NORME METODOLOGICE din 12 aprilie 2013 privind deschiderea şi repartizarea/retragerea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul Trezoreriei Statului, bugetul Fondului pentru mediu şi bugetele locale
Art. 1
(1)Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetului Trezoreriei Statului, bugetului Fondului pentru mediu şi bugetelor locale întocmesc cererile pentru deschiderea de credite bugetare prin utilizarea formularului "Cerere pentru deschiderea de credite bugetare", prevăzut în anexa nr. 1b) la Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.801/1995, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu data de 15 mai 2013, ordonatorii principali de credite utilizează doar formularul "Cerere pentru deschidere de credite bugetare", prevăzut în anexa nr. 1b) la Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.801/1995, aşa cum a fost modificat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.016/2011 privind modificarea Ordinului ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.801/1995.
(2)Exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se prezintă la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală de programare bugetară, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plăţilor, cu excepţia lunii decembrie a fiecărui an, când exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii decembrie se prezintă până cel mai târziu la data de 15 decembrie a anului respectiv.
(3)Prin derogare de la prevederile alin. (2), exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale se depune la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data efectuării plăţii. Cererile pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale pentru plăţile aferente serviciului datoriei publice guvernamentale, de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale" şi capitolul 55.01 "Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi", se depun trimestrial, în ultima lună a trimestrului anterior, la nivelul prevederilor bugetare aprobate şi repartizate pentru trimestrul respectiv.
(4)Exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul Fondului pentru mediu şi din bugetele locale se prezintă la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile respective, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plăţilor.
(5)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea de credite anexate acestora, cu drept de utilizare în luna în curs, depuse cu întârziere la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, pentru care verificările efectuate în cadrul termenelor prevăzute la art. 4 ori la 5 nu pot fi finalizate în luna în curs, vor fi înregistrate în conturile de credite bugetare deschise ale instituţiilor publice în luna următoare.
(6)Exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare ce se depune la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, este însoţit de următoarele documente:
a)Notă justificativă pentru deschiderea creditelor bugetare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1;
b)un exemplar din dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.
(7)Dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare anexate cererilor pentru deschiderea de credite bugetare se întocmesc de către ordonatorii principali de credite pentru repartizarea creditelor bugetare deschise pentru activitatea proprie şi pentru activitatea ordonatorilor de credite direct subordonaţi. Dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare se întocmesc în două exemplare, din care un exemplar se vizează pentru control financiar preventiv propriu şi/sau pentru control financiar preventiv delegat, după caz, şi rămâne la instituţia publică emitentă, iar un exemplar se anexează la exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare, care se prezintă la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz. Răspunderea privind vizarea exemplarului din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare care rămâne la instituţia publică emitentă revine ordonatorilor principali de credite. În dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare, rubricile "Subcapitol", "Paragraf","Articol" şi "Alineat" se completează numai pentru creditele bugetare deschise din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale.
(8)Formularele prevăzute la alin. (6) nu au regim special şi se depun obligatoriu, începând cu data de 15 mai 2013, potrivit modelelor aprobate prin prezentele norme metodologice, pe suport hârtie, la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz.
(9)Răspunderea privind respectarea termenelor prevăzute în prezentul articol revine în exclusivitate ordonatorilor principali de credite.
Art. 2
(1)Cererile pentru deschiderea creditelor bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare anexate acestora care se depun la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, în luna curentă şi care au drept de utilizare începând cu luna următoare depunerii se înregistrează în conturile de credite bugetare deschise ale instituţiilor publice în luna în care acestea pot fi utilizate, fără a depăşi 10 zile lucrătoare de la primirea acestora şi cu încadrarea în termenele de verificare prevăzute la alin. (1) şi (2) ale art. 4 şi, respectiv, ale art. 5, după caz.
(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cererile pentru deschiderea de credite bugetare cu drept de utilizare în luna următoare care sunt depuse la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, cu mai mult de 10 zile lucrătoare înainte de ultima zi lucrătoare a lunii în curs, care vor fi înregistrate în contul de credite bugetare deschise ale instituţiilor publice în prima zi lucrătoare din luna în care acestea pot fi utilizate.
Art. 3
(1)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare depuse de ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, însoţite de documentele prevăzute la art. 1 alin. (6), cu excepţia celor efectuate din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, se înregistrează de Ministerul Finanţelor Publice-Direcţia generală de programare bugetară în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare primite de la ordonatorii principali de credite, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare efectuate din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, precum şi cele primite de la Direcţia generală de programare bugetară se înregistrează de Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.
