HOTĂRÂRE nr. 2 din 21 septembrie 2014 privind contestarea înregistrării candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014

Augustin Zegrean

- preşedinte

Valer Dorneanu

- judecător

Toni Greblă

- judecător

Petre Lăzăroiu

- judecător

Mircea Ştefan Minea

- judecător

Mona-Maria Pivniceru

- judecător

Puskas Valentin Zoltan

- judecător

Tudorel Toader

- judecător

Marieta Safta

- prim-magistrat-asistent

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Antonia Constantin.
La data de 20 septembrie 2014 a fost înregistrată la Curtea Constituţională contestaţia formulată de domnul Robert Dragomirescu împotriva înregistrării candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014.
Contestaţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 852F/2014, la care au fost ataşate propunerea de candidatură a domnului Victor-Viorel Ponta împreună cu Decizia nr. 11D/18.09.2014 transmisă de Biroul Electoral Central cu Adresa înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 4.140 din 18 septembrie 2014.
În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
În contestaţia formulată, domnul Robert Dragomirescu solicită Curţii Constituţionale să anuleze candidatura domnului Victor-Viorel Ponta "în conformitate cu Decizia nr. 102/2013 a Curţii Constituţionale", arătând că "aceeaşi persoană nu poate întruni cumulativ atât calitatea de înalt funcţionar public, cât şi pe cea de candidat sau participant implicat în campania electorală. Cele două calităţi sunt aşadar incompatibile, exercitarea lor simultană născând un conflict de interese."
Reprezentantul Ministerului Public, invocând dispoziţiile art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 potrivit cărora "judecarea de către instanţe a cererilor prevăzute de prezenta lege se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanţa preşedinţială [...]", precum şi pe cele ale art. 148 din Codul de procedură civilă potrivit cărora orice cerere adresată justiţiei trebuie semnată, şi observând că autorul contestaţiei nu s-a conformat acestor dispoziţii, pune, în principal, concluzii de anulare a contestaţiei formulate. În subsidiar, pune concluzii de respingere a contestaţiei ca neîntemeiată, arătând că incompatibilitatea invocată de autorul acesteia nu poate fi extrapolată pentru o altă funcţie publică decât aceea la care se referă dispoziţiile legale asupra cărora Curtea Constituţională s-a pronunţat prin Decizia nr. 102/2013.

CURTEA,

examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii
Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţia privind înregistrarea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta pentru funcţia de Preşedinte al României.
Examinând contestaţia, Curtea constată că aceasta a fost formulată prin înscris în formă electronică, fără a fi semnată şi fără a cuprinde date pentru identificarea autorului sesizării, cu excepţia unei adresei poştale şi a adresei electronice de pe care a fost transmisă cererea (trsclub@yahoo.com).
Astfel fiind, Curtea a comunicat pe adresa electronică de pe care a fost transmisă cererea o solicitare către contestator de a transmite în cursul zilei de 21 septembrie 2014, până la ora 19,00, o copie de pe cartea de identitate, precum şi cererea semnată, indicând în acest scop şi numărul de fax pentru efectuarea comunicării. Până la ora şedinţei de judecată (ora 21,00), contestatorul nu a transmis datele solicitate.
Curtea reţine că, potrivit art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale "Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte." Cu privire la forma cererilor adresate instanţelor judecătoreşti, art. 148 din Codul de procedură civilă stabileşte, între elementele obligatorii ale acesteia, "motivele cererii, precum şi semnătura". De asemenea, acelaşi text prevede că cererea "va cuprinde [...] şi adresa electronică sau coordonatele care au fost indicate în acest scop de părţi, precum numărul de telefon, numărul de fax ori altele asemenea".
Or, în cauză, cererea formulată nu îndeplineşte niciuna dintre aceste condiţii. Astfel, indicarea unui pasaj dintr-o decizie a Curţii Constituţionale [Decizia nr. 102 din 28 februarie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 118 şi ale art. 121 alin. (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 12 aprilie 2013], nu poate substitui o motivare în sensul dispoziţiilor legale incidente în materia alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României. De asemenea, cererea nu este semnată şi nici nu cuprinde date care să ofere certitudine asupra identităţii autorului ei. Cu toate demersurile Curţii în vederea semnării şi a completării elementelor care să permită identificarea autorului cererii, aceste omisiuni nu au fost complinite până la data şi ora stabilite pentru judecarea contestaţiei.
Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii

HOTĂRĂŞTE:

Respinge contestaţia formulată de Robert Dragomirescu privind înregistrarea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014.
Hotărârea este definitivă, se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

AUGUSTIN ZEGREAN

Prim-magistrat-asistent,

Marieta Safta

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 692 din data de 22 septembrie 2014