare pe care le au în subordine nemijlocită.
(4)Evaluatorii unici prevăzuţi la alin. (3) şi comandanţii unităţilor militare pot delega responsabilitatea de evaluator iniţiator locţiitorului, şefului de stat major sau altor persoane cu funcţii de conducere din unitate, care coordonează domeniul specific de activitate al persoanei evaluate, pentru întocmirea aprecierii de serviciu a celorlalte cadre militare din subordinea nemijlocită a respectivilor evaluatori şi comandanţi de unităţi. Delegarea se face prin ordinul de zi pe unitate şi se consemnează, la începutul perioadei de apreciere, în schemele de apreciere de serviciu, iar activitatea cadrelor militare astfel evaluate va fi coordonată, în anul respectiv, de către persoanele cărora li s-a delegat această responsabilitate. În aceste cazuri, evaluatorii unici devin evaluatori decidenţi.
(5)În situaţia de evaluator unic se află şi comandanţii detaşamentelor, ai unităţilor şi formaţiunilor militare detaşate în scopul îndeplinirii misiunilor în afara teritoriului naţional, pentru cadrele militare subordonate nemijlocit.
(6)Şefii de structuri, care au calitatea de funcţionari publici sau personal civil contractual, întocmesc pentru personalul militar din subordine documente de apreciere de serviciu în condiţiile prezentei metodologii.
(7)Structurile militare în a căror evidenţă se află cadrele militare detaşate în afara Ministerului Apărării Naţionale, în ţară, solicită instituţiilor în care sunt detaşaţi cei în cauză documente de evaluare profesională în formatul utilizat în instituţiile respective.
(8)La întocmirea aprecierilor de serviciu anuale ale cadrelor militare pe baza documentelor de evaluare profesională emise de către alte instituţii în care şi-au desfăşurat activitatea, în ţară sau în străinătate, se preiau calificativele menţionate în aceste documente, iar mediile se stabilesc corespunzător mijlocului intervalului mediilor aferente calificativului respectiv, prevăzute la art. 39 alin. (3) lit. b)-f). Pentru calificativul excepţional se acordă media 9.
(9)În situaţia prevăzută la alin. (8), în care calificativul este acelaşi cu cel corespunzător ultimei aprecieri de serviciu întocmite conform prezentei metodologii, se păstrează media avută, dacă aceasta este situată peste mijlocul intervalului aferent calificativului respectiv.
Art. 14
(1)Fişa de apreciere de serviciu anuală se întocmeşte pe ani calendaristici, pentru toate cadrele militare care au îndeplinit atribuţiile unor funcţii, inclusiv pe perioada de detaşare în vederea participării la diferite misiuni sau forme de perfecţionare a pregătirii profesionale, timp de cel puţin 8 luni într-un an calendaristic.
(2)Cadrelor militare mutate din unitate după 8 luni de activitate desfăşurată în anul de evaluare li se întocmesc fişe de apreciere de serviciu anuală.
(3)La schimbarea din funcţie a evaluatorului iniţiator, care a deţinut această calitate mai mult de 8 luni în anul de evaluare, acesta este obligat să întocmească fişe de apreciere de serviciu anuală cadrelor militare subordonate.
(4)În cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3), la sfârşitul perioadei de evaluare, dacă respectivele cadre militare au avut realizări excepţionale sau dacă au săvârşit abateri grave de natură să afecteze îndeplinirea obiectivelor organizaţionale în perioada de timp din cadrul unui an calendaristic care nu a fost cuprinsă în fişa de apreciere de serviciu anuală, noii evaluatori pot modifica punctajul iniţial şi calificativul.
(5)În situaţiile prevăzute la alin. (4), evaluatorii întocmesc fişa de modificare a aprecierii de serviciu anuală, care se ataşează la fişa de apreciere de serviciu anuală respectivă, pentru a reflecta activitatea desfăşurată în perioada de timp menţionată.
(6)Fişele de apreciere de serviciu anuală ale cadrelor militare care au absolvit în anul respectiv, programe de formare iniţială pe filieră directă sau indirectă, se întocmesc atât pe baza fişelor de apreciere a pregătirii profesionale din ultimul an de învăţământ, respectiv din perioada programului de formare, cât şi a fişei de apreciere de serviciu specială pentru activitatea desfăşurată în funcţiile în care absolvenţii respectivi au fost încadraţi.
Art. 15
(1)Cadrelor militare care urmează să execute misiuni permanente/temporare în cadrul comandamentelor şi structurilor multinaţionale - NATO, UE, OSCE, ONU - sau în cadrul altor organisme ori instituţii internaţionale sau regionale şi au îndeplinit atribuţiile unor funcţii cel puţin 6 luni în anul calendaristic respectiv li se întocmesc fişe de apreciere de serviciu anuală la plecarea în misiune.
(2)Cadrelor militare care activează în unităţi/ formaţiuni/structuri militare încadrate în totalitate cu personal românesc, aflate în misiuni temporare sau permanente în cadrul structurilor multinaţionale, li se întocmesc fişe de apreciere de serviciu anuale ori speciale, după caz, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cadrele militare din ţară, cu excepţia comandantului unităţii/formaţiunii/structurii militare, care va fi evaluat în conformitate cu reglementările structurii multinaţionale căreia i se subordonează.
(3)Cadrelor militare încadrate în posturi din comandamente şi structuri multinaţionale - NATO, UE, OSCE, ONU - sau în cadrul componentelor internaţionale ale altor organizaţii ori instituţii internaţionale sau regionale care funcţionează în străinătate ori pe teritoriul României, cărora li se întocmesc documente de evaluare profesională în formatul şi în limba oficială stabilite de către comandamentele cărora li se subordonează aceste structuri, li se valorifică documentele de evaluare respective de către reprezentanţele militare naţionale din străinătate sau de către structurile militare din ţară în a căror evidenţă se află respectivele cadre militare.
(4)Calificativul final este cel acordat de evaluatorul din instituţia/organizaţia/componenta internaţională unde cadrul militar este încadrat.
(5)În situaţia în care aprecierea întocmită de către evaluatorul din instituţia/organizaţia/componenta internaţională nu conţine un calificativ, acesta se stabileşte de către comandantul/şeful reprezentanţei naţionale sau al structurii militare din ţară, prevăzute la alin. (3), pe baza respectivei aprecieri, şi se certifică prin înscrierea datei, gradului, numelui, prenumelui, funcţiei şi prin semnătura acelui comandant.
(6)Calificativele stabilite potrivit prevederilor alin. (5) se aduc la cunoştinţă cadrelor militare evaluate şi pot fi contestate, conform prevederilor prezentei metodologii.
Art. 16
În cazul în care, pe durata unui an calendaristic, un cadru militar nu îndeplineşte condiţiile pentru întocmirea unei fişe de apreciere de serviciu anuale şi i s-au întocmit numai fişe de apreciere de serviciu speciale/a pregătirii profesionale, se procedează astfel:
a)evaluatorii iniţiatori care sunt în situaţia de a întocmi aprecieri de serviciu speciale după data de 31 octombrie întocmesc fişe de apreciere de serviciu anuală, dacă perioadele evaluate, cumulate din anul respectiv, însumează cel puţin 8 luni;
b)ultimul evaluator iniţiator întocmeşte fişa de apreciere de serviciu anuală, pe baza datelor înscrise în fişele de apreciere de serviciu speciale/a pregătirii profesionale, chiar dacă nu a avut în subordine cadrul militar în cauză cel puţin două luni, în situaţia în care termenul de cel puţin 8 luni, prevăzut la lit. a), se împlineşte până la sfârşitul anului de evaluare.
Art. 17
(1)Fişa de apreciere de serviciu specială se întocmeşte cadrelor militare care au îndeplinit atribuţiile aceleiaşi funcţii, în subordinea aceluiaşi comandant/şef, pe o perioadă cuprinsă între două şi 8 luni, în una dintre următoarele situaţii:
a)au fost eliberate din funcţiile deţinute şi numite în alte funcţii în anul respectiv;
b)au fost detaşate pentru a exercita atribuţiile altor funcţii sau pentru a îndeplini misiuni în aceeaşi unitate militară sau în alta;
c)evaluatorul iniţiator a fost schimbat din funcţie.
(2)Fişa de apreciere de serviciu specială constituie baza întocmirii fişei de apreciere de serviciu anuală, fiind o anexă a acesteia.
(3)La întocmirea fişelor de apreciere anuală pe baza fişelor de apreciere specială se au în vedere notele acordate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv de performanţă, pe baza cărora se calculează media şi se stabileşte calificativul din aprecierea de serviciu anuală, precum şi valorile medii ale indicatorilor pe baza cărora se evaluează caracteristicile corespunzătoare competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale, rotunjite, după caz, potrivit aprecierii evaluatorului care întocmeşte fişa de apreciere de serviciu anuală.
Art. 18
(1)Fişa de apreciere de serviciu anuală/specială, în cazul evaluatorului unic, se întocmeşte în aceleaşi condiţii prevăzute la art. 14-17.
(2)Evaluatorul unic întocmeşte fişa de apreciere de serviciu şi acordă calificativul cadrului militar evaluat.
Art. 19
La întocmirea fişei de apreciere de serviciu anuale a cadrelor militare care au absolvit forme de pregătire profesională desfăşurate în străinătate se iau în considerare fişele de apreciere a pregătirii profesionale sau similarele acestora, emise de către structurile organizatoare.
Art. 20
(1)Pentru perioade mai mici de două luni, în care cadrele militare au fost detaşate sau împuternicite să îndeplinească anumite misiuni ori sarcini în alte unităţi/ subunităţi decât cele în care sunt încadrate, care nu au fost prevăzute iniţial în fişa postului, comandanţii/şefii unităţilor sau subunităţilor respective evaluează, în scris, modul de îndeplinire a obiectivelor de performanţă corespunzătoare sarcinilor/ activităţilor respective, certificând aprecierile lor prin semnătură şi ştampilă.
(2)La întocmirea fişelor de apreciere de serviciu anuale, evaluatorii au în vedere şi aprecierile primite de cadrele militare evaluate pentru activitatea desfăşurată în condiţiile prevăzute la alin. (1), înscrisurile respective anexându-se la fişa de apreciere de serviciu anuală.
Art. 21
La întocmirea documentelor de evaluare profesională se respectă următoarele reguli:
a)un comandant/şef, în calitate de evaluator, poate completa fişa de apreciere de serviciu anuală sau specială a unui cadru militar numai dacă l-a avut în subordinea/coordonarea sa, permanent sau temporar, cel puţin două luni;
b)cadrelor militare care au absentat de la serviciu din motive medicale, pentru îngrijirea copilului sau pentru alte situaţii temeinic justificate, şi care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (1), nu li se întocmesc fişe de apreciere de serviciu anuale;
c)în cazul în care, pe durata unui an calendaristic, un cadru militar nu îndeplineşte condiţiile pentru întocmirea unei fişe de apreciere de serviciu anuale, i se întocmeşte fişă de apreciere de serviciu specială;
d)în cazul în care evaluatorul iniţiator al cadrului militar evaluat este schimbat din funcţie, el este obligat să întocmească fişele de apreciere de serviciu anuale sau speciale, după caz, pentru cadrele militare pe care le-a avut în subordine cel puţin două luni;
e)în cazul în care un evaluator decident este schimbat din funcţie, acesta este obligat să solicite evaluatorilor iniţiatori să întocmească fişele de apreciere de serviciu anuale sau speciale, după caz, pentru cadrele militare pe care le-au avut în subordine cel puţin două luni, atât evaluatorul decident, cât şi evaluatorii iniţiatori;
f)când evaluatorul iniţiator este declarat decedat, dispărut sau se află în incapacitate fizică ori psihică pe timpul perioadei de evaluare, fără ca altcineva să fie numit/împuternicit în funcţie în locul acestuia, evaluatorul decident devine evaluator iniţiator, iar comandantul/şeful său nemijlocit devine evaluator decident;