(3)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare depuse de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale şi de Administraţia Fondului pentru Mediu, însoţite de documentele prevăzute la art. 1 alin. (6), se înregistrează de unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care sunt deschise colturile instituţiilor publice respective în Registrul operaţiunilor de trezorerie aferente cererilor pentru deschiderea de credite bugetare, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5.
Art. 4
(1)La primirea cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la ordonatorii principali de credite, Direcţia generală de programare bugetară efectuează, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererilor pentru deschiderea de credite bugetare în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare primite de la ordonatorii principali de credite, următoarele verificări:
a)concordanţa dintre semnătura şi amprenta ştampilei de pe cererea pentru deschiderea de credite bugetare şi cele existente în fişele cu specimenele de semnături primite în copie de la Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică;
b)existenţa pe cererea pentru deschiderea de credite bugetare a vizei pentru control financiar preventiv propriu/vizei pentru control financiar preventiv delegat, după caz;
c)existenţa documentelor prin care se justifică suma ce se solicită a fi deschisă prin cererea pentru deschiderea de credite bugetare, inclusiv a documentelor prevăzute la art. 1 alin. (6);
d)încadrarea sumelor solicitate prin cererile pentru deschiderea de credite bugetare în prevederile bugetare trimestriale cumulate aprobate, cu excepţia cazului în care legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, când se verifică încadrarea în limitele prevăzute la art. 37 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare;
e)încadrarea în limitele lunare de cheltuieli a sumelor solicitate a fi deschise prin cererea pentru deschiderea de credite bugetare, în măsura în care sunt aprobate limite lunare de cheltuieli de către Guvern.
(2)În cazul în care sunt respectate toate condiţiile prevăzute la alin. (1), cu încadrarea în termenul de maximum 3 zile lucrătoare, Direcţia generală de programare bugetară transmite Direcţiei generale trezorerie şi contabilitate publică următoarele documente:
a)cererile pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
b)dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare aferente cererii pentru deschiderea de credite bugetare prevăzută la lit. a).
(3)La primirea cererilor pentru deschiderea de credite bugetare şi a dispoziţiilor bugetare privind repartizarea creditelor bugetare potrivit alin. (2) de la Direcţia generală de programare bugetară, Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică efectuează, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data înregistrării cererilor pentru deschiderea de credite bugetare în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, următoarele verificări:
a)dacă cererea pentru deschiderea creditelor bugetare este însoţită de următoarele documente:
1.adresa de înaintare a cererilor pentru deschiderea de credite bugetare întocmită de direcţiile din cadrul Direcţiei generale de programare bugetară;
2.dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare;
b)dacă cererea pentru deschiderea de credite bugetare este avizată de direcţiile de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice cu astfel de atribuţii;
c)concordanţa dintre semnăturile şi amprenta ştampilei de pe dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare şi cele existente în fişele cu specimenele de semnături depuse la Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică;
d)concordanţa dintre subdiviziunile de cheltuieli bugetare din cererea pentru deschiderea creditelor bugetare şi cele din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, precum şi concordanţa lunii/anului înscrise/înscris în rubricile "Cu drept de utilizare" din documentele respective;
e)completarea corespunzătoare a rubricilor aferente instituţiei publice care repartizează credite bugetare şi instituţiei publice căreia i se repartizează credite bugetare, inclusiv a conturilor aferente şi a unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea sunt deschise;
f)dacă totalul sumelor din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, la nivel de capitol de cheltuieli bugetare şi pe celelalte subdiviziuni de cheltuieli bugetare, este egal cu suma înscrisă în cererea pentru deschiderea de credite bugetare;
g)în cazul deschiderilor de credite bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, se efectuează în mod corespunzător atât verificările prevăzute la lit. a)-f), cât şi verificările prevăzute la alin. (1).
(4)În cazul în care dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare nu sunt întocmite corect sau nu îndeplinesc condiţiile de verificare prevăzute la alin. (3), acestea se restituie împreună cu cererile pentru deschiderea de credite bugetare Direcţiei generale de programare bugetară sau direcţiilor de specialitate implicate în cazul bugetului Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, cu adresă de înaintare, în termen de maximum o zi lucrătoare de la data înregistrării în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(5)Cererile pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare care respectă prevederile alin. (3) se preiau în sistem informatic de Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, cel târziu în a doua zi lucrătoare de la înregistrarea documentelor în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, iar dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, semnate şi ştampilate de persoanele cu astfel de atribuţii din cadrul Direcţiei generale trezorerie şi contabilitate publică, se transmit cu borderou activităţilor/activităţii de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, trezoreriilor statului ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi Trezoreriei operative centrale, după caz.
(6)Dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare care se transmit pe suport hârtie activităţilor/activităţii de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, trezoreriilor statului ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi Trezoreriei operative centrale, după caz, potrivit prevederilor alin. (5), se păstrează în format electronic la Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică.
Art. 5
La primirea cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul Fondului pentru mediu şi bugetele locale, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea acestora, efectuează următoarele verificări:
a)concordanţa dintre semnătura şi amprenta ştampilei de pe cererea pentru deschiderea de credite bugetare şi de pe dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare şi cele existente în fişele cu specimenele de semnături depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului;
b)existenţa pe cererea pentru deschiderea de credite bugetare a vizei pentru control financiar preventiv;
c)existenţa documentelor prin care se justifică suma ce se solicită a fi deschisă prin cererea pentru deschiderea de credite bugetare, inclusiv a documentelor prevăzute la art. 1 alin. (6);
d)încadrarea sumelor solicitate prin cererile pentru deschiderea de credite în prevederile bugetare trimestriale cumulate aprobate, cu următoarele excepţii:
- în cazul în care legea bugetului de stat nu a fost adoptata cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, precum şi în cadrul intervalului de 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, se verifică încadrarea sumelor solicitate prin cererile pentru deschiderea creditelor bugetare din bugetele locale, în limitele prevăzute la art. 40 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;
- în cazul în care bugetul Fondului pentru mediu nu a fost aprobat până la începerea anului bugetar, se verifică încadrarea sumelor solicitate prin cererile pentru deschiderea creditelor bugetare din bugetul Fondului pentru mediu, în limitele prevăzute la art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
e)concordanţa dintre subdiviziunile de cheltuieli bugetare din cererea pentru deschiderea de credite bugetare şi cele din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare;
f)dacă totalul sumelor din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, la nivel de capitol de cheltuieli bugetare şi pe celelalte subdiviziuni de cheltuieli bugetare, este egal cu suma înscrisă în cererea pentru deschiderea de credite bugetare.
Art. 6
În cazul în care cererile pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare aferente nu sunt întocmite corect sau nu îndeplinesc condiţiile de verificare prevăzute în prezentele norme metodologice, acestea se restituie de către Direcţia generală de programare bugetară, cu adresă de înaintare, ordonatorilor principali de credite, împreună cu documentele anexate, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acestora în Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare primite de la ordonatorii principali de credite.
Art. 7
În cazul în care cererile pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul Fondului pentru mediu şi bugetele locale şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare aferente nu sunt întocmite corect sau nu îndeplinesc condiţiile de verificare prevăzute în prezentele norme metodologice, acestea se restituie de către unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, cu adresă de înaintare, ordonatorilor principali de credite, împreună cu documentele anexate, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării acestora în Registrul operaţiunilor de trezorerie aferente cererilor pentru deschiderea de credite bugetare.
Art. 8
(1)Ordonatorii principali de credite întocmesc fişele cu specimenele de semnături pentru persoanele abilitate să semneze cererile pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare, distinct, pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelelor prevăzute în anexa nr. 6.
(2)Fişele cu specimenele de semnături se depun la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de efectuarea primei deschideri de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, semnate de persoana/persoanele cu drept de semnătură aprobată/aprobate prin acestea.
(3)Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică transmite, cu adresă de înaintare, în ziua primirii, o copie a fişelor cu specimenele de semnături prevăzute la alin. (2) la Direcţia generală de programare bugetară.
(4)Fişele cu specimenele de semnături se depun la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îşi au conturile deschise instituţiile publice, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de efectuarea primei deschideri de credite bugetare din bugetele locale şi bugetul Fondului pentru mediu, semnate de persoana/persoanele cu drept de semnătură aprobată/aprobate prin acestea.
(5)Prevederile alin. (4) se aplică şi în cazul ordonatorilor secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi bugetelor locale, termenul de depunere fiind cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de efectuarea primei repartizări de credite bugetare.
(6)Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului înregistrează fişele cu specimenele de semnături primite de la ordonatorii principali de credite în Registrul privind fişele cu specimenele de semnături, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 7.
(7)Fişele cu specimenele de semnături se întocmesc şi se depun la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, ori de câte ori se schimbă ordonatorul principal de credite sau cu ocazia oricărei modificări care vizează persoanele care au drept de semnătură pe cererea pentru deschiderea de credite bugetare şi pe dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare anexate la aceasta, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data la care a intervenit schimbarea/modificarea respectivă.
(8)În situaţia în care ordonatorul principal de credite decide retragerea dreptului de semnătură al oricărei persoane din fişele cu specimenele de semnături, acesta va depune la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, Fişa privind retragerea dreptului de semnătură, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 8. Formularul prevăzut în anexa nr. 8 se înregistrează în Registrul privind fişele cu specimenele de semnături.
(9)Pentru cererile pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare anexate la aceasta, depuse la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, anterior datei de la care a fost retras dreptul de semnătură al unei/unor persoane şi s-a depus în acest sens formularul prevăzut în anexa nr. 8, rămân valabile semnăturile din fişele cu specimenele de semnături în vigoare înainte de data încetării valabilităţii acestora, cu excepţia situaţiilor în care ordonatorul principal de credite solicită, cu adresă, restituirea acestora în vederea refacerii.
(10)Fişele cu specimenele de semnături se depun de ordonatorii principali de credite la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, cu adresă de înaintare semnată de ordonatorul principal de credite sau de înlocuitorul său de drept.
