LEGE nr. 25 din 9 martie 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2011 pentru protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare, a contractelor pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă, a contractelor de revânzare, precum şi a contractelor de schimb
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 14 din 16 februarie 2011 pentru protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare, a contractelor pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă, a contractelor de revânzare, precum şi a contractelor de schimb, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea l, nr. 134 din 22 februarie 2011, cu următoarele modificări:
1.Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 1
Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare, a contractelor pe termen lung care au ca obiect dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă, a contractelor de revânzare, precum şi a contractelor de schimb, pentru a se asigura un înalt nivel de protecţie a consumatorilor."
2.La articolul 4, literele a)-c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) contract privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare - contractul cu durată mai mare de un an, în temeiul căruia consumatorul dobândeşte, cu titlu oneros, dreptul de folosinţă a unuia sau a mai multor spaţii de cazare peste noapte, pentru mai mult de un sejur neîntrerupt;
b) contract pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă - contractul cu durată mai mare de un an, în temeiul căruia consumatorul dobândeşte, cu titlu oneros, în principal dreptul de a beneficia de reduceri sau de alte avantaje privind cazarea, cu sau fără excluderea transportului ori a altor servicii;
c) contract de revânzare - contractul în temeiul căruia un consumator este asistat cu titlu oneros de către un profesionist, care acordă asistenţă pentru vânzarea sau cumpărarea drepturilor care decurg dintr-un contract privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia ori a mai multor spaţii de cazare sau dintr-un contract pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă;"
3.La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 7
(1) În cazul în care în cadrul unei oferte promoţionale sau al unui eveniment de promovare, i se propune consumatorului încheierea oricăruia dintre contractele prevăzute la art. 4 lit. a)-d), profesionistul trebuie să precizeze în invitaţie, în mod clar, scopul comercial şi natura evenimentului."
4.La articolul 9 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"e) cu suficient timp înainte ca un consumator să încheie un contract sau să accepte o ofertă."
5.La articolul 9, alineatul (2) se abrogă.
6.Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 11
Contractul se încheie în formă scrisă, pe hârtie sau pe un alt suport durabil acceptat de consumator, şi se redactează în mod vizibil şi uşor de citit, cu font de minimum 12."
7.Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 16
La momentul încheierii contractului, consumatorul primeşte cel puţin un exemplar din acesta."
8.La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 21
(1) În cazul în care consumatorul are intenţia de a-şi exercita dreptul de retragere din contract, acesta notifică în scris profesionistul cu privire la acest lucru, pe hârtie sau pe alt suport durabil, înainte de expirarea termenului de retragere din contract. Pentru a fi valabilă, notificarea se comunică înainte de expirarea termenului de retragere din contract."
9.Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 25
În cazul unui contract de revânzare, definit la art. 4 lit. c), sunt interzise orice plăţi în avans, acordarea de garanţii, rezervarea oricăror sume din conturi, recunoaşterea explicită a sumelor datorate, precum şi orice alte plăţi sau contraprestaţii efectuate de consumator către profesionist ori către orice terţ înainte ca vânzarea efectivă să aibă loc sau ca respectivul contract de revânzare să înceteze pe alte căi."
10.La articolul 27, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 27
(1) Începând cu data primirii solicitării scrise de plată pentru cea de a doua dintre ratele prevăzute la art. 26 alin. (3), consumatorul are dreptul de a înceta contractul, fără penalizări."
11.Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 28
În cazul în care consumatorul îşi exercită dreptul de retragere din contractul privind dobândirea dreptului de folosinţă pe o perioadă determinată a unuia sau a mai multor spaţii de cazare ori din contractul pe termen lung privind dobândirea unor beneficii pentru produsele de vacanţă, orice contract de schimb accesoriu sau orice alt contract accesoriu încetează în mod automat, fără niciun fel de cost pentru consumator."
12.La articolul 29, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 29
(1) Fără a aduce atingere art. 63-65 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările ulterioare, în cazul în care consumatorul îşi exercită dreptul de retragere din oricare dintre contractele definite la art. 4 lit. a)-d), iar preţul este acoperit în întregime sau parţial de un credit acordat consumatorului de către profesionist ori de către un terţ, pe baza unei înţelegeri între acel terţ şi profesionist, contractul de credit încetează fără niciun fel de cost pentru consumator."
13.La articolul 34, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Neaducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în conformitate cu alin. (1), în termenele şi în condiţiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenţiei sau săvârşirea repetată, în decurs de 3 luni de la prima constatare a uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 32 alin. (1)-(5), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 80.000 lei la 100.000 lei."
14.La articolul 34, alineatul (3) se abrogă.
15.La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 38
(1) Atunci când legislaţia aplicabilă contractului este legislaţia unui stat membru, consumatorul nu poate renunţa la drepturile sale care îi sunt conferite prin legislaţia naţională a respectivului stat membru."
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI

CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 166 din data de 10 martie 2015