g)când evaluatorul decident este declarat decedat, dispărut sau se află în incapacitate fizică ori psihică pe timpul perioadei de evaluare, fără ca altcineva să fie numit/împuternicit în funcţie în locul său, comandantul/şeful nemijlocit al acestuia devine evaluator decident.
Art. 22
După întocmire şi luarea la cunoştinţă de către cadrele militare evaluate, fişa de apreciere de serviciu anuală/specială, fişa de apreciere a pregătirii profesionale, precum şi alte documente întocmite în cadrul activităţii de evaluare profesională, potrivit prezentei metodologii, se introduc în memoriul original al fiecărui cadru militar.
Art. 23
(1)Evaluatorii sunt obligaţi să stabilească pentru cadrele militare evaluate obiectivele de performanţă în cazul aprecierii de serviciu anuale/speciale, respectiv obiectivele de formare profesională continuă, în cazul aprecierii pregătirii profesionale.
(2)Evaluatorii iniţiatori şi evaluatorii unici sunt obligaţi să verifice dacă subordonaţii au înţeles obiectivele individuale şi organizaţionale, rolul lor în cadrul unităţii şi standardele după care performanţa lor va fi evaluată.
(3)Pentru a realiza o apreciere de serviciu obiectivă, evaluatorii sunt obligaţi să folosească toate prilejurile pentru a observa şi analiza performanţa, competenţele, atitudinile şi aptitudinile profesionale ale cadrelor militare pe care le evaluează.
(4)Evaluatorii au responsabilitatea de a întocmi documente de apreciere de serviciu corecte, exacte şi complete, în spaţiul oferit de fişa de apreciere de serviciu.
(5)Evaluatorii care apreciază cadrele militare în activitate aflate la comanda unor structuri militare evaluează performanţa acestora şi în funcţie de rezultatele unităţilor/subunităţilor respective.
(6)Evaluatorii pot solicita informaţii, recomandări sau caracterizări cu privire la activitatea profesională a cadrelor militare cărora le întocmesc documente de apreciere, de la structurile/eşaloanele superioare care coordonează, pe linie de specialitate, domeniile în care cadrele militare respective îşi desfăşoară activitatea, pentru a fi utilizate în procesul de evaluare.
Art. 24
(1)Evaluatorul iniţiator al cadrului militar evaluat are următoarele responsabilităţi:
a)să stabilească anual obiectivele de performanţă, în strictă conformitate cu atribuţiile prevăzute în fişa postului şi în concordanţă cu obiectivele extrase din planul cu principalele activităţi ale structurii respective, să le consemneze în fişa de apreciere de serviciu şi să le comunice cadrelor militare evaluate;
b)să aibă în vedere, la stabilirea obiectivelor de performanţă, cu prioritate, atribuţiile şi responsabilităţile-cheie care duc la îndeplinirea obiectivelor esenţiale, fără a fi neglijate activităţile şi sarcinile complementare ce au o pondere semnificativă în timpul total de muncă;
c)să asigure sprijin şi asistenţă pe întreaga durată a perioadei de evaluare, cu privire la modul de îndeplinire a obiectivelor de performanţă;
d)să evalueze continuu performanţa cadrului militar evaluat, utilizând toate mijloacele posibile: observaţia, informaţii furnizate de persoana evaluată, consemnări şi analize periodice, rezultatele controalelor efectuate şi calificativele obţinute cu ocazia acestora;
e)să asigure o apreciere obiectivă a performanţei, competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale ale cadrului militar evaluat, utilizând toate informaţiile acumulate pe parcursul perioadei de evaluare.
(2)La stabilirea obiectivelor de performanţă se au în vedere următoarele caracteristici ale acestora:
a)să fie specifice - să fie exprimate suficient de clar şi detaliat, astfel încât să evidenţieze caracteristicile particulare, distinctive ale activităţilor care trebuie întreprinse pentru îndeplinirea acestora;
b)să fie cuantificabile - să fie formulate astfel încât atât persoana evaluată, cât şi evaluatorul, să poate verifica şi evalua din punct de vedere cantitativ şi calitativ îndeplinirea acestora;
c)să fie realizabile - să fie formulate în mod realist şi în concordanţă cu resursele individuale şi organizaţionale;
d)să fie relevante - să exprime şi să respecte obiectivele organizaţionale şi principalele atribuţii din fişa postului;
e)să fie încadrate în timp - să stabilească termenele de realizare.
Art. 25
(1)Evaluatorul decident al cadrului militar evaluat are obligaţia de a aprecia, dintr-o perspectivă mai largă, organizaţională, nivelul performanţei, al competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale ale acestuia.
(2)Evaluatorul decident este obligat să se asigure că toate informaţiile completate în documentele de evaluare profesională corespund realităţii şi că evaluarea efectuată este obiectivă.
(3)Evaluatorul decident are următoarele responsabilităţi:
a)să utilizeze toate mijloacele pentru a cunoaşte activitatea, performanţa, competenţele, atitudinile şi aptitudinile profesionale, prin observaţie proprie, informaţii furnizate de persoana evaluată, precum şi prin consemnările şi analizele periodice făcute de către evaluatorul iniţiator;
b)să evalueze performanţa, competenţele, atitudinile şi aptitudinile profesionale ale cadrelor militare apreciate, din perspectiva experienţei proprii, a riscurilor asociate performanţei, a dificultăţii misiunilor organizaţiei şi atribuţiilor funcţionale şi a asigurării resurselor şi eficienţei organizaţiei din care face parte.
Art. 26
(1)Comandanţii de la toate eşaloanele au obligaţia de a verifica, pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii de apreciere a cadrelor militare, legalitatea şi modul de desfăşurare a acesteia la structurile subordonate, potrivit domeniului lor de competenţă.
(2)Structurile de resurse umane au următoarele responsabilităţi în organizarea activităţii de apreciere:
a)să întocmească schema de apreciere de serviciu;
b)să desfăşoare activităţi de instruire metodică privind modul de desfăşurare a activităţii de apreciere de serviciu a cadrelor militare;
c)să urmărească respectarea termenelor prevăzute în prezenta metodologie;
d)să raporteze deficienţele constatate în activitatea de evaluare profesională şi să propună măsuri pentru eliminarea acestora.
CAPITOLUL III: Aprecierea de serviciu a cadrelor militare în activitate
SECŢIUNEA 1: Desfăşurarea activităţii de apreciere de serviciu a cadrelor militare
Art. 27
Activitatea de apreciere de serviciu se desfăşoară pe durata unui an calendaristic.
Art. 28
(1)În vederea desfăşurării procesului de evaluare profesională a cadrelor militare, în perioada 1 decembrie-31 ianuarie se execută următoarele activităţi:
a)în luna decembrie, structurile de resurse umane revizuiesc schemele de apreciere pentru anul în curs şi le întocmesc pe cele pentru anul următor, organizează instruirea personalului cu atribuţii de apreciere şi distribuie evaluatorilor iniţiatori fişele de apreciere de serviciu anuale pentru anul viitor, completate cu datele personale ale cadrelor militare evaluate, prevăzute în secţiunea A a fişei de apreciere de serviciu;
b)în primele 10 zile lucrătoare din luna ianuarie, evaluatorii iniţiatori consemnează rezultatele evaluării proprii în fişele de apreciere de serviciu anuală, pentru anul anterior, stabilesc obiectivele de performanţă, pentru anul în curs, pe care le înscriu în formularele aprecierilor de serviciu şi le aduc la cunoştinţa cadrelor militare evaluate;
c)în următoarele 5 zile lucrătoare, evaluatorii decidenţi consemnează rezultatele evaluării proprii pentru anul anterior şi hotărăsc calificativul final;
d)în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la hotărârea calificativului de către evaluatorul decident sau de la primirea fişei de apreciere de la acesta, în cazul în care este încadrat în altă unitate militară/garnizoană, aprecierea de serviciu anuală se aduce la cunoştinţă, personal, cadrului militar evaluat, de către evaluatorul iniţiator al acestuia;
e)în cazul în care, din motive întemeiate, evaluatorul iniţiator sau cadrele militare evaluate lipsesc din unitate în această perioadă, aprecierea de serviciu se aduce la cunoştinţă în primele 3 zile lucrătoare de la prezentarea lor în unitate;
f)contestarea şi revizuirea aprecierii de serviciu, precum şi soluţionarea contestaţiilor se realizează conform prevederilor cap. IV;
g)după finalizarea activităţilor prevăzute la lit. d) sau e), evaluatorii iniţiatori returnează fişele de apreciere pentru anul anterior structurilor de resurse umane;
h)după încheierea procesului de evaluare, prin grija structurilor de resurse umane, se ştampilează toate fişele de apreciere de serviciu şi anexele acestora, în partea dreaptă jos, pe fiecare filă, cu ştampila comandantului/şefului unităţii militare, şi se ataşează la memoriile originale ale cadrelor militare.
(2)În situaţia în care, pe parcursul perioadei de evaluare, intervin modificări ale unor date personale, înscrise în secţiunea A a fişei de apreciere de serviciu, acestea se consemnează de către evaluatorii iniţiatori, iar la finalul activităţii de apreciere toate elementele se transcriu într-o nouă fişă, astfel încât fişa de apreciere de serviciu finală să nu conţină modificări sau ştersături.
(3)Cadrelor militare care îndeplinesc condiţiile spre a fi propuse pentru înaintarea în gradul următor, la termen, la o dată cuprinsă între 1 ianuarie şi data încheierii procesului de evaluare, li se întocmesc aprecierile de serviciu aferente ultimului an de stagiu minim în gradul deţinut în luna octombrie a anului precedent.
Art. 29
(1)Activitatea de apreciere de serviciu specială a cadrelor militare, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (1), se desfăşoară conform prevederilor art. 31-43, modul de îndeplinire a obiectivelor de performanţă raportându-se la perioada de timp evaluată.
(2)Fişele de apreciere de serviciu specială se întocmesc în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de către evaluatorul iniţiator şi în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de către evaluatorul decident, calculat de la data la care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (1), pentru a putea fi utilizate la întocmirea fişelor de apreciere de serviciu anuală.
(3)În cazul în care perioada de detaşare a unui cadru militar nu s-a încheiat până la sfârşitul anului calendaristic, fişa de apreciere de serviciu specială se întocmeşte numai pentru perioada respectivă.
Art. 30
(1)Activitatea de apreciere a pregătirii profesionale a cadrelor militare studenţi, elevi sau cursanţi se desfăşoară conform prevederilor art. 45.
(2)Începutul şi sfârşitul perioadei de apreciere a pregătirii profesionale coincide cu începutul, respectiv cu sfârşitul anului de învăţământ/perioadei de pregătire.
(3)Fişele de apreciere a pregătirii profesionale se utilizează la întocmirea fişelor de apreciere de serviciu anuală şi se anexează la acestea.
(4)Situaţiile particulare privind întocmirea şi utilizarea fişelor de apreciere a pregătirii profesionale, pentru cadrele militare studenţi/elevi/cursanţi aflaţi la studii în ţară şi în străinătate, se soluţionează astfel:
a)în cazul în care perioada de pregătire este mai mică de un an calendaristic, fişa de apreciere a pregătirii profesionale se utilizează la întocmirea fişei de apreciere de serviciu anuale din anul respectiv şi se anexează la aceasta;
b)în cazul în care pregătirea începe într-un an calendaristic şi se termină în anul următor, fişa de apreciere a pregătirii profesionale se utilizează pentru întocmirea fişei de apreciere de serviciu anuală din anul următor şi se anexează la aceasta, dacă pregătirea se desfăşoară începând cu luna septembrie şi se îndeplineşte condiţia parcurgerii a cel puţin 8 luni pentru întocmirea fişei de apreciere de serviciu anuală pentru anul anterior;
c)în situaţia în care nu se întrunesc condiţiile pentru întocmirea unei fişe de apreciere de serviciu anuală, cadrele militare studenţi/elevi/cursanţi solicită evaluatorilor, când li se prezintă obiectivele de învăţământ, fişe de apreciere a pregătirii profesionale la sfârşitul anului calendaristic respectiv, chiar dacă pregătirea nu s-a terminat;
