PROCEDURĂ din 2 iunie 2015 privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali în favoarea furnizorului de ultimă instanţă
CAPITOLUL I:
Dispoziţii generale
SECŢIUNEA 1:
Scop
Art. 1
Prezenta procedură stabileşte valoarea, condiţiile şi modul de constituire a garanţiilor financiare de către clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, în cadrul relaţiilor contractuale de furnizare a energiei electrice, în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1).
Art. 2
Procedura asigură în relaţia furnizor de ultimă instanţă - client final realizarea următoarelor obiective:
a)
întărirea disciplinei financiare;
b)
prevenirea unui eventual comportament abuziv din partea furnizorului de ultimă instanţă;
c)
un mediu de afaceri eficient.
SECŢIUNEA 2:
Domeniu de aplicare
Art. 3
(1)
Prezenta procedură se aplică de către furnizorul de ultimă instanţă în relaţia sa cu clienţii finali cărora le furnizează energie electrică în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă.
(2)
Prezenta procedură se aplică, după caz, la încheierea sau pe parcursul derulării contractelor de furnizare a energiei electrice între furnizorii de ultimă instanţă şi clienţii finali prevăzuţi la alin. (1).
SECŢIUNEA 3:
Definiţii şi abrevieri
Art. 4
(1)
În înţelesul prezentei proceduri, termenii şi expresiile folosite au semnificaţiile din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.
123/2012
, cu modificările şi completările ulterioare, şi din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr.
54/2014
.
(2)
Abrevierile utilizate în cadrul prezentei proceduri au următoarele semnificaţii:
FUI - furnizor de ultimă instanţă;
CF - client final.
CAPITOLUL II:
Constituirea garanţiilor
SECŢIUNEA 1:
Condiţii generale
Art. 5
(1)
FUI solicită constituirea în favoarea sa a unei garanţii financiare de către CF în următoarele cazuri:
a)
constatarea, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acţiuni ale CF menite să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare din partea acestuia;
b)
CF se află în situaţia de a i se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru neplata serviciului de furnizare a energiei electrice, de cel puţin două ori în 12 luni consecutive;
c)
CF titular al contractului reglementat de furnizare nu este proprietarul locului de consum;
d)
CF titular al contractului reglementat de furnizare este un client final temporar, durata contractului fiind mai mică de 5 luni.
(2)
În cazurile prevăzute la alin. (1), FUI notifică CF solicitarea constituirii garanţiei financiare în cuantumul stabilit conform prezentei proceduri. Termenul de constituire a garanţiei financiare în favoarea FUI este de 10 zile financiare de la data notificării transmise CF.
(3)
În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d), la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, CF poate opta între constituirea garanţiei financiare sau plata anticipată a contravalorii energiei electrice furnizate, în condiţiile art. 7 alin. (3).
(4)
Refuzul constituirii/actualizării garanţiei financiare, în condiţiile prezentei proceduri, dă dreptul FUI să solicite operatorului de reţea deconectarea CF de la reţea.
SECŢIUNEA 2:
Tipuri de garanţii financiare
Art. 6
(1)
Principalele tipuri de garanţii financiare care se pot utiliza în vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de CF în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu FUI sunt:
a)
depozit bancar de tip escrow, deschis în favoarea furnizorului de energie electrică;
b)
scrisoare de garanţie de plată emisă de o bancă în favoarea furnizorului de energie electrică;
c)
titluri de stat păstrate la o bancă custode autorizată de Banca Naţională a României;
d)
certificate de depozit păstrate la o bancă custode autorizată de Banca Naţională a României;
e)
asigurare de pierdere financiară pentru acoperirea riscului de neplată, emisă în favoarea FUI;
f)
alte forme legale de garanţie propuse de FUI şi acceptate de CF.
(2)
CF are dreptul să opteze asupra formei în care este constituită garanţia, dintre tipurile de garanţii prevăzute la alin. (1).
(3)
Toate tipurile de garanţii financiare pentru care se încheie un contract de servicii financiare trebuie să cuprindă o clauză potrivit căreia garanţia constituită va fi:
a)
executată de către FUI, în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1);
b)
restituită CF, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1).
SECŢIUNEA 3:
Stabilirea valorii garanţiei financiare
Art. 7
(1)
În cazurile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a), valoarea garanţiei financiare constituite de către CF se stabileşte astfel încât să acopere o perioadă de consum echivalent pentru 6 luni la clienţii casnici, respectiv pentru 1 an la clienţii finali noncasnici, la preţul/tariful de contract.
