HOTĂRÂRE nr. 221 din 30 aprilie 2013 privind aprobarea Strategiei naţionale antidoping pentru perioada 2013-2017 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acesteia
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicată, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Se aprobă Strategia naţională antidoping pentru perioada 2013- 2017, prevăzută în anexa nr. 1.
Art. 2
Se aprobă Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale antidoping pentru perioada 2013-2017, prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului,

Ion Moraru

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping,

Graziela Elena Vâjială

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Daniel Chiţoiu

Ministrul delegat pentru buget,

Liviu Voinea

Ministrul tineretului şi sportului,

Nicolae Bănicioiu

Ministrul sănătăţii,

Gheorghe-Eugen Nicolăescu

Ministrul afacerilor interne,

Radu Stroe

Ministrul educaţiei naţionale,

Remus Pricopie

Ministrul delegat pentru învăţământ

superior, cercetare ştiinţifică

şi dezvoltare tehnologică,

Mihnea Cosmin Costoiu

ANEXA nr. 1: STRATEGIA NAŢIONALĂ ANTIDOPING PENTRU PERIOADA 2013 - 2017
CAPITOLUL I: Introducere
În conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicată, cu modificările ulterioare, Agenţia Naţională Anti-Doping, denumită în continuare Agenţia, elaborează şi supune spre aprobare Guvernului Strategia naţională antidoping. Strategia naţională antidoping pentru perioada 2013-2017, denumită în continuare Strategia, este elaborată în scopul concentrării/coordonării mai eficiente a activităţilor şi resurselor pentru următorii 5 ani, stabilind în acest sens obiectivele generale şi specifice pe direcţiile de acţiune asumate de toate instituţiile şi autorităţile implicate în reducerea amplorii fenomenului dopajului, precum şi în vederea prevenirii şi combaterii producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc. Prezenta strategie reprezintă rezultatul unui proces transparent de consultare a instituţiilor şi autorităţilor guvernamentale, respectiv: Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Ministerul Public, Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, Ministerul Justiţiei, Autoritatea Naţională a Vămilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia Naţională a Medicamentului, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi structurile sportive.
Strategia respectă prevederile Codului Mondial Anti-Doping şi stabileşte obiectivele generale şi specifice, principalele direcţii de acţiune, programele şi indicatorii de performanţă necesari pentru monitorizarea şi evaluarea eficienţei activităţii de prevenire şi combatere a dopajului în sport, precum şi a activităţii de prevenire şi combatere a producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante.
Prezenta strategie se implementează în intervalul 2013-2017 şi urmează Strategiei naţionale antidoping 2007-2012, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 894/2007.
Implementarea Strategiei se realizează prin planul de acţiune aferent, care va fi promovat împreună cu Strategia, prin aceeaşi hotărâre a Guvernului.
Aprobarea Strategiei de către Guvernul României reprezintă o garanţie a asumării acesteia ca document de politici publice în domeniu, conferind caracterul formal, precum şi răspunsurile necesare în ceea ce priveşte fenomenul dopajului.
Elaborarea prezentei strategii a avut ca punct de plecare, pe de o parte, evaluarea Strategiei naţionale antidoping 2007- 2012, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 894/2007, şi, pe de altă parte, actele normative în domeniu apărute ulterior aprobării acesteia.
CAPITOLUL II: Definirea problemei
În societatea contemporană nu se poate vorbi despre performanţă fără a se vorbi despre dopaj, nu se poate vorbi de sport, în general, aici avându-se în vedere şi sportul recreativ, fără a vorbi de dopaj şi de implicaţiile acestuia, de alterarea valorilor sportului şi a principiilor sportive, dar mai ales de implicaţiile acestuia asupra sănătăţii sportivilor şi a practicanţilor de sport recreativ.
În acest context, în ultimii ani, statele lumii au acordat o mai mare importanţă activităţii anti-doping, prin crearea de organizaţii specializate în prevenirea şi combaterea dopajului în sport şi implementarea de strategii antidoping, cu obiective şi direcţii de acţiune similare.
Agenţia este responsabilă cu implementarea politicilor antidoping la nivel naţional, atât la nivelul sportului de performanţă, cât şi la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.
Fenomenul de dopaj, însă, este un fenomen complex care presupune o abordare multidisciplinară, un efort conjugat al tuturor organismelor şi organizaţiilor cu responsabilităţi în sport.
În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport se impune, mai întâi de toate, existenţa unei legislaţii naţionale armonizate cu legislaţia internaţională în domeniu, implementarea unor programe educative coerente care să acopere publicul-ţintă şi a unui program de testare eficient, care să contribuie la diminuarea fenomenului de dopaj în sport.
În ultimii ani s-a constatat că fenomenul de dopaj s-a extins la practicanţii de sport recreativ din sălile de culturism şi fitness, motiv pentru care s-a impus extinderea activităţii de prevenire şi combatere a dopajului şi la nivelul acestora. Însă, spre deosebire de mediul sportiv, care este reglementat de Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi de actele normative subsecvente acesteia, activitatea sălilor de culturism şi fitness nu este o activitate reglementată din punctul de vedere al legislaţiei referitoare la activităţile sportive. În consecinţă, pentru prevenirea şi combaterea consumului de substanţe dopante în rândul practicanţilor de sport recreativ s-a creat cadrul legislativ care reglementează acest domeniu. Astfel, pe de o parte, s-au creat premisele diminuării surselor de distribuţie a substanţelor interzise în sălile de culturism şi fitness şi, pe de altă parte, s-a redus piaţa pentru sportivi ţinând cont de faptul că nu mai pot fi comercializate în România, fără drept, substanţe interzise/dopante şi produse care conţin substanţe interzise/dopante.
Strategia îşi propune reformarea anumitor mentalităţi ale sistemului actual, alocarea de resurse umane suficiente, instruirea şi perfecţionarea personalului calificat, precum şi eforturi financiare care trebuie asumate.
CAPITOLUL III: Cadrul juridic existent
SECŢIUNEA 1:
(1)În perioada 2007-2012 au fost elaborate, adoptate, modificate şi completate acte normative având ca obiect reglementarea utilizării suplimentelor nutritive de către sportivi şi prevenirea şi combaterea traficului ilicit de substanţe cuprinse în Lista interzisă.
(2)Astfel, au fost adoptate de către Guvern şi Parlament următoarele acte normative:
a)Ordonanţa Guvernului nr. 59/2006 privind utilizarea suplimentelor nutritive de către sportivi, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 511/2006;
b)Legea nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad de mare risc, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c)Hotărârea Guvernului nr. 956/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc.
(3)În prezent, ca urmare a modificărilor legislative intervenite în organizarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale de specialitate prin Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia este organizată ca instituţie publică în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, având autonomie decizională în domeniul antidoping.
SECŢIUNEA 2: Cadrul legislativ care stă la baza fundamentării prezentei strategii cuprinde:
SUBSECŢIUNEA A: Documente internaţionale şi regionale
a)Codul Mondial Anti-Doping, elaborat de Agenţia Mondială Anti-Doping, denumit în continuare Codul, adoptat la Conferinţa Mondială asupra Dopajului în Sport - Copenhaga, 3-5 martie 2003, asumat de România prin semnarea Memorandumului de la Copenhaga în anul 2003;
b)Convenţia împotriva dopajului, adoptată, în cadrul Consiliului Europei, la Strasbourg la 16 noiembrie 1989, ratificată prin Legea nr. 171/1998, şi Protocolul adiţional la Convenţia împotriva dopajului, adoptat la Varşovia la 12 septembrie 2002 şi ratificat prin Legea nr. 302/2006;
c)Convenţia internaţională împotriva dopajului în sport, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, la Paris la 19 octombrie 2005, acceptată prin Legea nr. 367/2006.
SUBSECŢIUNEA B: Legislaţia naţională
I.Acte normative ale Parlamentului şi Guvernului
a)Legea nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
b)Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare;
c)Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000;
d)Hotărârea Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea înfiinţării pe lângă Ministerul Tineretului şi Sportului a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu completările ulterioare;
e)Legea nr. 227/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f)Ordonanţa Guvernului nr. 59/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 511/2006;
g)Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 186/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
