ORDIN nr. 44 din 11 ianuarie 2013 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 196.752 din 5 decembrie 2012 al Direcţiei generale păduri,
luând în considerare Avizul nr. 1/2013 al Consiliului Naţional de Vânătoare,
ţinând cont de prevederile art. 1 lit. d) şi art. 23 alin. (1) lit. ţ) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 33 alin. (2) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, precum şi al art. 16 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 544/2012 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu modificările ulterioare,
ministrul mediului şi schimbărilor climatice emite următorul ordin.
Art. 1
Se aprobă caracteristicile tehnice ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Cursele şi capcanele care corespund caracteristicilor prezentate în anexă sunt autorizate pentru a fi utilizate de gestionarii fondurilor cinegetice, precum şi de unităţile de învăţământ şi de cercetare cinegetică, prin personalul tehnic de specialitate şi vânători, în condiţiile legii.
Art. 3
Cursele şi capcanele prevăzute la art. 2 pot fi produse, achiziţionate, deţinute şi comercializate de gestionarii fondurilor cinegetice, de unităţile de învăţământ şi de cercetare cinegetică, precum şi de societăţi comerciale, în condiţiile legii.
Art. 4
Utilizarea curselor şi capcanelor autorizate care au ca principiu ţinerea captivă a exemplarelor se realizează cu verificarea zilnică a acestora şi cu eliberarea speciilor care nu fac obiectul capturării de către personal de specialitate.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Ministrul mediului şi schimbărilor climatice,

Rovana Plumb

ANEXĂ: CARACTERISTICILE TEHNICE ale curselor şi capcanelor care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic
CAPITOLUL 1:
Art. 1
Cursele şi capcanele sunt destinate capturării mamiferelor şi păsărilor din speciile de faună de interes cinegetic.
CAPITOLUL 2:
SECŢIUNEA 1: A. Curse şi capcane pentru mamifere
Art. 2
(1)Cursa demontabilă din panouri de lemn sau metal este incinta închisă perimetral, prin montarea pe suporţi de ţeavă ori lemn aşezaţi vertical a panourilor demontabile, cu dimensiuni variabile, în funcţie de specia de faună ce se urmăreşte a se captura, realizate din cadre metalice, pe care sunt prinse în poziţie verticală, la distanţă de minimum 10 cm, vergele de lemn sau metal cu diametru de minimum 5 mm. Accesul în interiorul cursei este asigurat printr-o poartă glisantă vertical, acţionată gravitaţional, declanşată prin cablu de către operator.
(2)Cursa prevăzută la alin. (1) se amplasează, de regulă, în apropierea unui observator închis, în locurile frecventate de speciile de faună sau în locurile de concentrare a acesteia. În interiorul cursei se administrează hrană, lăsându-se poarta de acces ridicată. În condiţiile în care în interiorul cursei intră exemplarul dorit operatorul declanşează mecanismul de închidere a cursei.
Art. 3
(1)Cursa tip curte pentru prinderea cervidelor are caracteristicile tehnice prevăzute la figura nr. 1.
Figura nr. 1
(2)Cursa prevăzută la alin. (1) este o incintă de teren, în suprafaţă de 0,3-0,7 ha, de formă pătrată, circulară sau de poligon, închisă cu gard de 2,20-2,50 m înălţime, de regulă, din plasă de sârmă cu fire de 2-3 mm diametru, plus fire de sârmă lisă sau lemn. Pe fiecare latură se realizează o poartă cu deschidere de 3-4 m, având unul sau două canate, care se închid alunecând pe şine cu ajutorul unor roţi. În loc de uşi alunecătoare pe şine se pot face şi uşi care să cadă în plan vertical. La mijloc se construieşte o hrănitoare acoperită, în care la momentul potrivit se pune hrană care să atragă vânatul.
(3)Pâlnia este un trapez cu baza mare de 6-8 m şi baza mică de 0,5 m, realizată din aceleaşi materiale şi înălţime ca incinta prevăzută la alin. (2).
(4)Incinta şi pâlnia, precum şi porţile se căptuşesc cu coceni de porumb sau cu stuf, aşa încât vânatul să nu vadă prin gard.
(5)Coridorul de prindere se face, de regulă, din scânduri şi are următoarele dimensiuni: lungimea 6-9 m, înălţimea 2 m şi lăţimea 0,5 m şi este împărţit în compartimente de câte 1,50 m lungime prin uşi alunecătoare care se împing, orizontal, din afara coridorului, fiecare compartiment fiind destinat unui căprior.
(6)Cursa prevăzută la alin. (1) se amplasează, de regulă, într-o poiană cu suprafaţa de 0,5-1 ha, situată într-o porţiune frecventată de vânat. Cursa se construieşte primăvara devreme, pentru ca vânatul să se obişnuiască cu construcţia până iarna următoare, iar semănăturile făcute în curte se apără de vânat cu ajutorul împrejmuirii.
(7)Cursa prevăzută la alin. (1) este destinată prinderii căpriorului.
