ORDIN nr. 3708 din 18 decembrie 2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Decizie de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale"
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 46, 95, 97, 133, art. 342 alin. (1) şi ale art. 352 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă modelul şi conţinutul formularului "Decizie de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale", prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 2
Obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizii de impunere provizorii, emise pentru contribuabili/plătitori, persoane fizice sau juridice, se includ şi se regularizează în deciziile de impunere emise în condiţiile art. 131 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, la finalizarea inspecţiei fiscale.
Art. 3
Formularul prevăzut la art. 1 se emite şi se completează conform instrucţiunilor prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 4
Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, utilizare şi păstrare a formularului prevăzut la art. 1 sunt stabilite în anexa nr. 3.
Art. 5
Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
Art. 6
Direcţia generală coordonare inspecţie fiscală, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi structurile subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 7
- Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Gelu-Stefan Diaconu

ANEXA nr. 1:

SIGLA D.G.R.F.P./D.G.A.M.C.

Direcţia .....................

Nr. înregistrare .......................

Data .../... /.......

DECIZIE DE IMPUNERE provizorie privind obligaţiile fiscale principale
1.Date de identificare ale contribuabilului/plătitorului
Denumirea contribuabilului/plătitorului………………….
Numele şi prenumele contribuabilului/plătitorului…………….
Cod de identificare fiscală…………………….
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ……………………………..
Domiciliul fiscal: localitatea………………., str…………., nr……….. , bl……….. , sc……….., ap………., judeţul/sectorul........
Date privind sediul activităţii sau locul de desfăşurare efectivă a activităţii principale:
Judeţul………., localitatea…………, sectorul………., str…………., nr…….., bl……, sc……., et……, ap……. , codul poştal…………, telefon……… , fax……., e- mail……..
2.Date privind obligaţia fiscală
2.1.Obligaţii fiscale principale provizorii

Denumire impozit, taxă, contribuţie

Perioada verificată

Baza impozabilă stabilită suplimentar - lei -

Impozit, taxă, contribuţie, stabilit(ă) suplimentar - lei -

Cod cont bugetar

Nr. de evidenţă a plăţii

De la data

Până la data

1

2

3

4

5

6

7

Obligaţia fiscală provizorie

      
2.2.Obligaţii fiscale principale provizorii de natura impozitului pe venit datorat de persoane fizice
Anul verificat: |_|_|_|_|

Venitul net anual impozabil evidenţiat în decizia de impunere anuală

Diferenţa de venit net anual stabilită suplimentar de organele de inspecţie fiscală

Venitul net anual impozabil recalculat de organele de inspecţie fiscală

Impozitul pe venitul net anual impozabil stabilit:

Impozit pe venitul net anual provizoriu stabilit suplimentar de organele de inspecţie fiscală

Cod cont bugetar

Nr.de evidenţă a plăţii

prin decizia de impunere anuală

de organele de inspecţie fiscală

îh plus

în minus

1

2

3

4

5

6

7

8

9

         
3.Motivul de fapt: art. 133 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare
4.Temeiul de drept: art. 133 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a solicitării scrise a contribuabilului/plătitorului verificat nr……….. din data …………..
5.Data comunicării
Data comunicării reprezintă data la care se efectuează comunicarea actului administrativ fiscal în condiţiile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
- data semnării de primire, dacă se asigură remiterea acestuia contribuabilului/împuternicitului, în condiţiile art. 47 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- data înscrisă de poştă la remiterea "confirmării de primire", dacă a fost transmis prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în condiţiile art. 47 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- data la care expiră termenul de 15 zile de la data afişării anunţului publicitar, în condiţiile art. 47 alin. (5)-(7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
6.Termenul de plată
Diferenţele de impozit, taxă sau contribuţie constatate de organele de inspecţie fiscală se pot plăti, potrivit art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de data comunicării prezentei, astfel:
- până la data de 5 a lunii următoare, când data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;
- până la data de 20 a lunii următoare, când data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.
7.Obligaţiile fiscale stabilite prin decizii de impunere provizorii se includ în deciziile întocmite în condiţiile art. 131 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi se contestă împreună cu acestea.
8.Menţiuni privind audierea contribuabilului/plătitorului şi, respectiv, informarea acestuia despre aspectele constatate şi consecinţele fiscale
Contribuabilul/Plătitorul a fost informat cu privire la verificarea unei perioade fiscale şi a unui tip de obligaţie fiscală şi a solicitat emiterea deciziei de impunere provizorie.
9.Dispoziţii finale
La prezenta decizie se anexează o situaţie privind termenul scadent al obligaţiilor fiscale principale provizorii stabilite suplimentar de inspecţia fiscală, în care sunt stabilite, pentru fiecare obligaţie fiscală principală, în baza prevederilor art. 154 şi 155 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, componenţa debitelor suplimentare şi termenele scadente aferente acestora, prevăzute de Codul fiscal sau alte legi care le reglementează.
Prezenta decizie reprezintă titlu de creanţă şi conţine……….. pagini.