h)Legea nr. 104/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
i)Hotărârea Guvernului nr. 1.522/2006 privind aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Agenţiei Naţionale Anti-Doping, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
j)Hotărârea Guvernului nr. 894/2007 privind aprobarea Strategiei naţionale antidoping pentru perioada 2007-2012 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acesteia;
k)Hotărârea Guvernului nr. 1.056/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi desfăşurarea controlului doping;
l)Hotărârea Guvernului nr. 956/2011.
II.Acte normative emise de preşedintele Agenţiei
a)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 38/2013 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de apel;
b)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 160/2011 privind aprobarea taxei pentru autorizarea desfăşurării activităţilor în sălile de culturism sau fitness, precum şi a Metodologiei de organizare a cursului de instruire antidoping, cu modificările ulterioare;
c)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 1/2012 pentru aprobarea condiţiilor tehnice ale camerei pentru produse cu substanţe interzise, a procedurii de depozitare şi păstrare a substanţelor dopante cu grad mare de risc ridicate în vederea confiscării şi a formularelor proceselor - verbale prevăzute la art. 26 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 956/2011;
d)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 42/2012 pentru aprobarea procedurii de control privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc şi a formularului-tip de proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, cu modificările ulterioare;
e)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 37/2013 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de audiere a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor care au încălcat reglementările antidoping;
f)Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale Anti-Doping nr. 156/2012 pentru aprobarea formularului-tip de proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
CAPITOLUL IV: Principii generale
Strategia se implementează cu respectarea următoarelor principii:
1.Principiul păstrării confidenţialităţii şi al respectării drepturilor şi integrităţii sportivilor.
2.Principiul responsabilităţii, care presupune asumarea responsabilităţii pentru acţiunile întreprinse şi activităţile realizate. Agenţia, prin activităţile desfăşurate, are rolul de a fi apărătorul valorilor şi spiritului sportului, aşa cum sunt descrise în Cod, promovând, în acelaşi timp, onestitatea şi buna-credinţă.
3.Principiul integrităţii profesionale - în activitatea lor, reprezentanţii Agenţiei vor manifesta atât integritate morală, cât şi profesională. În demersurile lor profesionale nu vor îngădui, nu vor instiga şi nu vor consimţi la nicio formă de discriminare.
4.Principiul continuităţii - activităţile desfăşurate în cadrul programelor naţionale antidoping au un caracter permanent şi se bazează pe experienţa anterioară acumulată la nivel naţional şi internaţional.
5.Principiul eficienţei şi profesionalismului - Agenţia adoptă întotdeauna o abordare profesionistă în realizarea activităţilor, care vor fi continuu evaluate, atât din punctul de vedere al rezultatelor concrete, cât şi al managementului instituţional. Prin profesionalismul lor şi prin profilul lor moral, reprezentanţii Agenţiei vor promova imaginea şi credibilitatea instituţională a acesteia.
6.Principiul cooperării structurale - în baza căruia Agenţia şi instituţiile partenere ale acesteia implicate în prevenirea şi combaterea dopajului la nivel naţional şi internaţional trebuie să coopereze îndeaproape.
7.Principiul abordării etice - realizarea activităţilor conform celor mai înalte standarde ale comportamentului etic; dezvoltarea şi aplicarea politicilor, procedurilor şi practicilor care să reflecte dreptatea, echitatea şi integritatea.
8.Principiul celor mai bune practici şi al inovaţiei - referirea la standardele celor mai bune practici şi aplicarea acestora în toate sectoarele de activitate, precum şi dezvoltarea unor soluţii inovatoare în soluţionarea problemelor.
CAPITOLUL V: Misiune, viziune şi obiective generale
SECŢIUNEA 1: Misiune şi viziune
- Promovarea, coordonarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a luptei împotriva dopajului în sport prin adoptarea şi implementarea politicilor şi reglementărilor antidoping în conformitate cu legislaţia în vigoare.
- O lume în care să se aprecieze şi să se promoveze un sport curat
SECŢIUNEA 2: Obiective generale
În conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 104/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, obiectivele generale ale Strategiei sunt:
1.Prevenirea şi combaterea fenomenului de dopaj la nivel naţional prin creşterea gradului de conştientizare asupra consecinţelor practicării dopajului şi realizarea unui număr relevant de teste în competiţie şi în afara competiţiei, fără aviz prealabil.
2.Efectuarea analizelor de control doping pentru dovedirea eventualelor cazuri de dopaj, în conformitate cu standardele internaţionale existente.
3.Elaborarea şi dezvoltarea de proiecte şi programe de cercetare ştiinţifică în domeniu.
4.Prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc.
5.Reafirmarea angajamentului României şi consolidarea poziţiei de partener credibil şi activ în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport.
6.Dezvoltarea instituţională în vederea implementării politicilor adoptate în domeniu.
CAPITOLUL VI: Direcţii de acţiune
SECŢIUNEA 1: Programul de educaţie, informare şi prevenire
(1)Obiectiv general
Creşterea gradului de conştientizare şi educare a sportivilor, a personalului asistent şi a celorlalţi factori implicaţi asupra pericolelor şi consecinţelor practicării dopajului în sport
(2)Obiective specifice
1.Creşterea gradului de conştientizare asupra riscurilor utilizării substanţelor şi/sau metodelor interzise de către sportivi
2.Crearea unui mediu activ în lupta antidoping şi dezvoltarea de atitudini şi practici pentru practicarea sportului fără dopaj
3.Dezvoltarea unui sistem informaţional pentru facilitarea accesului publicului-ţintă la informaţiile relevante din domeniu
4.Educarea şi responsabilizarea sportivilor din loturile naţionale şi olimpice în raport cu exigenţele Jocurilor Olimpice şi Jocurilor Paralimpice
5.Promovarea programelor educative, a valorilor eticii, integrităţii şi fairplay-ului în sport prin implicarea sportivilor activi sau retraşi din activitatea sportivă
6.Dezvoltarea de parteneriate cu unităţile de învăţământ cu profil sportiv pentru iniţierea şi derularea unor proiecte privind lupta împotriva dopajului în sport
7.Dezvoltarea de parteneriate cu unităţile de învăţământ superior cu profil sportiv pentru introducerea cursului antidoping în programele de învăţământ ale acestora
8.Creşterea gradului de implicare şi responsabilizare a personalului asistent şi a familiei sportivului în practicarea unui sport curat şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos
9.Informarea mass-mediei din România asupra politicilor şi legislaţiei care guvernează activitatea antidoping, pentru o cunoaştere corectă a fenomenului dopajului în sport
10.Dezvoltarea de parteneriate cu organisme naţionale şi internaţionale din domeniul sănătăţii, cu organisme profesionale pentru informarea personalului medical cu privire la reglementările antidoping
11.Dezvoltarea unor parteneriate educative cu entităţile care desfăşoară activităţi de culturism şi fitness
SECŢIUNEA 2: Programul de testare doping
(1)Obiectiv general
Realizarea unui număr relevant de teste în competiţie şi în afara competiţiei, fără aviz prealabil, pentru protejarea sănătăţii sportivilor şi a dreptului fundamental al acestora de a practica un sport curat
(2)Obiective specifice
1.Elaborarea şi realizarea Planului naţional anual de testare, într-un mod relevant, coerent şi integrat
2.Stabilirea Lotului de testare înregistrat şi gestionarea acestuia conform normelor interne şi internaţionale în vigoare
3.Formarea şi perfecţionarea ofiţerilor de control doping în conformitate cu standardul ocupaţional aprobat
4.Gestionarea rezultatelor controlului doping şi a scutirilor de uz terapeutic, conform normelor interne şi internaţionale în vigoare
5.Administrarea eficientă şi promovarea sistemului ADAMS al Agenţiei Mondiale Anti-Doping
SECŢIUNEA 3: Programul de analiză doping
(1)Obiectiv general
Efectuarea analizelor de control doping pentru dovedirea eventualelor cazuri de dopaj, în conformitate cu Standardele internaţionale în domeniu
(2)Obiective specifice
1.Realizarea numărului minim anual de analize de control doping, conform prevederilor Standardului Internaţional pentru Laboratoare al Agenţiei Mondiale Anti-Doping
2.Menţinerea acreditării internaţionale a Laboratorului de control doping pentru recunoaşterea la nivel internaţional a rezultatelor analizelor efectuate
3.Menţinerea acreditării ISO 17025
4.Dezvoltarea şi diversificarea activităţii Laboratorului de control doping prin atragerea de noi clienţi
