ORDIN nr. 67 din 26 octombrie 2012 privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României şi pentru modificarea unor norme sanitare veterinare
Văzând Referatul de aprobare nr. 3.850 din 19 iulie 2012, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
Mişcarea suinelor vii pe teritoriul României se efectuează doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:
a)certificat de sănătate, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-4;
b)documente de mişcare:
(i)formularul F2, prevăzut în anexa nr. 4 la Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul suinelor vii care pleacă din exploataţiile nonprofesionale; sau
(ii)formularul de mişcare pentru suine vii, prevăzut în anexa nr. 3 la Norma sanitară veterinară privind sistemul de identificare şi înregistrare a suinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 85/2008, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul suinelor vii ce pleacă din exploataţiile comerciale; sau
(iii)documentul de mişcare a animalelor vii, prevăzut în anexa nr. 8 la Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul suinelor vii care pleacă din exploataţiile comerciale de tip A sau din târgul de animale, respectiv al suinelor vii comercializate de mijlocitorii de afaceri cu animale vii înregistraţi conform prevederilor legale în vigoare;
c)documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar, în cazul mişcării către abator, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.
Art. 2
(1)Mişcarea suinelor vii este permisă astfel:
a)din exploataţiile nonprofesionale numai către:
1.alte exploataţii nonprofesionale;
2.târguri de animale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în vederea vânzării către alte exploataţii nonprofesionale sau abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
3.abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
b)din exploataţiile comerciale de tip A numai către:
1.exploataţiile nonprofesionale, direct de la fermă;
2.alte exploataţii comerciale de tip A;
3.târguri de animale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în vederea vânzării către exploataţii nonprofesionale sau abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
4.abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
c)din exploataţiile comerciale de tip industrial numai către:
1.exploataţiile nonprofesionale, direct de la fermă;
2.alte exploataţii comerciale;
3.abator;
4.târguri de animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în vederea vânzării către exploataţii nonprofesionale sau exploataţii comerciale de tip A;
d)din târguri de animale numai către exploataţii nonprofesionale sau abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
e)prin mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistraţi conform prevederilor legale în vigoare, astfel:
1.din exploataţii comerciale direct către abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
2.din exploataţii comerciale către exploataţii nonprofesionale, direct sau prin târguri de animale autorizate sanitar-veterinar;
3.din târguri de animale direct către exploataţii nonprofesionale sau abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
4.din exploataţii non-profesionale direct către un abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene.
(2)Este interzisă reintroducerea în fermele comerciale de tip industrial a suinelor ieşite din exploataţie, în scopul comercializării.
(3)Înaintea mişcării suinelor vii, având destinaţii conform celor menţionate în prezentul articol, animalul/animalele din exploataţie va/vor fi inspectat/inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care va completa fişa de inspecţie pentru supravegherea pestei porcine clasice în exploataţiile non profesionale, respectiv fişa de control privind supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţiile comerciale industriale şi comerciale de tip A, utilizată în cadrul programului de monitorizare şi control a pestei porcine clasice, prevăzută în anexa nr. 9, respectiv în anexa nr. 10.
(4)Mişcarea suinelor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalul/animalele, la mişcarea din exploataţia de origine, este/sunt însoţit/însoţite de certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 1, de formularul/documentul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 6, sau numai dacă proprietarul de animale completează în târg şi prezintă medicului veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitar-veterinară din târgul de animale, documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 6.
Art. 3
(1)Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile egale în vigoare.
(2)Transportul suinelor vii de către proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanţă mai mică de 50 de km, fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerinţelor generale privind transportul de animale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1255/97.
Art. 4
(1)Se aprobă modelele de certificate de sănătate, prevăzute în anexele nr. 1, 2, 3 şi 4.
(2)Se aprobă modelul registrului de evidenţă a mişcărilor animalelor în târg, prevăzut în anexa nr. 5.
(3)Se aprobă modelul fişei de inspecţie pentru supravegherea pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale prevăzută în anexa nr. 9 şi al fişei de control privind supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţiile comerciale industriale şi comerciale de tip A, prevăzuta în anexa nr. 10.
(4)Se aprobă modelele pentru documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar (tip A) prevăzut în anexa nr. 6 utilizat la mişcarea suinelor de la exploataţie la abator şi pentru documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar (tip B) prevăzut în anexa nr. 7, utilizate pentru comunicarea către exploataţie a rezultatelor controalelor suinelor la abator.
(5)Se aprobă modelul registrului de evidenţă a mişcărilor interjudeţene de suine, prevăzut în anexa nr. 8.
Art. 5
(1)Certificarea sanitar-veterinară şi notificarea interjudeţeană a mişcărilor de suine între exploataţiile de animale reprezintă o măsură de biosecuritate aplicabilă în contextul controlului pestei porcine clasice a suinelor domestice.
(2)La mişcarea animalelor vii, având ca destinaţie o exploataţie din alt judeţ decât judeţul în care se găseşte exploataţia de origine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, înainte de eliberarea certificatului de sănătate, solicită de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană de origine obţinerea avizului interjudeţean.
(3)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întocmesc registrele de evidenţă a mişcărilor interjudeţene de suine, conform modelului din anexa nr. 8.
(4)Certificatele de sănătate sunt emise de medicul veterinar de liberă practică organizat conform legii şi împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(5)Certificatele de sănătate se emit pentru una sau mai multe suine care provin din aceeaşi exploataţie, alcătuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelaşi mijloc de transport, provin din aceeaşi exploataţie de origine şi părăsesc exploataţia de origine, având aceeaşi destinaţie finală.
(6)Costurile aferente certificării de sănătate de la origine sunt suportate de către proprietarii/deţinătorii animalelor.
(7)Costurile certificării de sănătate în târgul de animale sunt suportate de către administratorul târgului în baza contractului de servicii încheiat între acesta şi medicul veterinar de liberă practică organizat conform legii şi împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru târgul de animale respectiv.
(8)În cazul mişcării animalelor către exploataţii de creştere/reproducţie/îngrăşare sau către târguri de animale se va emite certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 1.
(9)În cazul mişcării animalelor către un târg de animale, în condiţiile în care toate animalele au fost vândute aceluiaşi cumpărător şi au aceeaşi destinaţie finală, certificatul de sănătate de la origine, prevăzut în anexa nr. 1, completat şi de medicul veterinar de liberă practică organizat conform legii şi împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru târgul respectiv, însoţeşte transportul până la noua destinaţie.
