HOTĂRÂRE nr. 1014 din 17 octombrie 2012 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010
Având în vedere prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 579/2012 al Comisiei din 29 iunie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 607/2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 23 august 2010, se modifică după cum urmează:
1.La articolul 61, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) Menţiunile obligatorii referitoare la importator şi numărul lotului, precum şi menţiunile «sulfiţi» sau «dioxid de sulf», «ouă», «proteine din ouă», «produse din ouă», «lizozimă din ouă» sau «albumină din ouă», «lapte», «produse din lapte», «cazeină din lapte» sau «proteine din lapte» pot fi înscrise în afara câmpului vizual în care figurează celelalte indicaţii obligatorii."
2.Anexele nr. 4a) şi 4b) se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Daniel Constantin

Ministrul afacerilor europene,

Leonard Orban

ANEXA nr. 1:
(- Anexa nr. 4a) la normele metodologice)
Etichetarea vinurilor liniştite

ETICHETARE

VINURI LINIŞTITE

Vin

Vin IG

Vin DOC

Vin licoros

Indicaţii obligatorii

    

1. Denumirea la vânzare, compusă din:

- menţiunea "vin" însoţită de menţiunea "produs în România", "produs în UE", "vin obţinut în ........... din struguri recoltaţi din ..........."

- menţiunea "vin cu indicaţie geografică", urmată de indicaţia geografică

- numele denumirii de origine controlată, însoţită de una dintre sintagmele DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB, exprimate prescurtat sau explicit:

- o menţiune tradiţională specifică

- menţiunea "vin licoros"; numele denumirii de origine controlată

2. Volumul nominal

X

X

X

X

3. Tăria alcoolică dobândită în volume

X

X

X

X

4. Numărul lotului care să permită identificarea datei îmbutelierii

X

X

X

X

5. Menţiunile "sulfiţi" sau "dioxid de sulf", "ouă", "proteine din ouă", "produse din ouă", "lizozimă din ouă" sau "albumină din ouă", "lapte", "produse din lapte", "cazeină din lapte" sau "proteine din lapte"

X

X

X

X

6. Numele companiei şi al localităţii îmbuteliatorului

X

X

X

X

Indicaţii facultative

    

1. Culoarea specifică

X

X

X

X

2. Anul recoltei, dacă cel puţin 85% din strugurii utilizaţi pentru elaborarea vinului în cauză au fost recoltaţi în cursul anului respectiv

-

X

X

X

3. Numele unuia sau mai multor soiuri de viţă-de-vie

-

X

X

-

4. Subdenumirea de origine

-

-

X

X

5. Tipul produsului:

- sec, pentru vinul cu un conţinut de zahăr mai mic de 4,0 g/l;

- demisec, pentru vinul cu un conţinut de zahăr cuprins între 4,01 şi 12,0 g/l;

- demidulce, pentru vinul cu un conţinut de zahăr cuprins între 12,01 şi 45,0 g/l;

- dulce, pentru vinul cu un conţinut de zahăr mai mare de 45,0 g/l

X

X

X

-

6. "Fermentat maturat în banc" sau "fermentat/maturat în prezenţa aşchiilor de lemn de stejar"

-

X

X

X

7. Menţiune tradiţională

-

-

X

X

8. Distincţii acordate, numai pentru lotul în cauză

-

-

X

X

9. Menţiuni facultative privind îmbutelierea la "castel", "podgorie" "proprietate" etc.

-

-

X

X

10. Marca

X

X

X

X

11. Pictograme utilizate la etichetarea produselor care permit o mai bună vizibilitate a informaţiilor (*)

X

X

X

X

ANEXA nr. 2:
(- Anexa nr. 4b) la normele metodologice)
Etichetarea vinurilor spumante, spumoase, petiante şi perlante

ETICHETARE

Vin spumant

Vin spumant din varietăţi aromate

Vin spumant DOC

Vin spumos

Vin petiant

Vin perlant

Indicaţii obligatorii

      

1. Numele sau denumirea comercială sub care este vândut produsul, indicat prin:

- vin spumant

- numele varietăţii aromate

- vin spumant cu denumire de origine controlată, însoţit de numele DOC

- vin spumos

- vin petiant

- vin perlant obţinut prin adăugarea de dioxid de carbon

2. Metoda de producţie

-

-

X

"obţinut prin adăugare de dioxid de carbon"

-

-

3. Volumul nominal

X

X

X

X

X

X

4. Tipul produsului în funcţie de conţinutul de zahăr

Dacă produsul are un conţinut de zahăr care permite indicarea a două din informaţiile privind conţinutul de zahăr, se va utiliza una dintre acestea, la alegere.

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, între 17 şi 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, între 17 şi 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, între 17 şi 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

- brut natur, maximum 3 g/l;

- extrabrut, între 0 şi maximum 6 g/l;

- brut, maximum 12 g/l;

- extrasec, între 12 şi 17 g/l;

- sec, între 17 şi 32 g/l;

- demisec, între 32 şi 50 g/l;

- dulce, peste 50 g/l.

- sec, maximum 12 g/l;

- demisec, între 12-30 g/l;

- demidulce, peste 30 g/l.

- sec, maximum 12 g/l;

- demisec, între 12-30 g/l;

- demidulce, peste 30 g/l.

5. Tăria alcoolică dobândită în volume

X

X

X

X

X

X

6. Indicarea îmbuteliatorului sau, în cazul vinului spumant, al vinului spumos, al vinului spumant de calitate sau al vinului spumant de calitate de tip aromat, numele producătorului sau al vânzătorului, precum şi indicarea importatorului, în cazul vinurilor importate

X

X

X

X

X

X

7. Numărul lotului care să permită identificarea datei îmbutelierii

X

X

X

X

X

X

8. Menţiunile "sulfiţi" sau "dioxid de sulf", "ouă", "proteine din ouă", "produse din ouă", "lizozimă din ouă" sau "albumină din ouă", "lapte", "produse din lapte", "cazeină din lapte" sau "proteine din lapte"

X

X

X

X

X

X

Indicaţii facultative

      

1. Unitatea geografică

-

X

X

-

-

-

2. Numele soiurilor de viţă

-

X

X

-

-

X

3. Expresia "fermentare în sticlă"

-

-

X

-

-

-

4. Expresia "fermentare în sticlă după metoda tradiţională"

-

-

X

-

-

-

5. Anul de recoltă

-

X

X

-

-

-

6. Menţionarea unei calităţi superioare

-

-

X

-

-

-

7. Numele statului membru sau al unei ţări terţe în combinaţie cu denumirea comercială, dacă produsul este obţinut exclusiv din struguri recoltaţi şi vinificaţi pe teritoriul statului

X

X

X

X

X

X

8. Distincţii acordate numai pentru lotul în cauză

-

X

X

-

-

-

9. Menţiune tradiţională

-

-

X

-

-

-

10. Termenii "Premium" sau "Reserve"

-

X

X

-

-

-

11. Mărci comerciale

-

X

X

X

X

X

12. Pictograme utilizate la etichetarea produselor ce permit o mai bună vizibilitate a informaţiilor (*)

X

X

X

X

X

X

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 740 din data de 2 noiembrie 2012