5.Dezvoltarea bazei materiale a laboratorului corespunzător cerinţelor specifice activităţii acestuia
SECŢIUNEA 4: Programul de cercetare ştiinţifică
(1)Obiectiv general
Realizarea de cercetări ştiinţifice în domeniu
(2)Obiective specifice
1.Elaborarea şi coparticiparea la proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniu
2.Diseminarea rezultatelor cercetărilor efectuate
3.Implementarea de modele de bună practică aplicabile domeniului
SECŢIUNEA 5: Programul de prevenire şi combatere a producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante
(1)Obiectiv general
Implementarea măsurilor privind combaterea traficului ilicit de substanţe dopante în sălile de culturism şi fitness
(2)Obiective specifice
1.Asigurarea autorizării funcţionării sălilor de culturism şi fitness din punctul de vedere al reglementărilor antidoping, în conformitate cu normele legale în vigoare
2.Asigurarea serviciilor de instruire antidoping a personalului din cadrul sălilor de culturism şi fitness, cu respectarea nomelor legale în vigoare
3.Asigurarea controlului aplicării normelor privind combaterea traficului ilicit de substanţe dopante în sălile de culturism şi fitness
4.Gestionarea substanţelor dopante confiscate, în condiţiile legii
SECŢIUNEA 6: Programul de cooperare internaţională
(1)Obiectiv general
Reafirmarea angajamentului României şi consolidarea poziţiei de partener credibil şi activ în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport
(2)Obiective specifice
1.Intensificarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu Agenţia Mondială Anti-Doping pentru realizarea şi implementarea programelor Agenţiei
2.Extinderea şi diversificarea relaţiilor de colaborare cu structuri ale Consiliului Europei, Uniunii Europene şi UNESCO cu responsabilităţi în domeniul antidoping
3.Intensificarea cooperării bilaterale cu organizaţiile naţionale antidoping ale statelor semnatare ale Codului
4.Asigurarea reprezentării României în cadrul evenimentelor internaţionale în domeniul luptei împotriva dopajului în sport, promovarea şi susţinerea unor reprezentanţi români în organismele de conducere, în comisiile şi comitetele forurilor internaţionale în domeniul antidoping
5.Intensificarea colaborării cu structurile sportive internaţionale şi alte organizaţii cu responsabilităţi în domeniul antidoping
SECŢIUNEA 7: Programul de dezvoltare instituţională
(1)Obiectiv general
Organizarea, funcţionarea şi coordonarea activităţii Agenţiei, astfel încât să asigure îndeplinirea misiunii, a obiectivelor generale şi specifice
(2)Obiective specifice
1.Îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al calităţii la nivelul Agenţiei
2.Identificarea problemelor şi stabilirea politicilor publice în domeniul antidoping şi în domeniul combaterii traficului ilicit de substanţe dopante
3.Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi armonizarea legislaţiei naţionale în domeniile de activitate ale Agenţiei cu reglementările internaţionale în domeniu
4.Dezvoltarea sistemului de control intern/managerial în cadrul Agenţiei
5.Utilizarea resurselor Agenţiei în condiţii de economicitate, eficienţă, eficacitate pentru realizarea obiectivelor şi misiunii acesteia
6.Formarea şi perfecţionarea continuă a experţilor antidoping din cadrul Agenţiei
CAPITOLUL VII: Rezultatele aşteptate ale politicilor antidoping după implementarea Strategiei
Rezultatele aşteptate după implementarea Strategiei, respectiv a politicilor antidoping sunt:
1.reducerea gradului de folosire a substanţelor şi metodelor interzise de către sportivii de performanţă;
2.realizarea numărului minim anual de probe de control doping;
3.menţinerea acreditării Laboratorului de control doping de către Agenţia Mondială Anti-Doping;
4.menţinerea Sistemului de management al calităţii;
5.facilitarea integrării programelor antidoping în programele guvernamentale prin educaţie, cercetare ştiinţifică, sănătate publică şi alte iniţiative conexe;
6.dezvoltarea de reguli şi modele pentru structurile sportive pentru coordonarea programelor de educaţie antidoping;
7.implementarea paşaportului biologic al sportivului, proiect internaţional al Agenţiei Mondiale Anti-Doping, în urma dezvoltării metodelor de măsurare a parametrilor biologici ai sportivilor şi completarea bazei internaţionale de date cu aceşti parametri pentru fiecare sportiv;
8.dezvoltarea de noi metode bazate pe teste imunologice pentru detecţia abuzului de hormoni peptidici, ameliorarea metodelor existente pentru detecţia abuzului de hCG, hGH şi EPO şi introducerea de noi forme de EPO în metoda de analiză a acestei substanţe interzise;
9.extinderea tehnicii GC/C/IRMS - cromatografie de gaze cuplată cu spectrometrie de masă pentru rapoarte izotopice - pentru noi compuşi endogeni;
10.îmbunătăţirea limitelor de detecţie pentru compuşii determinaţi prin tehnicile de cromatografie de gaze sau lichide cuplate cu spectrometrie de masă în urma achiziţionării de echipamente cu performanţe superioare şi dezvoltarea de metode de analiză pe acestea;
11.scăderea disponibilităţii substanţelor interzise pe piaţa ilicită, identificarea şi confiscarea substanţelor interzise şi a suplimentelor alimentare ce conţin prohormoni şi substanţe interzise, identificarea şi închiderea laboratoarelor clandestine de producere a substanţelor dopante;
12.funcţionarea unui sistem de coordonare a politicii antidoping care să evidenţieze dacă intervenţiile din domeniul combaterii traficului de substanţe dopante sunt echilibrate şi eficiente din punct de vedere logistic şi financiar;
13.creşterea gradului de conştientizare, de către publicul-ţintă, a efectelor adverse ale substanţelor dopante asupra calităţii vieţii, sănătăţii şi siguranţei la nivel individual şi social;
14.adoptarea legislaţiei specifice domeniului, actualizată şi armonizată cu normele internaţionale existente în domeniul dopajului.
CAPITOLUL VIII: Rezultatul acţiunilor
Obiectivele generale şi specifice propuse sunt de natură să genereze până în anul 2017 un impact favorabil asupra calităţii vieţii, sănătăţii şi siguranţei individuale şi sociale, educarea publicului-ţintă în spiritul unui sport curat şi sensibilizarea acestuia vizavi de aspectele importante ale problematicii antidoping. În acest sens, Planul de acţiune aferent Strategiei detaliază şi stabileşte concret măsurile şi intervenţiile din domeniul reducerii consumului de substanţe dopante, precum şi în domeniul combaterii traficului ilicit de substanţe dopante, pornind de la o abordare coerentă şi eficientă.
CAPITOLUL IX: Indicatori
Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei cuprinde activităţi/acţiuni şi indicatori cantitativi şi calitativii aferenţi fiecărei acţiuni asumate de instituţiile responsabile.
CAPITOLUL X: Implicaţii pentru buget
Realizarea obiectivelor strategice ale Agenţiei necesită un suport financiar adecvat, fără de care lupta în faţa fenomenului de dopaj rămâne ineficientă. Pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a Strategiei se folosesc, ca surse de finanţare, subvenţiile acordate de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale Agenţiei.
Identificarea şi dezvoltarea mecanismelor financiare, inclusiv a componentelor legislative pentru punerea în aplicare a acestora, contribuie la consolidarea rolului instituţiilor naţionale implicate şi creşterea capacităţii de reacţie a acestora la dinamica fenomenului de dopaj, utilizând în principal două paliere de finanţare, respectiv:
- atragerea şi valorificarea optimă a fondurilor externe nerambursabile;
- alocarea echilibrată a surselor bugetare, prin legea bugetului de stat, la nivelul tuturor instituţiilor publice naţionale implicate, în vederea susţinerii financiare a programelor şi activităţilor destinate reducerii şi combaterii dopajului în sport.
Agenţia doreşte colaborarea cu terţe persoane şi instituţii din ţară şi străinătate interesate atât în susţinerea financiară a proiectelor de prevenire şi combatere a traficului şi consumului de substanţe şi a metodelor interzise, cât şi a programelor de educaţie şi cercetare.
În vederea achiziţionării echipamentelor şi accesoriilor necesare prelevării probelor la standardele impuse şi dotării corespunzătoare a Laboratorului de control doping din cadrul Agenţiei, se impune un program susţinut de investiţii, reparaţii curente şi capitale, ce includ echipamente performante, reactivi pentru analizele specifice de control doping, dar şi echipamente şi accesorii necesare prelevării probelor biologice la standarde internaţionale.
Având în vedere faptul că Laboratorul de control doping a obţinut acreditarea ISO 17025 şi acreditarea din partea Agenţiei Mondiale Anti-Doping, este necesară menţinerea acestora şi a certificării Agenţiei Naţionale Anti-Doping privind managementul calităţii conform ISO 9001:2000. Realizarea tuturor acestor aspecte, în cele mai bune condiţii, presupune fundamentarea necesarului, optimizarea utilizării fondurilor disponibile, precum şi procurarea de materiale şi echipamente pentru uz permanent.
Pentru intervalul 2013-2017 al procesului de implementare aferent Strategiei, estimăm următorul efort bugetar:

