PROCEDURĂ din 29 decembrie 2015 privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare
CAPITOLUL I: Procedura privind stabilirea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare
1.În situaţia în care contribuabilul/plătitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligaţiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere.
2.Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, contribuabilul/plătitorul datorează o penalitate de nedeclarare, fără a se mai calcula pentru acestea penalităţi de întârziere. Stabilirea penalităţii de nedeclarare, potrivit prezentei proceduri, nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor prevăzute de lege.
3.Penalitatea de nedeclarare se stabileşte de către organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare organ fiscal competent, şi se comunică prin decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.
4.Prin excepţie de la pct. 3, organul fiscal nu stabileşte penalitate de nedeclarare dacă:
a)penalitatea de nedeclarare datorată pentru creanţele fiscale principale stabilite suplimentar de organele de inspecţie fiscală, este mai mică de 50 lei;
b)obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale de către contribuabil/plătitor, potrivit interpretării organului fiscal cuprinse în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/plătitorului de către organul fiscal central.
5.În urma constatării situaţiei prevăzute la pct. 4 lit. b), organul de inspecţie fiscală face menţiune în raportul de inspecţie fiscală şi anexa la decizia de impunere, cu privire la aplicarea sau neaplicarea penalităţii de nedeclarare, pentru fiecare scadenţă a obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar.
6.Penalităţile de nedeclarare se datorează pentru fiecare obligaţie fiscală principală reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale, stabilită de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
7.Cu excepţia situaţiei prevăzute la pct. 10.1, penalitatea de nedeclarare se calculează până ce cuantumul acesteia atinge nivelul obligaţiei fiscale principale la care se aplică, ori de câte ori prin aplicarea metodei de calcul prevăzute la pct. 6, penalitatea de nedeclarare depăşeşte acest nivel.
8.Termenul de plată al penalităţilor de nedeclarare calculate de către organul fiscal competent prin decizii emise potrivit pct. 3, se stabileşte în funcţie de data comunicării acestor decizii, astfel:
a)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
b)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.
9._
9.1.Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, care au fost stinse prin plată sau compensare în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sau prin eşalonare la plată, în condiţiile legii, penalităţile de nedeclarare rămase nestinse se reduc cu 75%, la cererea contribuabilului depusă la organul fiscal central competent.
9.2.Reducerea penalităţilor de nedeclarare prevăzută la pct. 9.1 se acordă de organul fiscal competent prin emiterea deciziei de reducere a penalităţilor de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
10._
10.1.Pentru obligaţiile fiscale principale rezultate ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalităţile de nedeclarare datorate se majorează cu 100%.
10.2.Majorarea penalităţilor de nedeclarare prevăzută la pct. 10.1 se comunică de către organul fiscal competent prin decizie de majorare a penalităţilor de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
10.3.Diferenţa dintre penalităţile de nedeclarare majorate potrivit pct. 10.1 şi cele stabilite prin deciziile comunicate potrivit pct. 3 se achită în termenul prevăzut la pct. 8.
CAPITOLUL II: Procedura privind emiterea şi comunicarea deciziei referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare pentru debitorii care înregistrează penalităţi de nedeclarare sub o anumită limită
11.Deciziile prevăzute la pct. 3 se emit trimestrial, pentru toţi debitorii, cu excepţia:
a)debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale care fac obiectul înlesnirilor la plată;
b)debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale născute anterior sau ulterior datei înregistrării hotărârii de dizolvare în registrul comerţului;
c)debitorilor cărora li s-a deschis procedura insolvenţei în baza Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, pentru care nu se calculează obligaţii fiscale accesorii pentru creanţele născute anterior deschiderii procedurii, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 80 alin. (2) şi art. 103 din Legea nr. 85/2014;
d)debitorilor declaraţi insolvabili care nu au venituri şi bunuri urmăribile.
12.Prin excepţie de la pct. 11, deciziile se emit, prin aplicaţiile informatice, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale principale prevăzute la pct. 1, în cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte o anumită limită, astfel:
12.1.În cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte 1.500 lei, pentru debitorul care are calitatea de mare contribuabil.
12.2.În cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte 1.000 lei, pentru debitorul care are calitatea de contribuabil mijlociu.
12.3.În cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte 500 lei, pentru celelalte categorii de debitori.
12.4.În cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte 100 lei, pentru contribuabilul persoană fizică.
13.Pentru categoriile de contribuabili prevăzute la pct. 12, nu se emit decizii în cazul în care, cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte plafonul prevăzut pentru anulare de Codul de procedură fiscală.
14.Prin excepţie de la dispoziţiile pct. 13, la cererea debitorului sau în alte situaţii prevăzute de lege, se emit decizii şi în cazul în care cuantumul penalităţilor de nedeclarare nu depăşeşte plafonul prevăzut pentru anulare de Codul de procedură fiscală.
15.Decizia se poate emite şi comunica debitorului din oficiu sau ori de câte ori acesta solicită achitarea penalităţilor de nedeclarare, cu condiţia ca decizia să fie confirmată de primire, iar datele din confirmarea de primire să fie introduse în sistemul informatic.
16.Decizia se emite şi se comunică debitorului şi în cazul în care organul fiscal competent constată pericolul prescrierii dreptului de a stabili obligaţii fiscale.
17.Sumele reprezentând penalităţi de nedeclarare se rotunjesc la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi se neglijează fracţiunile de până la 49 de bani inclusiv.
18.După emitere, deciziile se comunică potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală.
CAPITOLUL III: Dispoziţii finale
19.Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură.
ANEXA nr. 1: DECIZIE referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare

ANTET1)

Dosar fiscal nr. ............

Nr. ......... din .....................

Către2) ....................................

cod de identificare fiscală ...............

str. ......... nr. ...., bloc ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ........., localitatea ................, judeţul ..............., cod poştal .............

CAPITOLUL 1:
În temeiul art. 98 lit. c) şi art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, s-au calculat următoarele penalităţi de nedeclarare:

Cod3)

Denumirea obligaţiei fiscale4)

Penalităţi de nedeclarare

- lei -

0

1

2

   
   

Total

 
Vă invităm să achitaţi penalităţile de nedeclarare, în contul de venituri 20.35.01.08. "Penalităţi de nedeclarare", în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
- până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării prezentei decizii este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;
- până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării prezentei decizii este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.
În situaţia în care obligaţiile fiscale principale stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere s-au stins prin plată sau compensare până la termenul prevăzut de art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau acestea au fost stinse prin eşalonare la plată, în condiţiile legii, puteţi beneficia de reducerea cu 75% a penalităţilor de nedeclarare, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent, potrivit art. 181 alin. (2) din acelaşi act normativ.
În conformitate cu prevederile art. 152 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul înscris constituie titlu de creanţă.
Asupra emiterii prezentei decizii organul fiscal nu este obligat să asigure contribuabilului/plătitorului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea prezentei decizii, conform art. 9 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Împotriva prezentului înscris puteţi formula contestaţie la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat, în conformitate cu prevederile art. 268 şi 269 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termenul prevăzut de art. 270 al aceluiaşi act normativ.
Detaliile referitoare la modul de calcul al sumelor reprezentând penalităţi de nedeclarare aferente obligaţiilor fiscale principale se află în anexă.
Conducătorul unităţii fiscale,
Numele şi prenumele .......................
Semnătura ......................
L.S.
Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal - 759
_______
1)Se vor trece sigla conform O.P.A.N.A.F. nr. 3.504/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumirea şi adresa organului fiscal central emitent al prezentului act administrativ.
2)Numele, prenumele/denumirea şi domiciliul fiscal; codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz, alte date de identificare ale debitorului.
3)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiilor informatice din care se emit, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
4)Se va preciza denumirea obligaţiei fiscale principale: impozit, taxă, contribuţie socială sau alte sume datorate bugetului general consolidat pentru care se datorează penalitate de nedeclarare, potrivit legii.
CAPITOLUL 2: Anexa la Decizia nr. ........... din data de ................

