DECIZIE nr. 679 din 25 septembrie 2012 privind modalităţile de acordare a protecţiei pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare împotriva ameninţărilor, violenţelor şi faptelor de ultraj cărora le-ar putea fi victime în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta
Având în vedere prevederile art. 41 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările ulterioare,
pentru prevenirea producerii de evenimente cu consecinţe grave privind integritatea corporală, demnitatea sau avutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi membrilor de familie ai acestora, în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea,
în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificările ulterioare,
directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.
Art. 1
(1)La solicitarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, după caz, a unităţilor din subordinea acesteia asigură personalului propriu şi membrilor de familie ai acestuia protecţie împotriva ameninţărilor, violenţelor şi faptelor de ultraj cărora le-ar putea fi victime în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta.
(2)Personalul Direcţiei prevenirea criminalităţii şi terorismului desfăşoară activităţi specifice în vederea obţinerii, verificării şi documentării datelor operative privind intenţii sau preocupări de exercitare de agresiuni de orice tip asupra angajaţilor sistemului administraţiei penitenciare sau membrilor de familie ai acestora.
(3)În situaţia obţinerii de către orice lucrător din sistemul administraţiei penitenciare a unor date preliminare cu privire la ameninţări referitoare la punerea în pericol a vieţii, integrităţii corporale sau a bunurilor proprietate personală ale angajaţilor din sistemul administraţiei penitenciare sau ale membrilor de familie ai acestora, datele sunt aduse în termen de maximum 24 de ore la cunoştinţa funcţionarilor din cadrul Direcţiei prevenirea criminalităţii şi terorismului.
(4)Lucrătorii Direcţiei prevenirea criminalităţii şi terorismului desfăşoară activităţi specifice în vederea verificării, documentării şi completării datelor preliminare ce le sunt aduse la cunoştinţă conform alin. (3).
(5)În urma activităţilor desfăşurate conform alin. (4), personalul din sectorul prevenirea criminalităţii în mediul penitenciar informează în termen de maximum 24 de ore conducerea penitenciarului în care îşi desfăşoară activitatea profesională persoana/persoanele vizată/vizate, conducerea Direcţiei prevenirea criminalităţii şi terorismului şi conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(6)Ca urmare a îndeplinirii activităţilor prevăzute la alin. (3), (4) şi (5), conducerea unităţii în care îşi desfăşoară activitatea profesională persoana/persoanele vizată/vizate stabileşte un plan de măsuri care să cuprindă acţiuni în vederea asigurării protecţiei celor semnalaţi ca fiind potenţiale victime.
(7)Planul de măsuri întocmit conform alin. (6) este semnat de directorul penitenciarului, de funcţionarul din cadrul sectorului prevenirea criminalităţii din unitatea respectivă, de lucrătorul/lucrătorii vizat/vizaţi de ameninţări şi, după caz, de reprezentanţii altor sectoare de activitate din unitate.
(8)Responsabilitatea punerii în practică a prevederilor planului de măsuri revine părţilor semnatare ale acestuia.
Art. 2
(1)În vederea realizării activităţilor specifice prevăzute la art. 1, Administraţia Naţională a Penitenciarelor cooperează cu alte structuri care au atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, în mod direct şi nemijlocit, în condiţiile legii.
(2)În cadrul colaborării, datele de interes obţinute din mediul penitenciar vor fi conexate cu cele deţinute de structurile menţionate la alin. (1), astfel încât, conform competenţelor, să se dispună şi să se aplice măsurile necesare pentru prevenirea producerii de evenimente cu consecinţe grave pentru integritatea corporală, demnitatea sau avutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi membrilor de familie ai acestora.
Art. 3
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,

Marian Dobrică

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 707 din data de 16 octombrie 2012