Programe bugetare

Valoare
- lei -

2013

2014

2015

2016

2017

1

2

3

4

5

6

1. Programul de educaţie, informare şi prevenire

846.174

769.217

1.074.261

1.111.739

1.205.174

2. Programul de testare doping

968.232

825.623

1.165.681

1.215.652

1.300.232

3. Programul de analiză doping

1.713.348

3.058.435

3.921.522

3.723.478

3.865.348

4. Programul de cercetare ştiinţifică

1.710.290

2.532.029

2.457.101

2.519.565

2.885.290

5. Programul de prevenire şi combatere a producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante

1.089.261

928.826

1.311.391

1.367.609

1.462.761

6. Programul de cooperare internaţională

363.087

309.609

437.130

455.870

487.587

7. Programul de dezvoltare instituţională

3.166.609

2.317.261

3.627.913

3.601.087

3.823.109

TOTAL AN:

9.857.000

10.741.000

13.995.000

13.995.000

15.029.500

CAPITOLUL XI: Implicaţii juridice
În plan legislativ se impune evaluarea actelor normative aplicabile domeniului prevenirii şi combaterii dopajului în sport şi prevenirii şi combaterii producerii şi traficului ilicit de substanţe cuprinse în Lista interzisă - Standard Internaţional al Agenţiei Mondiale Anti-Doping, demersurile legislative urmărind, cu precădere, clarificarea competenţelor şi responsabilităţilor structurilor cu atribuţii în materie.
Iniţiativele legislative de modificare şi/sau de completare a unor acte normative se vor realiza pe baza cerinţelor şi oportunităţilor rezultate din Strategie.
În perioada de referinţă 2013-2017, în plan legislativ se continuă demersurile pentru susţinerea proiectului de lege privind suplimentele alimentare, proiect care se află în dezbaterea parlamentară, la Senat, şi care a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice şi Agenţie. Proiectul are în vedere reglementarea regimului suplimentelor alimentare şi transpune, în parte, Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare, cu modificările ulterioare.
De asemenea, se vor începe procedurile privind modificarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, ca urmare a noilor modificări ale Codului, precum şi continuarea procedurilor de modificare şi completare a Legii nr. 104/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL XII: Proceduri de monitorizare şi evaluare
Monitorizarea Strategiei va fi efectuată prin colectarea regulată şi sistematică de date şi informaţii cu privire la activităţile prevăzute în planul de acţiune al acesteia, utilizându-se instrumente precum: rapoarte de activitate lunare, trimestriale, semestriale şi/sau anuale, după caz, chestionare de evaluare; situaţii statistice; studii privind impactul social şi economic al rezultatelor obţinute şi a modalităţilor propuse pentru atingerea acestora; sistemul de evaluare a ofiţerilor de control doping; participarea la conferinţe, congrese, simpozioane cu lucrări ştiinţifice; utilizarea semnalelor venite din partea instituţiilor cu care Agenţia cooperează şi din partea mass-mediei cu privire Ea activitatea de control desfăşurată.
Pentru evaluarea performanţei măsurilor propuse, procesul de monitorizare se va desfăşura atât pe parcursul implementării, cât şi după implementarea măsurilor. Pe parcursul implementării Strategiei, unele activităţi pot produce rezultate care să conducă la modificări ale modului în care au fost concepute activităţile.
CAPITOLUL XIII: Etape ulterioare şi instituţii responsabile
Pe baza rezultatelor evaluării Strategiei, la sfârşitul acestei perioade se va elabora şi implementa o nouă strategie, avându-se în vedere contextul intern şi internaţional al fenomenului dopajului. Instituţiile responsabile cu implementarea noii strategii se vor stabili la acel moment, în funcţie de noile obiective, acţiuni şi competenţe.
ANEXA nr. 2: PLANUL DE ACŢIUNE pentru implementarea Strategiei naţionale antidoping pentru perioada 2013-2017
(1)_
1.Programul de educaţie, informare şi prevenire
Obiectiv general: Creşterea gradului de conştientizare şi educare a sportivilor, a personalului asistent şi a celorlalţi factori implicaţi asupra pericolelor şi consecinţelor practicării dopajului în sport

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Creşterea gradului da conştientizare asupra riscurilor utilizării substanţelor şi/sau metodelor interzise de către sportivi

1.1. Derularea Campaniei "Nu Dopajului!": Modulul I

Cunoaşterea normelor legale în domeniul antidoping şi conştientizarea implicaţiilor utilizării substanţelor şi metodelor interzise

Număr de acţiuni educativa

Număr de beneficiari

Anual

2017

ANAD

1.2. Derularea Campaniei "Primii paşi pentru un sport curat"

Idem pct. 1.1

Număr de acţiuni educative

Număr de beneficiari

2013

2013

ANAD

1.3. Lansarea unei campanii educative pentru sportivii juniori

Idem pct. 1.1

Număr de acţiuni educative organizate

2013

2014

ANAD

1.4. Lansarea unor campanii pentru Jocurile Olimpice de tineret

Idem pct. 1.1

Număr de acţiuni educative

Număr de sportivi participanţi

2013

2017

ANAD

2. Crearea unui mediu activ în lupta antidoping şi dezvoltarea de atitudini şi practici pentru practicarea sportului fără dopaj

2.1. Încheierea de protocoale bilaterale de cooperare

Implicarea şi responsabilizarea instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, a organizaţiilor naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în domeniul sportului în prevenirea şi combaterea dopajului în sport

Număr de protocoale încheiate

Permanent

Permanent

ANAD

2.2. Difuzarea de spoturi educative pe canalele media

Implicarea mass-mediei în promovarea şi susţinerea, prin mijloace specifice, a programelor, proiectelor şi campaniilor educative