Cod1)

Documentul prin care s-a individualizat suma de plată2)

Perioada

Suma debit

Zile

Cota3)

Suma reprezentând penalităţi de nedeclarare

0

1

2

3

4

5

6

       
       
       
       
       

TOTAL:

 
1)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiei informatice din care se emite, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
2)Se vor menţiona: numărul şi data deciziei de impunere emise de organul de inspecţie fiscală.
3)Nivelul penalităţii de nedeclarare se stabileşte conform art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL 3:
1.Denumire: Decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare
2.Format: A4/t1
3.Caracteristici de tipărire: se editează din sistemul informatic
4.Se utilizează în baza art. 98 lit. c) şi art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
5.Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul de evidenţă pe plătitori.
6.Circulă un exemplar la debitor.
7.Se arhivează un exemplar la organul fiscal central.
ANEXA nr. 2: DECIZIE de reducere a penalităţilor de nedeclarare

ANTET1)

Dosar fiscal nr. ............

Nr. ......... din .....................

Către2) ....................................

cod de identificare fiscală ...............

str. ......... nr. ...., bloc ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ........., localitatea ................, judeţul ..............., cod poştal .............

CAPITOLUL 1:
În temeiul art. 98 lit. c) şi art. 181 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
şi având în vedere cererea dumneavoastră nr. ........ din data de ................,
pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, care au fost stinse prin plată ori compensare în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din acest act normativ, sau prin eşalonare la plată, în condiţiile legii, penalităţile de nedeclarare rămase nestinse se reduc cu 75% după cum urmează:

Cod3)

Denumirea obligaţiei fiscale4)

Penalităţi de nedeclarare reduse cu 75%

- lei -

0

1

2

   
   

TOTAL:

 
În conformitate cu prevederile art. 152 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul înscris constituie titlu de creanţă.
Asupra emiterii prezentei decizii organul fiscal nu este obligat să asigure contribuabilului/plătitorului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea prezentei decizii, conform art. 9 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Împotriva prezentului înscris puteţi formula contestaţie la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat, în conformitate cu prevederile art. 268 şi 269 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termenul prevăzut de art. 270 al aceluiaşi act normativ. Detaliile referitoare la modul de calcul al penalităţilor de nedeclarare reduse potrivit prezentei decizii, se află în anexă.
Conducătorul unităţii fiscale,
Numele şi prenumele .......................
Semnătura ......................
L.S.
Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal - 759
_______
1)Se vor trece sigla conform O.P.A.N.A.F. nr. 3.504/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumirea şi adresa organului fiscal central emitent al prezentului act administrativ.
2)Numele, prenumele/denumirea şi domiciliul fiscal; codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz, alte date de identificare ale debitorului.
3)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiilor informatice din care se emit, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
4)Se va preciza denumirea obligaţiei fiscale principale: impozit, taxă, contribuţie socială sau alte sume datorate bugetului general consolidat pentru care s-a calculat penalitate de nedeclarare, potrivit legii.
CAPITOLUL 2: Anexa la Decizia nr. .......... din data de ................

Cod1)

Documentul prin care s-a individualizat suma de plată2)

Denumirea obligaţiei fiscale3)

Penalităţi de nedeclarare rămase nestinse

Penalităţi de nedeclarare reduse cu 75%

0

1

2

3

4

     
     
     
     
1)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiei informatice din care se emite, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
2)Se vor menţiona: numărul şi data deciziei referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare.
3)Se va preciza denumirea obligaţiei fiscale principale: impozit, taxă, contribuţie socială sau alte sume datorate bugetului general consolidat pentru care s-a calculat penalitate de nedeclarare, potrivit legii.
CAPITOLUL 3:
1.Denumire: Decizie de reducere a penalităţilor de nedeclarare
2.Format: A4/t1
3.Caracteristici de tipărire: se editează din sistemul informatic
4.Se utilizează în baza art. 98 lit. c) si art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările si completările ulterioare.
5.Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul de evidenţă pe plătitori.
6.Circulă:
- un exemplar la debitor;
- un exemplar la organul fiscal central.
7.Se arhivează un exemplar la organul fiscal central.
ANEXA nr. 3: DECIZIE de majorare a penalităţilor de nedeclarare

ANTET1)

Dosar fiscal nr. ............

