Ministerul Sănătăţii al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, denumite în continuare părţi,
apreciind rezultatele cooperării în temeiul Acordului dintre Ministerul Sănătăţii al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale, semnat la Bucureşti la 3 decembrie 2010, denumit în continuare acord,
acţionând în spiritul Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2010, şi al Planului de acţiune între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru aplicarea Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, semnat la Iaşi la 3 martie 2012,
convinse de necesitatea dezvoltării cooperării în domeniul ocrotirii sănătăţii, în special în domeniul asistenţei medicale de urgenţă,
dorind să continue să sprijine în mod concret demersurile de îmbunătăţire a stării de sănătate a cetăţenilor statelor lor,
au convenit următoarele:
Art. 1
1.Articolul 1 din acord se modifică şi va avea următorul conţinut:
"Părţile vor dezvolta şi extinde cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale prin promovarea schimbului reciproc de experienţă pe teme prioritare pentru fiecare dintre ele şi prin participarea la proiecte internaţionale de cooperare pentru dezvoltare."
Art. 2
1.Articolul 4 din acord se modifică şi va avea următorul conţinut:
"4.1. Părţile vor încuraja cooperarea concretă pentru prevenirea bolilor transmisibile şi vor dezvolta şi extinde cooperarea în domeniul asistenţei medicale de urgenţă.
4.2. Partea primitoare va asigura participanţilor la schimburile din cadrul prezentului acord asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico-chirurgicale care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei şi boli cu potenţial endemoepidemic, în conformitate cu legislaţia statului său.
4.3. Partea română va sprijini dezvoltarea durabilă a componentei medicale şi paramedicale a sistemului de urgenţă din Republica Moldova, precum şi dezvoltarea concomitentă a capacităţii de formare a personalului şi asigurarea logisticii necesare desfăşurării intervenţiilor de asistenţă medicală de urgenţă.
4.4. Partea română va sprijini crearea unui centru-pilot SMURD cu atribuţii principale de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat la Bălţi, în Republica Moldova.
4.5. În funcţie de resursele disponibile, partea română va sprijini autorităţile competente din Republica Moldova cu dotarea cu echipamente necesare intervenţiilor de asistenţă medicală de urgenţă, inclusiv ambulanţe, pentru centrul-pilot SMURD menţionat la art. 4.4. Autorităţile competente din Republica Moldova vor recepţiona şi gestiona acest sprijin, inclusiv în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova cu privire la ajutoarele umanitare."
Art. 3
Prezentul protocol de modificare intră în vigoare conform prevederilor articolului 6 al acordului.
Art. 4
Prezentul protocol de modificare va rămâne în vigoare până la data încetării valabilităţii acordului.
-****-
Semnat la Chişinău la 21 iulie 2014, în două exemplare originale.

Pentru Ministerul Sănătăţii al României,

Liviu Bleocă,

însărcinatul cu afaceri al României în Republica Moldova

Pentru Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova,

Andrei Usatîi,

ministrul sănătăţii

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 567 din data de 30 iulie 2014