GHID din 9 septembrie 2015 privind verificarea independentă a analizelor şi evaluărilor de securitate nucleară pentru instalaţiile nucleare
CAPITOLUL I: Domeniu, scop, definiţii
SECŢIUNEA 1: Domeniu şi scop
Art. 1
(1)Prezentul ghid este emis în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Prin prezentul ghid se stabilesc recomandările Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, pentru verificarea independentă a analizelor şi evaluărilor de securitate nucleară pentru instalaţiile nucleare.
Art. 2
Recomandările din prezentul ghid se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie, pentru fazele de amplasare, construcţie, punere în funcţiune şi exploatare a unei instalaţii nucleare, după caz.
Art. 3
(1)Recomandările din prezentul ghid se aplică următoarelor categorii de instalaţii nucleare:
a)centrale nuclearoelectrice;
b)reactoare de cercetare;
c)reactoare de demonstraţie;
d)fabrici de combustibil nuclear;
e)instalaţii de stocare a combustibilului nuclear uzat;
f)alte instalaţii nucleare pentru care CNCAN recomandă aplicarea acestui ghid în procesul de autorizare.
(2)Recomandările din prezentul ghid se aplică activităţii de verificare independentă a următoarelor categorii de analize şi evaluări de securitate nucleară, denumite în continuare AESN:
a)AESN care fac parte din documentaţia bază de autorizare pentru instalaţia nucleară, inclusiv analizele şi evaluările suport pentru rapoartele iniţiale, preliminare şi finale de securitate nucleară care sunt transmise la CNCAN în procesul de autorizare, atât pentru autorizarea iniţială, cât şi pentru reautorizare;
b)AESN care stau la baza propunerilor de modificare a proiectului unei instalaţii nucleare deja autorizate de CNCAN, pentru sistemele, structurile, componentele şi echipamentele cu funcţii de securitate nucleară şi/sau a limitelor şi condiţiilor tehnice de operare;
c)AESN realizate ca urmare a unor cerinţe suplimentare ale CNCAN pentru evaluarea securităţii nucleare, formulate în urma unor evenimente, a experienţei de exploatare interne şi/sau externe, a unor rezultate importante de cercetare sau a unor solicitări ori recomandări din partea unor organizaţii europene sau internaţionale.
(3)AESN prevăzute la alin. (2) includ:
a)analize deterministe de securitate nucleară;
b)evaluări probabilistice de securitate nucleară;
c)analize de hazard sau analize de pericol.
(4)Recomandările din prezentul ghid se aplică atât AESN efectuate de personalul propriu al titularului sau solicitantului de autorizaţie, cât şi celor efectuate de organizaţii externe în beneficiul titularului sau solicitantului de autorizaţie.
SECŢIUNEA 2: Definiţii
Art. 4
(1)Termenii utilizaţi în prezentul ghid sunt definiţi în normele de securitate nucleară emise de CNCAN, cu excepţia acelora ale căror definiţii se regăsesc în textul prezentului ghid.
(2)Prin verificare independentă a AESN se înţelege verificarea efectuată de personal care deţine calificările, expertiza şi experienţa necesare şi care nu a fost implicat în efectuarea AESN respective.
(3)Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele unei instalaţii nucleare, inclusiv software-ul pentru instrumentaţie şi control.
CAPITOLUL II: Recomandări generale privind verificarea independentă a AESN
Art. 5
(1)Verificarea independentă a AESN se face în conformitate cu prevederile din normele CNCAN privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calităţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi normele privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calităţii aplicabile instalaţiilor nucleare, după caz.
(2)Verificarea independentă a AESN se efectuează de către titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, cu scopul de a se asigura că acestea îndeplinesc toate cerinţele aplicabile, conform normelor în vigoare, ghidurilor naţionale şi standardelor şi bunelor practici recunoscute la nivel internaţional. Titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, poate utiliza organizaţii externe autorizate sau acceptate de CNCAN pentru verificările independente. Răspunderea pentru verificările independente aparţine titularului, respectiv solicitantului de autorizaţie.
(3)Se recomandă ca titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, să îşi stabilească politicile, principiile şi cerinţele privind scopul, domeniul, amploarea şi gradul de detaliu al verificării independente a AESN, care să reflecte o abordare gradată, ţinând cont de următorii factori:
a)specificul şi complexitatea instalaţiei nucleare;
b)importanţa AESN, ţinând cont de aplicaţia pentru care se intenţionează utilizarea acestora şi impactul asupra bazelor de proiectare şi/sau de autorizare pentru instalaţia nucleară respectivă;
c)complexitatea AESN;
d)noutatea sau unicitatea AESN ori a metodelor de analiză şi evaluare utilizate.
(4)Abordarea gradată în implementarea verificărilor independente ale AESN, conform recomandărilor de la alin. (3), presupune o varietate de metode, de la evaluări calitative, până la analize independente care utilizează instrumente analitice, după caz.
Art. 6
(1)Se recomandă ca titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, să planifice şi să îşi stabilească procedurile necesare pentru abordarea sistematică a verificării independente a AESN, inclusiv pentru documentarea rezultatelor verificării independente în rapoarte specifice. Această recomandare se aplică şi pentru situaţiile în care titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, utilizează organizaţii externe pentru verificările independente. În aceste situaţii, verificările independente se pot face în conformitate cu procedurile organizaţiilor externe, acceptate de beneficiar.
