HOTĂRÂRE nr. 1 din 11 ianuarie 2013 pentru aprobarea Procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România
Având în vedere dispoziţiile art. 45 alin. (2) din Normele privind organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, aprobate prin Hotărârea Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2010,
În temeiul dispoziţiilor art. 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 788/2005,
Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România hotărăşte:
Art. 1
Se aprobă Procedurile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România,

Mihai Aniţei

ANEXĂ: PROCEDURILE privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezentele proceduri reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, şi pentru membrii comitetelor filialelor teritoriale.
(2)Data alegerilor pentru forurile de conducere şi pentru membrii comitetelor filialelor teritoriale se stabileşte prin dispoziţie a preşedintelui Colegiului, în condiţiile Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, denumită în continuare lege.
Art. 2
(1)Psihologii cu drept de liberă practică, denumiţi în continuare psihologi, au dreptul de a alege şi de a fi aleşi ca membri în forurile de conducere ale Colegiului, în condiţiile prezentelor proceduri.
(2)Pentru a fi validaţi în calitate de candidaţi, psihologii trebuie să îndeplinească criteriile de alegere prevăzute în prezentele proceduri.
(3)Alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului au în vedere obţinerea următoarelor mandate: preşedinte al Colegiului, membru în Comitetul director al Colegiului şi reprezentant la Convenţia naţională a Colegiului. Un membru poate exercita maximum două mandate consecutiv în unul dintre forurile de conducere ale Colegiului.
(4)Alegerile pentru forurile de conducere ale filialei teritoriale a Colegiului au în vedere obţinerea următoarelor mandate: preşedinte al filialei teritoriale a Colegiului şi membru în Comitetul filialei teritoriale a Colegiului.
Art. 3
(1)Dreptul de vot se exercită personal de către fiecare psiholog, în cadrul convenţiilor filialelor teritoriale.
(2)În cadrul Convenţiei naţionale a Colegiului dreptul de vot se exercită personal de către fiecare reprezentant al filialei la Convenţia naţională a Colegiului, denumit în continuare reprezentant.
(3)Votul este secret, iar dreptul de vot se exercită cu asigurarea secretului acestuia, prin intermediul buletinelor de vot, al urnelor de vot şi al cabinelor de votare.
(4)Alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului se desfăşoară în două etape distincte, succesive, după cum urmează:
a)depunerea candidaturilor la filialele teritoriale ale Colegiului şi desemnarea candidaţilor filialei teritoriale pentru Convenţia naţională a Colegiului; şi
b)alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului în cadrul Convenţiei naţionale a Colegiului.
Art. 4
(1)Norma de reprezentare pentru alegerea membrilor în Convenţia naţională a Colegiului este de un reprezentant delegat la 35 de psihologi.
(2)În cazul filialelor teritoriale în care se înregistrează o diferenţă constând dintr-un număr al psihologilor mai mic de 35, va fi desemnat încă un reprezentant în Convenţia naţională a Colegiului.
Art. 5
(1)Perioada alegerilor începe cu cel puţin 90 de zile înainte de data desfăşurării şedinţei Convenţiei naţionale a Colegiului şi cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării şedinţelor convenţiilor filialelor teritoriale, încheindu-se odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatelor alegerilor.
(2)Psihologii votează în baza actului de identitate, iar reprezentanţii delegaţi la Convenţia naţională a Colegiului, în baza mandatului acordat de către convenţiile filialelor teritoriale şi a actului de identitate.
Art. 6
(1)Listele de alegeri se întocmesc de către secretariatul Colegiului şi se comunică preşedinţilor filialelor teritoriale, cu cel puţin 15 de zile înainte de data stabilită pentru desfăşurarea convenţiilor filialelor teritoriale ale Colegiului.
(2)Listele de alegeri cuprind numele şi prenumele şi codul personal al psihologului care are dreptul de a alege, pentru fiecare filială teritorială înregistrată.
(3)Comunicarea listelor de alegeri către comitetele filialelor teritoriale se realizează de către secretariatul Comitetului director, prin dispoziţie scrisă a preşedintelui Colegiului.