Aprobat

Avizat

întocmii

Conducătorul structurii de inspecţie fiscală Funcţia

Şef de serviciu

Organ de inspecţie fiscală

Semnătura

Numele şi prenumele

Numele şi prenumele

1. Numele şi prenumele

 
  

2.

 

Semnătura şi ştampila*)

Semnătura

3.

 
*) Ştampila se va aplica numai pentru coloana "aprobat".
ANEXA nr. 2: INSTRUCŢIUNI DE EMITERE ŞI COMPLETARE a formularului "Decizie de Impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale"
Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale reprezintă actul administrativ fiscal care se emite la cererea contribuabilului/plătitorului verificat, persoană fizică sau juridică, în scopul plăţii obligaţiilor fiscale principale suplimentare aferente unei perioade, pentru unul sau mai multe tipuri de obligaţii fiscale verificate, stabilite de organele de inspecţie, anterior întocmirii raportului de inspecţie fiscală şi emiterii în baza constatărilor înscrise în acesta a actului administrativ fiscal.
Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale se completează la solicitarea scrisă a contribuabilului/plătitorului, după ce acesta a fost informat cu privire la valoarea obligaţiei fiscale suplimentare datorate, ca urmare a verificării unui tip de obligaţie fiscală pe o perioadă fiscală.
Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale se întocmeşte de către organul de inspecţie fiscală, se avizează de şeful de serviciu şi se aprobă de conducătorul activităţii de inspecţie fiscală.
Informaţiile din conţinutul formularului "Decizie de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale" se completează după cum urmează:
1."Date de identificare ale contribuabilului/plătitorului", persoană fizică sau juridică, cuprind următoarele informaţii:
- se completează cu denumirea completă a contribuabilului/plătitorului pentru persoane juridice;
- se completează cu numele, iniţiala tatălui, prenumele contribuabilului/plătitorului, pentru persoane fizice;
- cod de identificare fiscală, definit conform prevederilor Codului de procedură fiscală, se completează astfel:
a)codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal pentru persoanele juridice şi pentru alte entităţi fără personalitate juridică;
b)codul unic de înregistrare atribuit potrivit legii speciale pentru persoanele fizice şi juridice, precum şi pentru alte entităţi care se înregistrează potrivit legii speciale la registrul comerţului;
c)codul de înregistrare fiscală atribuit de organul fiscal pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
d)codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale sau numărul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal, după caz, pentru persoanele fizice;
- număr de înregistrare la oficiul registrul comerţului;
- domiciliul fiscal se completează cu adresa domiciliului fiscal pentru persoane juridice şi, respectiv, cu adresa de domiciliu sau adresa unde locuiesc efectiv, pentru persoane fizice;
- date privind sediul activităţii sau locul de desfăşurare efectivă a activităţii principale, după caz, pentru persoane fizice care desfăşoară activităţi economice sau profesii liberale în mod independent/într-o formă de asociere,
2."Date privind obligaţia fiscală" va cuprinde:
2.1."Obligaţii fiscale principale provizorii":
- se completează cu rezultatele verificării privind obligaţia fiscală principală provizorie aferentă bazei de impozitare stabilite suplimentar. Nu se completează în cazul în care inspecţia fiscală se efectuează pentru soluţionarea decontului/deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, cu inspecţie fiscală anticipată;
- se completează câte un tabel pentru fiecare obligaţie fiscală principală aferentă bazei de impozitare stabilite suplimentar pentru perioada verificată, pentru care a fost
înştiinţat contribuabilul/plătitorul şi acesta a solicitat emiterea deciziei de impunere provizorie, cu următoarele informaţii:
- coloana 1: denumirea obligaţiei fiscale principale; în acest rând se vor înscrie denumirea impozitului, taxei sau contribuţiei aferente bazei de impozitare suplimentare pentru perioada verificată, pentru care contribuabilul a solicitat emiterea deciziei de impunere provizorie, în vederea plăţii acestora;
- coloana 2 - "data de la care începe perioada verificată"- se completează cu data de început a perioadei verificate;
- coloana 3 - "data de sfârşit a perioadei verificate" - se completează cu data de sfârşit a perioadei verificate;
- coloana 4 - "baza impozabilă stabilită suplimentar" - reprezintă valoarea totală a bazei impozabile suplimentare asupra căreia se aplică cota de impozit pentru determinarea obligaţiei fiscale principale;
- coloana 5 - "impozit, taxă, contribuţie stabilită suplimentar" - se completează cu valoarea totală a sumelor reprezentând obligaţii fiscale principale aferente bazei de impozitare stabilite suplimentar de către inspecţia fiscală pentru impozitul, taxa, contribuţia pentru care verificarea a fost finalizată;
- coloana 6 - "cod cont bugetar" - reprezintă codul de cont bugetar al obligaţiei fiscale stabilite suplimentar pentru care verificarea a fost finalizată;
- coloana 7 - "număr de evidenţă" - reprezintă numărul de evidenţă a plăţii pentru diferenţele de obligaţie fiscală principală stabilite suplimentar. Numărul de evidenţă a plăţii va fi generat automat de aplicaţia informatică, potrivit reglementărilor în vigoare.