d)documente prevăzute la lit. c) se trimit, după caz, structurilor în care sunt încadrate cadrele militare evaluate, până la data de 15 ianuarie a anului următor, în original, pentru a se anexa la fişa de apreciere de serviciu anuală pentru anul anterior;
e)în cazul în care pregătirea se desfăşoară pe parcursul unui an calendaristic întreg şi nu se încheie până la sfârşitul anului respectiv, fişa de apreciere de serviciu anuală se întocmeşte pe baza fişei de apreciere a pregătirii profesionale pentru anul parcurs;
f)în situaţia prevăzută la lit. e), cadrele militare studenţi/elevii/cursanţii solicită de la instituţiile respective fişele de apreciere a pregătirii profesionale pentru anul parcurs, pe care le trimit structurilor în care sunt încadraţi, în prima decadă a lunii ianuarie a anului următor, în original, însoţite de traducerea lor în limba română, dacă este cazul;
g)în cazul cadrelor militare numite în funcţii prevăzute în fişe-anexă la statele de organizare pentru a urma studii sau cursuri cu durata mai mare de un an în cadrul instituţiilor militare de învăţământ superior, fişa de apreciere a pregătirii profesionale de la sfârşitul primului an de învăţământ va constitui fişa de apreciere de serviciu anuală din anul calendaristic respectiv;
h)fişa de apreciere de serviciu anuală a cadrelor militare care au absolvit al doilea an de învăţământ în situaţia prevăzută la lit. g) se întocmeşte pe baza fişei de apreciere a pregătirii profesionale şi a fişei de apreciere de serviciu specială pentru activitatea desfăşurată în funcţiile în care absolvenţii respectivi au fost încadraţi;
i)pentru cadrele militare care participă la programe de pregătire profesională organizate în instituţii civile de învăţământ din ţară, precum şi în instituţii militare sau civile de învăţământ din străinătate, se întocmesc fişe de apreciere a pregătirii profesionale, de către structurile care le au în evidenţă, pe baza mediilor, notelor sau calificativelor înscrise în documentele de absolvire a programelor respective sau a fracţiunilor acestora, ori, după caz, a caracterizărilor primite.
(5)Ofiţerilor studenţi care participă la programe de studii universitare de licenţă pentru formarea medicilor militari, precum şi ofiţerilor medici aflaţi în pregătire prin rezidenţiat, li se întocmesc fişe de apreciere a pregătirii profesionale, potrivit prevederilor prezentei metodologii. Fişa de apreciere a pregătirii profesionale de la sfârşitul fiecărui an de învăţământ constituie fişa de apreciere de serviciu anuală din anul calendaristic respectiv.
SECŢIUNEA 2: Completarea fişelor de apreciere de serviciu anuală/specială
Art. 31
Fişa de apreciere de serviciu anuală se structurează pe trei părţi principale, care cuprind date de identificare ale cadrului militar evaluat, aprecierea evaluatorului iniţiator şi hotărârea evaluatorului decident.
Art. 32
Pe pagina 1, corespunzătoare primei părţi a fişei de apreciere de serviciu anuale/speciale, care cuprinde secţiunea A şi caseta B1 din secţiunea B, se consemnează datele personale ale cadrului militar evaluat, obiectivele de performanţă, datele stabilirii acestora şi certificarea lor prin semnătura evaluatorului iniţiator, datele luării la cunoştinţă a obiectivelor de către cadrul militar evaluat, precum şi evaluarea profesională realizată de către evaluatorul iniţiator.
Art. 33
- Secţiunea A cuprinde datele personale ale cadrului militar apreciat, care se înscriu de către structura de resurse umane din unitatea respectivă, astfel:
a)în caseta "Numele, prenumele tatălui, prenumele" se înscriu informaţiile respective, cu majuscule;
b)în casetele "Gradul militar" şi "Cod" se înscriu gradul militar - scris întreg sau abreviat - şi codul personal al cadrului militar respectiv, conform fişei matricole;
c)în caseta "Funcţia" se completează denumirea funcţiei şi a microstructurii din care face parte;
d)în caseta "Unitatea militară" se completează denumirea în clara unităţii militare;
e)în casetele "Arma/Serviciul" şi "Specialitatea militară" se înscriu, întreg sau abreviat, potrivit reglementărilor în vigoare, în funcţie de spaţiul disponibil, arma/serviciul şi specialitatea militară în care este confirmat cadrul militar evaluat;
f)în caseta "Data înaintării în gradul actual", data respectivă se înscrie în întregime sub forma 2 cifre 3 litere 4 cifre, corespunzătoare zilei, lunii şi anului.
Art. 34
(1)Secţiunea B "Evaluarea profesională" se utilizează pentru evaluarea performanţei, a competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale şi cuprinde casetele B1-B5.
(2)Caseta B1 este destinată consemnării obiectivelor de performanţă, evaluării modului de îndeplinirea acestora cu note de la 1 la 9 şi stabilirii mediei notelor acordate; prin semnătura evaluatorului iniţiator se certifică stabilirea/revizuirea obiectivelor, iar prin semnătura cadrului militar evaluat se certifică luarea la cunoştinţă a obiectivelor stabilite/revizuite pentru perioada pentru care se întocmeşte fişa de apreciere de serviciu.
(3)Pentru completarea rubricii prevăzute la alin. (2) se ţine seama de următoarele precizări:
a)rubrica B1a se completează de către evaluatorul iniţiator, pe baza atribuţiilor înscrise în fişa postului, în Planul cu principalele activităţi, în ordinul de zi pe unitate, precum şi pe baza obiectivelor programelor de perfecţionare a pregătirii profesionale la care urmează să participe cadrul militar evaluat;
b)în situaţia modificării obiectivelor de performanţă, ca urmare a schimbării datelor prevăzute la lit. a), obiectivele revizuite sau adăugate se consemnează în caseta B1b şi se aduc la cunoştinţa cadrului militar evaluat, pe bază de semnătură, de către evaluatorul iniţiator;
c)în cazul obiectivelor de performanţă revizuite sau anulate se consemnează în caseta B1a, în rubrica "Evaluarea nivelului îndeplinirii obiectivului", cu culoare roşie, "revizuit" sau "anulat", după caz.
(4)Evaluarea performanţei se efectuează prin cuantificarea îndeplinirii obiectivelor de performanţă, în raport cu standardele de realizare a atribuţiilor funcţionale stabilite prin fişa postului, astfel:
a)nota 9 - peste standarde în toate activităţile;
b)nota 8 - peste standarde în majoritatea activităţilor şi la nivelul standardelor în unele activităţi;
c)nota 7 - în egală măsură peste standarde şi la nivelul standardelor;
d)nota 6 - peste standarde în unele activităţi, iar celelalte activităţi la nivelul standardelor;
e)nota 5 - la nivelul standardelor în toate activităţile;
f)nota 4 - sub standarde în unele activităţi, iar celelalte activităţi la nivelul standardelor;
g)nota 3 - în egală măsură la nivelul standardelor şi sub standarde;
h)nota 2 - la nivelul standardelor în unele activităţi şi sub standarde în majoritatea activităţilor;
i)nota 1 - sub standarde în toate activităţile.
Art. 35
Pagina 2, corespunzătoare părţii a doua a fişei de apreciere de serviciu anuale/speciale, cuprinde caseta B2, care este destinată evaluării competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale şi consemnării punctajului, de către evaluatorul iniţiator.
Art. 36
În caseta B2, evaluatorul iniţiator apreciază următoarele caracteristici:
a)capacitatea de conducere - pentru personalul care îndeplineşte funcţii de comandă/conducere;
b)iniţiativa - pentru personalul care îndeplineşte funcţii de execuţie;
c)capacitatea decizională;
d)capacitatea organizatorică;
e)cunoştinţele profesionale;
f)încrederea;
g)responsabilitatea;
h)motivaţia pentru muncă;
i)abilitatea de a lucra în echipă;
j)comunicarea orală şi în scris;
k)disciplina militară.
Art. 37
(1)Capacitatea de conducere reprezintă abilitatea individului de a planifica şi a coordona activitatea subordonaţilor în scopul îndeplinirii obiectivelor organizaţiei şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nivel foarte redus al deprinderilor de conducere;
b)nota 2 - deprinderile de conducere necesită dezvoltare;
c)nota 3 - deprinderi de conducere de nivel mediu;
d)nota 4 - deprinderi de conducere de nivel ridicat;
e)nota 5 - deprinderi excepţionale de conducere.
(2)Iniţiativa reprezintă abilitatea de a îndrăzni sau a întreprinde ceva din îndemn propriu, de a propune, a organiza sau a începe o acţiune, antrenând pe alţii după sine, şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nu are niciodată iniţiativă, face numai ce şi cum i se ordonă;
b)nota 2 - formulează cu greu propuneri, numai dacă i se solicită insistent;
c)nota 3 - uneori formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii;
d)nota 4 - deseori are iniţiativă şi formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii;
e)nota 5 - în majoritatea situaţiilor formulează propuneri oportune pentru îmbunătăţirea activităţii.
(3)Capacitatea decizională reprezintă competenţa individului de a adopta decizii în raport cu modul de îndeplinire a obiectivelor de performanţă şi în acţiune; se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - evită să ia decizii;
b)nota 2 - indecis, foarte încet în luarea deciziilor;
c)nota 3 - ia decizii corecte şi incorecte în egală măsură;
d)nota 4 - de cele mai multe ori ia decizii corecte şi la timp;
e)nota 5 - întotdeauna ia cele mai bune decizii.
(4)Capacitatea organizatorică reprezintă abilitatea individului de a stabili priorităţi, de a planifica şi evalua activitatea proprie sau a celorlalţi şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nu are aptitudini organizatorice;
b)nota 2 - abilităţile de organizator necesită dezvoltare;
c)nota 3 - un organizator de nivel mediu;
d)nota 4 - un bun organizator;
e)nota 5 - un foarte bun organizator şi planificator.
(5)Cunoştinţele profesionale indică nivelul cunoştinţelor şi al abilităţilor necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor postului şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - cunoştinţe insuficiente şi deprinderi inadecvate pentru postul ocupat;
b)nota 2 - cunoştinţe reduse şi deprinderi suficiente doar pentru activităţile curente;
c)nota 3 - cunoştinţe şi deprinderi acceptabile pentru postul ocupat;
d)nota 4 - cunoştinţe şi deprinderi foarte bune pentru postul ocupat;
e)nota 5 - competenţe profesionale excepţionale, care depăşesc cerinţele postului.
(6)Încrederea reprezintă măsura în care, prin atitudinea faţă de instituţia militară şi valorile promovate de către aceasta şi prin acţiunile pe care le întreprinde, persoana evaluată inspiră siguranţă faţă de cinstea, buna-credinţă şi sinceritatea sa; se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nu este demn de încredere în nicio situaţie, trebuie controlat permanent;
b)nota 2 - doar uneori prezintă încredere, trebuie verificat periodic;
c)nota 3 - îndeplineşte sarcinile în bune condiţii şi la timp numai dacă nu-i sunt afectate interesele personale;
d)nota 4 - în majoritatea situaţiilor este demn de încredere, se poate conta pe seriozitatea sa;
e)nota 5 - este demn de încredere în orice situaţie, i se pot încredinţa orice sarcini.
(7)Responsabilitatea reprezintă capacitatea individului de a accepta şi de a-şi asuma atribuţiile şi cerinţele specifice funcţiei, de a răspunde pentru activitatea proprie şi a subordonaţilor şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - evită asumarea responsabilităţii;
b)nota 2 - îşi asumă responsabilităţi doar când i se impune;
c)nota 3 - îşi asumă responsabilităţi numai când sunt în avantajul propriu;
d)nota 4 - îşi asumă majoritatea responsabilităţilor;
e)nota 5 - foarte responsabil, îşi asumă toate responsabilităţile.
(8)Motivaţia pentru muncă reprezintă orientarea spre îndeplinirea atribuţiilor funcţionale şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nehotărât, uşor de influenţat, acţionează fără un scop clar;