(2)Se recomandă ca rapoartele de verificare independentă a AESN să prezinte cel puţin următoarele informaţii:
a)scopul şi obiectivele verificării independente;
b)limitele verificării independente;
c)metodele de verificare, instrumentele şi criteriile utilizate;
d)eventualele neconformităţi identificate şi acţiunile corective implementate pentru asigurarea calităţii corespunzătoare a AESN;
e)concluziile asupra îndeplinirii cerinţelor aplicabile şi asupra acceptabilităţii AESN.
(3)Rapoartele de verificare independentă a AESN se pun la dispoziţia CNCAN în procesul de autorizare sau la cerere, după caz.
(4)Documentele şi instrumentele utilizate în verificarea independentă se păstrează sub controlul titularului, respectiv solicitantului de autorizaţie, astfel încât să se asigure trasabilitatea verificării independente a AESN.
Art. 7
(1)Pentru asigurarea unei abordări sistematice a verificării independente a AESN, se recomandă ca titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, să utilizeze fişa chestionar de control pentru documentarea verificării independente a AESN, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ghid, care să conţină criterii de acceptare.
(2)Anexa cuprinde criterii de verificare generice, pentru exemplificare. Criteriile de verificare generice din anexă nu sunt exhaustive.
(3)Se recomandă ca titularul, respectiv solicitantul de autorizaţie, să îşi dezvolte, în cadrul procedurilor de verificare independentă, fişe chestionar de control specifice pentru instalaţia nucleară respectivă şi pentru tipul şi utilizarea preconizată a AESN, pe care să le actualizeze periodic pentru a ţine cont de experienţa acumulată, de rezultatele activităţilor de cercetare şi de cele mai noi standarde şi bune practici recunoscute la nivel internaţional.
CAPITOLUL III: Prevederi generale privind utilizarea ghidului
Art. 8
Se recomandă ca, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ghid, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare să elaboreze şi să transmită la CNCAN spre evaluare un raport privind modul în care asigură verificarea independentă a AESN.
-****-
ANEXĂ: FIŞĂ CHESTIONAR DE CONTROL pentru documentarea verificării independente a analizelor şi evaluărilor de securitate nucleară
(1)NOTĂ:
Îndeplinirea criteriilor de verificare generice se judecă pentru fiecare tip de analiză în parte, ţinând cont de recomandările din standardele curente şi bunele practici internaţionale din industrie pentru realizarea şi verificarea analizelor şi evaluărilor respective.
(2)Aspectele verificate/Criteriile de verificare generice includ, de exemplu, următoarele:
1.Sunt identificate clar toate standardele şi ghidurile, aflate la ediţia aplicabilă, conform cărora s-au elaborat analizele şi evaluările de securitate nucleară (AESN).
2.Analizele, studiile, modelele, specificaţiile de proiectare sau alte documente menţionate ca referinţe bibliografice în rapoartele aferente AESN sunt disponibile pentru verificare.
3.Toate ipotezele utilizate în AESN sunt clar identificate.
4.Toate ipotezele utilizate în AESN sunt justificate.
5.Gradul de conservatism al ipotezelor utilizate este adecvat tipului de AESN şi aplicaţiei pentru care se intenţionează utilizarea AESN.
6.Aplicabilitatea ipotezelor utilizate în AESN în raport cu durata de viaţă proiectată a sistemelor, structurilor, componentelor şi echipamentelor (SSCE) şi/sau durata de viaţă în instalaţie este clar identificată.
7.Metodologia utilizată pentru AESN este conformă cu recomandările CNCAN şi cu standardele şi bunele practici internaţionale aplicabile, după caz.
8.Codurile de calcul utilizate au manuale de utilizare, rapoarte de verificare şi validare aplicabile tipului de AESN efectuate, după caz.
9.Codurile de calcul folosite la efectuarea AESN acoperă toate fenomenele fizice importante ce pot apărea în situaţiile analizate.
10.Modelele utilizate pentru efectuarea AESN sunt adecvate pentru instalaţia nucleară pentru care se utilizează AESN, aşa cum este construită şi exploatată.
11.Modelele utilizate pentru efectuarea AESN sunt validate de experienţa de exploatare sau prin experimente relevante ori prin studii şi cercetări aprofundate, sau prin practica internaţională, ori prin judecata inginerească.
12.Modelele matematice şi metodele de calcul folosite la efectuarea AESN conduc la estimări conservative sau se demonstrează că acoperă incertitudinile, după caz.
13.Nivelul de conservatism al AESN este adecvat pentru aplicaţia pentru care se intenţionează utilizarea AESN respective.
14.AESN se bazează pe date de intrare specifice pentru instalaţia nucleară pentru care au fost realizate, care ţin cont şi de procesul de îmbătrânire.
15.Parametrii care pot influenţa semnificativ rezultatele analizei sunt clar identificaţi.
16.AESN sunt complete, în sensul că iau în considerare modurile de exploatare ale instalaţiei nucleare şi evenimentele, modurile de defectare, fenomenele, interacţiunile, efectele şi consecinţele relevante, în funcţie de situaţia analizată.
17.Incertitudinile care pot afecta rezultatele AESN sunt prezentate şi cuantificate, împreună cu modul de tratare a acestora, după cum este necesar.
18.AESN are asociate studii de sensibilitate pentru ipotezele şi parametrii care pot influenţa semnificativ rezultatele analizei.
19.Simplificările utilizate la efectuarea AESN sunt justificate ca fiind adecvate şi conservative şi nu conduc la denaturarea rezultatelor.
20.Prezentarea şi interpretarea rezultatelor şi concluziilor AESN este documentată în mod clar.
21.Criteriile de acceptare a rezultatelor AESN sunt clar identificate şi justificate.
22.AESN sunt de o calitate adecvată pentru aplicaţia pentru care sunt propuse spre utilizare.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 707 din data de 21 septembrie 2015