(10)În cazul mişcării animalelor către un târg de animale, în condiţiile în care animalele au fost vândute unor cumpărători diferiţi, având astfel destinaţii finale diferite, medicul veterinar de liberă practică care are contract cu administratorul târgului de animale, precizat la alin. (2), completează şi eliberează certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 2, separat pentru fiecare exploataţie finală şi, după caz, pentru animalele care nu au fost vândute şi care se reîntorc în exploataţia de origine; în aceste condiţii, certificatul de sănătate de la origine este păstrat de medicul veterinar de liberă practică prevăzut la alin. (2).
(11)În cazul mişcării animalelor către un târg de animale, în condiţiile în care lotul reprezentat de animalul/animalele înscris/înscrise în certificatul de sănătate nu a fost vândut şi se întoarce în totalitate în exploataţia de origine, certificatul de sănătate de la origine prevăzut în anexa nr. 1, completat şi de medicul veterinar de liberă practică organizat conform legii şi împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru târgul respectiv, însoţeşte transportul până la destinaţie.
(12)În cazul mişcării animalelor din exploataţia de origine către abator, medicul veterinar de liberă practică împuternicit va emite certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 3.
(13)În cazul mişcării animalelor din târg la abator, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitară veterinară din târgul de animale, va emite certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 4, câte un exemplar pentru animalul/animalele care provin din aceeaşi exploataţie de origine, dacă sunt îndeplinite condiţiile de la art. 2 alin. (4).
(14)Certificatele de sănătate prevăzute în anexele nr. 1-4 trebuie tipărite pe format A4, în două exemplare, având codul judeţului, în serii consecutive de la A la Z şi numere de la 00001 până la 99999 pentru fiecare serie, de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi sunt repartizate medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi.
Art. 6
(1)Suinele vii destinate sacrificării într-un abator trebuie să fie însoţite de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 6, completat de proprietarul animalelor.
(2)În cazul exploataţiilor nonprofesionale, la mişcarea suinelor vii către unităţi de sacrificare, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care emite certificatul de sănătate, îndrumă proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 6.
(3)Reprezentantul legal al abatorului care sacrifică suinele are obligaţia transmiterii:
a)documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 7, completat de medicul veterinar oficial din abator, la exploataţia comercială de origine, în termen de 48 de ore de la sacrificarea animalelor sau după primirea rezultatelor buletinelor de analiză relevante în cazul în care au fost efectuate determinări de laborator;
b)documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar, prevăzut în anexa nr. 7, completat de medicul veterinar oficial din abator, la medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru exploataţia nonprofesională de origine, în termen de 48 de ore de la sacrificarea animalelor sau după primirea rezultatelor buletinelor de analiză relevante, în cazul în care au fost efectuate determinări de laborator, care II predă proprietarului exploataţiei nonprofesionale de origine; datele de contact ale medicului de liberă practică împuternicit sunt înscrise în secţiunea I pct. 1.2 din anexa nr. 6.
Art. 7
(1)Registrul de evidenţă a mişcărilor animalelor în târg, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5, legat, numerotat şi ştampilat pe fiecare pagină şi pregătit pentru sigilare, va fi prezentat de către administratorul târgului direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la eliberarea autorizaţiei de funcţionare sau la epuizarea paginilor disponibile din registrul existent.
(2)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică şi sigilează registrul menţionat la alin. (1).
(3)Medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii din târg, este singurul care are dreptul să completeze datele specificate în registru.
(4)La sfârşitul zilei, după închiderea târgului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii din târg semnează, parafează, ştampilează şi barează registrul oficial după ultimele înscrisuri referitoare la ziua respectivă.
Art. 8
Pentru asigurarea trasabilităţii şi a controalelor oficiale cu privire la animalele care se întorc în exploataţia de origine sau care ajung la o altă destinaţie finală ca urmare a vânzării în târg, proprietarii care se întorc cu animale nevândute de la târg sau care au cumpărat animale din târg au obligaţia să anunţe, în termen de 48 de ore, despre această situaţie, medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Art. 9
(1)Proprietarii de animale au obligaţia să respecte perioada de aşteptare/interzicere a mişcării pentru suinele nou-introduse în exploataţii, inclusiv pentru animalele care au fost duse la târg şi care, nefiind vândute, au fost reintroduse în exploataţia de origine; această perioadă este de minimum 30 de zile, în condiţiile izolării într-un spaţiu separat de celelalte suine existente în exploataţie; dacă izolarea în spaţiu separat a animalelor nou-introduse nu este posibilă, perioada de aşteptare/interzicere a mişcării se aplică tuturor suinelor din exploataţie.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în condiţiile de certificare prevăzute în prezentul ordin, cu aprobarea scrisă a direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, suinele pot părăsi exploataţia direct către un abator.
Art. 10
Suinele se sacrifică, în scop comercial, numai în abatoare autorizate sanitar-veterinar care beneficiază de supraveghere sanitar-veterinară din partea direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 11
Dacă în cazul unui animal sosit la abator, la examenul ante-mortem, medicul veterinar oficial suspicionează o boală infectocontagioasă, acesta izolează animalul, notifică direcţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, dispune toate măsurile stabilite de legislaţia sanitară veterinară în vigoare şi recoltează probe în vederea diagnosticului, obligatoriu şi pentru pesta porcină clasică sau pentru pestă porcină africană, dacă rezultatul este negativ pentru pesta porcină clasică.
Art. 12
Carnea provenită de la suinele crescute în exploataţiile din România se marchează în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
Art. 13
(1)Carnea provenită de la suinele crescute în exploataţiile nonprofesionale şi exploataţiile comerciale este comercializată şi procesată numai prin unităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor generale de igienă, exclusiv pentru piaţa naţională.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), carnea se procesează în unităţile autorizate/înregistrate sanitar-veterinar care derulează schimburi intracomunitare cu produse de origine animală, doar cu respectarea prevederilor Deciziei 855/2008/CE a Comisiei din 3 noiembrie 2008 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 14
Comerţul cu suine vii, dinspre România către statele membre ale Uniunii Europene, este interzis conform Deciziei 855/2008/CE, cu modificările şi completările ulterioare, până la data ridicării restricţiilor stabilite în aceasta.
Art. 15
Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au obligaţia de a pune în aplicare prevederile prezentului ordin şi sunt responsabile, împreună cu celelalte instituţii abilitate, de a supraveghea şi a controla mişcarea suinelor vii.
Art. 16
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 17
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
a)art. 1-22 din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 136/2010 privind mişcarea suinelor vii pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitare veterinare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 2 decembrie 2010;
b)art. 10 lit. c) din Norma sanitară veterinară care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 221 din 21 martie 2008.
Art. 18
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Mihai Ţurcanu