Nr. ......... din .....................

Către2) ....................................

cod de identificare fiscală ...............

str. ......... nr. ...., bloc ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ........., localitatea ................, judeţul ..............., cod poştal .............

CAPITOLUL 1:
În temeiul art. 98 lit. c) şi art. 181 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
şi având în vedere .....................3)
pentru obligaţiile fiscale principale rezultate ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalităţile de nedeclarare se majorează după cum urmează:

Cod4)

Denumirea obligaţiei fiscale5)

Penalităţi de nedeclarare datorate potrivit legii

- lei -

Penalităţi de nedeclarare majorate cu 100%

- lei -

Penalităţi de nedeclarare comunicate

- lei -

Diferenţă de plată a penalităţilor de nedeclarare

- lei -

0

1

2

3 = 2*100%

4

5 = 3-4

      
      

Total

    
Vă invităm să achitaţi diferenţa de plată a penalităţilor de nedeclarare, în contul de venituri 20.35.01.08. "Penalităţi de nedeclarare", în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
- până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării prezentei decizii este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;
- până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării prezentei decizii este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.
În conformitate cu prevederile art. 152 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul înscris constituie titlu de creanţă.
Asupra emiterii prezentei decizii organul fiscal nu este obligat să asigure contribuabilului/plătitorului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea prezentei decizii, conform art. 9 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Împotriva prezentului înscris puteţi formula contestaţie la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat, în conformitate cu prevederile art. 268 şi 269 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termenul prevăzut de art. 270 al aceluiaşi act normativ.
Detaliile referitoare la modul de calcul al sumelor reprezentând penalităţi de nedeclarare aferente obligaţiilor fiscale principale se află în anexă.
Conducătorul unităţii fiscale,
Numele şi prenumele .......................
Semnătura ......................
L.S.
Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal - 759
_______
1)Se vor trece sigla conform O.P.A.N.A.F. nr. 3.504/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumirea şi adresa organului fiscal central emitent al prezentului act administrativ.
2)Numele, prenumele/denumirea şi domiciliul fiscal; codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz, alte date de identificare ale debitorului.
3)Se va menţiona actul de constatare a faptei de evaziune fiscală emis de organele judiciare, potrivit legii, precum şi numărul şi data acestuia.
4)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiilor informatice din care se emit, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
5)Se va preciza denumirea obligaţiei fiscale principale: impozit, taxă, contribuţie socială sau alte sume datorate bugetului general consolidat pentru care se datorează penalitate de nedeclarare, potrivit legii.
CAPITOLUL 2: Anexa la Decizia nr. ........... din data de ......................

Cod1)

Documentul prin care s-a individualizat suma de plată2)

Denumirea obligaţiei fiscale3)

Penalităţi de nedeclarare stabilite

Penalităţi de nedeclarare majorate cu 100%

0

1

2

3

4

     
     
     
     
1)Se va menţiona codul existent în nomenclatorul aplicaţiei informatice din care se emite, publicat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
2)Se vor menţiona: numărul şi data deciziei referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, prin care a fost stabilită penalitatea de nedeclarare ce urmează a fi majorată.
3)Se va preciza denumirea obligaţiei fiscale principale: impozit, taxă, contribuţie socială sau alte sume datorate bugetului general consolidat pentru care s-a calculat penalitate de nedeclarare, potrivit legii.
CAPITOLUL 3:
1.Denumire: Decizie de majorare a penalităţilor de nedeclarare
2.Format: A4/t1
3.Caracteristici de tipărire: se editează din sistemul informatic
4.Se utilizează: în baza art. 98 lit. c) şi art. 181 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
5.Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul de evidenţă pe plătitori.
6.Circulă:
- un exemplar la debitor;
- un exemplar la organul fiscal central.
7.Se arhivează un exemplar la organul fiscal central.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 984 din data de 30 decembrie 2015