(4)Plângerile privind omisiunile, înscrierile greşite privind oricare alte erori din liste, precum şi cu privire la refuzul de a permite verificarea înscrierii în listele de alegere se formulează în scris către preşedintele filialei teritoriale, pentru alegerile pentru forurile de conducere ale filialei teritoriale a Colegiului, sau către preşedintele Colegiului, pentru forurile de conducere ale Colegiului, aceştia fiind obligaţi să se pronunţe în cel mult 3 zile de la înregistrarea sesizării.
Art. 7
(1)Candidatul la forurile de conducere ale Colegiului poate fi orice psiholog care îndeplineşte criteriile de alegere prevăzute în prezentele proceduri şi a cărui candidatură a fost declarată validă în conformitate cu principiul competenţei şi al autonomiei profesionale.
(2)Cererea de depunere a candidaturii pentru forurile de conducere ale Colegiului se depune la una sau mai multe filiale teritoriale.
(3)Conducerea filialei teritoriale poate solicita avizul juridic în vederea validării candidaturilor.
(4)Filialele teritoriale având un număr de maximum 700 de membri desemnează câte un candidat pentru fiecare poziţie din cadrul forurilor de conducere ale Colegiului, în conformitate cu criteriile de alegere şi potrivit principiului specializării.
(5)Filialele teritoriale având un număr de membri cuprins în intervalul 700 şi 1.000 pot desemna maximum 2 candidaţi pentru fiecare poziţie din cadrul forurilor de conducere ale Colegiului, în conformitate cu criteriile de alegere şi potrivit principiului specializării.
(6)Filialele teritoriale având un număr de peste 1.000 de membri pot desemna maximum 3 candidaţi pentru fiecare poziţie din cadrul forurilor de conducere ale Colegiului, în conformitate cu criteriile de alegere şi potrivit principiului specializării.
(7)Orice candidat, la orice for de conducere a Colegiului, îşi poate depune candidatura la orice filială teritorială, indiferent de domiciliul acestuia.
Art. 8
(1)Prin criterii de alegere se înţelege totalitatea condiţiilor ce trebuie îndeplinite în mod cumulativ de către un psiholog pentru a fi ales în forurile de conducere ale Colegiului, stabilite prin prezentele proceduri.
(2)Obţinerea a mai mult de două mandate consecutive pentru acelaşi for de conducere este interzisă, în condiţiile legii.
(3)Conflictul de interese se exprimă în raport cu deţinerea calităţii de membru al forurilor de conducere a Colegiului şi reprezintă situaţia în care psihologul are un interes personal de natură patrimonială sau nepatrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin, definită prin prezentele proceduri.
(4)Situaţiile de incompatibilitate, prevăzute la art. 20 şi 21 din lege, sunt operabile şi în cazul deţinerii calităţii de membru în forurile de conducere a Colegiului.
Art. 9
(1)Alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului trebuie să asigure accesul tuturor membrilor Colegiului, indiferent de treapta de specializare şi specialitatea de competenţă a acestora, în acord cu principiul competenţei, principiul specializării şi principiul nediscriminării, egalităţii şi autonomiei.
(2)Potrivit principiului competenţei pentru deţinerea calităţii de membru într-o comisie aplicativă din cadrul Comitetului director al Colegiului candidatul trebuie să deţină atestat de liberă practică într-o specialitate de competenţa comisiei pentru care candidează, având treapta de specializare psiholog principal.
(3)Potrivit principiului specializării pentru deţinerea calităţii de membru într-o comisie aplicativă din cadrul Comitetului director al Colegiului, candidatul trebuie să îşi depună candidatura pentru o singură specialitate profesională.
(4)Conform principiului nediscriminării, egalităţii şi autonomiei, pentru deţinerea calităţii de membru în orice for de conducere al Colegiului, orice psiholog care deţine atestatul de liberă practică autonomă poate candida pentru un mandat de membru în forurile de conducere ale Colegiului, cu excepţia membrilor comisiilor aplicative din cadrul Comitetului director al Colegiului, cărora li se aplică în mod complementar şi principiile descrise la alin. (2) şi (3).