ANEXA nr. 1:
- model 1 (Certificat mamă) -
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ......................
CIRCUMSCRIPŢIA SANITARĂ VETERINARĂ DE ASISTENŢĂ .............................
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru animale din specia suine pentru creştere/reproducţie*1), producţie/îngrăşare*1)

Cod judeţ: AB Seria A nr. 00001

Certificatul numărul*4)
Judeţul de origine ...........................
Localitatea de origine*2) ......................
Numele şi prenumele proprietarului/deţinătorului .........................
Adresa exploataţiei de origine .................................
Codul exploataţiei de origine RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Localitatea de tranzit*3),*6) ....................................
Codul exploataţiei de tranzit (Târg): RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Judeţul .................................
 
Numărul de referinţă la plecarea din târgul de animale*5)
Localitatea de destinaţie finală*6),*8) ...........................
Mume/adresă destinatar fina*6),*8) ............................
Codul exploataţiei de destinaţie*6),*8) RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
- SECŢIUNEA A
Numele transportatorului/CNP/adresa transportatorului ...............................................,
Tipul mijlocului de transport ..........................................................................................,
Numărul de înmatriculare al mijlocului de transport/remorcii ........................../.............................
Numărul de înregistrare al transportatorului (dacă distanţa este de peste 50 km)*1) .......................................
Informaţii de sănătate
Subsemnatul, medic veterinar, certific faptul că fiecare animal din acest transport descris mai sus:
1.Provine dintr-o exploataţie de origine şi dintr-o zonă care, în conformitate cu legislaţia naţională, nu face obiectul unor interdicţii sau restricţii impuse de bolile animalelor care afectează specia suină.
2.*6) Este (sunt) animal (animale) pentru creştere/reproducţie*1) sau producţie/îngrăşare*1) care a (au) stat în exploataţia de origine pe parcursul ultimelor 30 de zile sau de la momentul naşterii, în cazul în care are (au) vârsta sub 30 de zile, şi niciun animal din specia suine nu a fost introdus în această exploataţie din afara acesteia pe parcursul acestor 30 de zile.
3.Exploataţia a fost inspectată, cu rezultate conforme, aşa cum se evidenţiază în Fişa de inspecţie nr. ......................... din data de ....................., completată de medicul veterinar de liberă practică împuternicit
- SECŢIUNEA B: Descrierea transportului
Data îmbarcării ............................
Numărul total de animale îmbarcate ...........................
Identificarea animalelor*7), conform formularului/documentului de mişcare seria ........................ nr. .....................
Certificarea secţiunilor A şi B
 