(11)În termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a prezentelor norme metodologice, ordonatorii principali/secundari de credite vor lua măsuri pentru depunerea la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului a fişelor cu specimenele de semnături în care sunt imprimate şi amprentele ştampilelor, întocmite potrivit modelelor prevăzute în anexa nr. 6. La expirarea termenului de 30 de zile lucrătoare, fişele cu specimenele de semnături care nu sunt depuse potrivit prevederilor prezentului articol îşi încetează valabilitatea.
(12)În situaţia în care ordonatorii principali/secundari de credite nu depun fişele cu specimenele de semnături în termenul prevăzut la alin. (11), Ministerul Finanţelor Publice sau unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, restituie cererile pentru deschiderea de credite bugetare şi dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare care sunt semnate de persoane pentru care fişele cu specimenele de semnături şi-au încetat valabilitatea potrivit alin. (11).
(13)Răspunderea pentru neefectuarea operaţiunilor dispuse de ordonatorii principali/secundari de credite ca urmare a neactualizării fişelor cu specimenele de semnături în termenul prevăzut la alin. (11) revine ordonatorilor de credite respectivi.
(14)Procedura şi termenele prevăzute în prezentul articol se aplică şi în cazul ordonatorilor secundari de credite, precum şi în cazul retragerilor de credite bugetare.
Art. 9
(1)În situaţia în care ordonatorii secundari de credite bugetare ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi bugetelor locale, după caz, au în subordine ordonatori terţiari de credite, aceştia depun la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului/Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti la care au conturile deschise, cu cel puţin 4 zile lucrătoare înainte de data efectuării plăţii de către ordonatorii terţiari de credite, dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, întocmite potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, împreună cu borderoul centralizator al dispoziţiilor bugetare, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 12.
(2)Ordonatorii secundari de credite întocmesc dispoziţii bugetare privind repartizarea creditelor bugetare, prin care repartizează credite bugetare ordonatorilor terţiari de credite direct subordonaţi, în două exemplare, din care un exemplar, care este vizat pentru control financiar preventiv, rămâne la ordonatorul secundar de credite, iar un exemplar se prezintă la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului/Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti. Răspunderea privind vizarea exemplarului din dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare care rămâne la instituţia publică emitentă revine ordonatorului secundar de credite.
(3)Răspunderea pentru respectarea termenului prevăzut la alin. (1) revine în exclusivitate ordonatorilor secundari de credite. Ordonatorul principal de credite trebuie să se asigure că pune la dispoziţia ordonatorilor secundari de credite creditele bugetare repartizate necesare, astfel încât aceştia să poată respecta termenul prevăzut la alin. (1).
(4)Borderoul centralizator al dispoziţiilor bugetare prevăzut la alin. (1) se înregistrează de unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în Registrul dispoziţiilor bugetare depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9.
(5)Unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului/Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti efectuează asupra documentelor prevăzute la alin. (1) următoarele verificări:
a)concordanţa dintre semnătura şi amprenta ştampilei de pe dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare şi cele existente în fişele cu specimenele de semnături depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului/Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti;
b)dacă totalul dispoziţiilor bugetare privind repartizarea creditelor bugetare către ordonatorii terţiari de credite se încadrează în creditele bugetare repartizate ordonatorului secundar de credite, existente în contul acestuia la data prezentării dispoziţiilor bugetare privind repartizarea creditelor bugetare;
c)completarea corespunzătoare a rubricilor aferente instituţiei publice care repartizează credite bugetare şi instituţiei publice căreia i se repartizează credite bugetare, inclusiv a conturilor aferente şi a unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea sunt deschise.
(6)În cazul în care una sau mai multe dispoziţii bugetare privind repartizarea creditelor bugetare nu sunt întocmite corect sau nu îndeplinesc condiţiile de verificare prevăzute la alin. (5), aceste documente se restituie, cu adresă de înaintare, ordonatorilor secundari de credite, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data înregistrării în Registrul privind dispoziţiile bugetare depuse de ordonatorii secundari de credite.
Art. 10
(1)În cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pot dispune retragerea creditelor bugetare deschise şi neutilizate din conturile proprii sau ale instituţiilor publice subordonate, scop în care se întocmeşte documentul prevăzut la art. 1 alin. (6) lit. b), care se depune la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală de programare bugetară, anterior datei de 25 a fiecărei luni.
(2)Prin derogare de la prevederile alin. (1), dispoziţiile bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale se depun la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică.
(3)Dispoziţiile bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare se întocmesc în două exemplare, din care un exemplar, care este vizat pentru control financiar preventiv propriu şi/sau pentru control financiar preventiv delegat, după caz, rămâne la ordonatorul principal de credite, iar un exemplar se prezintă la Ministerul Finanţelor Publice. Răspunderea privind vizarea exemplarului din dispoziţiile bugetare privind retragerea creditelor bugetare care rămâne la instituţia publică emitentă revine ordonatorilor principali de credite.
(4)Ordonatorii principali de credite au obligaţia ca, la prezentarea la Ministerul Finanţelor Publice a dispoziţiilor bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se asigure că în conturile proprii sau ale instituţiilor publice din subordine de la care se dispune retragerea creditelor bugetare există disponibilităţile de credite bugetare respective şi că acestea pot fi retrase.