CAPITOLUL II: Organizarea şi desfăşurarea alegerilor în filialele teritoriale
SECŢIUNEA 1: Convocarea alegerilor
Art. 10
(1)Alegerile pentru forurile de conducere ale filialelor teritoriale au loc o dată la 4 ani, în cadrul şedinţei convenţiei filialei, pe baza calendarului alegerilor, aprobat prin dispoziţie a preşedintelui Colegiului.
(2)Convenţia filialei teritoriale este constituită din totalitatea psihologilor cu domiciliul în raza teritorială a filialei respective.
(3)În cadrul Convenţiei filialei pot participa în calitate de alegători psihologii care îndeplinesc următoarele condiţii:
a)domiciliază în raza teritorială a filialei;
b)nu se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 18 şi 19 din lege;
c)au fost atestaţi şi au obţinut calitatea de membru al Colegiului până la data emiterii dispoziţiei de convocare a şedinţei de alegeri pentru filiala teritorială.
(4)În cazuri speciale, preşedintele filialei teritoriale poate propune motivat o altă dată privind organizarea alegerilor, asupra căreia preşedintele Colegiului se pronunţă prin dispoziţie scrisă.
SECŢIUNEA 2: Şedinţa de alegere
Art. 11
(1)Şedinţa de alegere a convenţiei filialei teritoriale, convocată în condiţiile prezentelor proceduri, este condusă de către preşedintele în funcţie al filialei teritoriale.
(2)Convenţia filialei teritoriale este legal constituită în prezenţa majorităţii membrilor, raportată la numărul psihologilor din filiala teritorială comunicat de către secretariatul Comitetului director.
(3)În cazul neîndeplinirii condiţiei de cvorum, comitetul filialei teritoriale stabileşte o nouă dată, în termen de 7 zile calendaristice. În această situaţie, şedinţa convenţiei filialei teritoriale este legal constituită din membrii prezenţi şi adoptă hotărâri cu majoritatea membrilor prezenţi.
(4)Condiţiile pentru organizarea şedinţei sunt asigurate de către comitetul filialei teritoriale. Accesul şi votul în cadrul şedinţei convenţiei filialei teritoriale pentru membrii săi, înscrişi în listele de alegeri transmise de către secretariatul Comitetului director al Colegiului, sunt garantate.
(5)Pe baza actului de identitate, fiecare membru al filialei teritoriale are acces în sala de şedinţă, semnând în lista de prezenţă pentru confirmarea participării sale la convenţie.
(6)Buletinele de vot sunt întocmite pe file A4 de către secretariatul Comitetului director al Colegiului şi poartă stampila Colegiului pentru confirmare.
Art. 12
(1)În debutul şedinţei convenţiei filialei teritoriale sunt desemnaţi prin vot membrii Comisiei de numărare a voturilor şi ai Comisiei de validare a alegerilor.
(2)Pe baza actului de identitate, fiecare membru al filialei teritoriale, prezent la convenţie, în conformitate cu lista candidaţilor transmisă de către secretariatul Comitetului director al Colegiului, primeşte un buletin de vot, în care sunt înscrişi candidaţii la obţinerea calităţii de membru în comitetul filialei teritoriale, de preşedinte al filialei teritoriale sau de delegat la Convenţia naţională a Colegiului, semnând pentru primirea buletinului de vot respectiv.
(3)Exercitarea dreptului de vot individual, personal, egal, direct şi secret se finalizează cu introducerea buletinului de vot în urna de votare, special amenajată în acest scop.
(4)Înainte de exercitarea dreptului de vot, urna este verificată, sigilată şi preluată de către Comisia de numărare a voturilor, în prezenţa membrilor filialei teritoriale participanţi la convenţia filialei teritoriale.
(5)Comisia de numărare a voturilor poartă întreaga răspundere pentru siguranţa şi integritatea urnei de vot, pe toată durata lucrărilor convenţiei.
(6)După finalizarea votului, urna de vot se desigilează de către Comisia de numărare a voturilor, care procedează la numărarea voturilor exprimate.
(7)După numărarea voturilor şi încheierea procesului-verbal privind numărarea voturilor, urna de vot se predă preşedintelui filialei teritoriale.
(8)Procesul-verbal privind numărarea voturilor împreună cu buletinele de vot valabil exprimate, anulate şi neutilizate se predau secretariatului Comitetului director al Colegiului.