Ştampila

Locul

Data

Semnătura/Parafa*)

Medic veterinar de la exploataţia de origine

    

Medic veterinar de la târg*5)

    
Numele şi prenumele medicului veterinar care certifică (cu majuscule) ...............................
Adresa/numărul de telefon ale medicului veterinar semnatar ................................................
___
*) Secţiunile A şi B trebuie ştampilate şi semnate de medicul veterinar împuternicit responsabil de exploataţia de origine şi de cel responsabil de târgul autorizat (după caz).
*1)Baraţi ceea ce nu corespunde.
*2)Localitatea administrativă cu codul SI RUTA.
*3)Localitatea administrativă cu codul SI RUTA în care se află târgul de animale vii.
*4)A se completa de medicul veterinar împuternicit de la exploataţia de origine.
*5)A se completa de medicul veterinar responsabil de târgul de animale la plecarea din târg, atunci când toate animalele înscrise în certificat au fost vândute aceluiaşi cumpărător sau în cazul animalelor nevândute care se întorc în exploataţia de origine. Numărul va fi alocat din registrul de evidenţe a mişcărilor din târgul de animale.
*6)Baraţi, dacă nu este cazul.
*7)Identificarea suinelor este obligatorie cel târziu la momentul mişcării.
*8)Se completează în situaţia în care transportul se efectuează direct de la exploataţia de origine la o destinaţie finală.
ANEXA nr. 2:
- model 2 (Certificat fiică)*5) -
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru animale din specia suine pentru creştere/reproducţie*1), producţie/îngrăşare*1)
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ......................
CABINET MEDICAL VETERINAR .......................
Eliberat de medic veterinar*4) ...............................
 
Certificatul mamă numărul*6) ...............................
Localitatea de tranzit*3) .......................................
Codul exploataţiei de tranzit (Târg): RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Judeţul ..................................
 
Numărul de referinţă al certificatului original*5)
Localitatea de destinaţie finală .................................
Mumele/adresa destinatarului final ..........................
Codul exploataţiei de destinaţie finală RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
- SECŢIUNEA A:
Judeţul de origine*6) ...............................
Localitatea de origine*2) ..........................
Numele şi prenumele proprietarului/deţinătorului de la origine ..............................
Adresa exploataţiei de origine*6) ...............................
Codul exploataţiei de origine*6) RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Informaţii de sănătate
Subsemnatul, medic veterinar, certific faptul că fiecare animal din acest transport descris mai sus:
- provine dintr-o exploataţie de origine care nu face obiectul unor interdicţii sau restricţii impuse de bolile animalelor care afectează specia suină, conform certificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit la exploataţia de origine;
- a fost îmbarcat pentru destinaţia finală în târgul de animale autorizat ............................, unitate aflată într-o localitate şi o zonă care, în conformitate cu legislaţia naţională, nu fac obiectul unor interdicţii sau restricţii impuse de bolile animalelor care afectează specia suine.
- SECŢIUNEA B: Descrierea transportului*7)
Data îmbarcării .........................
Numele transportatorului/adresa transportatorului .........................
Tipul mijlocului de transport ..........................................................,
Numărul de înmatriculare al mijlocului de transport/remorcii ........................./................................
Numărul de înregistrare al transportatorului (dacă distanţa este de peste 50 km)*1) .......................
Numărul total de animale îmbarcate .............................................
Identificarea animalului (animalelor), conform formularului/documentului de mişcare seria .................. nr. .....................
Certificarea secţiunilor A şi B

Ştampila

Locul

Data

Semnătura/Parafa*)