b)nota 2 - câteodată îi lipseşte scopul şi nu manifestă interes în ceea ce face;
c)nota 3 - suficient de hotărât şi orientat spre îndeplinirea atribuţiilor;
d)nota 4 - determinat şi matur, are scopuri clar definite;
e)nota 5 - foarte hotărât, îşi asumă riscuri pentru îndeplinirea atribuţiilor.
(9)Abilitatea de a lucra în echipă exprimă capacitatea individului de a se conforma normelor de grup, de a-şi asuma obiectivele şi de a adera la valorile acestuia, de a întreţine relaţii de colaborare, sprijin reciproc cu ceilalţi membri ai grupului în vederea satisfacerii intereselor comune şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - nu colaborează, ineficient în lucrul în echipă, lipsit de tact;
b)nota 2 - câteodată îi este dificil să lucreze în echipă, uneori lipsit de tact;
c)nota 3 - cooperează bine cu membrii grupului;
d)nota 4 - foloseşte cu eficienţă şi tact cooperarea cu membrii grupului în rezolvarea sarcinilor;
e)nota 5 - foarte abil şi cooperant în lucrul în echipă.
(10)Comunicarea orală şi în scris reprezintă capacitatea individului de a se exprima, verbal sau în scris, în scopul unei relaţionări eficiente şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - în general se exprimă cu dificultate;
b)nota 2 - are unele dificultăţi în exprimare;
c)nota 3 - de obicei, este uşor de înţeles;
d)nota 4 - în majoritatea cazurilor, exprimarea este fluentă şi clară;
e)nota 5 - întotdeauna, mesajul transmis este concis, clar şi convingător.
(11)Disciplina militară constă în respectarea prevederilor legale, a normelor de ordine şi de comportament obligatorii pentru îndeplinirea misiunilor specifice şi buna desfăşurare a activităţilor şi se evaluează cu note de la 1 la 5, pe baza următorilor indicatori:
a)nota 1 - adeseori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament;
b)nota 2 - uneori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament;
c)nota 3 - de obicei respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament;
d)nota 4 - în majoritatea situaţiilor respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament;
e)nota 5 - întotdeauna respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament şi reprezintă un exemplu pentru ceilalţi.
(12)Evaluatorul iniţiator apreciază fiecare caracteristică individuală, prin marcarea cu "X" a cifrei corespunzătoare indicatorului care descrie cel mai bine cadrul militar evaluat, nivelul evaluării fiind dat de suma valorilor fiecărui criteriu.
(13)Punctajul se stabileşte prin însumarea notelor acordate fiecărui indicator şi se utilizează de către comisiile de selecţie în departajarea cadrelor militare eligibile pentru promovarea în funcţii şi/sau înaintarea în grad, în conformitate cu prevederile actelor normative specifice în vigoare.
Art. 38
Pe pagina 3, corespunzătoare părţii a 3-a a fişei de apreciere de serviciu anuală/specială, care cuprinde casetele B3 şi B4 din secţiunea B şi secţiunea C, se consemnează concluziile, propunerile şi calificativele evaluatorului iniţiator şi hotărârea evaluatorului decident.
Art. 39
(1)În caseta B3, evaluatorul iniţiator consemnează concluziile, propunerile şi calificativul.
(2)Caseta B3 "Concluziile şi propunerile evaluatorului iniţiator" se completează sub formă narativă cu informaţii care se referă la:
a)aprecierea generală a performanţei, a competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale;
b)activităţi în care s-a evidenţiat şi recomandări privind îmbunătăţirea activităţii;
c)aprecieri privind calitatea morală;
d)concluzii şi propuneri privind perspectivele de dezvoltare şi promovare/menţinere în funcţie, aprecieri privind domeniile în care poate desfăşura activităţi în condiţii de eficienţă şi propuneri privind înaintarea în grad sau participarea la programe de formare profesională continuă.
(3)Calificativul se stabileşte pe baza mediei aritmetice a notelor acordate fiecărui obiectiv de performanţă din caseta B1, după cum urmează:
a)excepţional: 9,00;
b)foarte bun: între 7,00 şi 8,99;
c)bun: între 4,00 şi 6,99;
d)corespunzător: între 3,00 şi 3,99;
e)mediocru: între 2,00 şi 2,99;
f)necorespunzător: între 1,00 şi 1,99,
Art. 40
(1)În caseta B4 "Evaluarea pregătirii fizice", evaluatorul iniţiator consemnează rezultatul testului de evaluare a nivelului de pregătire fizică, înscriind "Admis" sau "Respins", după caz, precum şi data susţinerii testării.
(2)Dacă din motive obiective - motive medicale, participarea la cursuri sau misiuni, starea de gravidie, concedii prenatale şi postnatale - un cadru militar nu a putut fi evaluat din punct de vedere al pregătirii fizice, se va consemna "Neevaluat", specificându-se şi motivul.
Art. 41
(1)În secţiunea C evaluatorul decident consemnează concluziile şi hotărârea cu privire la calificativul final care se acordă cadrului militar evaluat, precum şi punctul său de vedere referitor la promovarea/menţinerea în funcţie, înaintarea în grad sau participarea la programe de formare continuă.
(2)În situaţia în care evaluatorul decident nu este de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator, cu calificativul propus sau cu notele acordate, acesta consemnează noul calificativ şi/sau media acordată şi argumentează, în scris, modificările efectuate, adăugând, dacă este cazul, informaţii despre:
a)aprecierea generală a performanţei, a competenţelor, a atitudinilor şi aptitudinilor profesionale;
b)activităţi în care s-a evidenţiat şt/sau recomandări privind îmbunătăţirea activităţii;
c)aprecieri privind calitatea morală;
d)propuneri privind perspectivele de dezvoltare şi promovare/menţinere în funcţie, aprecieri privind domeniile în care poate desfăşura activităţi în condiţii de eficienţă şi propuneri privind înaintarea în grad sau participarea la programe de formare profesională continuă.
(3)Aprecierile evaluatorului decident se fundamentează pe documentele în care sunt înregistrate performanţele şi rezultatele cadrului militar evaluat, precum şi pe observaţiile şi evaluările personale, consemnate cu diferite prilejuri.
Art. 42
Persoanele aflate în postura de evaluator unic întocmesc fişele de apreciere de serviciu anuale/speciale, completând casetele şi rubricile din formularele corespunzătoare.
Art. 43
(1)Fişa de modificare a aprecierii de serviciu anuale se utilizează, în mod obligatoriu, în cazurile prevăzute şi în condiţiile stabilite la art. 14 alin. (4).
(2)În titlul fişei prevăzute la alin. (1) se menţionează gradul, numele, prenumele şi codul personal al cadrului militar respectiv, precum şi anul de evaluare.
(3)Evaluatorii completează celelalte secţiuni şi casete din fişa prevăzută la alin. (1) prin consemnarea calificativului şi mediei în rubricile corespunzătoare, prezentând succint argumentele pentru acordarea acestora.
Art. 44
(1)Fişa de apreciere de serviciu specială se utilizează, în mod obligatoriu, în cazurile prevăzute şi în condiţiile stabilite la art. 17 şi art. 21-23.
(2)Fişa de apreciere de serviciu specială are aceeaşi formă şi conţinut ca fişa de apreciere de serviciu anuală şi se completează potrivit aceleiaşi metodologii.
Art. 45
(1)Fişa de apreciere a pregătirii profesionale se utilizează pentru aprecierea cadrelor militare pe timpul cât acestea se află la pregătire în instituţii militare de învăţământ din ţară, în calitate de studenţi, elevi sau cursanţi.
(2)Fişa este împărţită în mai multe rubrici şi casete, notate cu litere de la A la E. Rubrica A se completează de către structura de personal a instituţiei militare de învăţământ, rubricile B şi C se completează de către evaluatorul iniţiator, rubrica D se completează de către evaluatorul decident, iar rubrica E se completează de către ambii evaluatori şi de către cadrul militar evaluat.
(3)Rubrica A este destinată pentru înscrierea datelor administrative referitoare la cadrul militar evaluat şi forma de pregătire absolvită, astfel:
a)în caseta "Numele, prenumele tatălui şi prenumele" se înscriu datele respective, cu majuscule, urmate de codul persoanei;
b)în caseta "Unitatea militară" se înscrie denumirea în clar a unităţii militare în care este încadrat cadrul militar evaluat;
c)gradul militar, arma/serviciul şi specialitatea militară se înscriu întreg sau abreviat, în funcţie de spaţiul disponibil, potrivit reglementărilor în vigoare;
d)în caseta "Funcţia" se completează denumirea funcţiei;
e)în caseta "Instituţia de învăţământ" se înscrie denumirea instituţiei în care s-a desfăşurat forma de pregătire respectivă;
f)în caseta "Forma de pregătire" se înscrie, după caz, una dintre următoarele posibilităţi: pregătire pentru formarea ofiţerilor, maiştrilor militari sau subofiţerilor; curs de carieră; curs de nivel;
g)în caseta "Denumirea formei de pregătire" se specifică anul de învăţământ în cazul cadrelor militare studenţi/elevi sau denumirea cursului în cazul cursurilor de carieră şi de nivel;
h)casetele "Data începerii pregătirii" şi "Data terminării pregătirii" se completează sub forma: 2 cifre 3 litere 4 cifre, corespunzătoare zilei, lunii şi anului.
(4)Rubrica B, "Evaluarea pregătirii", redă sintetic modul în care a fost apreciată activitatea cadrului militar pe timpul pregătirii. Aceasta se referă la media generală obţinută, clasificarea sa în raport cu ceilalţi colegi, modul în care a îndeplinit obiectivele didactice, precum şi modul de comportare pe durata pregătirii.
(5)Media generală obţinută sau nivelul obţinut, în cazul formelor de pregătire unde aprecierea se realizează astfel, se calculează la sfârşitul formei de pregătire, pe baza mediilor parţiale la fiecare categorie de pregătire, înscrise în catalog/fişa matricolă şi se completează cu două zecimale.
(6)Prin compararea mediilor generale ale cadrelor militare participante la forma de pregătire respectivă se asigură determinarea locului ocupat de către persoana evaluată în clasamentul final.
(7)Comportamentul pe timpul cât un cadru militar se află la o formă de pregătire se evaluează pe baza atitudinii şi conduitei generale orientate spre muncă, efort şi performanţă în însuşirea cunoştinţelor şi formarea/perfecţionarea deprinderilor, prin "adecvat" sau "neadecvat".
(8)Rubrica C se utilizează pentru consemnarea comentariului evaluatorului iniţiator care apreciază activitatea cadrului militar participant la forma de pregătire. În cadrul comentariilor, care tratează atât punctele tari, cât şi pe cele slabe, calităţile mai dezvoltate şi pe cele mai puţin dezvoltate, evaluatorul iniţiator detaliază aspectele referitoare la:
a)îndeplinirea obiectivelor didactice: modul de cunoaştere, înţelegere şi aplicare a materialelor predate, calităţi şi aptitudini intelectuale şi profesionale puse în evidenţă pe timpul pregătirii;
b)comportamentul pe timpul formei de pregătire: atitudinea şi implicarea în pregătire, relaţiile cu ceilalţi, calităţi şi aptitudini comportamentale scoase în evidenţă;
c)propuneri: propuneri de valorificare ulterioară, corespunzător calităţilor deosebite remarcate, nevoi de pregătire suplimentară.
(9)Calificativul este dat de modul de îndeplinire a obiectivelor didactice şi se exprimă corespunzător mediei generale de absolvire, astfel:
a)Excepţional - minim 9,50;
b)Foarte bun - între 8,50 şi 9,49;
c)Bun - între 7,50 şi 8,49;
d)Corespunzător - între 6,00 şi 7,49;
e)Mediocru - între 5,00 şi 5,99;
f)Necorespunzător - sub 5.
(10)În rubrica D, "Hotărârea evaluatorului decident", evaluatorul decident consemnează concluziile şi hotărârea sa cu privire la calificativul final care se acordă cadrului militar evaluat.
(11)În situaţia în care evaluatorul decident nu este de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator şi cu calificativul propus, consemnează alt nivel al calificativului final şi argumentează în scris modificarea acestuia.
