HOTĂRÂRE nr. 398 din 2 iunie 2016 privind stabilirea valorii totale a ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc
Având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc şi de stabilire în avans a cuantumului ajutorului,
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 28 din Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
(1)Se acordă ajutor financiar operatorilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015 de deschidere a depozitării private pentru carnea de porc şi de stabilire în avans a cuantumului ajutorului, coroborate cu prevederile art. 22 alin. (1) lit. a) şi ale art. 28 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008 de stabilire a normelor comune de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a anumitor produse agricole.
(2)Finanţarea sumelor aprobate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, ce reprezintă ajutorul financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc, se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului european de garantare agricolă - FEGA şi se prefinanţează, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, din sumele alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016 din venituri din privatizare, în conformitate cu prevederile art. 28 din Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015.
Art. 2
(1)Valoarea totală a ajutorului financiar stabilit în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc este în limita sumei de 309.500 euro, cursul de schimb fiind cel anunţat de Banca Centrală Europeană, potrivit prevederilor Regulamentului delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro.
(2)APIA este autoritatea competentă pentru aplicarea măsurii de acordare a ajutorului financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc.
Art. 3
(1)Ajutorul prevăzut la art. 2 se acordă pentru cererile privind ajutorul financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc depuse începând cu data stabilită la art. 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015, până la data stabilită la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/132 al Comisiei din 1 februarie 2016 de stabilire a datei-limită de depunere a cererilor de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de porc în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015.
(2)Ajutorul prevăzut la art. 2 se acordă cu respectarea prevederilor art. 5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015.
Art. 4
Prevederile prezentei hotărâri se aplică persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoanelor juridice, plătitoare de TVA, denumite operatori, care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008.
Art. 5
Lista categoriilor de produse eligibile pentru ajutor financiar, sumele corespunzătoare şi perioadele de depozitare, potrivit anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6
(1)APIA elaborează metodologia de aplicare a măsurii, ghidul solicitantului, formularistica de solicitare, înregistrare, centralizare şi procedurile de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de porc, cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 826/2008 al Comisiei din 20 august 2008 şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2.334 al Comisiei din 14 decembrie 2015, documente ce se aprobă prin decizie de către directorul general al APIA.
(2)APIA pune la dispoziţia solicitanţilor formularistica şi documentaţia necesare aplicării corecte a măsurii de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de porc şi le afişează pe site-ul oficial al APIA.
-****-

PRIM-MINISTRU

DACIAN JULIEN CIOLOŞ

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Achim Irimescu

Ministrul finanţelor publice,

Anca Dana Dragu

Ministrul afacerilor externe,

Lazăr Comănescu

ANEXĂ: LISTA categoriilor de produse eligibile pentru ajutor financiar, sumele corespunzătoare şi perioadele de depozitare

Categorii de produse

Produse pentru care se acordă ajutor

Cuantumul ajutorului pentru o perioadă de depozitare de (euro/tonă)

Cuantu- muri zilnice (euro/
pe zi)

Cantităţi pentru care se solicită ajutor pentru depozitarea privată a cărnii de porc
(tone)

Valoarea totală a ajutorului
(euro)

90 de zile

120 de zile

150 de zile

90 de zile

120 de zile

150 de zile

90 de zile

120 de zile

150 de zile

1

2

3

4

5

6

      

Categoria 1 ex 0203 11 10

Semicarcase fără picioarele anterioare, coadă, rinichi, fleică şi măduva spinării(1)

Carcase întregi de animale cu o greutate de până la 20 kg

274

291

307

0,54

-

-

    

Categoria 2
ex 0203 12 11
ex 0203 12 19
ex 0203 19 11
ex 0203 19 13

Jamboane Spete Părţi anterioare

Spinări, cu sau fără ceafă, sau numai ceafă separată, spinări cu sau fără cotlet(2)(3)

304

318

332

0,47

      

Categoria 3
ex 0203 19 55

Picioare, spete, părţi anterioare, spinări cu sau fără ceafă, sau numai ceafă separată, spinări cu sau fără cotlet, dezosate (2)(3)

335

350

364

0,49

700

  

234.500

  

Categoria 4
ex 0203 19 15

Piept, întreg sau tăiat dreptunghiular

250

264

278

0,47

300

  

75.000

  

Categoria 5
ex 0203 19 55

Piept, întreg sau tăiat dreptunghiular, fără şorici şi coaste

269

284

298

0,48

      

Categoria 6
ex 0203 19 55

Părţi tranşate din "mijloc", cu sau fără şorici sau grăsime, dezosate(4)

272

288

304

0,53

      

Categoria 7
ex 0209 10 11

Slănină cu sau fără şorici(5)

168

175

182

0,24

      
(1)Să poate acorda ajutor şi pentru semicarcase prezentate sub formă de bucăţi Wiltshire, adică fără cap, maxilar superior, falcă, picioare, coadă, osânză, rinichi, muşchi file, omoplat, stern, coloana vertebrală, os pelvian şi diafragmă.
(2)Spinările şi ceafa pot avea sau nu şorici, dar stratul de grăsime de pe acestea nu poate depăşi 25 mm grosime.
(3)Cantitatea contractată poate conţine orice combinaţie a produselor menţionate.
(4)Prezentate în acelaşi fel ca produsele încadrate la codul NC 0210 19 20.
(5)Ţesut adipos proaspăt care se acumulează sub şorici şi aderă la acesta, indiferent de partea de porc de la care provine; dacă este prezentat cu şorici, greutatea ţesutului adipos trebuie să depăşească greutatea şoriciului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 426 din data de 7 iunie 2016