Număr de apariţii pe canalele media naţionale

Permanent

Permanent

ANAD

2.3. Încheierea de parteneriate cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi structuri sportive naţionale pentru realizarea campaniilor pentru jocurile olimpice Colaborarea cu Agenţia Mondială Anti-Doping în vederea realizării Campaniei educative "Athlete Outreach"

Implicarea organizaţiilor naţionale şi internaţionale în desfăşurarea unor campanii educative

Număr de parteneriate/proiecte realizate în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi structuri sportive Număr de acţiuni educative la campionatele internaţionale desfăşurate pe teritoriul României

Permanent

Permanent

ANAD

3. Dezvoltarea unui sistem informaţional pentru facilitarea accesului publicului - ţintă la informaţiile relevante din domeniu

3.1. Afişarea pe site-ul ANAD a informaţiilor cu caracter educativ şi actualizarea permanentă a acestora

Facilitarea accesului la informaţiile şi materialele cu caracter educativ şi creşterea numărului de beneficiari

Număr de vizitatori/beneficiari

Permanent

Permanent

ANAD

3.2. Crearea unei platforme e-learning pentru sportivi şi antrenori

Accesul comod şi eficient la informaţiile şi cunoştinţele cele mai noi, metode noi şi eficiente de predare, învăţare şi evaluare a cunoştinţelor, instruire şi formare permanentă

Număr de utilizatori

2013

Permanent

ANAD

3.3. Realizarea şi difuzarea de materiale educative

4. Educarea şi responsabilizarea sportivilor din loturile naţionale şi olimpice îh raport cu exigenţele jocurilor olimpice şi ale jocurilor paralimpice

4.1. Lansarea campaniei educative pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013

Creşterea gradului de educare şi responsabilizare a sportivilor din loturile naţionale şi olimpice

Număr de acţiuni educative

Număr de sportivi participanţi

2013

2013

ANAD

4.2. Lansarea Campaniei educative "Socchi 2014 - Şansa sportivilor curaţi"

Creşterea gradului de educare şi responsabilizare a sportivilor din loturile naţionale şi olimpice - sporturi de iarnă

Număr de cursuri antidoping adresate sportivilor din lotul olimpic lărgit Număr de atestate eliberate pentru sportivii calificaţi la jocurile olimpice

2014

2014

ANAD

4.3. Lansarea Campaniei educative "Rio de Janeiro 2016 - Şansa sportivilor curaţi"

Creşterea gradului de educare şi responsabilizare a sportivilor din loturile naţionale şi olimpice - sporturi de vară

Număr de cursuri antidoping adresate sportivilor din lotul olimpic lărgit Număr de atestate eliberate pentru sportivii calificaţi la jocurile olimpice

2016

2016

ANAD

4.4. Lansarea unor campanii pentru FOTE - UTRECHT 2013

Creşterea gradului de educare şi responsabilizare a sportivilor din loturile naţionale şi olimpice de tineret

Număr de acţiuni educative

Număr de sportivi participanţi

2013

2013

ANAD

5. Promovarea programelor educative, a valorilor eticii, integrităţii şi fairplay-ului în sport prin implicarea sportivilor activi sau retraşi din activitatea sportivă

5.1. Participarea sportivilor de elită în campaniile educative

Implicarea sportivilor de elită, prin conceptul de role-model, în promovarea programelor educative, a valorilor eticii, integrităţii şi fairplay-ului în sport

Număr de sportivi de elită implicaţi în acţiunile educative

Permanent

Permanent

ANAD

6. Dezvoltarea de parteneriate cu unităţile de învăţământ cu profil sportiv pentru iniţierea şi derularea unor proiecte privind lupta împotriva dopajului în sport

6.1. Organizarea unor acţiuni în baza parteneriatelor

Creşterea gradului de implicare a unităţilor de învăţământ cu profil sportiv în derularea unor proiecte privind lupta împotriva dopajului în sport

Număr de acţiuni educative organizate în parteneriat

Număr de sportivi participanţi

2013

2013

ANAD

6.2. Informarea elevilor cu privire la riscul utilizării substanţelor şi/sau metodelor interzise

Întărirea atitudinilor elevilor de a practica un sport curat, fără dopaj

Număr de acţiuni educative

Permanent

Permanent

ANAD

6.3. Încheierea de parteneriate cu unităţile de învăţământ cu profil sportiv în scopul formării şi educării viitorilor sportivi

Introducerea unor activităţi extracurriculare cu tematică antidoping în programa şcolară

Număr de activităţi extracurriculare cu tematică antidoping

Permanent

Permanent

ANAD

7. Dezvoltarea de parteneriate cu unităţile de învăţământ superior cu profil sportiv pentru introducerea cursului antidoping în programele de învăţământ ale acestora

7.1. Încheierea de parteneriate cu unităţile de învăţământ superior cu profil sportiv în scopul introducerii cursului antidoping în programele de învăţământ ale acestora

Realizarea de cursuri antidoping în instituţiile de învăţământ superior de educaţie fizică şi sport din ţară şi în cadrul Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor

Număr de instituţii de învăţământ superior în care se efectuează cursuri antidoping

Permanent

Permanent

ANAD

8. Creşterea gradului de implicare şi responsabilizare a personalului asistent şi a familiei sportivului în practicarea unui sport curat şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos

8.1. Organizarea unor campanii de educare, cursuri antidoping, conferinţe cu tematică antidoping

Implicarea şi responsabilizarea personalului asistent şi a familiei sportivului în practicarea unui sport curat şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea acestora la: cursuri antidoping, acţiuni educative periodice, conferinţe Participarea trimestrială a unui număr de participanţi

Număr de cursuri antidoping organizate pentru personalul asistent

Numărul personalului asistent participant la cursurile antidoping

Număr de atestate eliberate pentru personalul asistent participant la jocurile olimpice

Număr de acţiuni educative organizate, pe categorii de participanţi

Număr de conferinţe organizate

Permanent

Permanent

ANAD

8.2. Realizarea unor lecţii deschise

Crearea unor legături adulţi-copii în vederea implementării unor atitudini antidoping

Număr de lecţii deschise realizate

Permanent

Permanent

ANAD

9. Informarea mass - mediei din România asupra politicilor şi legislaţiei care guvernează activitatea antidoping, pentru o cunoaştere corectă a fenomenului dopajului în sport

9.1. Organizarea unor întâlniri periodice de informare şi transmiterea comunicatelor de presă

Informarea corectă a mass-mediei

Număr de întâlniri şi comunicate de presă

Permanent

Permanent

ANAD

10. Dezvoltarea de parteneriate cu organisme naţionale şi internaţionale din domeniul sănătăţii, cu organisme profesionale pentru informarea personalului medical cu privire la reglementările antidoping

10.1. Încheierea unor parteneriate de cooperare cu organismele naţionale şi internaţionale din domeniul sănătăţii şi organizaţiile profesionale

Informarea farmaciştilor şi medicilor asupra Listei interzise şi procedurii de acordare a scutirilor de uz terapeutic (SUT), în vederea evitării prescrierii tratamentelor cu substanţe şi metode cuprinse în Lista interzisă

Număr de parteneriate

Număr de conferinţe

Permanent

Permanent

ANAD

10.2. Acţiuni de informare şi educare a personalului medical

Creşterea conştientizării aspectelor antidoping în rândul personalului medical, în special al medicilor de medicină sportivă, fizioterapeuţilor sportivi, dar şi al medicilor şi farmaciştilor, în general

Număr de acţiuni organizate

Număr de participanţi la acţiunile de educare/informare

Permanent

Permanent

ANAD

10.3. Elaborarea de instrumente educative şi diagrame

Sprijinirea medicilor de medicină sportivă în educarea sportivilor şi antrenorilor cu privire la riscurile dopajului asupra sănătăţii