2.2."Obligaţii fiscale principale provizorii de natura impozitului pe venit datorat de persoane fizice" - se va completa pentru impozitul pe venit datorat de contribuabil/plătitor persoană fizică, pentru fiecare an fiscal verificat până la data emiterii deciziei de impunere provizorie, după cum urmează:
- coloana 1: va cuprinde venitul net anual impozabil, evidenţiat în decizia de impunere anuală;
- coloana 2: va cuprinde diferenţa de venit net anual impozabil stabilită suplimentar de organele de inspecţie fiscală, pentru care verificarea a fost finalizată;
- coloana 3: va cuprinde venitul net anual impozabil, recalculat de organele de inspecţie prin cumularea venitului net anual impozabil din coloana 1 cu diferenţa de venit net anual stabilit suplimentar înscrisă în coloana 2;
- coloana 4: va cuprinde impozitul pe venitul net anual impozabil, evidenţiat în decizia de impunere anuală;
- coloana 5: va cuprinde impozitul pe venitul net anual impozabil, recalculat de organele de inspecţie fiscală prin aplicarea cotei de impunere, prevăzută de lege pentru anul fiscal verificat, asupra valorii înscrise în coloana 3;
- coloana 6: va cuprinde diferenţa de impozit pe venitul net anual provizoriu, calculată de organele de inspecţie fiscală. în cazul în care diferenţa dintre impozitul calculat de organele de inspecţie fiscală şi cel înscris în decizia de impunere anuală este pozitivă, aceasta va fi înscrisă în această coloană, fiind datorată de către contribuabil;
- coloana 7: va cuprinde diferenţa negativă de impozit pe venitul net anual provizoriu, calculată de organele de inspecţie fiscală, care urmează a fi scăzută din evidenţa fiscală, după caz, potrivit prevederilor legale;
- coloana 8: "cod cont bugetar" - se completează cu simbolul codului de cont bugetar al impozitului pe venit;
- coloana 9 - "număr de evidenţă a plăţii" - reprezintă numărul de evidenţă a plăţii pentru impozitul pe venit de plată stabilit de organele de inspecţie fiscală; numărul de evidenţă a plăţii va fi generat de aplicaţia informatică, potrivit reglementărilor în vigoare.
3."Motivul de fapt": respectiv art. 133 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
4."Temeiul de drept": art. 133 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a solicitării scrise a contribuabilului nr…………..din data …………….
5."Data comunicării" reprezintă data la care se efectuează comunicarea actului administrativ fiscal în condiţiile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
- data semnării de primire, dacă se asigură remiterea actului administrativ contribuabilului/împuternicitului, în condiţiile art. 47 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- data înscrisă de poştă la remiterea "confirmării de primire", dacă actul administrativ a fost transmis prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în condiţiile art. 47 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- data la care expiră termenul de 15 zile de la data afişării anunţului publicitar, în condiţiile art. 47 alin. (5)-(7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Comunicarea prin publicitate se efectuează prin afişarea unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. Afişarea anunţului se face concomitent, la sediul organului fiscal emitent/organului de inspecţie fiscală care a efectuat verificarea, respectiv la sediul organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului, în situaţia în care acesta diferă de organul fiscal emitent, şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
9.Dispoziţii finale
Informaţiile din situaţia privind termenul scadent al obligaţiilor fiscale principale provizorii stabilite suplimentar de inspecţia fiscală se vor completa pentru impozitul, taxa sau contribuţia socială pentru care s-au constatat diferenţe de obligaţii fiscale'în decizia de impunere provizorie şi cuprind obligaţia fiscală principală provizorie suplimentară defalcată în funcţie de termenul scadent, precum şi termenele scadente aferente acesteia.
Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale se întocmeşte de către organul de inspecţie în 3 exemplare, toate având titlu de original. Formularul este avizat de şeful de serviciu şi aprobat de conducătorul structurii de inspecţie fiscală.
ANEXA nr. 3: Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, utilizare şi păstrare ale formularului "Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale"
1.Denumire; "Decizia de impunere provizorie privind obligaţiile fiscale principale"
2.Format: A4/t1 (număr variabil de pagini)
3.Caracteristici de tipărire: se tipăreşte pe o singură faţă, utilizându-se echipamente informatice pentru editare; poate avea număr variabil de pagini.
4.Se difuzează gratuit.
5.Se completează la solicitarea scrisă a contribuabilului/plătitorului, după ce a fost informat cu privire la verificarea unui tip de obligaţie fiscală pe o perioadă fiscală, pentru obligaţia fiscală principală aferentă bazei de impozitare stabilită suplimentar, în scopul plăţii obligaţiilor fiscale respective, anterior emiterii actului administrativ fiscal în baza raportului de inspecţie fiscală.
6.Se întocmeşte în 3 exemplare de organul fiscal de inspecţie fiscală.
7.Circulă:
- un exemplar ia contribuabil;
- un exemplar la organul fiscal care a efectuat inspecţia fiscală;
- un exemplar la organul fiscal de administrare competent.
8.Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 968 din data de 28 decembrie 2015