    
Numele şi prenumele medicului veterinar care certifică (cu majuscule) .........................
Adresa şi numărul de telefon ale medicului veterinar semnatar ......................................
____
*) - Secţiunile A şi B trebuie ştampilate şi semnate de medicul veterinar împuternicit responsabil de târgul autorizat.
*1) Baraţi ceea ce nu corespunde.
*2) Ultima localitate administrativă cu codul SIRUTA. Se va completa pe baza informaţiilor din certificatul de sănătate mamă eliberat de medicul veterinar împuternicit de la origine.
*3) Ultima localitate administrativă cu codul SIRUTA în care se află târgul de animale vii.
*4) A se completa de medicul veterinar împuternicit pentru târgul de animale.
*5) A se completa de medicul veterinar împuternicit pentru târgul de animale. Numărul va fi alocat din registrul de evidenţe a mişcărilor din târgul de animale.
*6) Se vor înscrie datele din certificatul de sănătate mamă numai pentru animale cu aceeaşi origine, venite la târg cu acelaşi certificat de sănătate.
*7) Se vor înscrie datele referitoare la transportul de la târg la destinaţia finală.
ANEXA nr. 3:
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ......................
CIRCUMSCRIPŢIA SANITARĂ VETERINARĂ DE ASISTENŢĂ .................................................
Cod Judeţ: AB Seria A nr. 00001
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru suine vii transportate de la exploataţie la abator
I.Identificarea animalelor:
Prezentul certificat se eliberează pentru un număr de ........................ capete suine având numerele de identificare menţionate în formularul/documentul de mişcare anexat, cu numărul ........................
II.Provenienţa animalelor:
Codul exploataţiei: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Adresa exploataţiei: ..................................
III.Destinaţia animalelor:
Codul de exploataţie al abatorului de destinaţie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Adresa abatorului de destinaţie ...............................
IV.Transportul animalelor:
Mijloc de transport (Indicaţi numerele de înmatriculare ale mijlocului de transport, inclusiv ale remorcii): ..........................
Toate mijloacele de transport în care au fost încărcate animalele sunt autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi au fost curăţate şi dezinfectate în prealabil cu un dezinfectant înregistrat şi omologat în România.
V.Alte informaţii utile:
...........................................................................
VI.Declaraţie:
Subsemnatul declar că:
a)suinele menţionate mai sus au făcut obiectul unei inspecţii în exploataţia menţionată la pct. II, înainte de sacrificare, la ........................ (ziua), la ........................ (ora) şi au fost considerate sănătoase;
b)registrele şi documentele privind aceste animale sunt conforme cu cerinţele legale şi nu împiedică sacrificarea acestor animale.
Întocmit la (locul) .......................... data .........................
Prezentul certificat este valabil 10 zile de la data emiterii.
............................
(Semnătura şi parata medicului veterinar)
ANEXA nr. 4:
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR ..........................
CABINET MEDICAL VETERINAR .................................
Cod Judeţ: AB Seria A nr. 00001
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru suine vii transportate de la exploataţie prin târg la abator
I.IDENTIFICAREA ANIMALELOR:
Prezentul certificat se eliberează pentru un număr de ................ capete suine având numerele de identificare menţionate în formularul/documentul de mişcare anexat, cu numărul ............................... .
II.PROVENIENŢA ANIMALELOR:
Codul exploataţiei de origine: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Adresa exploataţiei de origine: ................................
Codul exploataţiei de tranzit (Târg): RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Adresa exploataţiei de tranzit: .................................
III.DESTINAŢIA ANIMALELOR:
Codul de exploataţie al abatorului de destinaţie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Adresa abatorului de destinaţie ........................
IV.TRANSPORTUL ANIMALELOR:
Mijloc de transport (Indicaţi numerele de înmatriculare ale mijlocului de transport, inclusiv ale remorcii): .................................
Toate mijloacele de transport în care au fost încărcate animalele sunt autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi au fost curăţate şi dezinfectate în prealabil cu un dezinfectant înregistrat şi omologat în România.
V.ALTE INFORMAŢII UTILE:
..........................................
VI.DECLARAŢIE:
Subsemnatul declar că:
a)suinele menţionate mai sus au făcut obiectul unei inspecţii în exploataţia menţionată la pct. II, înainte de sacrificare, la ................... (ziua), la .............. (ora) şi au fost considerate sănătoase;
b)registrele şi documentele privind aceste animale sunt conforme cu cerinţele legale şi nu împiedică sacrificarea acestor animale.
Întocmit la (locul) .................... data .....................
Prezentul certificat este valabil 10 zile de la data emiterii.
.....................
(Semnătura şi parafa medicului veterinar)
ANEXA nr. 5:
Judeţul .......................
Târgul de animale din localitatea .........................., autorizaţia sanitar-veterinară .........................
- model -
Registrul de evidenţă a mişcărilor animalelor în târg

Nr. crt.

Data

Certificat de sănătate mamă

Formular/ Document de mişcare

Originea animalelor

Specia

Numărul de animale

Vândut (DA sau NU)

Certificat de sănătate fiică

Document de mişcare

Destinaţia finală

Numărul

Data

Seria/ numărul

Judeţul

Localitatea

Codul exploataţiei

Numărul

Data

Seria/ numărul

Judeţul

Localitatea

Codul exploataţiei

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

       

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

        

RO|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

                 
ANEXA nr. 6:

DOCUMENTUL PRIVIND INFORMAŢIILE PENTRU LANŢUL ALIMENTAR

SUINE TIP A

NUMĂR DE REFERINŢA DOCUMENT

SECŢIUNEA I

1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE

1.1. Exploataţie de origine

Denumire

Codul fermei

Adresa completă

Număr de telefon

Fax

Adresa de e-mail

      