Număr de instrumente şi diagrame elaborate

Permanent

Permanent

ANAD

11. Dezvoltarea unor parteneriate educative cu entităţile care desfăşoară activităţi de culturism şi fitness

11.1. Încheierea unor parteneriate de cooperare

Informarea administratorilor Informarea practicanţilor de sport recreativ

Număr de acţiuni de informare

Permanent

Permanent

ANAD

2.Programul de testare doping
Obiectiv general: Realizarea unui număr relevant de teste în competiţie şi în afara competiţiei, fără aviz prealabil, pentru protejarea sănătăţii sportivilor şi a dreptului fundamental al acestora de a practica un sport curat

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Elaborarea şi realizarea Planului naţional anual da tastare relevant, coerent şi integrat

1.1. Solicitarea şi centralizarea acţiunilor sportive interne şi internaţionale ale federaţiilor sportive naţionale

Planul naţional anual de testare, cu un număr minim de 3.000 de probe anual, în competiţie şi în afara competiţiei, din care cel puţin 40% în afara competiţiei Creşterea cu 20% a numărului de teste doping efectuate la disciplinele sportive cu risc crescut şi mediu la dopaj

Recoltarea unui număr minim de 3.000 de probe anual

Număr da probe planificate anual

Permanent

Permanent

ANAD

1.2. Planificarea testărilor în competiţie şi în afara competiţiei

1.3. Recoltarea probelor conform planificării

Număr de probe recoltate anual

2. Stabilirea Lotului de testare înregistrat şi gestionarea acestuia conform normelor interne şi internaţionale în vigoare

2.1. Centralizarea loturilor naţionale şi olimpice şi includerea sportivilor în Lotul de testare înregistrat

Lotul de testare înregistrat

Număr de sportivi incluşi în lotul de testare înregistrat

Permanent

Permanent

ANAD

2.2. Localizarea, în termen, a sportivilor prin Sistemul de Administrare şi Management Antidoping sau prin formulare de localizare

Idem pct. 2.1

Idem pct. 2.1

Permanent

Permanent

2.3. Testarea sportivilor din Lotul de testare înregistrat

Testarea, cel puţin o dată/an, a sportivilor din Lotul de testare înregistrat

Număr de sportivi din Lotul de testare înregistrat testaţi Număr mediu de testări/sportiv din Lotul de testare înregistrat

  

3. Formarea şi perfecţionarea ofiţerilor de control în conformitate cu standardul ocupaţional aprobat

3.1, Organizarea cursului de formare profesională şi perfecţionarea ofiţerului control doping

Eliberarea de atestate pentru ofiţer control doping

Număr de atestate de ofiţer control doping eliberate

Permanent

Permanent

ANAD

4. Gestionarea rezultatelor controlului doping şi a scutirilor de uz terapeutic, conform normelor interne şi internaţionale în vigoare

4.1. Primirea buletinelor de analiză

Statistica controalelor doping

Număr de controale doping

Permanent

Permanent

ANAD

4.2. Organizarea audierilor pentru sportivii care au încălcat reglementările antidoping

Se stabileşte dacă au fost încălcate reglementările antidoping

Număr de sportivi audiaţi

Permanent

Permanent

ANAD

4.3. Primirea şi analiza solicitării de scutire pentru uz terapeutic şi comunicarea acestora în Sistemul de Administrare şi Management Antidoping, pentru sportivii de nivel internaţional

SUT aprobate şi respinse

Număr de SUT aprobate

Permanent

Permanent

ANAD

5. Administrarea eficientă şi promovarea Sistemului de Administrare şi Management Antidoping al Agenţiei Mondiale Anti-Doping

5.1. Crearea conturilor de localizare pentru sportivii din Lotul de testare înregistrat şi pentru sportivii calificaţi la jocurile olimpice

Conturi de localizare pentru sportivi

Număr de conturi de localizare creata

Permanent

Permanent

ANAD

5.2. Deblocarea conturilor de localizare a sportivilor

Conturi de localizare deblocate

3.Programul de analiză doping
Obiectiv general: Efectuarea analizelor de control doping pentru dovedirea eventualelor cazuri de dopaj, în conformitate cu Standardele internaţionale în domeniu

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Menţinerea acreditării din partea Agenţiei Mondiale Anti - Doping

1.1. Participarea la schema eternă de asigurare a calităţii organizată de Agenţia Mondială Anti-Doping

1.2. Dezvoltarea şi implementarea de noi metode de analiză pentru substanţele nou-introduse pe Lista interzisă

1.3. Perfecţionarea metodelor existente în vederea detecţiei substanţelor dopante la nivele de concentraţie mai scăzute

1.4. Participarea la testele interlaboratoare ale WAADS - Asociaţia Mondială a Specialiştilor Anti-Doping

Recunoaşterea profesionalismului colectivului

Laboratorului de control doping

Recunoaşterea rezultatelor analizelor efectuate în conformitate cu Standardul internaţional pentru laboratoare (SIL) şi documentele tehnice ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping

Noi metode de analiză pentru substanţele nou - introduse pe Lista interzisă

Metode perfecţionate de detecţie a substanţelor dopante la nivele de concentraţie mai scăzute

Raportul de evaluare al Agenţiei Mondiale Anti-Doping referitor la probele EQAS (schemă externă de asigurare a calităţii)

Raportul de evaluare al Asociaţiei Mondiale a Specialiştilor Anti-Doping referitor la testele interlaboratoare

Număr de metode dezvoltate, implementate şi validate

Permanent

2017

ANAD, LCD

2. Menţinerea acreditării ISO 17025

2.1. Aplicarea în practică a procedurilor elaborate în baza cerinţelor standardului european SR EN ISO 17025 şi ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping

Servicii analitice de calitate oferite clienţilor

Creşterea gradului de satisfacţie a clienţilor

Permanent

2017

ANAD, LCD

2.2. Efectuarea auditurilor din partea organismului naţional de acreditare

Obţinerea Certificatului de acreditare

Un număr cât mai mic de neconformităţi

3. Realizarea numărului minim anual de analize de control doping, conform prevederilor SIL al Agenţiei Mondiale Anti-Doping

3.1. Analiza probelor biologice de urină şi sânge primite de la clienţii interni şi externi

- Analiza a minimum 3.000 de probe de urină şi 300 de probe de sânge de la clienţi interni şi a cel puţin 500 de probe de la clienţi externi

- Emiterea buletinelor de analiză în conformitate cu prevederile SIL

Număr de probe analizate












Număr de rezultate ale analizei probei B care confirmă rezultatul analitic advers al probei A

Anual

2017

ANAD, LCD

3.2, Confirmarea rezultatului analitic advers al probei A prin analiza probei B, la cerere

Toate rezultatele analitice adverse pentru care s-a cerut analiza probei B să fie confirmate.

3.3. Analiza suplimentelor nutritive implicate în cazuri de încălcări ale reglementărilor antidoping

Buletine de analiză a suplimentelor nutritive emise

4. Dezvoltarea şi diversificarea activităţii Laboratorului de control doping prin atragerea de noi clienţi

4.1. Participarea la licitaţii pentru asigurarea de servicii analitice

Clienţi noi, beneficiari ai serviciilor analitice Creşterea nivelului veniturilor proprii

Număr de clienţi noi atraşi

Anual

2017

ANAD,
LCD

4.2. Analiza sugestiilor din formularele de satisfacţie a clienţilor

4.3. Păstrarea clienţilor existenţi prin efectuarea cu profesionalism a analizei probelor primite de la aceştia

5. Dezvoltarea bazei materiale a Laboratorului de control doping corespunzător cerinţelor specifice activităţii acestuia

5.1. Elaborarea şi aprobarea planului de investiţii

Dotarea corespunzătoare a Laboratorului de control doping

Număr obiective de investiţii realizate

Anual

Anual

ANAD

4.Programul de cercetare ştiinţifică
Obiectiv general: Elaborarea şi dezvoltarea de proiecte şi de programe de cercetare ştiinţifică în domeniu

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Elaborarea şi coparticiparea ia proiecte de cercetare ştiinţifică în domeniu