(5)În ziua primirii dispoziţiilor bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, Direcţia generală de programare bugetară transmite, cu adresă de înaintare, documentele respective Direcţiei generale trezorerie şi contabilitate publică.
(6)Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică înregistrează primirea documentelor respective în Registrul privind retragerea de credite bugetare, care se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 10.
(7)Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică efectuează următoarele verificări:
a)concordanţa dintre semnăturile şi amprenta ştampilei de pe dispoziţiile bugetare privind retragerea creditelor bugetare şi cele existente în fişele cu specimenele de semnături depuse la Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică;
b)completarea corespunzătoare a rubricilor aferente instituţiei publice care retrage creditele bugetare/instituţiei publice căreia i se retrag creditele bugetare, inclusiv a conturilor aferente şi a unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea sunt deschise;
c)existenţa confirmărilor creditelor bugetare deschise şi repartizate, disponibile în cont, necesare efectuării operaţiunii de retragere a creditelor bugetare, primite de la activităţile/ activitatea de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, Trezoreria operativă centrală cărora li s-a solicitat efectuarea verificării. Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică şi activităţile/ activitatea de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti convin de comun acord asupra adreselor de e-mail de la care se transmit solicitările şi, respectiv, confirmările. Confirmările privind existenţa creditelor bugetare deschise şi repartizate şi neutilizate se transmit în aceeaşi zi în care s-a efectuat solicitarea.
(8)În situaţia în care sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la alin. (7) la verificarea dispoziţiilor bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dispoziţiile bugetare privind retragerea creditelor bugetare se preiau în sistem informatic de Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, cel târziu în a doua zi lucrătoare de la înregistrarea documentelor în Registrul privind retragerea de credite bugetare, se semnează şi se ştampilează de persoanele cu astfel de atribuiţii din cadrul Direcţiei generale trezorerie şi contabilitate publică şi se transmit, cu borderou de transmitere, activităţilor/activităţii de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, trezoreriilor statului ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi Trezoreriei operative centrale, după caz.
(9)Dispoziţiile bugetare privind retragerea creditelor bugetare care se transmit pe suport hârtie activităţilor/activităţii de trezorerie şi contabilitate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, trezoreriilor statului ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi Trezoreriei operative centrale, după caz, potrivit prevederilor alin. (8), se păstrează în format electronic la Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică.
(10)Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică va înştiinţa ordonatorii principali de credite cu privire la efectuarea operaţiunilor de retragere a creditelor bugetare printr-o comunicare, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, care se ridică de aceştia de la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică. O copie a adresei de comunicare se transmite şi Direcţiei generale de programare bugetară, cu excepţia operaţiunilor efectuate din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale.
(11)În situaţia în care una sau mai multe dispoziţii bugetare prin care se retrag credite bugetare nu sunt întocmite corect sau nu îndeplinesc condiţiile de verificare prevăzute la alin. (7), acestea se restituie de Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, cu adresa de înaintare, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data înregistrării în Registrul privind retragerea de credite bugetare, Direcţiei generale de programare bugetară sau, în cazul bugetului Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, direcţiilor de specialitate de la care le-a primit.
(12)Direcţia generală de programare bugetară restituie ordonatorilor principali de credite dispoziţiile bugetare prin care se dispune retragerea creditelor bugetare, în termen de maximum două zile lucrătoare de la restituirea acestora de către Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică.
(13)Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător şi de unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale în cazul dispoziţiilor bugetare privind retragerea creditelor bugetare care sunt însoţite de borderouri centralizatoare ale dispoziţiilor bugetare care se înregistrează în Registrul dispoziţiilor bugetare depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9.
(14)În scopul utilizării creditelor bugetare retrase, ordonatorii principali de credite, după primirea comunicării prevăzute la alin. (10) sau a extrasului de cont, după caz, pot depune la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală de programare bugetară sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, cereri pentru deschiderea de credite bugetare, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
(15)În cazul ordonatorilor secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi bugetelor locale, prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător, cu precizarea că documentele care se depun de aceştia la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului/Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti sunt dispoziţii bugetare prin care se retrag creditele bugetare şi dispoziţii bugetare prin care se repartizează creditele bugetare care sunt însoţite de borderouri centralizatoare ale dispoziţiilor bugetare care se înregistrează în Registrul dispoziţiilor bugetare depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9.
Art. 11
Pentru operaţiunile derulate prin unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului privind deschiderea şi repartizarea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul Trezoreriei Statului, bugetul Fondului pentru mediu şi bugetele locale se eliberează ordonatorilor de credite extrase de cont, care constituie documente justificative pentru înregistrarea în contabilitatea acestora a operaţiunilor respective.
Art. 12
Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
-****-
ANEXA nr. 1: NOTĂ JUSTIFICATIVĂ pentru deschiderea creditelor bugetare
Denumirea instituţiei publice ................................
NOTĂ JUSTIFICATIVĂ pentru deschiderea creditelor bugetare

