LEGE nr. 48 din 14 martie 2013 pentru modificarea Legii nr. 90/2003 privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I
Legea nr. 90/2003 privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 27 martie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Titlul legii va avea următorul cuprins:
"LEGE privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului\ a unităţilor administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice"
2.Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Spaţiile destinate sediilor partidelor politice aflate în proprietatea privată a statului sau, după caz, a unităţilor administrativ-teritoriale, care au situaţia juridică clarificată, pot fi vândute partidelor politice în condiţiile prezentei legi.
(2) Spaţiile destinate sediilor partidelor politice aflate în proprietatea regiilor autonome, care au situaţia juridică clarificată, pot fi vândute partidelor politice în condiţiile prezentei legi.
(3) Beneficiază de prevederile prezentei legi numai partidele politice care se reînscriu în condiţiile Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată, cu modificările ulterioare."
3.La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 2
(1) Partidele politice pot opta pentru cumpărarea spaţiilor destinate sediilor centrale ori filialelor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau în proprietatea regiilor autonome, după caz, pe care le deţin cu chirie."
4.La articolul 3, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) În acest scop, autorităţile administraţiei publice locale sau regiile autonome, după caz, care deţin în proprietate aceste spaţii le vor putea vinde partidelor politice, la solicitarea acestora, în condiţiile prezenţei legi."
5.Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Partidele politice pot cumpăra în fiecare unitate administrativ-teritorială spaţiile destinate sediilor centrale ori filialelor acestora, la valoarea lor de piaţă, determinată prin raport de evaluare, de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizaţi în condiţiile legii.
(2) Partidele politice pot cumpăra spaţiile pentru organizaţia municipiului Bucureşti şi pentru organizaţia judeţului Ilfov, precum şi spaţiile pentru organizaţiile fiecărui sector al municipiului Bucureşti, destinate sediilor acestor organizaţii.
(3) Terenurile proprietate privată a statului, aferente construcţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), care au situaţia juridică clarificată, pot fi vândute, la cererea partidelor politice, la valoarea de piaţă determinată prin raport de evaluare, de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizaţi în condiţiile legii.
(4) În situaţia în care partidele politice nu îşi manifestă intenţia de cumpărare a terenurilor prevăzute la alin. (3), terenurile vor fi concesionate acestora pe durata existenţei construcţiei, în condiţiile legii.
(5) Redevenţa va fi determinată prin raport de evaluare de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizaţi în condiţiile legii.
(6) Răspunderea juridică privind corectitudinea stabilirii preţului vânzării sau a redevenţei, după caz, revine exclusiv evaluatorului care a întocmit respectivul raport de evaluare.
(7) Prin teren aferent construcţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se înţelege suprafaţa de teren deţinută în baza contractului de închiriere, valabil încheiat.
(8) Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a spaţiilor şi terenurilor aferente acestora, precum şi a contractului de concesiune se face în termen de cel mult 60 de zile de la data stabilirii preţului vânzării sau redevenţei, după caz.
(9) În situaţiile în care partidele politice au fost în imposibilitate de a cumpăra spaţiile destinate sediilor, datorită retrocedării acestora, pot cumpăra sediile care le-au fost închiriate, potrivit legii."
6.Articolul 5 va avea următorul cuprins:
"Art. 5
Partidele politice care au dobândit un sediu în condiţiile art. 4 nu mai beneficiază de prioritatea prevăzută la art. 21 alin. (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
7.Articolul 6 va avea următorul cuprins:
"Art. 6
Partidele politice plătesc impozite şi taxe locale pentru clădirile destinate sediilor/terenurile deţinute în proprietate, precum şi pentru terenurile concesionate, în condiţiile legii."
8.La articolul 7, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 7
(1) Sediile partidelor politice, dobândite în condiţiile art. 11 alin. (1), nu pot fi înstrăinate sub nicio formă timp de 3 ani de la data cumpărării, în condiţiile prezentei legi."
9.La articolul 8, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 8
(1) Sediile partidelor politice, dobândite în condiţiile art. 11 alin. (1), pot fi închiriate numai persoanelor juridice de drept public sau de drept privat cu scop identic, asemănător şi/sau complementar."
10.Articolul 9 va avea următorul cuprins:
"Art. 9
(1) În cazul încetării activităţii partidelor politice, sediile, proprietate a acestora, după lichidare, vor primi destinaţia arătată în actul de înfiinţare, în statut sau în hotărârea luată, cel mai târziu până la data dizolvării, de organele chemate a o decide. În lipsa unei astfel de prevederi în actul de înfiinţare sau statut ori în lipsa unei hotărâri luate de organele îndrituite, precum şi în cazul în care prevederea sau hotărârea este contrară legii ori regulilor de convieţuire socială, sediile respective rămase după lichidare vor fi atribuite de organul competent unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător.
(2) Dacă încetarea activităţii partidelor politice are loc înăuntrul termenului prevăzut la art. 7 alin. (1), spaţiile care au avut destinaţia de sediu central sau al filialelor partidelor politice reintră de drept în proprietatea privată a statului ori a unităţii administrativ-teritoriale respective, cu plata unei despăgubiri băneşti în raport cu preţul de achiziţie actualizat în condiţiile legii."
11.Articolul 11 va avea următorul cuprins:
"Art. 11
(1) Plata acestor sedii se poate face cu avans de 10% din valoarea de vânzare, iar restul în rate pe o perioadă de 3 ani, cu rata dobânzii EURIBOR şi o marjă procentuală negociată de părţi, aplicată la soldul creditului.
(2) Plata acestor sedii se poate face şi integral, în baza contractului de credit încheiat de către partidul politic cumpărător cu o instituţie de credit."
Art. II
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va elabora şi va adopta o hotărâre de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003 privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 927/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 599 din 22 august 2003, potrivit modificărilor aduse prin prezenta lege.
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

VIOREL HREBENCIUC

PREŞEDINTELE SENATULUI

GEORGE-CRIN LAURENŢIU ANTONESCU

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 149 din data de 20 martie 2013