1.1. Documentarea ştiinţifică premergătoare redactării proiectelor

Bibliografie relevantă

Număr de proiecte de cercetare ştiinţifică

Anual

2017

ANAD, LCD

1.2. Redactarea proiectelor de cercetare ştiinţifică şi depunerea acestora în cadrul programelor de cercetare naţionale şi internaţionale

Cel puţin un proiect aplicat spre finanţare

Număr de proiecte depuse

1.3. Cooptarea reprezentanţilor universităţilor şi institutelor de cercetare în vederea realizării de proiecte de cercetare comune

Cel puţin un proiect comun cu alţi parteneri

Număr de parteneri cooptaţi

1.4. Implementarea rezultatelor proiectelor

  

2. Diseminarea rezultatelor cercetărilor efectuate

2.1. Participarea cu lucrări la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi publicarea de articole în reviste de specialitate

Cel puţin o participare la manifestări ştiinţifice în domeniu

Cel puţin două lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate

Număr de participări la manifestări ştiinţifice

Număr de lucrări ştiinţifice publicate

Anual

2017

ANAD,

LCD

3. Implementarea de modele de bună practică aplicabile domeniului

3.1. Identificarea de modele de bună practică

3.2. Aplicarea modelelor de bună practică

3.3. Evaluarea aplicabilităţii în practică a modelelor

Cel puţin un model de bună practică implementat în sistem

Număr de modele de bună practică implementate

Anual

2017

ANAD,

LCD

5.Programul de prevenire şi combatere a producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante
Obiectiv general: Implementarea măsurilor privind combaterea traficului ilicit de substanţe dopante în sălile de culturism şi fitness

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Asigurarea autorizării funcţionării sălilor de culturism şi fitness din punctul de vedere al reglementărilor antidoping, în conformitate cu normele legale în vigoare

1.1. Primirea şi verificarea dosarelor de autorizare în conformitate cu normele legale în vigoare

1.2. Analizarea dosarelor de autorizare

1.3. Eliberarea certificatelor de funcţionare din punctul de vedere al reglementărilor antidoping

1.4. Crearea şi gestionarea unui sistem de date

Certificate de funcţionare eliberate

Sistem de informaţii complet care să cuprindă entităţile ce desfăşoară activităţi de culturism şi fitness

Număr de cereri de autorizare primite şi verificate

Număr de certificate de funcţionare eliberate

Anual

2017

ANAD

2. Asigurarea serviciilor de instruire antidoping a personalului din cadrul sălilor de culturism şi fitness, cu respectarea normelor legale în vigoare

2.1. Primirea şi verificarea dosarelor de înscriere la cursul de instruire antidoping

Satisfacerea tuturor cererilor de instruire antidoping

Număr dosare verificate

Anual

2017

ANAD

2.2. Organizarea şi desfăşurarea cursului de instruire antidoping şi eliberarea atestatelor de instruire

Eliberarea atestatelor de instruire

Număr de cursuri antidoping organizate Număr de persoane atestate

2.3. Crearea şi gestionarea bazei de date cu privire la persoanele participante la cursul de instruire antidoping

Sistem de informaţii complet

 

3. Controlul aplicării normelor privind combaterea traficului ilicit de substanţe dopante în sălile de culturism şi fitness

3.1. Realizarea Planului anual de control

3.2. Instruirea agenţilor constatatori

3.3. Verificarea sălilor de culturism sau fitness din punctul de vedere al reglementărilor antidoping în vigoare în baza Planului anual de control

Pian anual de control

Agenţi constatatori instruiţi cu privire la modificările legislative
Entităţi verificate din punct de vedere antidoping

Număr de agenţi constatatori instruiţi
Număr de săli de culturism şi/sau de fitness controlate
Număr de sancţiuni contravenţionale aplicate

Anual

2017

ANAD

4. Controlul aplicării prevederilor legale privind combaterea traficului ilicit de substanţe dopante la nivel naţional

4.1. Efectuarea controalelor în vederea combaterii traficului ilicit de substanţe interzise

Cazuri de trafic de substanţe interzise

Cantităţi de substanţe interzise confiscate

Anual

2017

Ministerul Sănătăţii
IGPR
ANV
ANPC
ANAD

5. Gestionarea substanţelor dopante confiscate, în condiţiile legii

5.1. Primirea substanţelor interzise, confiscate de agenţii constatatori, în baza procesului-verbal

5.2. Asigurarea condiţiilor de depozitare a substanţelor dopante confiscate

5.3. Distrugerea substanţelor dopante confiscate, cu respectarea procedurilor aprobate

Substanţe interzise confiscate




Depozitarea substanţelor confiscate

Distrugerea substanţelor confiscate

Număr de procese - verbale întocmite




Cantitatea de substanţe dopante aflate în custodie

Cantitatea de substanţe dopante distruse

Anual

2017

ANAD

6.Programul de cooperare internaţională
Obiectiv general: Reafirmarea angajamentului României şi consolidarea poziţiei de partener credibil şi activ în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori da evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Intensificarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu Agenţia Mondială Anti-Doping pentru realizarea şi implementarea programelor Agenţiei Naţionale Anti-Doping

1.1. Participarea activă la reuniunile şi activităţile Agenţiei Mondiale Anti-Doping şi la procesul de revizuire a Codului Mondial Anti-Doping şi a documentelor aferente acestuia

Implementarea la nivel naţional a deciziilor majore adoptate de acest for

Situaţia României în Raportul privind respectarea Codului Mondial Anti-Doping, întocmit de Agenţia Mondială Anti-Doping

Permanent

Permanent

ANAD

1.2. Adoptarea Codului Mondial Anti-Doping 2015

Armonizarea legislaţiei naţionale cu Codul Mondial Anti-Doping 2015 şi cu standardele internaţionale aferente, inclusiv modelele de bună practică actualizate sau modificate

Situaţia României în Raportul privind respectarea Codului Mondial Anti-Doping, întocmit de Agenţia Mondială Anti-Doping şi în alte documente referitoare la acest aspect

2014

2015

ANAD

2. Extinderea şi diversificarea relaţiilor de colaborare cu structuri ale Consiliului Europei, ale Uniunii Europene şi ale UNESCO cu responsabilităţi în domeniul antidoping

2.1. Participarea în mod direct la reuniunile şi activităţile grupurilor de lucru şi ale grupurilor consultative ale Consiliului Europei - Grupul de monitorizare, Grupul consultativ ştiinţific. Grupul consultativ pe probleme legale, Grupul consultativ pe probleme de educaţie, Grupul consultativ privind respectarea angajamentelor şi CAHAMA-Comitetul ad-hoc pentru Agenţia Mondială Anti-Doping

Implementarea la nivel naţional a deciziilor adoptate în cadrul sesiunilor de lucru ale acestor instituţii europene

Număr de participări internaţionale Implementarea propunerilor cuprinse în rapoartele întocmite ca urmare a participării la reuniunile structurilor Consiliului Europei

Permanent

Permanent

ANAD

2.2. Organizarea unei vizite de evaluare şi găzduirea echipei de evaluare a Consiliului Europei în România

Evaluarea programului naţional antidoping din punctul de vedere al respectării Convenţiei Anti-Doping a Consiliului Europei

Calificativ autoevaluare
Calificativ echipă de evaluare

În funcţie de planificările Consiliului Europei

În funcţie de planificările Consiliului Europei

ANAD

2.3. Organizarea şi găzduirea de evenimente internaţionale în domeniul antidoping în România

Promovarea imaginii României din perspectiva de gazdă a unui eveniment internaţional notabil în domeniu

Număr de evenimente internaţionale organizate şi găzduite şi anvergura acestora

În funcţie de calendarul evenimentelor la nivel internaţional

În funcţie de calendarul evenimentelor la nivel internaţional

ANAD

2.4. Participarea activă la activităţile şi şedinţele Grupurilor de experţi antidoping ale Comisiei Europene

Susţinerea şi consolidarea poziţiei României faţă de politicile antidoping la nivel european