SECŢIUNEA 3: Candidaţii
Art. 13
(1)Pentru a fi aleşi în funcţia de membru în comitetele filialelor teritoriale sau delegat la Convenţia naţională a Colegiului, candidaţii trebuie să fie înscrişi şi să aibă domiciliul în filiala teritorială pentru care candidează.
(2)Candidaţii la funcţia de membru în comitetele filialelor teritoriale sau la funcţia de reprezentant delegat la Convenţia naţională a Colegiului trebuie să fi obţinut atestatul de liberă practică la data convocării şedinţelor de alegere în convenţiile filialelor teritoriale.
(3)Candidaturile la funcţiile de membru în comitetul filialei teritoriale, preşedinte al filialei teritoriale sau reprezentant la Convenţia naţională a Colegiului se transmit spre înregistrare la Comitetul filialei teritoriale de la data anunţării convocării şedinţei convenţiei filialei teritoriale până cel mai târziu cu 15 zile înainte de data şedinţei, la sediul comitetului filialei teritoriale, pe baza unui formular special aprobat prin dispoziţie a preşedintelui Colegiului.
(4)Lista centralizată a candidaţilor pentru filiala teritorială, redactată pe baza formularelor speciale transmise de către secretariatul Comitetului director al Colegiului, completate şi transmise de către toate filialele teritoriale, se transmite secretariatului Comitetului director al Colegiului cu cel puţin 10 zile înainte de data şedinţei convenţiei filialei teritoriale.
(5)În vederea validării candidaţilor, preşedintele filialei teritoriale poate solicita avizul juridic din partea Direcţiei juridice şi de relaţii publice a Colegiului.
SECŢIUNEA 4: Criteriile de alegere
Art. 14
(1)Candidaţii la obţinerea calităţii de membru în comitetul filialei teritoriale sau de reprezentant la Convenţia naţională a Colegiului trebuie să îndeplinească condiţiile generale pentru obţinerea mandatului în forurile de conducere şi să fie atestaţi în specialitatea profesională pentru care candidează.
(2)Cererea de depunere a candidaturii conţine în mod obligatoriu şi declaraţia de asumare a candidaturii, în scris, pe baza unui formular-tip.
(3)Candidaţii la obţinerea calităţii de preşedinte al comitetului filialei teritoriale trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute în prezentele proceduri şi să aibă o experienţa managerială.
(4)Un candidat poate să îşi depună candidatura pentru orice funcţie în cadrul filialei teritoriale, respectiv pentru o singură poziţie şi un singur for de conducere al Colegiului.
SECŢIUNEA 5: Şedinţa convenţiei filialei teritoriale
Art. 15
(1)Şedinţa convenţiei filialei teritoriale este prezidată de către preşedintele comitetului filialei teritoriale care va îndeplini şi funcţia de preşedinte de şedinţă.
(2)Şedinţa debutează cu verificarea listelor de prezenţă, în vederea aprobării condiţiei de cvorum. În cazul lipsei cvorumului, şedinţa se reconvoacă automat, potrivit prezentelor proceduri.
(3)În cazul îndeplinirii condiţiilor de cvorum, şedinţa continuă cu prezentarea evidenţei membrilor filialei teritoriale de către preşedintele de şedinţă, potrivit listei transmise de către secretariatul Comitetului director al Colegiului.
(4)După prezentarea listei participanţilor, preşedintele de şedinţă supune spre aprobarea convenţiei alegerea secretarului de şedinţă, din rândul psihologilor prezenţi, care întocmeşte, după desemnare, un proces-verbal al şedinţei de alegeri.
(5)În continuare, preşedintele de şedinţă supune spre aprobarea convenţiei membrii Comisiei de numărare a voturilor, din rândul psihologilor prezenţi care nu candidează. Comisia de numărare a voturilor va fi formată dintr-un număr impar de membri, în funcţie de mărimea filialei, fără a putea fi mai mare de 5.
Art. 16
(1)Membrii Comisiei de numărare a voturilor întocmesc procesul-verbal privind numărarea voturilor, stabilind ordinea candidaţilor potrivit numărului de voturi exprimate în convenţia filialei teritoriale.