(12)Rubrica E, "Autentificarea evaluării pregătirii", este destinată pentru certificarea, sub semnătură, a celor consemnate de către evaluatori în conţinutul fişei de apreciere a pregătirii profesionale şi pentru luarea la cunoştinţă de către cadrul militar evaluat. În cazul în care nu este de acord, cel evaluat poate contesta aprecierea în condiţiile prezentei metodologii.
CAPITOLUL IV: Contestarea şi revizuirea aprecierii de serviciu
Art. 46
(1)Atunci când consideră că nu sunt corect apreciate prin calificativul acordat sau că unele aspecte din conţinutul aprecierii nu corespund realităţii, cadrele militare pot să conteste aprecierea de serviciu anuală.
(2)Contestarea se poate face numai după ce calificativul final a fost hotărât de evaluatorul decident, iar conţinutul aprecierii de serviciu anuale a fost adus la cunoştinţa cadrului militar evaluat.
(3)Raportul de contestare a aprecierii de serviciu anuale se adresează comandantului/şefului unităţii militare în care este încadrat cadrul militar evaluat sau, după caz, comandantului/ şefului structurii care are în coordonare structura din care face parte cadrul militar evaluat.
(4)În cazul în care evaluatorul decident sau unic este comandantul/şeful unităţii militare, raportul de contestare se adresează comandantului/şefului imediat superior acestuia.
Art. 47
Procedura de contestare a aprecierii anuale se derulează astfel:
a)cadrul militar evaluat depune raportul de contestare a aprecierii anuale, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la aducerea la cunoştinţă a acesteia; contestaţia depusă după expirarea termenului de două zile lucrătoare nu se ia în considerare; timpul în care cadrele militare se află în imposibilitatea de a face contestaţie, fiind în spital, în misiune, detaşate, plecate din garnizoană sau din ţară ori din alte motive temeinice, nu se include în acest termen;
b)în raport, contestatarul menţionează problemele pe care le contestă şi argumentele în favoarea afirmaţiilor sale, iar în cazul în care poate prezenta şi unele probe le anexează la raportul respectiv;
c)comandantul căruia i s-a adresat raportul de contestare numeşte, prin ordin de zi pe unitate, o comisie pentru cercetarea aspectelor contestate şi ia o hotărâre de soluţionare în decurs de 15 zile lucrătoare de la data prezentării raportului de contestare; în situaţiile care necesită o cercetare aprofundată, comandantul poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile lucrătoare, la solicitarea preşedintelui comisiei;
d)membrii comisiei sunt obligaţi să verifice problemele contestate şi să analizeze documentele de apreciere de serviciu şi probele anexate la raportul de contestare; dacă situaţia impune, pentru clarificarea aspectelor semnalate, aceştia pot purta discuţii cu cadrul militar evaluat şi cu evaluatorii;
e)concluziile rezultate în urma cercetării şi modul de soluţionare a problemelor contestate se înscriu într-un act de constatare, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 7;
f)comandantul care a ordonat cercetarea consemnează hotărârea pe actul de constatare, iar aceasta este definitivă;
g)calificativul final acordat în urma contestaţiei se înscrie cu culoare roşie în fişa de apreciere de serviciu anuală contestată şi se aduce la cunoştinţa cadrului militar care a făcut contestaţia, sub semnătură, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data stabilirii noului calificativ;
h)actul de constatare se aduce la cunoştinţa cadrului militar care a contestat aprecierea de serviciu, sub semnătură, în termenul prevăzut la litera g), apoi se anexează la fişa de apreciere de serviciu anuală;
i)pe prima pagină a fişei de apreciere de serviciu anuală, în colţul din stânga sus, se scrie cu culoare roşie "Contestată", pentru a atrage atenţia asupra faptului că fişa are anexat actul de constatare al comisiei de soluţionare a contestaţiei.
Art. 48
(1)Fişele de apreciere de serviciu anuală pot fi revizuite în anul calendaristic în care au fost întocmite, cu ocazia analizei şi studierii acestora de către structurile cu drept de control, dacă se constată neconcordanţe între conţinut şi calificativele/mediile acordate, nerespectarea prevederilor prezentei metodologii, alte nereguli în conţinutul aprecierilor sau în situaţii precum:
a)parchetul a decis neînceperea urmării penale ori scoaterea de sub urmărire penală sau instanţa de judecată a dispus achitarea celor în cauză, după întocmirea aprecierii de serviciu;
b)comunicarea rezultatelor comisiilor de control sau de cercetare administrativă care se referă şi la cadrul militar căruia i s-a întocmit aprecierea de serviciu;
c)comunicarea din străinătate a unor aprecieri a activităţii cadrelor militare care au participat la misiuni sau cursuri/alte forme de instruire în afara teritoriului naţional, după întocmirea aprecierilor de serviciu.
(2)Fişele de apreciere de serviciu anuale se revizuiesc de către evaluatorii care le-au întocmit.
Art. 49
Fişele de apreciere de serviciu specială şi fişele de apreciere de serviciu a pregătirii profesionale pot fi contestate şi revizuite în aceleaşi condiţii ca fişele de apreciere de serviciu anuală.
Art. 50
(1)Cadrele militare sunt obligate să ia la cunoştinţă, pe bază de semnătură, despre conţinutul fişei de apreciere de serviciu şi despre calificativul acordat, chiar dacă nu sunt de acord cu acestea, având posibilitatea să consemneze, în spaţiul prevăzut în acest scop, comentariile proprii cu privire la modul în care au fost apreciate.
(2)În situaţia în care cadrul militar evaluat nu este de acord cu calificativul, media sau punctajul acordat şi contestă aprecierea de serviciu, înscrie "DA" în caseta "Anexez contestaţie" din ultima parte a fişei de apreciere de serviciu.
CAPITOLUL V: Aprecierea de serviciu a cadrelor militare în rezervă
Art. 51
(1)Scopul activităţii de apreciere de serviciu a cadrelor militare în rezervă este de a determina nivelul performanţei, competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale ale acestora pentru a îndeplini, la nevoie, atribuţiile unor posturi din unităţile militare pentru care au fost pregătite.
(2)Fişele de apreciere de serviciu întocmite cadrelor militare în rezervă se au în vedere şi în cazul chemării/rechemării acestora în activitate.
Art. 52
Concepţia, principiile şi metodologia de apreciere de serviciu, precum şi relaţiile de evaluare sunt similare celor utilizate în aprecierea de serviciu anuală a cadrelor militare în activitate, cu următoarele particularităţi:
a)cadrelor militare în rezervă li se întocmesc aprecieri de serviciu după participarea la activităţi în cadrul structurilor active ale armatei, în ţară sau în străinătate, precum şi după parcurgerea fiecărei forme de pregătire prevăzute de lege;
b)în anul în care sunt propuse pentru înaintarea în gradul următor, îndeplinind stagiul minim în gradul deţinut, precum şi celelalte condiţii legale, cadrelor militare în rezervă li se întocmeşte apreciere de serviciu care analizează întreaga activitate desfăşurată în perioada stagiului în grad.
Art. 53
(1)În funcţie de situaţia în care se întocmeşte apreciere de serviciu pentru cadrele militare în rezervă, se completează unul dintre următoarele formulare:
a)conform anexei nr. 5a în condiţiile prevăzute la art. 52 lit. a);
b)conform anexei nr. 5b în condiţiile prevăzute la art. 52 lit. b).
(2)În condiţiile prevăzute la art. 52 lit. a), aprecierile de serviciu pentru cadrele militare în rezervă se întocmesc de către unitatea militară în care au desfăşurat activitatea.
(3)În condiţiile prevăzute la art. 52 lit. b), aprecierile de serviciu pentru cadrele militare în rezervă se întocmesc de către centrul militar pe raza căruia îşi au domiciliul.
(4)Coordonarea activităţii de apreciere a cadrelor militare în rezervă revine şefilor de compartiment/responsabililor cu mobilizarea de la toate structurile militare.
(5)Structurile militare care întocmesc fişele de apreciere de serviciu le trimit, în termen de 10 zile de la terminarea activităţii, centrelor militare în evidenţa cărora se află cadrele militare în rezervă.
Art. 54
Pe baza informaţiilor din fişele de apreciere de serviciu, centrele şi unităţile militare înscriu în memoriile originale/dosarele personale, livretele militare şi fişele de evidenţă, activitatea şi/sau forma de pregătire şi funcţia în care s-au instruit cadrele militare în rezervă, unitatea militară, perioada şi calificativele/nivelurile obţinute.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 55
(1)După finalizarea activităţii de apreciere de serviciu a cadrelor militare, structurile de resurse umane consemnează calificativele anuale acordate şi punctajele stabilite în aprecierile de serviciu anuale, atât în fişele de evidenţă, după caz, cât şi în sistemul de evidenţă informatizată a personalului.
(2)Până la sfârşitul lunii februarie, unităţile, structurile şi formaţiunile militare transmit ierarhic, la Direcţia management resurse umane, situaţii nominale cu calificativele, mediile şi punctajele acordate în aprecierile de serviciu anuale, precum şi aspecte particulare şi propuneri de îmbunătăţire a activităţii de apreciere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8.
(3)Structurile subordonate Direcţiei generale de informaţii a apărării transmit ierarhic situaţiile prevăzute la alin. (2) acestei direcţii generale.
Art. 56
(1)Imprimatele necesare întocmirii documentelor de apreciere de serviciu se asigură prin grija directorilor programelor majore din Ministerul Apărării Naţionale.
(2)În cazul în care formularele documentelor de apreciere de serviciu se întocmesc prin utilizarea sistemelor informatice de comunicaţii, se respectă întocmai conţinutul acestora, conform formularelor prevăzute de prezenta metodologie.
Art. 57
(1)Evaluarea performanţei, a competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale ale magistraţilor militari prin aprecierea de serviciu, conform prevederilor prezentei metodologii, se realizează prin completarea numai a acelor rubrici care evidenţiază exclusiv activitatea desfăşurată în calitate de cadru militar.
(2)Aprecierea de serviciu a preoţilor militari din structurile Ministerului Apărării Naţionale se realizează potrivit modelelor din Regulamentul privind asistenţa religioasă în Armata României, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.2/2014.
(3)Aprecierea pregătirii profesionale a studenţilor/cursanţilor străini, participanţi la programe de pregătire profesională în instituţii militare de învăţământ din România, se realizează conform metodologiei care se aprobă prin dispoziţie a şefului Direcţiei management resurse umane.
Art. 58
Direcţia management resurse umane este abilitată să verifice legalitatea şi modul de desfăşurare a activităţii de apreciere de serviciu în orice structură a Ministerului Apărării Naţionale, cu excepţia structurilor din compunerea şi subordinea Direcţiei generale de informaţii pentru apărare.
Art. 59
Activitatea de apreciere de serviciu a cadrelor militare pentru anul 2014 se finalizează potrivit prevederilor "M.R.U.-3/1, Instrucţiuni privind aprecierea cadrelor militare", aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2007.
Art. 60
Până la data de 1 decembrie 2014, comandanţii unităţilor militare şi structurile de resurse umane de la toate eşaloanele instruiesc comandanţii/şefii care au calitatea de evaluator cu privire la modul de aplicare a prezentei metodologii.
Art. 61
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta metodologie.
-****-
ANEXA nr. 1: SCHEMA APRECIERII DE SERVICIU
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
................
(structura militară)
- nivelul de clasificare -
Exemplar unic
Aprob.
Comandantul .............. (structura militară) ............
..............
(gradul)
..............
(numele şi prenumele)
De acord, rog aprobaţi.
Locţiitorul comandantului
.................
(structura militară)
................
(gradul)
.................
(numele şi prenumele)
SCHEMA APRECIERII DE SERVICIU pentru anul ................