1.2. Medic veterinar de liberă practică împuternicit

Nume

Adresa

Număr de telefon

Fax

Adresa de e-mail

     

SECŢIUNEA II

2. INFORMAŢII CU PRIVIRE LA SUINE

2.1. Identificarea efectivului

Număr de animale

Numere de identificare/ tatuaj

Data la care a început ciclul de îngrăşate

Data la care vor pleca suinele

Număr de referinţă al certificatului de sănătate animală

     

2.2. Statusul de sănătate al unităţii de origine sau statusul regional de sănătate al animalelor

 

2.3. Statusul de sănătate al animalelor

 

2.4. Medicamente şi aditivi administraţi

2.4.1. În perioada de la începutul ciclului de îngrăşare până la 2 luni înainte de data plecării pentru porcii la îngrăşat/2-4 luni pentru vieri şi scroafe, au fost administrate următoarele medicamente/aditivi:

ANTIPARAZITARE

ANTIBIOTICE

ANTIINFLAMATOARE

DA

NU

DA

NU

DA

NU

2.4.2. Cu două luni înainte de data plecării

Denumire medicament/aditiv

Data sau perioada de administrare

Perioada de aşteptare (zile)

   
   
   

3. PROBLEME ÎNTALNITE ÎN FERMA DE ORIGINE

Mortalitate *

DA

NU

Dacă DA constatări/cauze (dacă sunt cunoscute)

 
 

Boli **

DA

NU

Dacă DA constatări/ cauze (dacă sunt cunoscute)

 

4. ANALIZELE RELEVANTE PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

Analizele efectuate sunt importante din punctul de vedere al siguranţei alimentelor.

DA

NU

Dacă DA se va menţiona:

Tipul de analiză

Rezultatul analizei

  
  
  

5. DECLARAŢIE:

Eu, subsemnatul, certific că această declaraţie este completă şi că perioadele de aşteptare au fost respectate.

Numele, prenumele producătorului.

...................................

Semnătura,

.........................

Data,

..........................

Loc,

................................

6. ABATOR: VERIFICARE ŞI AUTORIZARE

6.1. Accept animalele pentru sacrificare

DA

DA cu condiţii

NU

6.2. Observaţii

 

Numele, prenumele responsabilului din abator,

...................................

Semnătura,

.........................

Data,

..........................

Loc,

................................

7. MEDIC VETERINAR OFICIAL DIN ABATOR

Numele şi prenumele medicului veterinar oficial ....................................

Semnătura,

.........................

Data,

..........................

Loc,

................................

* Da - un procent mai mare sau egal cu 5%; nu - un procent mai mic de 5% (procent determinat pe ansamblul animalelor din exploataţie, în cazul exploataţiilor închise, sau pe lot pentru celelalte tipuri de exploataţie).

** Da este solicitat un tratament la nivel de lot sau un tratament individual la un procent mai mare de 2% din animalele din lot.

ANEXA nr. 7:

DOCUMENTUL PRIVIND INFORMAŢIILE PENTRU LANŢUL ALIMENTAR

SUINE TIP B

NUMĂR DE REFERINŢĂ DOCUMENT

..................................

 

1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE

1.1. Exploataţie de origine

Denumire

Codul fermei

Adresa completă

Număr de telefon

Fax

Adresa de e-mail

      

1.2. Identificarea efectivului

Număr de animale

Numere de identificare/ tatuaj

Data la care a început ciclul de îngrăşare

Data plecării suinelor

Număr de referinţă al certificatului de sănătate animală

Număr de referinţă al documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar TIP A

      

2. OBSERVAŢII ANTE-MORTEM

2.1. Bunăstarea animalelor

Numărul de animale în cauză

Tip/clasă/ vârstă

Observaţii

   
   

2.2. Starea de murdărire a animalelor

 

2.3. Observaţii medicale (patologie)

Numărul de animale în cauză

Tip/clasă/ vârstă

Observaţii

Data inspecţiei

    
    

2.4. Rezultate de laborator*

Tipul de analiză

Rezultatul analizei

   
   
   

3. OBSERVAŢII POST-MORTEM

3.1. Observaţii (microscopice)

Numărul de animale în cauză

Tip/clasă/ vârstă

Partea sau organul afectat al animalului sau ale animalelor

Data abatorizării

    
    

3.2. Patologie

Numărul de animale în cauză

Tip/clasă/ vârsta

Partea sau organul afectat al animalului sau ale animalelor

Carcase declarate parţial sau total improprii consumului uman (motiv)

Data abatorizării

     
     

3.3. Rezultate de laborator **

Tipul de analiză

Rezultatul analizei

  
  

3.4. Alte rezultate (paraziţi, corpuri străine)

Tipul de analiză

Rezultatul analizei

  
  

3.5. Observaţii privind bunăstarea animalelor

 

4. ALTE OBSERVAŢII

 

5. COORDONATE

5. Abator

Număr autorizaţie

Nume

Adresa completă

Număr de telefon

Adresa electronică (după caz)