(2)Procesul-verbal privind numărarea voturilor se semnează pe fiecare pagină de către toţi membrii Comisiei de numărare a voturilor şi se înmânează preşedintelui de şedinţă.
(3)După validarea rezultatelor alegerilor, Comisia de numărare a voturilor îşi încetează existente.
SECŢIUNEA 6: Validarea rezultatelor alegerilor
Art. 17
(1)Pe baza procesului-verbal privind numărarea voturilor, preşedintele de şedinţă dispune începerea procedurilor de validare a rezultatelor alegerilor.
(2)Membrii Comisiei de validare a rezultatelor alegerilor îşi aleg un preşedinte şi verifică procesul-verbal privind numărarea voturilor şi ordinea candidaţilor, după care validează rezultatele alegerilor, prin întocmirea unui proces-verbal de validare a rezultatelor alegerilor, care se semnează pe fiecare pagină de către toţi membrii comisiei.
(3)Procesul-verbal de validare a rezultatelor alegerilor se comunică preşedintelui de şedinţă, care îl citeşte în faţa psihologilor prezenţi şi enumeră candidaţii care au obţinut calitatea de membru în comitetul filialei teritoriale, de preşedinte al comitetului filialei teritoriale şi de delegat la Convenţia naţională a Colegiului.
(4)Preşedintele de şedinţă asigură centralizarea şi păstrarea în siguranţă a tuturor documentelor şi materialelor utilizate în cadrul lucrărilor convenţiei filialei teritoriale şi declară şedinţa închisă.
SECŢIUNEA 7: Comunicarea rezultatelor alegerilor din filialele teritoriale
Art. 18
(1)Procesul-verbal de validare a rezultatelor alegerilor, procesul-verbal privind numărarea voturilor, procesul-verbal al şedinţei convenţiei filialei teritoriale şi lista de prezenţă se comunică în termen de maximum 3 zile la secretariatul Comitetului director al Colegiului, pentru confirmare.
(2)În termen de 7 zile calendaristice, preşedintele Colegiului aprobă prin dispoziţie rezultatele alegerilor din convenţia filialei teritoriale şi dispune înregistrarea reprezentanţilor aleşi în lista de alegeri pentru Convenţia naţională a Colegiului, care va fi întocmită de către secretariatul Comitetului director al Colegiului.
(3)Dispoziţia preşedintelui Colegiului privind confirmarea validării rezultatelor alegerilor în filiala teritorială se publică pe site-ul www.copsi.ro
CAPITOLUL III: Organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România
SECŢIUNEA 1: Convocarea alegerilor
Art. 19
(1)Convocarea alegerilor se realizează prin dispoziţie scrisă a preşedintelui Comitetului director al Colegiului, în condiţiile art. 26 alin. (3) din lege, care se publică pe Site-ul www.copsi.ro şi în mass-media.
(2)Potrivit calendarului alegerilor, şedinţa Convenţiei naţionale a Colegiului nu poate fi stabilită mai devreme de 30 de zile calendaristice de la data finalizării alegerilor în filialele teritoriale ale Colegiului.
SECŢIUNEA 2: Şedinţa de alegere
Art. 20
(1)În baza convocatorului, la data, ora şi în locaţia stabilite pentru desfăşurarea şedinţei Convenţiei naţionale a Colegiului, se prezintă reprezentanţii filialelor teritoriale la Convenţia naţională a Colegiului, în conformitate cu evidenţa secretariatului Comitetului director al Colegiului.
(2)În sala de şedinţă a Convenţiei naţionale a Colegiului au acces numai reprezentanţii desemnaţi de către filialele teritoriale ale Colegiului şi personalul tehnic al Colegiului care deserveşte organizarea şedinţei de alegeri.
(3)Candidaţii la forurile de conducere ale Colegiului care nu au şi calitatea de reprezentanţi părăsesc sala de şedinţă imediat după prezentarea şi confirmarea candidaturii, aceştia neputând participa la şedinţa de desfăşurare a alegerilor.
Art. 21
(1)Preşedintele Colegiului este şi preşedintele de şedinţă al Convenţiei naţionale, în condiţiile legii.