Număr de participări internaţionale

Bianual

Bianual

ANAD

2.5. Participarea la conferinţele statelor părţi la Convenţia Internaţională împotriva Dopajului în Sport a UNESCO, precum şi la procesul de luare de decizii prin corespondenţă aplicabil în perioada dintre conferinţe

Adoptarea modificărilor la anexele Convenţiei Internaţionale împotriva Dopajului în Sport a UNESCO şi efectuarea demersurilor necesare respectării acestora la nivel naţional

Număr de participări internaţionale Adoptarea modificărilor necesare respectării Convenţiei la nivel naţional

Permanent

Permanent

ANAD

3. Intensificarea cooperării bilaterale cu organizaţiile naţionale antidoping ale statelor semnatare ale Codului Mondial Anti-Doping

3.1. Organizarea da schimburi da experienţă bilaterale cu organizaţiile naţionale antidoping ale ţărilor semnatare ale Codului Mondial Anti-Doping, pe baza protocoalelor de cooperare internaţională semnate cu acestea

Efectuarea şi găzduirea da vizite da lucru în cadrul acordurilor bilaterale aflate în derulare

Efectuarea şi găzduirea de traininguri ale specialiştilor antidoping

Dezvoltarea de proiecte de cercetare comune şi aplicarea în vederea câştigării de granturi pentru finanţarea acestora

Număr da vizite efectuate şi găzduite

Număr de traininguri efectuate şi găzduite

Număr de proiecte da cercetare dezvoltate şi granturi câştigate

Permanent

Permanent

ANAD

3.2. Iniţierea de întâlniri bilaterale în vederea încheierii de noi protocoale bilaterale de cooperare internaţională

Negocierea termenilor şi încheierea de noi protocoale bilaterala de cooperare

Număr de protocoale bilaterale de cooperare

Permanent

Permanent

ANAD

4. Asigurarea reprezentării României în cadrul evenimentelor internaţionale în domeniul luptei împotriva dopajului în sport şi promovarea şi susţinerea unor reprezentanţi români în organismele de conducere, comisiile şi comitetele forurilor internaţionale în domeniul antidoping

4.1. Promovarea imaginii României şi a experţilor antidoping români prin participarea cu postere şi lucrări ştiinţifice la manifestările ştiinţifice internaţionale în domeniul antidoping

Elaborarea de lucrări ştiinţifice, realizarea de postere şi publicarea de articole în reviste de specialitate

Număr de lucrări ştiinţifice şi postere prezentate

Număr de articole ştiinţifice publicate

Anual

Anual

ANAD

4.2. Participarea la activităţile şi reuniunile altor organisme internaţionale din domeniul ştiinţific antidoping (de exemplu, WAADS - Asociaţia Mondială a Specialiştilor Anti-Doping)

Actualizarea permanentă a informaţiilor legate de cele mai importante dezvoltări ştiinţifice în domeniul antidoping

Număr de participări la reuniuni ştiinţifice internaţionale

Număr de intervenţii în activitatea ştiinţifică dintre reuniunile anuale

Permanent

Permanent

ANAD

4.3. Promovarea poziţiei, intereselor şi imaginii României prin participarea la conferinţe, congrese, simpozioane şi workshopuri internaţionale la care ANAD este invitată

Menţinerea poziţiei şi a imaginii pe care România le deţine în acest moment în domeniul luptei împotriva dopajului în sport la nivel global, acela de pol de putere în Europa de Est

Număr de participări la manifestările internaţionale în domeniul luptei împotriva dopajului în sport

Permanent

Permanent

ANAD

4.4. Schimb eficient de date, bune practici şi acţiuni comune desfăşurate în cadrul manifestărilor internaţionale în domeniu

Recunoaşterea eficienţei programului antidoping aplicat la nivel naţional de către partenerii internaţionali în lupta împotriva dopajului în sport

Număr de intervenţii şi participări active ale experţilor români în cadrul manifestărilor internaţionale la care participă

Permanent

Permanent

ANAD

4.5. Susţinerea candidaturii şi, ulterior, a poziţiei experţilor antidoping români în comisiile şi comitetele forurilor internaţionala în domeniul antidoping

Susţinerea şi consolidarea poziţiei României prin participarea la procesul de luare a deciziilor din cadrul comisiilor şi comitetelor forurilor internaţionale

Număr de experţi români promovaţi şi susţinuţi în diverse poziţii sau funcţii în cadrul comisiilor şi comitetelor forurilor internaţionale

Permanent

Permanent

ANAD

5. Intensificarea colaborării cu structurile sportive internaţionale şi alte organizaţii cu responsabilităţi în domeniul antidoping

5.1. Dezvoltarea unor relaţii concrete de colaborare cu federaţiile sportive internaţionale şi alte organisme internaţionale, care să permită un schimb constant de experienţă şi informaţii în domeniu

Transmiterea reciprocă de rapoarte de informare relevante

Număr de organisme internaţionale implicate

Permanent

Permanent

ANAD

5.2. Obţinerea calităţii de membru şi participarea la activităţile INADO - Institutul Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping

Menţinerea poziţiei câştigate de România în asociaţia organizaţiilor naţionale antidoping

Număr de participări la şedinţe şi activităţi antidoping

Anual

Anual

ANAD

7.Programul de dezvoltare instituţională
Obiectiv general: Organizarea, funcţionarea şi coordonarea activităţii Agenţiei Naţionale Anti-Doping, astfel încât să asigure îndeplinirea misiunii, a obiectivelor generate şi specifice

Obiective specifice

Activităţi

Rezultate

Indicatori de evaluare

Termen de evaluare

Termen de finalizare

Responsabili

1. Îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al calităţii la nivelul ANAD

Oferirea unor servicii de calitate pe măsura aşteptării clienţilor naţionali şi internaţionali

Îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor interni şi internaţionali

Supravegherea anuală a ISO

Permanent

Permanent

ANAD

2. Identificarea problemelor şi stabilirea politicilor publice în domeniul antidoping şi în domeniul combaterii traficului ilicit de substanţe dopante

Analizarea şi evaluarea activităţii de control privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport şi a prevenirii şi combaterii producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante

Diminuarea cazurilor de dopaj ca urmare a utilizării substanţelor dopante, precum şi diminuarea fenomenului de producere şi trafic al substanţelor dopante

Raportări ale analizelor şi evaluărilor efectuate

Permanent

Permanent

ANAD

3. Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi armonizarea legislaţiei naţionale în domeniile de activitate ale ANAD cu reglementările internaţionale în domeniu

Upgradarea legislaţiei naţionale conform reglementărilor în domeniu

Legislaţie armonizată în domeniu

Număr de acte normative iniţiate/avizate

Permanent

Permanent

ANAD

4. Dezvoltarea sistemului de control intern/managerial în cadrul ANAD

Implementarea standardelor de control intern/managerial

Sistem de control intern implementat

Număr de standarde implementate

Permanent

Permanent

ANAD

5. Utilizarea resurselor în condiţii de economicitate, eficienţă, eficacitate pentru realizarea obiectivelor şi misiunii entităţii

Execuţia bugetară, cu respectarea principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate

Realizarea obiectivelor ANAD cu costuri minime şi rezultate optime

Gradul de îndeplinire a obiectivelor raportat la resursele utilizate

Permanent

Permanent

ANAD

6. Formarea şi perfecţionarea continuă a experţilor antidoping din cadrul ANAD

Participarea la cursuri de perfecţionare Organizarea de cursuri deformare

Personal calificat

Număr de cursuri de perfecţionare

Permanent

Permanent

ANAD

(2)NOTA:
ANAD - Agenţia Naţională Anti-Doping
ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului
IGPR - Inspectoratul General al Poliţiei Române
ANV - Autoritatea Naţională a Vămilor
LCD - Laborator de control doping
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 282 din data de 20 mai 2013