     

6. MEDIC VETERINAR OFICIAL

7. DATA

8. NUMĂR DE PAGINI ANEXATE

Semnătura şi ştampila

  
* Microbiologie, chimie, serologie etc. (se anexează buletinul de analiză).
** Microbiologie, chimie, serologie etc. (se anexează buletinul de analiză).
ANEXA nr. 8: REGISTRUL DE EVIDENŢĂ a mişcărilor interjudeţene de suine

DSVSA de origine

DSVSA de destinaţie

Observaţii

Numărul de înregistrare la DSVSA

Solicitant

Preluarea solicitării de către medicul veterinar oficial/data/ora primirii solicitării la DSVSA

Exploataţia furnizoare Localitatea/ Codul exploataţiei

Categoria/ nr. de capete

Denumirea/ Codul exploataţiei de destinaţie

Numărul de înregistrare la DSVSA

Preluarea solicitării de către medicul veterinar oficial/data/ora primirii solicitării la DSVSA

1

2

3

4

5

6

7

8

9

         
1.Numărul de înregistrare a solicitării la DSVSA de origine
2.Solicitant - medicul veterinar care eliberează certificatul de sănătate
3.Preluarea solicitării de către medicul veterinar oficial/data/ora primirii solicitării la DSVSA de origine
4.Exploataţia furnizoare - localitatea/codul exploataţiei/CUI - denumirea exploataţiei
5.Categoria/nr. de capete
6.Exploataţia/Unitatea de destinaţie - judeţul/localitatea/codul exploataţiei/CUI - denumirea exploataţiei/unităţii
7.Numărul de înregistrare la DSVSA de destinaţie
8.Preluarea solicitării de către medicul veterinar oficial/data/ora primirii solicitării la DSVSA de destinaţie
ANEXA nr. 9:
- Model -

Proprietar ................ (numele şi prenumele) ...............

Codul exploataţiei ..................................

Data: ziua ................ luna ................ anul ....................

Comuna .....................

Satul .............................

Fişă de inspecţie pentru supravegherea pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale
Nr. de porcine existente în exploataţie .....................
  

Da

Nu

Nu este cazul

1

Sunt toţi porcii identificaţi?

   

2

Există în exploataţie copii ale tuturor documentelor emise pentru mişcarea porcilor?

   

3

Există corespondenţă între datele Bazei naţionale de date şi situaţia din teren?

   

4

Sunt porcii hrăniţi cu deşeuri menajere?

   

5

Au porcii acces la terenul arabil? Sunt lăsaţi să circule liber în afara exploataţiei?

   

6

Animale bolnave observate în timpul inspecţiei:

Dacă DA, completaţi următoarele date:

   

Temperatură crescută

   

Lipsa poftei de a consuma hrană

   

Tulburări gastrointestinale/diaree/constipaţie

   

Peteşii/echimoze cutanate

   

Apatie, somnolenţă

   

Mers instabil

   

Avort

   

7

Au fost animale moarte în ultimele 90 de zile?

   

8

Au fost efectuate tratamente în ultimele 90 de zile?

   

9

Numărul probelor prelevate pentru testarea de laborator

   

Coduri de identificare ale animalelor supuse testării:

1

 

21

 

2

 

22

 

3

 

23

 

4

 

24

 

5

 

25

 

6

 

26

 

7

 

27

 

8

 

28

 

9

 

29

 

10

 

30

 

11

 

31

 

12

 

32

 

13

 

33

 

14

 

34

 

15

 

35

 

16

 

36

 

17

 

37

 

18

 

38

 

19

 

39

 

20

 

40

 
În cazul constatării existenţei unor animale bolnave se completează tabelul de mai jos, suplimentar fişei de inspecţie

Nr.

Categorie porci
(vier, scroafă, tineret)

Numărul crotaliei

Temperatura

Animal bolnav

Animal mort

Probe prelevate

sânge

organe

   

°C

    
   

°C

    
   

°C

    
Medic veterinar oficial/Medic veterinar de liberă practică împuternicit
Numele şi prenumele ............................
Semnătura şi parafa ................................
Semnătura proprietarului ...........................
ANEXA nr. 10: FIŞA DE CONTROL Nr. .......................... privind supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţii comerciale industriale şi comerciale de tip A
1.Judeţul: |_________________________|
2.Localitatea: |______________________|
3.Adresa: |_________________________|
Exploataţia de animale cu nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| RO
4.Numărul porcilor ţinuţi în exploataţie: |___________________| din care scroafe |_____________|, vieri |__________________|
5.Categoria/tipul exploataţiei:

Reproducţie

 

Reproducţie şi îngrăşare

 

Îngrăşare

 

Exploataţie comercială tip A

 
6.Data şi ora controlului veterinar:

Ziua

Luna

Anul

Ora

Minute

     
7.Flux tehnologic utilizat: totul plin |_|; totul gol |_|; flux continuu |_|
8.Proprietarul exploataţiei de animale:

Denumirea/Numele şi prenumele

 
9.Planul privind controlul pestei porcine clasice:

1. Numărul porcilor observaţi din punct de vedere clinic în conformitate cu programul

 

2. Numărul porcilor examinaţi din punct de vedere clinic (conform datelor completate în anexa nr. 1)

 
 

Da

Nu

3. Există un registru al exploataţiei, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 85/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a suinelor, cu modificările şi completările ulterioare

  

4. Există în exploataţie copii ale tuturor documentelor emise pentru mişcarea porcilor?

  

5. Care sunt sursele/furnizorii de furaje?

  

a) Furaje achiziţionate şi livrate de la unităţile producătoare autorizate

  

b) Furaje produse în exploataţia proprie

  

6. Registrul pentru vizite la fermă este completat corect pentru persoane, vehicule, animale?

  

1. Utilizarea medicamentelor de uz veterinar

  

- Este registrul de consultaţii şi tratamente completat exact şi corect?

  

Tipul acţiunii

Vaccin/ Tratament aplicat

zi/ lună/ an

Vaccinări

1.

2.

3.

4.

5.

 

Tratamente cu antibiotice

  

Altele

  
Deţinătorul sau altă persoană autorizată:

Numele şi prenumele

 
 

Da

Nu

2. Avorturi înregistrate în ultimele 30 de zile

  

3. Mortalitatea la porci în ultimele 30 de zile

  

Dacă da, specificaţi numărul porcilor morţi

  

4. Animalele bolnave observate în timpul inspecţiei (dacă răspunsul este da, completaţi anexa nr. 1)

  
10.Regulile generale de biosecuritate sunt aplicate în mod corespunzător?
 

Da

Nu

Observaţii

Împrejmuire

   

Filtru sanitar veterinar/dezinfector pentru persoane

   

Locul/Platforma pentru necropsia/ depozitarea animalelor moarte

   
11.Nr. de animale de la care s-au prelevat probe pentru supravegherea activă a pestei porcine clasice*:

Categoria

Nr. animale

Hala**

Boxa**

Vieri

   

Scroafe

   

Tineret la îngrăşat

   
___
*În cazul exploataţiilor comerciale de tip A se va completa numărul de identificare individual al porcilor, prevăzut în anexa nr. 2.
** Nu se completează în cazul vierilor.
Medic veterinar oficial
Numele şi prenumele ....................
Semnătura ..........................
Parafa ..................................
ANEXA nr. 101:
(- ANEXA nr. 1 la Fişa de control nr. ...............)

Semne clinice/Simptome

Categoria de porcine afectată

Numărul porcinelor cu semne clinice

Hala

Boxa

Temperatură crescută

    

Lipsa poftei de a consuma hrana

    

Tulburări gastrointestinale/diaree/constipaţie

    

Tulburări respiratorii

    

Peteşii/echimoze cutanate

    

Mişcări necoordonate, mers instabil

    

Apatie, somnolenţă

    

Avorturi, fătarea purceilor neviabili

    

Alte simptome (specificaţi)

    
Numărul probelor prelevate pentru testarea de laborator:

Tipul probei

Numărul probelor prelevate

Sânge

integral

 
 

EDTA

 

Rinichi

  

Tonsile

  

Limfonoduri

  

Altele

  
Toate exemplarele la care suspiciunea de pestă porcină clasică nu este confirmată în urma examenelor de laborator se investighează pentru pesta porcină africană.
Măsurile prevăzute de medicul veterinar oficial care a efectuat inspecţia exploataţiei:
 

Da

Nu

Observaţii

Restricţii în exploataţie până la primirea rezultatelor testelor probelor prelevate

   

Punerea în aplicare a măsurilor de dezinfecţie, în toate punctele critice ale exploataţiei

   

Efectuarea deratizării şi dezinsecţiei şi aplicarea altor măsuri pentru reducerea numărului de rozătoare

   

Măsuri pentru evitarea contactului porcilor cu păsări sălbatice

   
Medic veterinar oficial/Medic veterinar de liberă practică împuternicit
Numele şi prenumele ......................
Semnătura .....................
Parafa ...............................
ANEXA nr. 102:
(- ANEXA nr. 2 la Fişa de control nr. ...............)

Cod de identificare animal

Cod de identificare animal

Cod de identificare animal

Cod de identificare animal

1

 

14

 

27

 

40

 

2

 

15

 

28

 

41

 

3

 

16

 

29

 

42

 

4

 

17

 

30

 

43

 

5

 

18

 

31

 

44

 

6

 

19

 

32

 

45

 

7

 

20

 

33

 

46

 

8

 

21

 

34

 

47

 

9

 

22

 

35

 

48

 

10

 

23

 

36

 

49

 

11

 

24

 

37

 

50

 

12

 

25

 

38

 

51

 

13

 

26

 

39

 

52

 
Medic veterinar oficial/Medic veterinar de liberă practică împuternicit
Numele şi prenumele ........................
Semnătura .......................................
Parafa ................................................
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 774 din data de 16 noiembrie 2012