(2)În debutul şedinţei, preşedintele de şedinţă verifică listele de prezenţă şi comunică reprezentanţilor prezenţi îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor de cvorum. În cazul neîndeplinirii condiţiilor de cvorum, şedinţa urmează să fie reconvocată la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 20 de zile calendaristice.
(3)În cazul îndeplinirii condiţiilor de cvorum, preşedintele de şedinţă declară deschisă şedinţa de alegere pentru forurile de conducere ale Colegiului.
(4)Pentru consemnarea modului de desfăşurare a lucrărilor Convenţiei naţionale, preşedintele de şedinţă desemnează două persoane din cadrul Secretariatului Comitetului director pentru redactarea procesului-verbal al şedinţei de alegeri.
Art. 22
(1)Pentru alegerea membrilor în forurile de conducere ale Colegiului, preşedintele de şedinţă prezintă procedura de votare.
(2)Preşedintele de şedinţă solicită membrilor prezenţi constituirea Comisiei pentru numărarea voturilor şi a Comisiei de validare a rezultatelor alegerilor, formate din câte 5 membri.
(3)Membrii celor două comisii sunt propuşi din rândul reprezentanţilor prezenţi, care nu candidează la nicio funcţie în forurile de conducere ale Colegiului. Componenţa comisiilor se aprobă prin vot deschis.
(4)Preşedintele de şedinţă prezintă listele candidaţilor pentru forurile de conducere ale Colegiului.
(5)Înregistrarea în listele de candidaţi a oricărei persoane înainte sau în timpul desfăşurării şedinţei de alegeri a Convenţiei naţionale, fără desemnarea de către convenţia unei filiale teritoriale, este nulă de drept.
Art. 23
(1)Condiţiile pentru organizarea şedinţei sunt asigurate de către secretariatul Comitetul director al Colegiului.
(2)Pe baza actului de identitate, fiecare reprezentant la Convenţia naţională are acces în sala de şedinţă, semnând pentru confirmarea prezenţei.
(3)Buletinele de vot sunt întocmite, pe file A4, de către secretariatul Comitetului director şi poartă ştampila Colegiului, pentru confirmare. Buletinele de vot vor conţine numele şi prenumele candidatului, precum şi poziţia pentru care candidează în cadrul Colegiului.
(4)Preşedintele de şedinţă asigură prin secretariatul Comitetului director utilizarea în siguranţă a urnelor de vot.
(5)Înainte de începerea votării, preşedintele afişează în locuri vizibile lista reprezentanţilor, în ordinea de exercitare a dreptului de vot în cabinele de votare.
Art. 24
(1)Reprezentanţii primesc înainte de intrarea în cabinele de votare un buletin de vot securizat şi ştampila cu menţiunea "Votat". În cabina de vot poate fi prezent numai un singur reprezentant, care îşi exercită dreptul de vot în condiţii de confidenţialitate. Votul se exercită prin aplicarea ştampilei înăuntrul patrulaterului corespunzător candidatului pentru care s-a optat.
(2)După ce au votat, reprezentanţii vor îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie persoanei delegate de către preşedintele de şedinţă, care asigură ordinea de prezenţă fa cabina de votare.
(3)După finalizarea votului, urna de vot se desigilează de către Comisia de numărare a voturilor, care procedează la numărarea voturilor exprimate.
(4)După numărarea voturilor şi încheierea procesului-verbal privind numărarea voturilor, urna de vot se predă secretariatului Comitetului director al Colegiului.
(5)Procesul-verbal privind numărarea voturilor împreună cu buletinele de vot valabil exprimate, anulate şi neutilizate se predau secretariatului Comitetului director al Colegiului.
SECŢIUNEA 3: Candidaţii
Art. 25
(1)Au calitatea de candidaţi psihologii care îndeplinesc criteriile de alegere pentru forurile de conducere şi care sunt înscrişi în listele candidaţilor, elaborate de către secretariatul Comitetului director al Colegiului.
(2)Psihologii care îndeplinesc criteriile de alegere pentru forurile de conducere şi care doresc să obţină un mandat în calitate de membru în forurile de conducere ale Colegiului îşi pot depune candidatura în scris începând cu data publicării dispoziţiei privind convocarea şedinţei Convenţiei naţionale a Colegiului, până cel mai târziu cu 15 zile înainte de data şedinţei filialei teritoriale.