(8)În mod asemănător se procedează şi la prinderea cerbului şi a cerbului lopătar cu deosebirea că:
a)la cerb, incinta este mai mare, înălţimea împrejmuirii trebuie să fie de 2,50-2,70 m, iar coridorul are lăţimea de 1-1,20 m, iar compartimentele au lungimea de 2 m. După prindere, coarnele cerbului se retează deasupra ramurii ochiului, inclusiv această ramură;
b)la cerbul lopătar, dimensiunile incintei sunt intermediare între cea pentru cerb comun şi cea pentru căprior.
Art. 4
Cursa pentru capturarea caprelor negre se realizează din plase având dimensiuni de minimum 50 m lungime, 3 m lăţime şi ochiuri de minimum 10 cm.
Art. 5
(1)Cursa pentru prinderea iepurilor vii este o plasă compusă din două sau 3 reţele cu înălţimea cuprinsă între 120-240 cm, având ochiuri pătrate cu latura de minimum 20-40 cm, făcute din sfoară de 5 mm. Între aceste două reţele se pune a treia reţea cu înălţimea de 120-240 cm, cu ochiuri de minimum 4x4 cm şi confecţionată din fire de minimum 1-1,5 mm.
(2)Pentru întinderea plasei se folosesc stâlpi de 150-240 cm lungime, care se bat în pământ astfel încât să formeze un fel de linie în zig-zag, cu unghiuri de circa 60°. Marginile liniei cu plasă se pot prelungi, la fiecare capăt, cu câte două - 3 panouri de plasă în partea de unde va veni goana.
(3)Cursa prevăzută la alin. (1) se aşază, de regulă, într-o depresiune astfel încât să nu fie observată de la distanţă, de iepuri. Pentru prinderea iepurilor se folosesc, de regulă, garnituri de prindere, compuse din 2050 bucăţi panouri de plasă, de cel puţin 20 m lungime.
Art. 6
(1)Cursele şi capcanele care se folosesc în scopul capturării exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic pentru răpitoare cu păr sunt următoarele: cursa ladă, cursa cutie şi cursa cu capac basculant.
(2)Cursa ladă are caracteristicile tehnice prevăzute la figura nr. 2.
Figura nr. 2
(3)Cursa ladă prevăzută la alin. (2) este o ladă de formă dreptunghiulară, construită din lemn, care la capete prezintă uşi cu închidere prin alunecare în plan vertical prin acţionarea unui mecanism. Se recomande utilizarea ei pentru prinderea vulpilor, viezurilor şi câinilor sălbăticiţi sau hoinari.
(4)Cursa cutie are formă de trunchi de piramidă, culcat, având dimensiunile de 50 cm lungime, 10 cm lăţime, 10 cm baza mică şi 13 cm baza mare. La intrare cutia nu are uşă, iar la celălalt capăt are plasă de sârmă cu ochiuri mici prin care se poate vedea, iar la aproximativ o treime din lungimea lăzii se află un ax fixat în pereţii laterali, în jurul căreia basculează o punte de 35 cm, având în partea inferioară, aproape de intrare, un cui mobil.
(5)Se recomandă utilizarea cursei cutie pentru prinderea nevăstuicilor, hermelinelor, dihorilor.
(6)Cursa cu capac basculant este o cutie având aproximativ 30-40 cm lungime, 20-30 cm lăţime şi 25-30 cm înălţime, cu acoperişul mobil, care basculează în jurul unui ax sau a două balamale. La un capăt al acoperişului se fixează o greutate mai uşoară decât cea a răpitoarei ce urmează a fi prinsă, iar la celălalt capăt se fixează momeala, cu un cui.
Art. 7
(1)Capcana de reţinere, prin cablu Collarum, are elementele constitutive prevăzute în figura nr. 3, astfel:
a)dispozitiv de declanşare cu suportul pentru momeală - 1;
b)braţe de aruncare a cablului - 2;
c)arc de torsiune pentru aruncarea cablului - 3;
d)punctele de fixare a corpului capcanei - 4;
e)arcul de tensionare a cablului - 5;
f)cablu de reţinere - 6;
g)stop reglabil - 7;
h)închizător - 8;
i)cleme rotative - 9;
j)arc amortizor - 10;
k)punct de fixare - 11.
Figura nr. 3
(2)Capcana prevăzută la alin. (1) se utilizează, de regulă pentru capturarea exemplarelor de canidae.
SECŢIUNEA 2: B. Curse şi capcane pentru păsări
Art. 8
(1)Cursa coş are caracteristicile tehnice prevăzute în figura nr. 4 şi este destinată prinderii păsărilor.
Figura nr. 4
(2)Coşul se confecţionează din nuiele groase sau din plasă sintetică rezistentă, prinsă pe cadru de lemn, de dimensiuni adecvate capturării păsărilor vizate. Coşul se aşază oblic şi se sprijină pe un băţ, de care se prinde nada, care cade la atingerea ei de către pasăre.
Art. 9
Cursa vârşă se confecţionează din nuiele, din plasă de sârmă sau plasă sintetică rezistentă şi este utilizată, în special, la capturarea potârnichilor, dar şi a altor specii de păsări.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 27 din data de 12 ianuarie 2013