PERSOANA EVALUATĂ

EVALUATOR INIŢIATOR

EVALUATOR DECIDENT

Observaţii

Funcţia

Data*)

Grad, nume, prenume

Data*)

Grad, nume, prenume

Data*)

Grad, nume, prenume

1

2

3

4

5

6

7

8

Comandant grupa 1, Pl. 1 I./Cp. 1 I.

01.01.2015

Plt. maj. Popescu Ion

01.01.2015

Lt. Ion Nelu

01.01.2015

Cpt. Dan Vasile

 
  

01.06.2015

Lt. Epure Adrian

   
       

Comandant grupa 2, Pl. 1 I./Cp. 1 I.

01.01.2015

Plt. maj. Dumitru Valeriu

01.01.2015

Lt. Ion Nelu

01.01.2015

Cpt. Dan Vasile

 
  

01.06.2015

Lt. Epure Adrian

   
       

Comandant grupa 3, Pl. 1 I./Cp. 1 I.

01.01.2015

Plt. Florea Marian

01.01.2015

Lt. Ion Nelu

01.01.2015

Cpt. Dan Vasile

 
  

01.06.2015

Lt. Epure Adrian

   
       
Şeful personalului
................
(gradul)
..................
(numele, prenumele, semnătură)
___
*) Data la care începe activitatea de evaluare sau, după caz, data la care este numită în funcţie persoana evaluată sau care evaluează.
ANEXA nr. 2: FIŞA DE APRECIERE DE SERVICIU ANUALĂ/SPECIALĂ
|_| OFIŢERI |_| MAIŞTRI MILITARI |_| SUBOFIŢERI
|_| anuală |_| specială

Perioada evaluată

 

Anexă la M.O. nr. ..............

Poz. inventar M.O. nr. .........

A. DATE PERSONALE ALE CADRULUI MILITAR EVALUAT

Numele, prenumele tatălui, prenumele

Gradul militar

Cod

   

Funcţia

Unitatea militară

  

Arma (serviciul)

Specialitatea militară

Data înaintării în gradul actual

   

B. EVALUAREA PROFESIONALĂ (Evaluatorul iniţiator)

B1. EVALUAREA PERFORMANŢEI

B1a. Obiective de performanţă stabilite la începutul perioadei de evaluare

Evaluarea nivelului îndeplinirii obiectivului

  
  
  
  
  
  
  
  
 

Data

Evaluator

Evaluat

 
     

B1b. Obiective de performanţă revizuite sau adăugate pe parcursul perioadei de evaluare

Obiective

Data

Evaluator

Evaluat

 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

MEDIA

 

B2. EVALUAREA COMPETENŢELOR, ATITUDINILOR ŞI APTITUDINILOR PROFESIONALE

Capacitatea de conducere
(Se evaluează numai în cazul cadrelor militare care îndeplinesc funcţii de conducere.)