(3)Depunerea candidaturii se realizează pentru maximum două foruri de conducere ale Colegiului.
(4)Depunerea candidaturii se realizează pe baza unui formular special, pus la dispoziţie de către secretariatul Comitetului director al Colegiului, semnat şi parafat, care se poate înregistra la una sau mai multe filiale teritoriale ale Colegiului.
SECŢIUNEA 4: Criteriile de alegere pentru forurile de conducere
Art. 26
Candidaţii pentru mandatul de preşedinte al Colegiului trebuie să facă dovada că îndeplinesc următoarele criterii de alegere:
a)au obţinut un atestat de liberă practică în cel puţin o specialitate profesională, având treapta de specializare psiholog principal, în condiţiile legii;
b)îşi desfăşoară activitatea prin una dintre formele de exercitare ale profesiei de psiholog, în condiţiile legii;
c)au experienţa managerială şi de reprezentare în domeniul profesional;
d)nu deţin calitatea de producător, distribuitor sau reprezentant comercial pentru metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică avizate în condiţiile legii;
e)nu se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 18 şi 19 din lege.
Art. 27
Candidaţii pentru mandatul de membru în comisiile aplicative din cadrul Comitetului director al Colegiului trebuie să facă dovada că îndeplinesc următoarele criterii de alegere:
a)au obţinut un atestat de liberă practică în specialitatea profesională pentru care candidează, având treapta de specializare psiholog principal, în condiţiile legii;
b)îşi suspendă dreptul de încheiere a contractelor de supervizare profesională pe perioada mandatului, în specialităţile de competenţa comisiei aplicative pentru care candidează;
c)îşi desfăşoară activitatea prin una dintre formele de exercitare ale profesiei de psiholog, în condiţiile legii;
d)nu deţin calitatea de producător, distribuitor sau reprezentant comercial pentru metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică avizate în condiţiile legii;
e)nu se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 18 şi 19 din lege.
Art. 28
Candidaţii pentru mandatul de membru în Comisia metodologică din cadrul Comitetului director al Colegiului trebuie să facă dovada că îndeplinesc următoarele criterii de alegere:
a)au obţinut un atestat de liberă practică în cel puţin o specialitate profesională pentru care candidează, având treapta de specializare psiholog specialist, în condiţiile legii;
b)îşi desfăşoară activitatea prin una dintre formele de exercitare ale profesiei de psiholog, în condiţiile legii;
c)au experienţă în domeniul cercetării ştiinţifice;
d)deţin titlul de doctor în psihologie/cercetător ştiinţific în psihologie, în condiţiile legii;
e)nu deţin calitatea producător, distribuitor sau reprezentant comercial pentru metodele şi tehnicile de evaluare şi asistenţă psihologică avizate în condiţiile legii;
f)nu se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 18 şi 19 din lege.
Art. 29
Candidaţii pentru mandatul de membru în Comisia de deontologie şi disciplină din cadrul Comitetului director al Colegiului trebuie să facă dovada că îndeplinesc următoarele criterii de alegere:
a)au obţinut un atestat de liberă practică în cel puţin o specialitate profesională pentru care candidează, având treapta de specializare psiholog principal, în condiţiile legii;
b)îşi desfăşoară activitatea prin una dintre formele de exercitare ale profesiei de psiholog, în condiţiile legii;
c)nu deţin calitatea de producător, distribuitor sau reprezentant comercial pentru metodele şi tehnicile de evaluare şi asistentă psihologică avizate în condiţiile legii;
d)nu se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 13 şi 19 din lege.
Art. 30
(1)Candidaţii îşi depun candidatura pentru maximum două foruri de conducere ale Colegiului şi/sau pentru o singură poziţie în cadrul Comitetului director.
(2)Poziţiile de candidatură, aferente mandatelor în forurile de conducere ale Colegiului, sunt următoarele:
a)mandatul de preşedinte al Colegiului - o poziţie;
b)mandatele de membru în Comitetul director, aferenta unui număr de 12 poziţii, după cum urmează:
Comisia de psihologie clinică şi psihoterapie
1.cinci mandate pentru specialitatea psihologie clinică;
2.patru mandate pentru specialitatea psihoterapie;
3.două mandate pentru specialitatea consiliere psihologică.