(2)
În cazurile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b), c) şi d), valoarea garanţiei financiare se stabileşte astfel încât să acopere perioada de consum corespunzătoare duratei între începutul perioadei de facturare şi data la care, conform prevederilor contractuale, CF poate fi deconectat pentru neplata facturii, dar nu mai mare decât contravaloarea consumului de energie electrică estimat a se realiza de către CF pe durata a 90 de zile, la tariful/preţul de contract. Consumul de energie electrică estimat se determină de către FUI pe baza consumului realizat de CF în ultimele 12 luni, iar în situaţia când acest lucru nu este posibil, pe baza consumului convenit de către părţi la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.
(3)
Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazurile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. c) şi d) în care CF nu constituie garanţie financiară deoarece optează pentru plata anticipată a serviciului contractat, factura pentru intervalul de facturare următor trebuie să cuprindă regularizarea pentru intervalul de facturare anterior, precum şi valoarea unui consum viitor echivalent, estimat a fi egal cu consumul mediu al intervalului de facturare următor, determinat pe baza consumului mediu pe ultimele 6 luni, sau, în lipsa acestor valori, cu cantitatea de energie contractată sau prevăzută în convenţia de consum.
SECŢIUNEA 4:
Actualizarea valorii garanţiei financiare
Art. 8
(1)
Valoarea garanţiei financiare se actualizează anual pe baza consumului mediu lunar al anului precedent şi al tarifelor/preţurilor valabile la data actualizării.
(2)
În situaţia în care valoarea actualizată a garanţiei financiare este mai mare decât valoarea garanţiei financiare deja constituite, FUI notifică CF noua valoare. Notificarea va preciza clar obligaţia CF de a actualiza garanţia financiară în termen de 10 zile financiare de la data notificării.
(3)
În situaţia în care valoarea actualizată a garanţiei financiare este mai mică decât valoarea garanţiei financiare deja constituite, FUI comunică CF noua valoare în termen de 10 zile financiare de la modificarea datelor. CF are dreptul să actualizeze garanţia financiară la noua valoare comunicată.
SECŢIUNEA 5:
Executarea garanţiei financiare
Art. 9
(1)
Garanţia financiară devine exigibilă în următoarele situaţii:
a)
clienţii finali noncasnici nu achită facturile aferente serviciului de furnizare a energiei electrice în termen de 15 zile de la întreruperea alimentării cu energie electrică;
b)
clienţii casnici nu achită facturile aferente serviciului de furnizare a energiei electrice în termen de 30 de zile de la întreruperea alimentării cu energie electrică.
(2)
FUI este îndreptăţit să execute garanţia financiară în limita valorii facturilor emise şi neîncasate, aferente energiei electrice şi a serviciului contractat de către CF.
(3)
FUI execută garanţia financiară, cu notificare transmisă CF cu cel puţin 5 zile financiare înainte.
SECŢIUNEA 6:
Restituirea garanţiilor financiare
Art. 10
(1)
Garanţia financiară se restituie CF, astfel:
a)
în termen de 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare a energiei electrice, în măsura în care nu a fost executată;
b)
în termen de 30 de zile, dacă timp de 24 de luni consecutive CF nu s-a aflat în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b);
c)
la solicitarea CF, în termen de 5 zile de la solicitare, dacă timp de 24 de luni consecutive CF nu s-a aflat în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) şi b).
(2)
În cazul încetării contractului de furnizare a energiei electrice, la determinarea sumei care se restituie CF, FUI ia în considerare debitele la zi ale acestuia.
CAPITOLUL III:
Dispoziţii tranzitorii şi finale
Art. 11
(1)
FUI includ în contractele de furnizare a energiei electrice sau, după caz, într-un act adiţional la contractul de furnizare a energiei electrice clauze referitoare la modul în care se constituie, execută şi restituie garanţiile financiare.
(2)
Neînţelegerile legate de includerea în contractele de furnizare a energiei electrice sau în actele adiţionale ale acestora a clauzelor privind constituirea garanţiilor financiare se soluţionează în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
(3)
În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei proceduri, fiecare FUI elaborează o procedură specifică referitoare la modul de constituire, executare şi restituire a garanţiilor financiare. Procedura se va publica de către FUI pe pagina proprie de internet şi se va afişa la punctele unice de contact.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 409 din data de 10 iunie 2015