1

Nivel foarte redus al deprinderilor de conducere.

2

Deprinderile de conducere necesită dezvoltare.

3

Deprinderi de conducere de nivel mediu.

4

Deprinderi de conducere de nivel ridicat.

5

Deprinderi excepţionale de conducere.

Iniţiativa
(Se evaluează numai în cazul cadrelor militare care îndeplinesc funcţii de execuţie.)

1

Nu are niciodată iniţiativă, face numai ce şi cum i se ordonă.

2

Formulează cu greu propuneri, numai dacă i se solicită insistent.

3

Uneori formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii.

4

Deseori are iniţiativă şi formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii.

5

În majoritatea situaţiilor formulează propuneri oportune pentru îmbunătăţirea activităţii.

Capacitatea decizională

1

Evită să ia decizii.

2

Indecis, foarte încet în luarea deciziilor.

3

Ia decizii corecte şi incorecte în egală măsură.

4

De cele mai multe ori ia decizii corecte şi la timp.

5

Întotdeauna ia cele mai bune decizii.

Capacitatea organizatorică

1

Nu are aptitudini organizatorice.

2

Abilităţile de organizator necesită dezvoltare.

3

Un organizator de nivel mediu.

4

Un bun organizator.

5

Un foarte bun organizator şi planificator.

Cunoştinţele profesionale

1

Cunoştinţe insuficiente şi deprinderi inadecvate pentru postul ocupat.

2

Cunoştinţe reduse şi deprinderi suficiente doar pentru activităţile curente.

3

Cunoştinţe şi deprinderi acceptabile pentru postul ocupat.

4

Cunoştinţe şi deprinderi foarte bune pentru postul ocupat.

5

Competenţe profesionale excepţionale, care depăşesc cerinţele postului.

Încrederea

1

Nu este demn de încredere în nicio situaţie, trebuie controlat permanent.

2

Doar uneori prezintă încredere, trebuie verificat periodic.

3

Îndeplineşte sarcinile în bune condiţii şi la timp numai dacă nu-i sunt afectate interesele personale.

4

În majoritatea situaţiilor este demn de încredere, se poate conta pe seriozitatea sa.

5

Este demn de încredere în orice situaţie, i se pot încredinţa orice sarcini.

Responsabilitatea

1

Evită asumarea responsabilităţii.

2

Îşi asumă responsabilităţi doar când i se impune.

3

Îşi asumă responsabilităţi numai când sunt în avantajul propriu.

4

Îşi asumă majoritatea responsabilităţilor.

5

Foarte responsabil, îşi asumă toate responsabilităţile.

Motivaţia pentru muncă

1

Nehotărât, uşor de influenţat, acţionează fără un scop clar.

2

Câteodată îi lipseşte scopul şi nu manifestă interes în ceea ce face.

3

Suficient de hotărât şi orientat spre îndeplinirea atribuţiilor.

4

Determinat şi matur, are scopuri clar definite.

5

Foarte hotărât, îşi asumă riscuri pentru îndeplinirea atribuţiilor.

Abilitatea de a lucra în echipă

1

Nu colaborează, ineficient în lucrul în echipă, lipsit de tact.

2

Câteodată îi este dificil să lucreze în echipă, uneori lipsit de tact.

3

Cooperează bine cu membrii grupului.

4

Foloseşte cu eficienţă şi tact cooperarea cu membrii grupului în rezolvarea sarcinilor.

5

Foarte abil şi cooperant în lucrul în echipă.

Comunicarea orală şi în scris

1

În general se exprimă cu dificultate.

2

Are unele dificultăţi în exprimare.

3

De obicei este uşor de înţeles.

4

În majoritatea cazurilor, exprimarea este fluentă şi clară.

5

Întotdeauna, mesajul transmis este concis, clar şi convingător.

Disciplina militară

1

Adeseori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

2

Uneori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

3

De obicei respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

4

În majoritatea situaţiilor respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

5

Întotdeauna respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament şi reprezintă un exemplu pentru ceilalţi.

PUNCTAJ

  

B3. CONCLUZIILE ŞI PROPUNERILE EVALUATORULUI INIŢIATOR

a) aprecierea generală a performanţei, a competenţelor, a atitudinilor şi aptitudinilor profesionale

 

b) activităţi în care s-a evidenţiat şi recomandări privind îmbunătăţirea activităţii

 

c) aprecieri privind calitatea morală

 

d) concluzii şi propuneri privind perspectivele de dezvoltare şi promovare/menţinere în funcţie

B4. EVALUAREA PREGĂTIRII FIZICE:

  

CALIFICATIV

 

EVALUATORUL INIŢIATOR

Numele şi prenumele

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

C. HOTĂRÂREA EVALUATORULUI DECIDENT

|_| Sunt de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator.

|_| Nu sunt de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator.

ARGUMENTE:

 

PROPUNERI:

 

CALIFICATIV FINAL

 

MEDIA

 

PUNCTAJ FINAL

 

EVALUATORUL DECIDENT

Numele şi prenumele

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătură

 

CADRUL MILITAR EVALUAT

 

Comentarii

 

Anexez contestaţie

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 3: FIŞA DE APRECIERE DE SERVICIU ANUALĂ/SPECIALĂ
- în cazul evaluatorului unic -
|_| OFIŢERI |_| MAIŞTRI MILITARI |_| SUBOFIŢERI
|_| anuală |_| specială

Perioada evaluată

 

Anexă la M.O. nr. ..............

Poz. inventar M.O. nr. ...............

A. DATE PERSONALE ALE CADRULUI MILITAR EVALUAT

Numele, prenumele tatălui, prenumele

Gradul militar

Cod

   

Funcţia

Unitatea militară

  

Arma (serviciul)

Specialitatea militară

Data înaintării în gradul actual

   

B. EVALUAREA PROFESIONALĂ

B1. EVALUAREA PERFORMANŢEI

B1a. Obiective de performanţă stabilite la începutul perioadei de evaluare

Evaluarea nivelului îndeplinirii obiectivului

  
  
  
  
  
  
  
  
 

Data

Evaluator

Evaluat

 
     

B1b. Obiective de performanţă revizuite sau adăugate pe parcursul perioadei de evaluare

Obiective

Data

Evaluator

Evaluat

 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

MEDIA

 

B2. EVALUAREA COMPETENŢELOR, ATITUDINILOR ŞI APTITUDINILOR PROFESIONALE

Capacitatea de conducere
(Se evaluează numai în cazul cadrelor militare care îndeplinesc funcţii de conducere.)

1

Nivel foarte redus al deprinderilor de conducere.

2

Deprinderile de conducere necesită dezvoltare.

3

Deprinderi de conducere de nivel mediu.

4

Deprinderi de conducere de nivel ridicat.

5

Deprinderi excepţionale de conducere.

Iniţiativa
(Se evaluează numai în cazul cadrelor militare care îndeplinesc funcţii de execuţie.)

1

Nu are niciodată iniţiativă, face numai ce şi cum i se ordonă.

2

Formulează cu greu propuneri, numai dacă i se solicită insistent.

3

Uneori formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii.

4

Deseori are iniţiativă şi formulează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii.

5

În majoritatea situaţiilor formulează propuneri oportune pentru îmbunătăţirea activităţii.

Capacitatea decizională

1

Evită să ia decizii.

2

Indecis, foarte încet în luarea deciziilor.

3

Ia decizii corecte şi incorecte în egală măsură.

4

De cele mai multe ori ia decizii corecte şi la timp.

5

Întotdeauna ia cele mai bune decizii.

Capacitatea organizatorică

1

Nu are aptitudini organizatorice.

2

Abilităţile de organizator necesită dezvoltare.

3

Un organizator de nivel mediu.

4

Un bun organizator.

5

Un foarte bun organizator şi planificator.

Cunoştinţele profesionale

1

Cunoştinţe insuficiente şi deprinderi inadecvate pentru postul ocupat.

2

Cunoştinţe reduse şi deprinderi suficiente doar pentru activităţile curente.

3

Cunoştinţe şi deprinderi acceptabile pentru postul ocupat.

4

Cunoştinţe şi deprinderi foarte bune pentru postul ocupat.

5

Competenţe profesionale excepţionale, care depăşesc cerinţele postului.

Încrederea

1

Nu este demn de încredere în nicio situaţie, trebuie controlat permanent.

2

Doar uneori prezintă încredere, trebuie verificat periodic.

3

Îndeplineşte sarcinile în bune condiţii şi la timp numai dacă nu-i sunt afectate interesele personale.

4

În majoritatea situaţiilor este demn de încredere, se poate conta pe seriozitatea sa.

5

Este demn de încredere în orice situaţie, i se pot încredinţa orice sarcini.

Responsabilitatea

1

Evită asumarea responsabilităţii.

2

Îşi asumă responsabilităţi doar când i se impune.

3

Îşi asumă responsabilităţi numai când sunt în avantajul propriu.

4

Îşi asumă majoritatea responsabilităţilor.

5

Foarte responsabil, îşi asumă toate responsabilităţile.

Motivaţia pentru muncă

1

Nehotărât, uşor de influenţat, acţionează fără un scop clar.

2

Câteodată îi lipseşte scopul şi nu manifestă interes în ceea ce face.

3

Suficient de hotărât şi orientat spre îndeplinirea atribuţiilor.

4

Determinat şi matur, are scopuri clar definite.

5

Foarte hotărât, îşi asumă riscuri pentru îndeplinirea atribuţiilor.

Abilitatea de a lucra în echipă

1

Nu colaborează, ineficient în lucrul în echipă, lipsit de tact.

2

Câteodată îi este dificil să lucreze în echipă, uneori lipsit de tact.

3

Cooperează bine cu membrii grupului.

4

Foloseşte cu eficienţă şi tact cooperarea cu membrii grupului în rezolvarea sarcinilor.

5

Foarte abil şi cooperant în lucrul în echipă.

Comunicarea orală şi în scris

1

În general se exprimă cu dificultate.

2

Are unele dificultăţi în exprimare.

3

De obicei este uşor de înţeles.

4

În majoritatea cazurilor, exprimarea este fluentă şi clară.

5

Întotdeauna, mesajul transmis este concis, clar şi convingător.

Disciplina militară

1

Adeseori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

2

Uneori nu respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

3

De obicei respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

4

În majoritatea situaţiilor respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament.