Comisia de psihologia muncii, transporturilor şi serviciilor
4.trei mandate pentru specialitatea psihologia muncii şi organizaţională;
5.trei mandate pentru specialitatea psihologia transporturilor;
6.un mandat pentru specialitatea psihologie aplicată în servicii.
Comisia de psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională
7.cinci mandate pentru specialitatea psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională;
8.două mandate pentru specialitatea psihopedagogie specială.
Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
9.şase mandate pentru specialitatea psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale;
10.un mandat pentru specialitatea psihologie judiciară - evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.
Comisia metodologică
11.şapte mandate.
Comisia de deontologie şi disciplină
12.şapte mandate.
SECŢIUNEA 5: Comisia de numărare a voturilor
Art. 31
În şedinţa Convenţiei naţionale a Colegiului, preşedintele supune spre aprobare Convenţiei naţionale a Colegiului membrii comisiei de numărare a voturilor, din rândul reprezentanţilor prezenţi care nu candidează. Comisia de numărare a voturilor are 5 membri.
Art. 32
(1)Membrii Comisiei de numărare a voturilor, împreună cu secretarul de şedinţă, întocmesc procesul-verbal privind numărarea voturilor şi consemnează ordinea candidaţilor potrivit numărului de voturi exprimate.
(2)Procesul-verbal privind numărarea voturilor se semnează pe fiecare pagină de către toţi membrii Comisiei de numărare a voturilor şi se comunică preşedintelui de şedinţă.
(3)După numărarea voturilor, Comisia de numărare a voturilor îşi încetează existenţa.
SECŢIUNEA 6: Validarea rezultatelor alegerilor pentru forurile de conducere
Art. 33
(1)Preşedintele de şedinţă supune procesul-verbal întocmit de către Comisia de numărare a voturilor spre analiza şi verificarea acestuia de către membrii Comisiei de validare a rezultatelor alegerilor.
(2)Membrii Comisiei de validare a rezultatelor alegerilor verifică procesul-verbal privind numărarea voturilor şi ordinea candidaţilor, după care validează sau invalidează rezultatele alegerilor prin întocmirea unui proces-verbal de validare a rezultatelor alegerilor, care se semnează pe fiecare pagină de către toţi membrii.
(3)Procesul-verbal de validare a rezultatelor alegerilor se înmânează preşedintelui de şedinţă, care îl citeşte în faţa reprezentanţilor prezenţi la Convenţia naţională.
(4)În aceeaşi zi, preşedintele Colegiului convoacă membrii comisiilor de specialitate pentru prima şedinţă de lucru în vederea alegerii preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului fiecărei comisii şi discutării aspectelor organizatorice specifice funcţionării Comitetului director al Colegiului.
(5)Preşedintele de şedinţă se asigură că toate documentele utilizate sau rezultate în cadrul alegerilor vor fi predate secretariatului Comitetului director.
(6)Preşedintele de şedinţă declară şedinţa de alegere închisă.
SECŢIUNEA 7: Rezultatele alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului
Art. 34
(1)Procesul-verbal de validare a rezultatelor alegerilor, procesul-verbal privind numărarea voturilor, procesul-verbal al şedinţei Convenţiei naţionale a Colegiului şi listele de prezenţă se transmit şi se înregistrează la secretariatul Comitetului director al Colegiului.
(2)În termen de 15 zile calendaristice de la data finalizării alegerilor, preşedintele ales al Comitetului director al Colegiului aprobă prin dispoziţie înregistrarea rezultatelor alegerilor din Convenţia naţională a Colegiului şi dispune organizarea activităţii Colegiului în noua componenţă.
(3)Direcţiile din structura administrativă a Colegiului procedează la luarea tuturor măsurilor necesare în vederea asigurării funcţionării noilor foruri de conducere ale Colegiului.
(4)Dispoziţia preşedintelui Colegiului privind înregistrarea rezultatelor alegerilor la Convenţia naţională a Colegiului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul www.copsi.ro
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 212 din data de 15 aprilie 2013