Nr. crt.

Denumirea indicatorului

Valoarea indicatorului

1

Credite bugetare aprobate cumulat de la începutul anului până la finele trimestrului pentru care se solicită deschiderea de credite - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

2

Credite bugetare deschise cumulat de la începutul anului - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

3

Plăţi de casă preliminate la finele lunii precedente celei pentru care se solicită deschiderea de credite - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

4

Plăţi medii lunare până la finele lunii precedente celei pentru care se solicită deschiderea de credite (rd. 3/nr. luni) - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

5

Disponibilităţi existente în cont la finele lunii*) precedente celei pentru care se solicită deschiderea de credite (rd. 2- rd. 3) - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

6

Credite bugetare solicitate a fi deschise - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

7

Plăţi preliminate pentru perioada pentru care se solicită deschiderea de credite (rd. 5 + rd. 6) - lei

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

8

Creştere/Descreştere plăţi (rd. 7/rd. 4)- %

 
 

- cu detaliere pe subdiviziuni de cheltuieli bugetare

 

*) Pentru deschideri de credite bugetare aferente plăţii serviciului datoriei publice guvernamentale din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, de la capitolul 54.01 "Alte servicii publice generale'' şi capitolul 55.01 "Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi", se completează sumele corespunzătoare la nivel de trimestru.

Explicaţii:

În cazul în care plăţile înscrise la rândul 7 sunt mai mari decât cele înscrise la rândul 4, se vor prezenta justificări corespunzătoare ale creşterii.

NOTA:

Se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se prezintă Ministerului Finanţelor Publice.

Ordonator principal de credite,
.......................
Verificat şi vizat pentru control financiar preventiv,
........................
ANEXA nr. 2: Dispoziţie bugetară privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare

Dispoziţie bugetară privind repartizarea/retragerea*) creditelor bugetare

Nr. .........../
Data ...........

Cont credite bugetare deschise

Capitol

Secţiune**)

 

Suma
(lei)

      

Subcap. |........|

Paragraf |.......|

Titlu |.......|

Articol |.......|

Alineat |.......|

 

Subcap. |........|

Paragraf |.......|

Titlu |.......|

Articol |.......|

Alineat |.......|

 

Subcap. |........|

Paragraf |.......|

Titlu |.......|

Articol |.......|

Alineat |.......|

 

Subcap. |........|

Paragraf |.......|

Titlu |.......|

Articol |.......|

Alineat |.......|

 

PLĂTITOR

 

Trezoreria plătitorului (data înregistrării, ştampila, semnătura)

Cod de identificare fiscală

 

Trezorerie plătitor

 
 

BENEFICIAR

 

Trezoreria beneficiarului
(data înregistrării, ştampila, semnătura)

Cod de identificare fiscală

 

Trezorerie beneficiar

 

Cu drept de utilizare din luna ................. an ..................