5

Întotdeauna respectă prevederile legale, normele de ordine şi de comportament şi reprezintă un exemplu pentru ceilalţi.

PUNCTAJ

  

B3. CONCLUZIILE ŞI PROPUNERILE EVALUATORULUI UNIC

a) aprecierea generală a performanţei, a competenţelor, a atitudinilor şi aptitudinilor profesionale

 

b) activităţi în care s-a evidenţiat şi recomandări privind îmbunătăţirea activităţii

 

c) aprecieri privind calitatea morală

 

d) concluzii şi propuneri privind perspectivele de dezvoltare şi promovare/menţinere în funcţie

B4. EVALUAREA PREGĂTIRII FIZICE:

  

CALIFICATIV

 

EVALUATOR

Numele şi prenumele

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

CADRUL MILITAR EVALUAT

 

Comentarii

 

Anexez contestaţie

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 4: FIŞA DE APRECIERE A PREGĂTIRII PROFESIONALE

PERIOADA

 
OFIŢERI |_| MAIŞTRI MILITARI/SUBOFIŢERI |_|

A. DATE PERSONALE ADMINISTRATIVE (Structura de resurse umane)

Numele, prenumele tatălui, prenumele

 

Cod

 

Unitatea militară

 

Gradul militar

 

Arma (serviciul)

 

Specialitatea militară

 

Funcţia

 

Instituţia de învăţământ

 

Forma de pregătire

 

Denumirea formei de pregătire

 

Data începerii pregătirii

 

Data terminării pregătirii

 

Durata

 

B. EVALUAREA PREGĂTIRII (Evaluatorul iniţiator)

B1. MEDIA GENERALA OBŢINUTĂ (NIVELUL OBŢINUT)

B2. CLASAT AL

 

DIN

 

STUDENŢI (ELEVI, CURSANŢI)

B3. EVALUAREA COMPORTAMENTULUI

 

C. COMENTARII GENERALE (Evaluatorul iniţiator)

CI. MODUL DE ÎNDEPLINIRE A OBIECTIVELOR DIDACTICE

C2. MODUL DE COMPORTARE

C3. PROPUNERI

 

CALIFICATIV

 

D. HOTĂRÂREA EVALUATORULUI DECIDENT

|_| Sunt de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator.

|_| Nu sunt de acord cu aprecierile evaluatorului iniţiator.

ARGUMENTUL EVALUATORULUI DECIDENT:

 

 

 

 

CALIFICATIV

 

E. AUTENTIFICAREA EVALUĂRII PREGĂTIRII

EVALUATORUL INIŢIATOR

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

EVALUATORUL DECIDENT

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

CADRUL MILITAR EVALUAT

Cod

 

Nume şi prenume

 

Anexez contestaţie

 

Gradul

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 5a: FIŞA DE APRECIERE DE SERVICIU A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ
|_| OFIŢERI |_| MAIŞTRI MILITARI |_| SUBOFIŢERI

Perioada evaluată

 

Anexă la M.O. nr. .............

Poz. inventar M.O. nr. ........

A. DATE PERSONALE

Numele, prenumele tatălui, prenumele

 

Cod

 

Unitatea militară

 

Cod

 

Data începerii serviciului militar

 

Data trecerii în rezervă

 

Vechimea în serviciul militar

 

Gradul militar

 

Data înaintării în gradul actual

 

Anul de stagiu în grad

 

Arma (serviciul)

 

Funcţia

 

Cod

 

Studii militare

 

Studii civile

 

Cursuri de carieră

 

Titluri academice sau ştiinţifice; grade didactice sau profesionale

 

Formele de pregătire pe care le urmează

 

Nivelul de cunoaştere a limbilor străine

 

Starea de sănătate

 

B. EVALUAREA PERFORMANŢEI, COMPETENŢELOR ŞI APTITUDINILOR PROFESIONALE

Comentarii asupra performantei dovedite pe timpul activităţilor de pregătire

EVALUATORUL INIŢIATOR

 

CALIFICATIV PROPUS

 

HOTĂRÂREA EVALUATORULUI DECIDENT

 
 
 

CALIFICATIV FINAL

 

C. AUTENTIFICAREA APRECIERII DE SERVICIU

EVALUATORUL INIŢIATOR

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

EVALUATORUL DECIDENT

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

PERSOANA EVALUATĂ

Cod

 

Nume şi prenume

 

Contestaţie

 

Gradul

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 5b: FIŞA DE APRECIERE DE SERVICIU A CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ
|_| OFIŢERI |_| MAIŞTRI MILITARI |_| SUBOFIŢERI

Perioada stagiului în grad

 

Anexă la M.O. nr. ............

Poz. inventar M.O. nr. .............

A. DATE PERSONALE

Numele, prenumele tatălui, prenumele

 

Cod

 

Unitatea militară

 

Cod

 

Data începerii serviciului militar

 

Data trecerii în rezervă

 

Vechimea în serviciul militar

 

Gradul militar

 

Data înaintării în gradul actual

 

Anul de stagiu în grad

 

Arma (serviciul)

 

Funcţia

 

Cod

 

Studii militare

 

Studii civile

 

Cursuri de carieră

 

Titluri academice sau ştiinţifice; grade didactice sau profesionale

 

Formele de pregătire pe care le urmează

 

Nivelul de cunoaştere a limbilor străine

 

Starea de sănătate

 

B. ACTIVITĂŢI/FORME DE PREGĂTIRE LA CARE A PARTICIPAT ÎN PERIOADA STAGIULUI ÎN GRAD

 

C. EVALUAREA PERFORMANŢEI, COMPETENŢELOR ŞI APTITUDINILOR PROFESIONALE

Comentarii asupra performanţei dovedite pe timpul stagiului în grad

EVALUATORUL INIŢIATOR

Formele de pregătire la care a participat

Rezultate obţinute/comentarii

  
  

Activităţi în cadrul structurilor active

 

Competenţe şi aptitudini profesionale

Evaluare

Responsabilitate

 

Abilitatea de a lucra în echipă

 

Comunicarea orală şi în scris

 
  

HOTĂRÂREA EVALUATORULUI DECIDENT

 

CALIFICATIV FINAL

 

D. AUTENTIFICAREA APRECIERII DE SERVICIU

EVALUATORUL INIŢIATOR

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

EVALUATORUL DECIDENT

Cod

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

PERSOANA EVALUATĂ

Cod

 

Nume şi prenume

 

Contestaţie

 

Gradul

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 6: FIŞA DE MODIFICARE A APRECIERII DE SERVICIU ANUALE
Anexată fişei de apreciere anuală a ................, cod ................., pe anul .................

EVALUAREA PROFESIONALA

EVALUAREA PERFORMANŢEI, COMPETENŢELOR ŞI APTITUDINILOR PROFESIONALE

EVALUATORUL INIŢIATOR

 

 

 

 

CALIFICATIV

 

MEDIA

 

HOTĂRÂREA EVALUATORULUI DECIDENT

 

 

 

 

CALIFICATIV FINAL

 

MEDIA FINALĂ

 

EVALUATORUL INIŢIATOR

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

EVALUATORUL DECIDENT

 

Nume şi prenume

 

Gradul

 

Funcţia

 

Data

 

Semnătura

 

CADRUL MILITAR EVALUAT

Comentarii

Anexez contestaţie

 

Data

 

Semnătura

 
ANEXA nr. 7: ACT DE CONSTATARE al comisiei de analiză a contestaţiilor la aprecierea de serviciu
- Model -
ACT DE CONSTATARE
din ......... (ziua, luna, anul) ...............
Comisia numită prin O.Z.U. nr. .............. din .................., formată din:
- preşedinte .................. (gradul, numele, prenumele şi funcţia) ..............;
- membri*) ..................... (gradul, numele, prenumele şi funcţia) ............ a analizat raportul de contestare a aprecierii de serviciu pe anul .... a ........ (gradul, numele, prenumele şi funcţia celui care contestă) ..................... şi prezintă următoarele concluzii:
1.La evaluarea performanţei profesionale:
a)Constatările comisiei referitoare la aspectele contestate
1)......
2)......
.........
b)Modul de soluţionare propus de comisie
1)......
2)......
.........
c)Concluzia comisiei referitoare la aprecierea performanţei profesionale şi propunerea privind menţinerea/modificarea calificativului ...
2.La evaluarea competentelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale:
a)Constatările comisiei referitoare la aspectele contestate
1)......
2).....
........
b)Modul de soluţionare propus de comisie
1)...
2)...
......
c)Concluzia comisiei referitoare la aprecierea competenţelor, atitudinilor şi aptitudinilor profesionale şi propunerea privind menţinerea/modificarea nivelului indicatorilor/punctajului....
PREŞEDINTE: .......... (semnătura) ...........
MEMBRI:
1 ......... (semnătura) ...........
2 ......... (semnătura) ...........
HOTĂRÂREA COMANDANTULUI/ŞEFULUI UNITĂŢII:
..............................................
Gradul, numele şi prenumele ......................, data ................, semnătura ..................
LUAREA LA CUNOŞTINŢĂ (de către cadrul militar care a contestat aprecierea de serviciu)
Gradul, numele şi prenumele ......................, data ................, semnătura .................... .
__
*) Se stabileşte un număr par de membri.
ANEXA nr. 8:
- Model -
SITUAŢIA aprecierii de serviciu a cadrelor militare din ................*) în anul ..................
I.Situaţia nominală ...............**) a rezultatelor aprecierii de serviciu a cadrelor militare

Nr. crt.

- Gradul, arma

- Numele, prenumele tatălui şi prenumele

- Codul

CALIFICATIV

MEDIA (performanţă)

PUNCTAJ TOTAL

(competenţe, atitudini şi aptitudini profesionale)

Observaţii

OFIŢERI

      
      

MAIŞTRI MILITARI

      
       

SUBOFIŢERI

      
      
II.Particularităţi ale activităţii de apreciere de serviciu
Se prezintă succint aspecte referitoare la:
- personal neevaluat, cauze;
- aprecieri de serviciu speciale valorificate ca aprecieri de serviciu anuale;
- contestaţii şi mod de soluţionare;
- dificultăţi întâmpinate în activitatea de apreciere;
- propuneri privind îmbunătăţirea activităţii;
- alte aspecte considerate necesare/importante.
__
*) Denumirea în clar a unităţii militare.
**) Se completează pe corpuri de cadre militare, în ordinea gradelor şi alfabetică.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 863 din data de 27 noiembrie 2014