HOTĂRÂRE nr. 5 din 3 februarie 2015 privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Progresele înregistrate în ceea ce priveşte finalizarea pieţei interne a energiei COM (2014) 634 final
În temeiul prevederilor art. 67 şi 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 40 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 11/2011 privind procedura de lucru şi mecanismul decizional pentru exercitarea controlului parlamentar asupra proiectelor de acte legislative ale Uniunii Europene, în temeiul prevederilor Tratatului de la Lisabona privind rolul parlamentelor naţionale,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Proiectul de opinie nr. 4 c-19/419, adoptat de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 16 decembrie 2014,
A)Camera Deputaţilor constată că, la nivelul Uniunii Europene, există o continuă preocupare majoră pentru îndeplinirea integrală a obiectivelor Planului de acţiune din 2012 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică şi consideră că, dincolo de aceste obiective, integrarea în continuare a pieţelor energiei, prin transpunerea şi punerea în aplicare în întregime în toate statele membre a celui de al treilea pachet privind energia, va fi o condiţie prealabilă pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu şi lung, fapt binevenit pentru Uniunea Europeană şi pentru România.
B)Camera Deputaţilor constată că Uniunea Europeană este pe direcţia corespunzătoare evoluţiilor socioeconomice, integrarea pieţei furnizând deja rezultate concrete după cum urmează:
1.În ceea ce priveşte progresul în implementarea şi aplicarea celui de-al treilea pachet privind energia a fost promovat un cadru legal menit să capete o formă armonizată şi puternică la nivelul întregii Uniuni Europene.
Susţinem necesitatea elaborării unor planuri naţionale ambiţioase în domeniu, pentru atingerea obiectivelor cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică, însă într-un orizont de timp mai mare decât cel prevăzut, eventual cu stabilirea unor ţinte intermediare de referinţă.
2.În ceea ce priveşte noile infrastructuri şi creşterea schimburilor transfrontaliere, o mare parte dintre interconexiuni a fost finalizată, iar alte proiecte vitale sunt deja în desfăşurare, atât pentru energie, cât şi pentru gazele naturale. Comerţul transfrontalier între majoritatea ţărilor europene a crescut şi astfel utilizarea interconexiunilor şi ponderea importurilor în totalul energiei electrice disponibile pentru consum final au crescut în 23 de state membre între anii 2008 şi 2012.
Considerăm că este imperios necesar ca investiţiile în infrastructura energetică să crească echilibrat în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
3.Creşterea competiţiei în întreaga piaţă angro păstrează preţurile sub control. Conform analizei Comisiei Europene, preţurile pe piaţa angro au scăzut semnificativ în perioada 2008-2012, între 35% şi 45%, şi au rămas aceleaşi pentru gaze. Cu toate acestea, în timp ce evoluţia preţurilor pe pieţele angro este încurajatoare, consumatorii mici - cetăţenii şi întreprinderile mici şi mijlocii - nu se confruntă direct cu aceste beneficii. O parte importantă şi în creşterea facturii de energie cu amănuntul din Uniunea Europeană constă, printre altele, din taxe şi suprataxe. Statele membre vor trebui să evalueze şi să coordoneze mai bine intervenţiile pe piaţa de energie şi suprataxele costisitoare ce rezultă din asemenea acţiuni, în scopul de a modera preţurile facturilor cu amănuntul.
Susţinem cu tărie punerea la dispoziţia consumatorilor a instrumentelor legale şi tehnice pentru a cunoaşte şi controla consumul propriu şi pentru a avea libertatea de a-şi alege furnizorii de servicii energetice sau de a produce singuri energie durabilă, dar consideră că producerea de energie în regim propriu are un potenţial insuficient exploatat.
C)Camera Deputaţilor apreciază că, în termeni concreţi, finalizarea pieţei de energie presupune finalizarea normelor pentru piaţa internă pentru a asigura eliminarea barierelor normative - ceea ce implică relaţii cu autorităţile de reglementare şi părţile interesate la nivel naţional şi european pentru punerea în aplicare şi extinderea cadrului juridic existent, precum şi finalizarea infrastructurii - prin identificarea proiectelor importante de infrastructură pentru gaze naturale şi pentru energie electrică şi construirea interconexiunilor lipsă.
D)Camera Deputaţilor consideră că integrarea pieţei de energie are nevoie de următoarele:
1.Mai multe reţele, precum şi reguli mai transparente, mai simple şi mai robuste
Recomandăm Comisiei Europene să analizeze urgentarea construirii unei infrastructuri adiţionale, pieţele de energie putând funcţiona numai când sunt bine conectate. Pentru gaze, investiţiile ar trebui îndreptate către scoaterea din izolare a statelor baltice şi diversificarea stocurilor în multe state membre din centru-estul şi sud-estul Europei. Este nevoie de o mai mare investiţie într-o structură energetică strategică, în proiectele de iniţiere a unor tehnologii sau soluţii inovatoare în domeniul energiei şi care contribuie la scăderea emisiei de gaze cu efect de seră, care sunt în fază incipientă în acest moment, investiţie pe care Europa ar putea-o susţine atât financiar, cât şi administrativ.
2.Concentrare mai mare asupra proiectelor prioritare în producerea, transportul, distribuţia şi depozitarea energiei electrice şi a gazelor naturale, precum şi asupra eficienţei energetice.
3.Redefinirea politicilor energetice ale Uniunii Europene - prin schimbarea structurii mixtului energetic şi regândirea modului de utilizare a cărbunelui şi a energiei nucleare - datorită faptului că ne aflăm într-un moment tensionat în sectorul energie din Europa, determinat de evenimentele din Ucraina şi de problemele privind aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia.
4.Îmbunătăţirea securităţii energetice a Uniunii Europene, prin recurgerea la soluţii locale. Diversificarea rutelor şi a furnizorilor este un element-cheie pentru a nu fi vulnerabili în faţa furnizorilor individuali.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 februarie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

RODICA NASSAR

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 92 din data de 4 februarie 2015