Ordonator de credite

LS

Director

Viza CFPP

Viza CFPD

___
*) Se completează, după caz. "Repartizarea" în cazul repartizării creditelor bugetare sau "Retragerea" în cazul retragerii creditelor bugetare.
**) Se completează numai pentru creditele bugetare repartizate/retrase din bugetele locale.
NOTĂ:
Se întocmeşte în două exemplare, din care unul se prezintă Ministerului Finanţelor Publice sau unităţii Trezoreriei Statului, după caz, iar unul rămâne la instituţia publică emitentă.
ANEXA nr. 3: Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare primite de la ordonatorii principali de credite

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora primirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare de la ordonatorii principali de credite

Denumirea ordonatorului principal de credite

Numărul/data (zi/lună/an) cererii pentru deschiderea de credite bugetare înscris de ordonatorul principal de credite

Capitolul de cheltuială

Data (zi/lună/an) şi ora restituirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare la ordonatorii principali da credite

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare a documentelor din cadrul Direcţiei generale de programare bugetară

Semnătura

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
ANEXA nr. 4: Registrul cererilor pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora primirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare de la Direcţia generală de programare bugetară/ direcţii de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice

Denumirea ordonatorului principal de credite

Numărul/data (zi/lună/an) cererii pentru deschiderea de credite bugetare înscris de Direcţia generală de programare bugetară/ direcţii de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice

Capitolul de cheltuială

Data (zi/lună/an) şi ora restituirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare la Direcţia generală de programare bugetară/ direcţii de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare a documentelor din cadrul Direcţiei generale trezorerie şi contabilitate publică

Semnătura

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

          
          
          
          
          
          
          
          
ANEXA nr. 5: Registrul operaţiunilor de trezorerie aferente cererilor pentru deschiderea de credite bugetare

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora primirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare de la ordonatorii principali de credite

Denumirea ordonatorului principal de credite

Numărul/data (zi/lună/an) cererii pentru deschiderea de credite bugetare

Capitolul de cheltuială

Data (zi/lună/an) şi ora restituirii cererii pentru deschiderea de credite bugetare la ordonatorii principali de credite

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare a documentelor din cadrul unităţii Trezoreriei Statului

Semnătura

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
ANEXA nr. 6:
(1)_
Denumirea instituţiei publice ......................
Codul de identificare fiscală ......................
Adresa ..............................
Telefon/Fax nr. ...............
Nr. ........./...........
Fişă cu specimen de semnătură*)
Prin prezenta se autorizează:

NUMELE ŞI PRENUMELE

 

FUNCŢIA

 

SEMNĂTURA

 

AMPRENTA ŞTAMPILEI

 
să semneze cererile pentru deschiderea de credite bugetare din bugetul ..............................., capitolul ....................... .
Valabilă din data de ................................ până în data de ........................................**).
Ordonator principal de credite,
...............................
Numele şi prenumele
............................
Semnătura
...........................
Loc ştampilă
____
*) Se depune la:
- Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică - pentru deschiderile de credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
- unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îşi au conturile deschise - pentru bugetele locale şi bugetul Fondului pentru mediu.
**) Poate fi înscris "Până la retragerea dreptului de semnătură".
(2)_
Denumirea instituţiei publice
..........................
Codul de identificare fiscală
........................
Adresa ................................
Telefon/Fax nr. .....................
Nr. ................./.......................
Fişă cu specimen de semnătură pentru semnătura I*)
Prin prezenta se autorizează:

NUMELE ŞI PRENUMELE

 

FUNCŢIA

 

SEMNĂTURĂ

 

AMPRENTA ŞTAMPILEI

 
să semneze dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare din bugetul ..................., capitolul ....................... .
Valabilă din data de .......................... până în data de ..........................................**).
Ordonator principal de credite/
Ordonator secundar de credite,
....................................
Numele şi prenumele
..................................
Semnătura ..............................
Loc ştampilă
____
*) Se depune la:
- Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
- unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îşi au conturile deschise, pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale şi bugetului Fondului pentru mediu.
**) Poate fi înscris "Până la retragerea dreptului de semnătură".
(3)_
Denumirea instituţiei publice
........................
Codul de identificare fiscală
......................
Adresa ................................
Telefon/Fax nr. ..................
Nr. ............./.......................
Fişă cu specimen de semnătură pentru semnătura a II-a*)
Prin prezenta se autorizează:

NUMELE ŞI PRENUMELE

 

FUNCŢIA

 

SEMNĂTURĂ

 
să semneze dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare din bugetul .................., capitolul ................... .
Valabilă din data de ..................... până în data de ..........................**).
Ordonator principal de credite/
Ordonator secundar de credite,
.................................
Numele şi prenumele ......................
Semnătura ......................................
Loc ştampilă
____
*) Se depune la:
- Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
- unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care îşi au conturile deschise, pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii secundari de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru dispoziţiile bugetare privind repartizarea/retragerea creditelor bugetare întocmite de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale şi bugetului Fondului pentru mediu.
**) Poate fi înscris "Până la retragerea dreptului de semnătură".
ANEXA nr. 7: Registrul privind fişele cu specimenele de semnături

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora

Denumirea ordonatorului principal de credite

Numărul/data (zi/lună/an) fişei cu specimenul de semnătură/fişei de retragere a dreptului de semnătură

Capitolul de cheltuială

Valabil (de la data de..... până la data de ....)

Retras începând cu data de *)

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare a documentului

Semnătura

Cerere pentru deschiderea de credite bugetare

Dispoziţie bugetară privind repartizarea/ retragerea de credite bugetare

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
__
*) La data retragerii unui specimen de semnătură, în col. 8 se va preciza numărul şi data retragerii acestuia şi pe rândul în care a fost înregistrată depunerea specimenului de semnătura.
ANEXA nr. 8: Fişă privind retragerea dreptului de semnătură
Denumirea instituţiei publice
..........................
Codul de identificare fiscală
..........................
Adresa .................................
Telefon/Fax nr. ...................
Nr. .........../....................
Fişă privind retragerea dreptului de semnătură*)
Începând cu data de ........................, se retrage dreptul de semnătură al:

NUMELE ŞI PRENUMELE

 

FUNCŢIA

 
din Fişa cu specimenul de semnătură nr. ................../.....................
Ordonator principal de credite/
Ordonator secundar de credite,
...............................................
Numele şi prenumele .....................
Semnătura ....................................
Loc ştampilă
___
*) Se depune la Ministerul Finanţelor Publice sau la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, după caz, la care au fost depuse fişele cu specimenele de semnături ale persoanelor care erau autorizate să semneze documentele.
ANEXA nr. 9: Registrul dispoziţiilor bugetare depuse la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora primirii borderoului centralizator al dispoziţiilor bugetare

Numărul/data (zi/lună/an) borderoului centralizator al dispoziţiilor bugetare

Denumirea ordonatorului de credite care repartizează/ retrage creditele bugetare

Capitolul de cheltuială

Adresa (nr./data) de restituire a dispoziţiilor bugetare eronate

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare

Semnătura

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
ANEXA nr. 10: Registrul privind retragerea de credite bugetare
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică

Numărul de înregistrare

Data (zi/lună/an) şi ora primirii dispoziţiei bugetare de retragere a creditelor bugetare

Numărul/data (zi/lună/an) dispoziţiei bugetare de retragere

Denumirea ordonatorului de credite care retrage creditele bugetare

Denumirea ordonatorului de credite de la care se retrag creditele bugetare

Capitolul de cheltuială

Adresa (nr./data) de restituire a dispoziţiilor bugetare de retragere a creditelor bugetare

Numele şi prenumele persoanei care depune documentul

Semnătura

Numele şi prenumele persoanei destinatare a documentului

Semnătura

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
ANEXA nr. 11: COMUNICARE privind retragerea de credite bugetare
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
COMUNICARE privind retragerea de credite bugetare
Către: ....................
Vă comunicăm că la data de ......................... au fost retrase credite bugetare conform dispoziţiilor bugetare privind retragerea creditelor bugetare prezentate de dumneavoastră, după cum urmează:

Număr

Data

Cont bugetar

Capitol

Subcapitol*)

Paragraf*)

Titlu

Articol, alineat*)

Suma
(lei)

         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
___
*) Se completează pentru Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale.
Director general,
...........................
Şef serviciu,
.........................
ANEXA nr. 12: Borderou centralizator al dispoziţiilor bugetare nr. ............... din data de .....................
Denumirea instituţiei publice .........................
Cod de identificare fiscală .............................
Borderou centralizator al dispoziţiilor bugetare nr. ............... din data de .....................
- lei -

Nr. crt.

Dispoziţia bugetară

Capitolul

Denumirea beneficiarului

Total

din care, detaliat pe titluri de cheltuieli:

Nr.

Data

      
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 219 din data de 17 aprilie 2013